De tøffeste gutta er veganere (NOAHs fakkeltog mot pels)

, , 14 Comments

Da jeg var liten førstis på videregående var alle de tøffe gutta veganere. Eller, det kom nok litt an på hvem man spurte. Men spurte man for eksempel en ung Frøken Makeløs, så hadde de tøffeste gutta dreads, unngikk alkohol (straight edgere, vettu), spilte i band og var så opptatt av dyrevern at de ikke rørte animalske produkter overhodet. Veganere er altså hakket mer intense enn vegetarianere, ettersom de i tillegg til å holde seg unna all mat som kommer fra dyr, også strever for å unngå skinn, pels og ull. De tøffe gutta hadde derfor ikke skinnjakke, men dongerijakke (med Gegen Nazi i store bokstaver på ryggen – åh, så tøft) og de gikk konsekvent med Converse-sko i bomull, noe som må ha vært drittkaldt om vinteren men hei – alt går jo når man er idealist.

Nyttårsaften i første gym havnet jeg på samme fest som disse kjekkasene og brukte store deler av kvelden på å lytte ærbødig mens den ene av dem fortalte meg om dyreplageri, pelsoppdrett og hvordan verden hang sammen sånn mer generelt. Derfra var ikke veien til vegetarianisme (ja, det er et ord) lang, og selv om jeg ikke sluttet med skinn og ull så var det selvsagt helt utenkelig å så mye som se på noen som gikk med pels.

Kort oppsummert; jeg var veggis i fem år (til jeg ble gammel og lat og hørte servelaten rope på meg i kjøleskapet), slukte hele forfatterskapet til Elin Brodin og viste uhyrlige og groteske bilder fra dyrevernboka Kan du ikke tale? til tilfeldige eldre slektninger (som heldigvis tok det pent). I bakgrunnen fantes alltid NOAH – for dyrs rettigheter, som jeg av helt uforståelige grunner aldri somlet meg til å melde meg inn i. Men nå har jeg fått en mail av dem hvor de ber meg pent om å fortelle dere at de arrangerer sitt årlige fakkeltog mot pels i morgen (torsdag 21. januar), så da gjør jeg selvsagt det!

Toget i Oslo vil gå fra Youngstorget kl 18, og tilsvarende arrangementer foregår i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, Kristiansund, Moss og Ålesund. For mer info kan du sjekke ut NOAHs hjemmesider eller lese om arrangementene på Facebook. Til toget i Oslo kommer blant andre Lise Myhre, Charlotte Thorstvedt, Unni Lindell, Hilde Marstrander og Mina Hadjian. Hva med deg?

(Er du skeptisk til fakkeltog og liker å være varm på føttene, så kan du jo dra på støttekonserten på Revolver på fredag i stedet?)

Illustrasjon: Arimoore

 

14 Responses

 1. bente

  January 20, 2010 21:54

  Hipp hurra for fakkeltog mot pels! :) Takk for boktips, den skal leses ;)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Tenker du på Kan du ikke tale? i så fall er jeg litt usikker på hvor aktuell den er i dag. Ville generelt vært litt skeptisk til tjue år gamle debattbøker, men man vet jo aldri :-)

  Forøvrig mener jeg bestemt å huske at Elin Brodin var (er) en strålende forfatter og at jeg særlig elsket De vises sten, som er en slags samfunnskritisk science fiction-aktig sak. Men det er altså noen år siden jeg leste den også..

  [Reply]

  Reply
 2. fru storlien

  January 20, 2010 23:02

  Som aldrende buntmaker har jeg et noe mer velvillig syn på pels enn deg, og har gode venner i bransjen. Om pelsmotstandere vil gå i demonstrasjonstog, værsågod. Men er det nødvendig å knuse butikkvinduer, lime igjen låser og personforfølge mennesker som jobber med dette? Jeg ville sikkert vært mer interessert i å høre på NOAH om de ikke begikk direkte overtramp mot enkeltmennesker. Og, jeg mistenker ikke deg for å løpe rundt med malingspann – det måtte bare ut!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Vindusknusing, hærverk og personforfølgelse er jeg selvsagt imot – og så får vi heller leve med at vi har ulikt syn på pels :-)

  [Reply]

  Reply
 3. MissBuckle

  January 21, 2010 00:05

  Jeg var veggis fra jeg var 18 til jeg var 23. Veganer i et halvt år av dem.

  Nå prøver jeg å spise lokalt og økologisk.

  Men straight-edge gutta var tøffe de, ja. Sukk.

