Bloggere, vær rause med hverandre!

, , 10 Comments

ElisabethIC har skrevet en post om det hun mener er bloggmiljøets fall og ettersom jeg er hoppende og inderlig uenig med henne så var det ikke nok å bare kommentere i hennes blogg, jeg ble nødt til å skrive en post om temaet selv. Vil forøvrig gjerne få presisere at denne posten ikke er skrevet til ElisabethIC, men som en generell kommentar til det temaet hun tar opp.

Hennes poeng er at bloggmiljøet har endret seg det siste året og at motebloggene/bildebloggene stjeler oppmerksomheten fra tekstbloggene, som utgjorde kjernen i bloggemiljøet den gangen hun selv begynte å blogge. Nå som “alle” blogger og motebloggene er de som får oppmerksomhet i media, er hun regelrett flau over å fortelle at hun blogger.

Dette skjønner jeg ingenting av. At motebloggerne har kommet feiende inn på banen og stjålet medias oppmerksomhet fra de mer tekstbaserte bloggene, tror jeg ikke er tilfelle. Før 2008 figurerte bloggere i media i svært liten grad (jeg har ingen konkrete tall på dette dessverre, det er basert på min subjektive oppfatning. Korriger meg gjerne!) og bloggemiljøet var relativt oversiktelig. Bloggerne selv utgjorde en solid andel av det totale antallet blogglesere og det var viktig å pleie bloggnettverket for å opparbeide seg en leserbase. Miljøet var preget av en holdning om at “jeg kommenterer hos deg, så kommenterer du hos meg” og det var få store blogger som ikke fulgte denne praksisen i noen grad (Glamourbibliotekaren er et åpenbart unntak).

Nå som det er stadig flere som blogger så er det også stadig flere som leser og som vet hva en blogg er, selv om de ikke skriver selv. Hjorthen forteller om økende lesertall på sin blogg og jeg opplever det samme hos meg. Det kan selvsagt være tilfeldig men det er nærliggende å anta at det skyldes at stadig flere mennesker leser blogger generelt og at dette er noe vi hvertfall delvis kan takke motebloggerne for, ettersom de har vært viktige for å bringe blogging ut til folket.

At det er stadig flere som bruker blogging som et verktøy for å uttrykke seg og bli hørt syns jeg er strålende og jeg ser aldeles ikke problemet i at en del av dem kanskje faller gjennom hva gjelder kvalitet eller at mange av bloggene har svært korte liv. Internett er stappfullt av sider som jeg syns er særdeles uinteressante, men det er da den enkleste sak i verden å styre unna dem. Og når det generelle antall blogger øker, så øker også antallet blogger som jeg synes er interessante og bra.

Det kan ikke være sånn at de som tar i bruk et verktøy først får lov til å definere hva som er den riktige måten å bruke det på. Det nytter ikke å insistere på at alt var bedre før; verden går ugjenkallelig fremover og vil du være med så får du henge på. Hvis Bloggrevyens toppliste ikke lenger viser bloggposter som du er interessert i, så får du bruke andre kanaler i stedet. Det geniale med web 2.0 er jo nettopp at alle brukerne bestemmer i fellesskap i stedet for at definisjonsmakten er overlatt til noen få.

Vi må slutte med denne oss-og-dem-tankegangen som har en tendens til å prege bloggeverden, det er det virkelig ingen som er tjent med. Det finnes gode og dårlige blogger innenfor alle sjangre, det finnes velkjente og ukjente blogger, og hyggelige og kjipe mennesker i alle miljøer. Media skriver om dem som har mange lesere, jeg tror faktisk ikke at det er vanskeligere enn det. Hvis målet ditt som blogger er å bli omtalt i media så må du sørge for å ha en blogg som blir lest av mange nok. Hvilken metode du velger for å skaffe deg lesere er opp til deg selv, men jeg kan love deg at det hvertfall ikke hjelper å skrive poster hvor du sutrer over at det er så få som kommenterer hos deg.

At motebloggerne nå figurerer i media er en fordel for alle oss andre, ikke en ulempe – noen har gått foran og banet veien. Og så må vi være rause med hverandre og unne andre bloggere den oppmerksomheten og suksessen de klarer å oppnå, uansett om vi personlig liker det de skriver eller ei.

 

10 Responses

 1. Astrid

  March 8, 2009 10:29

  Couldn’t agree more, frøken!
  Og dette med motebloggere ‘mot’ de samfunnskritiske bloggerne er da også virkelig bare en (liten) del av bloggverden, er det ikke? Leser stadig på flere interiørblogger at de føler at de blir sett på som mindre seriøse og ikke ‘ordentlige’ blogger, ift de samfunnskritiske. Men igjen, de har enorme lesertall og også nå mediaets spotlight rettet mot seg. Flere blogger er en god ting, det blir mer moro til alle, uansett hva slags preferanser man måtte ha. Og med denne inndelingen av blogger i grupper, så får jeg et problem: Hvilken gruppe hører jeg inn i? Hvilken gruppe skal jeg prøve å komme meg inn i? …nei, jeg fortsetter bare som før; Skriver det jeg vil skrive, så får de som vil lese og kommentere, og så fortsetter jeg å lese de bloggene jeg liker. Det være seg både interiør, mote, dagbok og samfunnskritikk.

  [Reply]

  Reply
 2. Frøken Makeløs

  March 8, 2009 14:00

  Astrid: Dette med interiørbloggerne er et godt poeng, de blir av en eller annen grunn ofte glemt i denne diskusjonen. Som du sier har jo mange av dem voldsomme lesertall (jeg har blitt omtalt hos Emmeline et par ganger og da strømmer det inn med lesere i en helt annen skala enn en link de fleste andre steder gir) og har også klart å fange medias oppmerksomhet.

