Biografier søkes

, , 26 Comments

Jeg leser veldig få romaner for tiden, sånn har det vært de siste årene. Før det slukte jeg dem, jeg var et sånt barn man ser av og til, de som gjerne går og leser samtidig – helt fortapt i sin egen verden og fullstendig oppslukt av den litterære verden de befinner seg i. Men så oppdaget jeg hvor utrolig mye det er som skjer og har skjedd i verden sånn helt på ordentlig, og etter det ble romanene liksom ikke like interessante. For hvorfor skal jeg bruke tid på å lese om noe som bare er oppspinn når det fins så ufattelig mye interessant og vrkelig der ute å lese om? (Jada, jada, jeg vet at det er litt sært).

Det er mange interessant faktabøker der ute, men det er få ting som slår en velskrevet biografi om en interessant person. Dessverre syns jeg de er litt vanskelige å oppdrive, nå holder jeg på med en som handler om Yves Saint Laurent og Karl Lagerfelds liv i Paris på søttitallet – en spennende idé men dessverre ikke spesielt godt skrevet (“The beautiful fall – fashion, genius and glorious excess in 1970s Paris”).

Så da lurer jeg på om noen har en biografi å anbefale? Gjerne om kulturpersonligheter eller store politikere eller andre spennende folk. Og veldig gjerne ikke en sånn stabel på 800 sider. Plis?

 

26 Responses

 1. Joakim

  July 24, 2009 08:07

  Jeg har to bøker å anbefale, de er ikke biografer, men allikvel absolutt verdt å lese. “Menneskehetens barn” og “Kalde hjerter” heter dem, to fantastiske bøker.

  [Reply]

  Reply
 2. Eira

  July 24, 2009 09:35

  Jeg kan anbefale Simon Sebag Montefiores to biografier om Stalin. Fascinerende lesning. Men de går dessverre under kategorien mursteiner, altså.

  [Reply]

  Reply
 3. Epicureatricen

  July 24, 2009 09:56

  Jeg vil gjerne anbefale to bøker:

  1) The Innocent Man av John Grisham. Dette er ikke en krim, som Grisham ellers skriver, men en biografi om en mann som blir uskyldig dømt til døden. Veldig gripende og trist lesing – både om dødsstraff, det amerikanske rettssystemet, justismord og om hvordan et menneskes liv kan gå helt av sporet. En viktig, men også lettlest bok. http://www.amazon.com/Innocent-Man-Murder-Injustice-Small/dp/0385517238

  2) Defying Hitler av Sebastian Haffner. Ikke en egentlig biografi, men et forsøk på å forklare hvorfor tyskerne ikke sto opp mot Hitler, men istedet fulgte ham. Boken er skrevet som en form for dagbok som beskriver forfatterens opplevelser og syn på Tyskland og tyskerne på 30-tallet. Og så er den kort, ca. 250 sider. http://www.amazon.com/Defying-Hitler-Memoir-Sebastian-Haffner/dp/0374161577

  God leselyst!

  [Reply]

  Reply
 4. Ragna

  July 24, 2009 10:04

  Biografier som ikke er mursteiner, finnes de? Det må jo være om en ganske ung person som ikke har levd så mye da :-) Hva med Paris Hiltons selvbiografi “Confessions of an Heiress”? Vi kan vel kanskje kalle henne for en kulturpersonlighet…

  [Reply]

  Reply
 5. Prinsesse Villikke

  July 24, 2009 10:30

  Det er ikke en biografi, og den er muligens litt sær, den boken jeg leser nå. Men den handler i det minste om ting som har skjedd. Du trenger kanskje en liten greie for enten USA eller juss, men boken heter i hvert fall “The Secret Nine”. Den er om Amerikansk Høyesterett og handler om bakgrunnen for stemmeavgivning i flere av de store kjente sakene (bl.a. Roe v. Wade, abortspørsmålet), og hvordan politikken spiller inn på utvelgelsen av dommerne. Anb

  [Reply]

  Reply
 6. annetten

  July 24, 2009 11:41

  Jeg liker selvbiografiene til Frank McCourt (Angela´s Ashes, Teacher Man, T´is) og Elisabeth Wurzel (Prozac Nation). Og så skulle jeg gjerne ha funnet en god biografi om Bill Hicks, men de jeg har kommet over har vært ganske dårlige, dessverre…

  [Reply]

  Reply
 7. Aud

  July 24, 2009 12:35

  Jeg likte veldig godt biografien “Staff” av Håvard Rem, om vår egen omstridte forsvarsadvokat. Biografien tar for seg personlig og profesjonellt liv, og hva som ligger bak hans mange kontroversielle utsagn. Interessant å lese om synspunktene han forfekter, når han får sjansen til å forklare dem ordentlig, og ikke gjennom en overskrift i avisa. Tøff kar. Godt skrevet, og gjorde sterkt inntrykk.

  [Reply]

  Reply
 8. Astrid

  July 24, 2009 12:57

  Jeg likte Roald Dahl’s “Gutt”. Den inneholder mange morsomme fortellinger fra barndommen hans. Etter å ha lest den skjønner du litt mer av hvordan han klarte å skrive den syke og fantastiske litteraturen hans.