  [Reply]

  Reply
 4. Elisabeth Garcia Frammer

  January 21, 2010 00:09

  Fru Storlien, du er nok sørgelig feilinformert om NOAH!
  Som styremedlem i NOAH og ansvarlig for PelsUT-kampanjen kan jeg med hånden på hjertet fortelle deg at NOAH aldri har knust butikkvinduer eller personforfulgt noen som helst, verken fra pelsindustrien eller noen andre. NOAH har i sine vedtekter at vi er en fullstendig ikke-voldelig organisasjon. Vi støtter ikke noen som helst aksjon med voldelige aspekter, enten det er personforfølgelser eller utslipp av mink.
  Du kan trygt høre på våre saklige argumenter, og trenger ikke være engstelig for at vi skal antaste deg eller andre med malingspann.
  NOAH er en seriøs dyrerettighetsorganisasjon. Vi jobber for dyrs rettigheter ved å spre informasjon i befolkningen, vi jobber politisk i form av brev, telefoner og møter med politikere og andre relevante personer, vi sitter i fagutvalg, og vi er høringsinstans for Stortinget i viktige saker. Vi ville neppe sluppet til eller blitt tatt seriøst i disse fora om vi var en gjeng pøbler som antastet folk på gaten.
  Vi arrangerer også store lovlige demonstrasjoner som det årlige fakkeltoget mot pels.

  Når det gjelder pelsindustrien er sterke faglige krefter som Veternærforeningen klare motstandere, og svært mange land vi sammenligner oss med, som Storbritannia, Sverige, Danmark, Sveits, Nederland, Østerrike, Italia, Kroatia og Irland har vedtatt forbud eller kraftige innskjerpinger. For mer faglig informasjon om pels og dyrenes forhold både i det fri og i farmene henviser jeg til http://www.pelsut.no.

  Med vennlig hilsen
  Elisabeth Garcia Frammer
  NOAH – for dyrs rettigheter
  Styremedlem og Kampanjekoordinator PelsUT

  [Reply]

  Reply
 5. Yoshimi

  January 21, 2010 00:20

  jeg synes det er vanskelig nok å prøve å holde meg unna kjøtt i Norge – veganer tror jeg ikke at jeg hadde klart. Men så hadde vi ikke så mange “straight edge”-folk på skolen. Der var det palestinaskjerf og revolusjon det gikk i. Akk. de dagene,…

  [Reply]

  Reply
 6. vaarloek

  January 21, 2010 12:31

  åh, jeg ble så glad av dette innlegget! og det enda jeg plutselig har spist fisk (pittelitt, fordi det er så utrolig rart etter to år uten) de siste to dagene. eggesalat også, men det var bare fordi jeg ikke skjønte at det var det jeg spiste før jeg var mer eller mindre ferdig. så mye for å være veganeren liksom.

  men jeg har vel mine grunner, som alle andre. forøvrig:

  Yoshimi: akkurat som skolen min. auf-ere – ru-ere, nu-ere og nei-til-eu-ere. stort mer enn det fantes det ikke. hardcore, straight edge og veganere var fremmedord til jeg var typ 18, nesten 19. woop.

  [Reply]

  Reply
 7. Linda

  January 21, 2010 17:52

  Fin blogg;)

  har et spørsmål som jeg håpet du kunne svart på, har desverre ingenting å gjøre med temaet, men uansett;
  du hadde noen blå støveletter fra h&m, og jeg lurte på hvordan de er i størrelsen? I forhold til dine andre sko, er de lik i størrelsen?

  Håper sårt på svar :-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, de er helt normale i størrelsen. Overraskende gode å gå med er de også! :-)

  [Reply]

  Reply
 8. fru storlien

  January 21, 2010 23:39

  Til Den makeløse og til E. G. Frammer fra NOAH. Jeg skrev et innlegg om mitt syn på pels på egen blogg. Forøvrig vil jeg si at det vel er med pelsaktivister som med pelsfarmere – ikke alle er like flinke.

  [Reply]

  Reply
 9. Tja

  January 25, 2010 12:52

  Nei, nå tror jeg at jeg trekker en strek…

  For mange år siden begynte det bra, det vedvarte lenge, men innholdet dreier inn i en mer og mer uinteresant retning. Jeg vil takke deg for alle de fine artiklene du skrev, alle smilene du har brakt. Men jeg ser det blir lengere og lengere mellom kvalitets artiklene og mer av temaer som jeg ikke fatter hvorfor jeg kaster bort tid på. Det passer sikkert kjempe bra for dere damer der ute, men som en av få mannlige lesere så er det nå slutt…

  Lykke til med helten og fremtiden. Og nok en gang takk for alle de bra øyeblikkene du har gitt meg.

  Klem fra tidligere leser…

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ok, takk for følget :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


× three = 15

CommentLuv badge