Én kokk, mye jordbærsøl

, , 13 Comments

I forrige uke var jeg på møte på Hotell 33 på Økern. Der har de en aldeles praktfull lunsjbuffet med yummi salater, fersk sjømat og varmretter av alle slag. Etter å ha satt til livs alt det magen kunne tåle vendte jeg nesen mot dessertbordet, som til min store glede kunne by på glutenfri kake. Men var den også laktosefri, mon tro?

Ganske snart fikk jeg snakke med kokken selv, korrekt iført hvit kokkehabitt fra topp til tå. Det viste seg at kaken nok inneholdt melk, derfor anbefalte han meg en annen kake i stedet. “Men den er det kanskje hvete i?” sa jeg, og opplyste at jeg med mine doble matintoleranser er mer enn bare litt vanskelig. Jo, den gjorde nok det. På dette tidspunktet var den unge mannen så forvirret at han prøvde å peke meg i retning av panacottaen, som selv jeg (uten kokkeutdanning) vet at inneholder svært mye laktose.

Til slutt ga vi opp, men jeg kunne likevel fylle desserttallerkenen med både ost og frukt var følgelig riktig happy. Like happy var nok ikke den unge kokken, for kort tid etter sto han plutselig ved bordet vårt og bød meg på en spesiallaget varm jordbærsuppe. Jeg ble helt rørt – både hadde han stormet inn på kjøkkenet og vispet sammen en gluten- og laktosefri dessert bare til meg, og så hadde han i tillegg klart å finne meg igjen midt i den folksomme lunsjsalen. Og mindre sjarmerende ble det jo ikke av at den en gang så hvite kokkehabitten hans var full av jordbærsøl over det hele.

Man trenger altså ikke reise lengre enn til Økern for å oppleve skikkelig god service.

 

13 Responses

 1. citten

  October 26, 2009 13:15

  Næææ… sånt blir jeg litt lykkelig av!

  Vår beste erfaring var på pensjonatet Tannochbrae i Dufftown, Skottland. Der spurte mannen min om det var melk i en av rettene, hvor innehaveren sporenstreks kunne fortelle at ja det gjorde den, og også disse andre rettene her inneholdt litt yoghurt, fløte eller melk, mens disse var helt melkefrie. En sann fornøyelse.

  Vår verste opplevelse var på Big Horn i Trondheim. Vi spurte om det var melk i rødvinssausen og fikk beskjed om at jo, det var det – men bernaisesausen skulle være grei. Ja. For smør og fløte er jo ikke melk. Så da vi pent spurte om det ikke var verken fløte eller smør i den, så kom servitøren tuslende ut og måtte innrømme at jo, det var det. Vi gikk ganske fort etterpå.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg har også lært meg å ikke bare spørre om det er melk i en rett, men også om det er fløte, smør, rømme, youghurt osv. Det er helt greit hvis man er hjemme hos noen, men jeg syns det er rart at proffe kelnere/kokker ikke klarer å koble at smør og fløte inneholder melk..

  Og innimellom orker jeg ikke alt styret med å spørre og gjette og være vanskelig, så da bare bestiller jeg det jeg vet jeg kan spise. Litt kjipt, for da blir valgmulighetene som regel ganske få – men det er tross alt bedre enn å spise noe jeg ikke tåler.

  [Reply]

  Eira Reply:

  Fløte er det da ikke i ekte bearnaise. Men smøret er litt verre å vri seg unna…

  [Reply]

  Reply
 2. Irene

  October 26, 2009 16:33

  Hurra for god service! Min mor har cøliaki saa jeg er vant med aa sporre og det er er stor forskjell – noen steder er de saa godt informert og andre steder er det lite hjelp aa faa.

  Mamma synes forsaavidt at det er flott aa komme hit til USA, her er det veldig lett aa be om ekstra informasjon eller om aa faa en rett uten noe eller med noe annet. Vi drar til Italia neste aar, det blir litt mer interessant men tror jo det skal gaa bra!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ooh, Italia høres litt skummelt ut. Jeg var nylig i Frankrike og syntes det var litt stress. Men alt går jo hvis man bare vil :-)

  [Reply]

  Reply
 3. Løvetann

  October 26, 2009 20:53

  Hei!
  Ein søt og morsom glutenfrihistorie. Eg har alltid med meg nåke greier i veska så dei gongene eg slepp å dra opp ei krøllete nista blir eg veldig glad.

  Smil fra L

  [Reply]

  Reply
 4. Stine

  October 27, 2009 01:28

  Kan du spise ost når du er laktoseintolerant…?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det er mange som stusser på akkurat det. Greia er at i ysteprosessen dannes det to produkter; ostestoff (som de aller fleste oster er laget av) og myse, som man lager brunost og prim av. All laktosen finnes i mysen, derfor kan jeg ikke spise brunost og prim, men heldigvis de aller fleste andre oster :-)

  [Reply]

  Reply
 5. Eira

  October 27, 2009 21:20

  Jeg får nesten lyst å sende den kokken en blomst. Sørg for at sjefen hans får vite om den flotte servicen så han kan få behørig anerkjennelse!

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


three + = 4

CommentLuv badge