En alvorsprat

, , 23 Comments

Hei du Frøken Makeløs i 2007, som er redd for å bli lassismor i strikkegenser og utgåtte joggesko. Her skal du få et sannhetens ord fra en litt shabby men likevel temmelig makeløs mamma i 2011.

For mens du kan bruke annenhver ettermiddag i byens klesbutikker på jakt etter et fabuløst nytt antrekk, har denne småbarnsmoren byttet ut shoppingtiden sin med bleieskift, babybæring, amming, trøsting, leking og tilsynelatende uendelige mengder klesvask. Dessuten har hun, til tross for at hun er hjemme fra jobb, slett ikke særlig mye tid til å komponere antrekk eller skifte sko fire ganger før hun går ut. For akkurat idet hun oppdager at toppen i grunnen slett ikke passer til hverken buksa eller den postgravide kroppen (litt mykere mage, litt større pupper), så hyler ungen og det er mildt sagt på tide å pakke stellebagen og løpe ut på trilletur.

I tillegg må påkledningen være ammevennlig, noe som umiddelbart eliminerer stort sett alt av kjoler. Og ettersom du, din jålepetrine, har brukt et ukjent antall shoppingtimer på å opparbeide deg et anselig antall kjoler – og tilsvarende få bukser – så er det ammevennlige utvalget i skapet følgelig ganske dårlig.

Når det gjelder dette med sko så kan du også knipe munnen hardt igjen. Lett for deg å trippe rundt i ballerinaer og høye hæler og flippfloppere, men denslags fottøy funker faktisk temmelig dårlig når man trasker gatelangs i mange timer hver dag. Minst to timer, ofte fire. Da må man ha skikkelige sko på beina og de ser dessverre ikke så elegante ut.

Jeg beklager selvsagt hvis det plager deg å måtte dele fortau med sånne som meg. Jeg er jo ikke så fiks og fjong og fancy, jeg har gode sko og bukser som passer sånn noenlunde og en genser det går an å dra opp uten å blottlegge mer enn absolutt nødvendig. Og egentlig vet jeg at vi begge er litt misunnelige på hverandre. Jeg kunne såklart ønsket meg ditt velkomponerte ytre. Men ikke like mye som jeg vet at du ønsker deg mine våkenetter og endeløse ammeseanser, pludringen, bleieskiftene og den store, store morskjærligheten.

Illustrasjon: Mariah

 

23 Responses

 1. underveis

  July 4, 2011 10:54

  Stort smil til deg. Kjenner meg igjen – særlig for ca ti til fem år siden da min babyfase var heftigst. Men plutselig kom det noen sommere da det var mulig å finne fram haugen av kjoler og sånt fjas igjen! Og så har en både kjole og ungeflokk og det er jo stas!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ah, kjole og barn på en gang – høres fantastisk ut. Jeg gleder meg! :-)

  [Reply]

  Reply
 2. Carina

  July 4, 2011 11:21

  Ahh, du Frøken Makeløs, du kan få sagt det! Som man gledet seg til å slippe de “lekre” mammabuksene og mammastrømpisene…hvorfor var det ingen som sa at man skulle hoppe rett inn i ammevennligeklær? Nå håper jeg bare på sommer og kronisk solskinn på hytta, slik at man ikke trenger å ikle seg mer enn bikini. (Og der kom jeg på hva som ikke passer fra i fjord, og må skaffes før ferien, hvordan prøver man denslags MED barnevogn?)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Prøve klær med barnevogn er håpløst. Hvis man overhodet kommer så langt som inn i prøverommet kan du være sikker på at ungen begynner å hyle når du står i trusa. Ohjess, vi snakker selvsagt bitter erfaring her. Arg.

  [Reply]

  Reply
 3. Åshild

  July 4, 2011 13:00

  Jeg er rask til å lese når du har skrevet. Du bærer ditt navn med rette: makeløst bra skrevet.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Så hyggelig, tusen takk!

  [Reply]

  Reply
 4. Ege Denne

  July 4, 2011 16:39

  :) Du fortjener en megaklem for å skrive sannheten om det å være mor. Min egen mor sa for ikke så lenge siden, at hun fikk gjentatte spørsmål fra andre om hun ikke jobbet.
  -Joda hun jobbet sa hun.
  – Men med hva da? ble hun spurt.
  -Jeg vasker huset og klær og lager mat og tar meg av barna mine sa hun
  -Å men jeg mente utenfor huset sa hun andre
  -Jo, jeg jobber der også, men ikke så mye hele året sa hun
  -Men hva gjør du spurte hun andre
  -Jeg setter poteter og raker og steller hagen, åkeren, jordet, ja det som må tas sa hun

  Det ble stille fra hun andre, så kom det:

  -Jeg mente, en betalt jobb

  Så svarte min mor: Det er da like mye jobb å være hjemme og gjøre alt som må gjøres der også! Det er jeg som skulle hatt lønna di!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Åh, genialt! Min makeløse mamma var hjemme med oss til jeg gikk i sjette klasse og jeg tror ikke hun satt i sofaen og tvinnet tomler nei.

  Eneste som er synd er at vi som har vokst opp med hjemmeværende mor har arvet deres standard for hvordan hjem og hage bør se ut, til hverdags og fest. Det er ikke en enkel standard å leve opp til når man er på kontoret fra åtte til fire hver dag.. En utilsiktet bieffekt, det der.

