Biler kan også gråte

, , 14 Comments

4727317216_8c03398c17_b

Toåringen leker med biler. Og busser, tog, motorsykler, gravemaskiner og traktorer. Noen vil si han derfor er en typisk gutt, jeg tenker at han har familie og venner som har sørget for at det er veldig mange kjøretøy – og ingen dukker – i lekekassen hans.

Dette har plaget meg litt. Burde ikke alle barn ha minst én dukke, sånn at de kan lære seg omsorg og empati?

Nei, de må ikke det. For dukker har ikke monopol på omsorg. Biler kan også gråte.

Når lekebilene hjemme hos oss slår seg, må de bli trøstet. Noen ganger blir politimotorsykkelen sulten, og da må den få mat. Og når bussen har vært med i badebalja og blitt våt, må den selvsagt tørkes med håndkle. Jeg tror til og med at Rorri Racerbil har fått tørr bleie ved et par anledninger.

Selvsagt hender det også at de kræsjer med hverandre, blir kastet (uten å få trøst) eller bare kjører rundt omkring som helt vanlige biler. Men hvis kongler kan være kuer og luftboller kan smake himmelsk, er det klart at biler kan bli både lei seg og sultne.

Rollelek er jo selve essensen i barndommen – og jeg tenker at det er utrolig viktig at vi voksne ikke lager begrensninger utfra vår egen snevre logikk.

Det viktigste er ikke hva ungene leker med, men hvordan.

Illustrasjon: Dianne Wong

 

14 Responses

 1. Kristin Storrusten

  May 22, 2013 22:17

  Bra! Det er et viktig poeng. Jeg tenkte på det samme selv, da jeg så en liten gutt med action man eller noe lignende, men han lekte rollelek med dem slik du kunne lekt med andre dukker. Kanskje blir man for opphengt i dette med om klærne er rosa også – det viktigste er jo at de er behagelige å ha på og at barna kan utfolde seg i dem.
  Kristin Storrustens siste bloggpost: Sanger jeg setter pris påMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Rosa klær er i utgangspunktet ikke problematisk i seg selv (bortsett fra at det veldig tydelig signaliserer “her er en jente!” og at samfunnet ikke klarer å behandle unger uavhengig av kjønn..). Det er som du sier mye viktigere at det går an å leke og utfolde seg i dem.

  [Reply]

  Reply
 2. Anne

  May 23, 2013 01:15

  Da vår første minstemann ønsket seg dukkevogn ilte farmor til med vogn og dukke i julepresang. Gutten ble glad han – kastet dokka veggimellom, satte favorittbamsen klar for kjøretur med vogna. Og Ooo, for en kjøretur det ble! Det var nærmest så det peip i hjula i svingene. Bamsen fikk kjørt seg skikkelig på denne råkjøringsturen. Etter bamsen ble det småbilene som fikk sitte i vogna fra ett bestemmelsessted til et annet. Jeg mener la ungene få muligheten til å få “ujevne” ting, men la dem også få muligheten av å bruke det til kanskje noe helt annet enn det er ment for. Slik skapes kreativitet!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Absolutt! Og la ungene få leke og utfolde seg utover de snevre kjønnsrammene vi har laget i samfunnet.

  [Reply]

  Reply
 3. Rullerusk

  May 23, 2013 09:14

  Godt poeng at barns bruk av leker ofte går utover rammene vi tenker innenfor. Gi dem muligheter så får de styre selv. Min datter på 16 måneder er forresten også vill etter biler, sykler, traktorer, gravemaskiner. Alt med hjul er topp. Kosedyr og dukker er null interessant. Her i huset har altså begge deler vært tilgjengelig, men hun har selv valgt bil som favorittleke. Ball er også kjempestas. Kanskje det ikke har så mye med kjønn å gjøre, men at leker som kan rulle og trille og som sier *brrrr* er spesielt morsomme?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg tror nok at det statistisk er en overvekt av gutter som liker biler og jenter som liker dukker (blir sikkert mer og mer tydelig jo eldre de blir). Men det vil jo ikke si at det er biologisk betinget!

  [Reply]

  Reply
 4. Ingvild S

  May 23, 2013 09:19

  Jeg har jobbet i barnehage i flere år og sett hvordan ungene i 4-5 års alderen delte seg etter kjønn under frilek, noe som irriterte meg. Særlig når mine godt voksne kollegaer kalte ting for “jenteleker” og “gutteleker”.
  Guttene fant biler og LEGO og jentene gikk i dukkekroken.
  En dag tenkte jeg at nå bytter vi om, jentene fikk en diger kasse med små LEGO-klosser og guttene fikk lekekjøkken og kle-seg-ut-klær.

  Og de elsket det! Jentene bygget svære romskip og tårn. Det beste øyeblikket var når guttene kom og spurte om de kunne få noen babydukker, fordi skulle leke at de var voksne i barnehage.
  Det skal ikke mer til for å gi den nye impulser under lek og det er viktig at vi voksne ikke bestemmer hva som er gutt/jente.
  Lek er lek!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Fantastisk eksperiment! Har lest om et annet eksperiment i en barnehage som viste at jenter og gutter leker mer med hverandre på tvers av kjønnene når de ikke har fysiske leker i nærheten. Er det biler og dukker tilgjengelig så leker ungene mye mer kjønnssegregert enn hvis det er pinner og kongler.

  [Reply]

  Reply
 5. Casa Kaos

  May 23, 2013 11:24

  Fantastisk innlegg.
  Her i huset er vi også alle enig i at både Spiderman og Hulken-figurer kan gåte. Og at de digger og bli trillet rundt i barnevogn.
  Casa Kaoss siste bloggpost: Slitsom kvalitetstidMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Haha, klart Spiderman kan trilles i barnevogn!

  [Reply]

  Reply
 6. O

  May 24, 2013 22:30

  En gang poden hadde bæsja på seg og ikke ville innrømme det forkynte han at toget hadde bæsja og gikk og henta bleie til det! Tog og traktorer får mat her også og blir rett som det er kjørt rundt i vogn, men jeg tror ikke de har slått seg og fått trøst enda.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


eight × 1 =

CommentLuv badge