  [Reply]

  Reply
 9. Alter Ego

  July 24, 2009 13:56

  Jeg liker også biografier og har vært heldig og funnet flere gode gjennom årene. Blant annet har jeg oppdaget at jeg liker å lese biografier om personer jeg gjerne ‘treffer på ellers’, og har i den sammenheng lyst til å utpeke to bøker. Den ene er Letters of Vincent van Gogh, hvor hans egne brev er gjengitt samtidig som der er enkelte biografiske passasjer innimellom. Det gir et veldig bredt og sammensatt inntrykk av ham, både i kunsten og som privatperson, og gir meg mye igjen når jeg ser kunst av van Gogh. Den andre, som virkelig åpnet øynene mine for denne sjangeren, er Rolf Stenersens bok om Edvard Munch (Edvard Munch: Nærbilde av et geni) – den er fantastisk godt skrevet og dessuten gir den kunnskap og innsikt uten å være belærende. Jeg glemte helt tid og sted da jeg leste den. Elsket spesielt historien om Munch og August Strindberg, som jeg tror jeg fant der.

  Sommerlesing og ikke-murstein, men briljant og medrivende: Sigrun Slapgaards biografi om Lise Lindbæk. Den er fantastisk!!!

  Er enig med Eira om Montefiores Stalin-biografier; den tidligste er kanskje best av dem. Obamas biografi er ikke verst, men kanskje litt ‘glatt’ skrevet? En annen bra er Per Olof Enquist sin.

  …det er med andre ord mye bra der ute hvis man bare leter forbi de kjedelige…

  [Reply]

  Reply
 10. Lena

  July 24, 2009 14:21

  “Life and times of the thunderbolt kid”. Bill Brysons selvbiografi, med mange morsomme betraktninger om USA og særlig small-town kultur på 50-70 tallet.

  [Reply]

  Reply
 11. bein

  July 26, 2009 14:14

  Jeg abonnerer fortsatt på Time, av alle ting. Der sto det en fin ting denne uka: “to really understand recent history, you need to approach it through fiction, not nonfiction”.

  Når det er sagt: Mötley Crüe-biografien The Dirt er ekkel og fascinerende og veldig bra, selv om jeg vet at du ikke tror meg.

  [Reply]

  Reply
 12. Mammadamen

  July 26, 2009 19:43

  Hei,

  jeg liker også biografier, og kan f eks. anbefale:

  Anthony Beevors Mysteriet Olga Tsjekhova, som handler om skuespillerinnen Olga Tsjekhova som vokste opp i Moskvas kunstnermiljø under den russiske revolusjon og første verdenskrig.

  Og siden jeg er stor Dorothy Parker fan anbefaler jeg The Portable Dorothy Parker av Marion Mead, som handler om hele livet til D.P. både oppveksten, tiden med The New Yorker og det runde bordet på Algonquin, og som manusforfatter i Hollywood mm.

  :-)

  [Reply]

  Reply
 13. Mari

  July 27, 2009 13:45

  Vikram Seth (En passende ung mann) har skrevet en stor bok om sin tante og onkel, – en jødisk kvinne og en indisk tannlege som møttes i Tyskland før 2. verdenskrig. Uansett hvor mye jeg har lest og hørt om krigen fikk jeg nye inntrykk nå, og menneskeskjebnene ble synligere for meg; historien om vennegjengen deres i Tyskland, hvordan flere holder kontakten per brev – noen ble nazister, noen mistet sine i konsentrasjonsleir, noen skildrer det harde livet i etterkrigstyskland, noen kan ikke tilgi – og Vikrams onkel som mistet sin ene arm som felttannlege – i det hele tatt, masse å lese om.

  Vikram Seth har også skrevet Himmelsjøen, en kortere bok fra da han som student i Kina reiste hjem til India på ferie. Han har så mye å fortelle, og han gjør det så godt (at hvis du har lest disse to bøkene kan det jo hende du tar en svipptur over i romanformen igjen og får med deg An equal music, skaff i så fall den doble cd-en som hører til…) Ah, hjem og lese snart, kjenner jeg!

  [Reply]

  Reply
 14. Alter Ego

  July 29, 2009 17:40

  Støtter tipset om Vikram Seth og An Equal Music – jeg turte knapt puste mens jeg leste den boka fordi jeg var så oppslukt at jeg ikke ville forstyrre noe som helst, meg selv inkludert…

  Og så sa jeg feil litt over her; det er ikke Slapgards biografi jeg ble bergtatt av men derimot Lindbæks egen bok ‘Brennende jord’. DEN er noe av det beste jeg har lest, og lot meg forstå langt mer enn bare hennes liv og gjerning. Anbefales om mulig mer! (Selv om biografien til Slapgard er bra, den også.)

  [Reply]

  Reply
 15. Sinobell

  August 7, 2009 12:28

  Gutt av roal dahl, prozac nation av elisabeth wurtzel, og ‘fint at ikke alle er like’ av en eller annen jeg ikke husker navnet på. Gutt er trivelig og morsom, prozac nation forstyrrende, ‘fint at ikke alle er like’ handler om adopsjon til norge i begynnelsen, og er litt trist. Det er mulig det er en barnebok.

  [Reply]

  Reply
 16. Mammafugl

  September 29, 2009 13:10

  Veldig sen kommentar på denne posten, men!

  Du må lese biografien til Madeleine Albright!

  Absolutt og helt bestemt!

  Jeg er som deg, elsket romaner, men har kommet helt bort fra det. Mye mer spennende! Albright sin dokumentar var spikeren i kisten på skjønnlitteraturen for meg. Republikaner, javel, men knallbra dame (i alle fall i bokform…)

  Og hvis du vil ha litt lettere underholdning i samme sjangeren, kan du lese Håkon Moslets bok om Turboneger. Morsom bok om pretensiøse norske rockere som går på alle smeller man kan gå på i rockeverden. Herlig og forfriskende:-)

  God bok!

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


× 8 = sixteen

CommentLuv badge