  [Reply]

  Ege Denne Reply:

  Ja der er det fort gjort å gå i fella… Men husk, det er ditt liv, her, og nå… Enten kan man stå på til man møter veggen, eller man kan rett og slett ta egne valg og prioritere det viktigste. Deg selv. Så kommer alt det andre etterhvert.

  [Reply]

  Une Reply:

  Ah! Right on the spot!
  En fornøyelig post å lese i utgangspunktet, men også mer dertil ekstra fornøyelige ekstraposter i form av svar på kommentarer.
  Har mitt eget utgangspunkt i stikk motsatt ende: Er fra før så (altfor) praktisk anlagt at verken behovet for gravidmagevennlige eller ammevennlige klær har vært det helt store, i og med at mesteparten av mine eksisterende klær dekker behovene. Er dessuten begavet med en svært utearbeidende mor og en helt vanlig utearbeidende far. Begge uten større behov for å betale andre enn sine barn for husvasken.
  Jeg skulle bare visst hvor heldig jeg var, der jeg gikk 9 år gammel og drømte om hjemmeværende mødre med nybakte boller midt i uka…:)

  [Reply]

  Reply
 5. Hemlis

  July 4, 2011 20:11

  Flott innlegg! Jeg lurer på om du som er så stilig og stilbevisst har valgt feks vogn og stelleveske litt med tanke på utseende? Er særlig veske jeg lurer på… Venter barn veldig snart, og vil gjerne ha en veske som er litt “meg” og ikke så veldig praktisk.. Selv om den jo må være praktisk også. Hva tenker du om dette? Erfaringer?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Haha, min stilsans har tatt seg en pause og venter på bedre tider, nå er det praktisk som gjelder. Sukk.
  Men til spørsmålet ditt: jeg arvet både vogn og stelle veske av søsteren min. Vogna (en Teutonia) er jeg veldig fornøyd med – mest av alt er den praktisk (..) men den ser ganske så sneisen ut også faktisk. Stellebagen er en gammel sak fra Babybjørn som jeg til slutt droppet fordi den er stiv og upraktisk (..) å bære opp og ned fem etasjer. Nå bruker jeg en vanlig veske jeg hadde fra før av typen man skal bære skrått over brystet. Den har lang nok rem til at den henger fint på vogna, er lett og myk og former seg etter hvor mye som er oppi. Men når alt det er sagt så har jeg sett at det fins mange fine stellebager på nettet. Jeg ville gått for en som veier lite, laget i mykt materiale og med passe mange rom. Og kanskje regntett?
  Lykke til med innspurten! :-)

  [Reply]

  Reply
 6. Steffen

  July 4, 2011 22:28

  Hei,

  En gang gikk jeg i kule sko, men det var før jeg ble pappa. Komfort er nå viktigst.

  Steffen

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg er litt misunnelig på menn, jeg innbiller meg at dere har så mange fine, praktiske og comfy sko å velge mellom. Men kanskje jeg tar feil?

  [Reply]

  Reply
 7. Mariann (hun første)

  July 5, 2011 09:36

  Haha, fantastisk bra skrevet. Med tre uker igjen og en svak erindring om at fine sko ikke nødvendigvis alltid har vært synonymt med bekkenplager, leggkramper og hovne ankler, skjønner jeg godt hva du mener. Og innser om at min drøm om å bruke sommerkjoler hele august til ende muligens er en noe urealistisk fremtidsdrøm….

  Det positive er at det faktisk finnes ganske så fine joggesko som også er gode å gå i, særlig hvis man er villige til å betale for dem. Direkte feminine er de kanskje ikke, men…. bedre enn ikkeno?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Sommerkjoler er dessverre lite forenlig med amming. Sukk. Men neste sommer! Da flagrer vi rundt i kjolene våre, både du og jeg :-)

  Fine joggesko, hvor? Jeg leter og leter men finner ingen fine, så tar gjerne i mot tips!

  [Reply]

  Mariann (hun første) Reply:

  Jeg kjøpte et par fra Adidas i rosa og hvitt som passer mine ben utmerket, og som jeg synes er helt ok til å være “ordentlige joggesko” (som er fantastiske å gå i). Kosta selvfølgelig skjorta, og de er ikke vakre til skjørt av noe slag, men jeg antar man ikke kan få alt. De gjør seg i hvert fall bra til bukser, og det er jo enda noe.

  [Reply]

  Reply
 8. Camulen

  July 6, 2011 22:30

  Herlig ærlig! Det er så nydelig at du har selvinnsikt nok og mot til å innrømme at det du en gang mente ikke er så viktig lenger. Deilig altså!
  Og, som noen over her sa, det kommer tider for sommerkjoler og høyhelte sko igjen…
  Hilsen 4-barnsmamma :-)

  [Reply]

  Reply
 9. "Praktisk mamma"

  July 15, 2011 08:50

  Jeg kan anbefale ammeklær fra Boob. Det er nesten så jeg blir overraska over at du ikke har oppdaga det allerede. De har kjoler også!!! Jeg har fulgt bloggen din i et drøyt halvår, men dette er første jeg tar mot til meg og kommenterer:-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


three × 2 =

CommentLuv badge