  Jeg har også lurt på hvilken gruppe jeg eventuelt skulle tilhøre men har slått meg til ro med at jeg blogger sånn som jeg vil og så har jeg et nettverk av folk jeg kjenner/leser inenfor mange ulike sjangre. Og hvorfor skal det være sånn at alle som blogger om det samme nødvendigvis tilhører samme miljø og ikke snakker med andre folk?

  Snuppelur: Så godt å høre at det er flere enn meg! :-)

  [Reply]

  Reply
 3. Sirèn

  March 8, 2009 22:23

  Veldig enig med deg som vanlig….
  Jeg liker det store mangfoldet jeg… På min faste bloggliste har jeg mange ulike, både “lette” og mer “seriøse” På den måten kan jeg variere etter humøret!
  Men din blogg leser jeg uansett da…

  [Reply]

  Reply
 4. Maren

  March 8, 2009 22:29

  Hm.
  Det som plager meg, tror jeg, er at nå har “blogging” fått en annen betydning, iallefall her hvor jeg bor, enn det det hadde da jeg begynte. Og jeg trives ikke noe særlig i denne nye betydningen. Jeg synes det er litt ubehagelig å innrømme at jeg blogger, fordi folk (igjen: jeg uttaler meg bare om dem i mitt nærmiljø, og vet ikke hvordan det er ellers) tar det for gitt at jeg poster bilder av meg selv i bittesmå klesplagg fra Gina Tricot og ikke kan skrive ett eneste ord (og ja: jeg er klar over at mange av de såkalte “motebloggerne” er fint i stand til å skrive gode tekster også, det er bare det at det ikke er dèt som kommer best frem i media, og dermed heller ikke det folk utenfor bloggverdenen forbinder med dem, eller med blogging generellt.) Kanskje ville dette endret seg hvis tekstbloggene ble litt mer fremtredende.. jeg vet ikke, jeg tror kanskje at jeg bare er litt skuffet. Med den store, nye bloggbølgen, hadde jeg liksom et lite håp om flere gode skribenter. Istedenfor ble det bare mange bildeblogger – noen veldig gode, og noen ikke fullt så gode.
  Jeg sier ikke at noen burde forsvinne – jeg skulle bare ønske at det var litt mer fokus på tekst OGSÅ.

  Okei, dette ble bare rot, ser jeg. Jeg kommer tilbake i morgen og prøver å være velartikulert da.

  [Reply]

  Reply
 5. Frøken Makeløs

  March 9, 2009 19:01

  Sirén: Ja til mangfold! Jeg leser også masse ulike blogger, noen leser jeg hver dag og noen svinger jeg innom en gang i blant. Så hyggelig at du leser min! :-)

  Maren: Hvis det er sånn at alle du kjenner forbinder blogging med ulitterære motebloggere – og at de tror at du er et dumt frø når du sier at du blogger – så er jo det veldig leit så klart. Med den nye store bloggbølgen har det (blant annet) kommet en hel hærskare av unge jenter som gjerne vil uttrykke seg, si noe. Jeg antar at de fleste av dem faller fra etter ganske kort tid dersom målet deres er å bli rike og berømte i en fei. Men jo flere som blogger, jo flere både gode og dårlige blogger vil det bli. De dårlige kan man enkelt styre unna, de gode er en berikelse for ens eget nettliv.

  Beklager, men det hjelper veldig lite å ønske seg tilbake til slik ting var før. Dessuten mener jeg fremdeles at det er strålende at så mange ønsker å benytte blogging som verktøy. Det geniale med internett er at det ikke er noen som bestemmer hvem som har rett til/er flinke nok til å ytre seg eller ikke. Heia demokratiet!

  [Reply]

  Reply
 6. Britt Åse

  March 15, 2009 15:54

  Klokt og velformulert, frk.Makeløs!
  Jeg har aldri skjønt denne trangen til å sette blogger(e) i båser slik mange tydeligvis har behov for, -det blir bare bråk hver gang, for båstenkningen har jo et tydelig element av elitetenkning og at noen er bedre/dårligere enn andre ved seg, og folk blir lei seg og sinna og jeg vet ikke hva.

  Skriv i vei, sier jeg. Man kan ha mange perspektiver på dette, men hvis motebloggingen feks får som konsekvens at unge damer som ikke er vant med å bruke språket, får trening i det, -så er jeg happy! For eksempel.

  [Reply]

  Reply
 7. Frøken Makeløs

  March 16, 2009 16:28

  Britt Åse: Jeg syns forsåvidt det kan være relevant å snakke om en viss tematisk inndeling, selv om mange blogger vil havne innenfor en slags crossover-sjanger. Det jeg ikke liker er en sånn oss-og-dem-deling, pluss det som gjerne følger med; en idé om at alle som blogger slik er sånn og alle som blogger sånn er slik. Det finnes dårlige og gode blogger i alle sjangre, for eksempel.

  Poenget ditt med at moteblogging kan gi skrivetrening (og en stemme) til mange unge damer, er jeg veldig enig i!

  Forøvrig registrerer jeg at når jeg en sjelden gang driver med meta-blogging, får jeg overraskende få kommentarer. Må vel bare konkludere med at de fleste av mine lesere ikke er så veldig interessert i blogging som fenomen..?

  [Reply]

  Reply
 8. Tor Amundsen

  March 22, 2009 06:51

  Jeg går på skrivekurs med ei vaskekte forfatterinne som instruktør, og hun har sagt: Finn din egen stemme.
  Det er to ting jeg er opptatt av:
  1. Gjøre som jeg vil.
  2. Ikke bruke energi på å irritere meg.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


six + 8 =

CommentLuv badge