Etterlyses: Kjørelærer med pedagogiske evner

, , 42 Comments

Helt siden jeg ga opp å ta lappen som nittenåring har planen vært å ta den, sånn før eller senere. I sommer begynte Helten og jeg å snakke om at bil og baby er en lur kombinasjon – og så slo det meg hvor utrolig kjipt det ville bli å være hjemme i permisjon med bebbisen, med en bil parkert utenfor som jeg ikke kunne bruke. Altså var det på tide å begynne å øvelseskjøre igjen.

Jeg har hørt at øvelseskjøring med kjæresten kan være en prøvelse for forholdet, men for vår del må jeg si at det fungerer aldeles strålende. Jeg har ingen problemer med å akseptere Helten som den åpenbare autoriteten på bilkjøring – og han er på sin side utdannet pedagog, rolig, tålmodig – og i tillegg en dyktig sjåfør (det må vel være lov å skryte litt av kjæresten sin?).

I løpet av fem seanser gikk vi fra å øvelseskjøre rundt og rundt på en liten parkeringsplass til bykjøring, sylfersk Oslotunnel med nytt kjøremønster og turer til Suburbia med motorvei og tilhørende herligheter. Riktig flinke er vi, begge to! Ettersom jeg jobber mot en uunngåelig deadline (enten tar jeg lappen før termin – eller så drøyer det nok noen år), så fant jeg ut at det nå var på tide å ta kontakt med en kjøreskole. Google ga ingen fornuftige svar på hvem jeg burde velge, jeg vet ikke om noen som nylig har tatt lappen i Oslo og en rask ringerunde avslørte at mine forhåpninger om gratis prøvetimer var fåfengt. Så da endet jeg med å bare bestille time hos Tempo trafikkskole, for de hørtes helt ok ut på telefon.

Denne uka hadde jeg min første kjøretime der. Det blir også min siste. Kjørelæreren hadde forsåvidt helt greie poeng og rådene hans var fornuftige nok, men hans totale mangel på pedagogiske evner gjorde at jeg gikk fra timen og følte meg både dum og udugelig. Plutselig var bilkjøring – som har vært kjempestas sammen med Helten – blitt noe som ga meg en emmen smak i munnen. Og kanskje kjøreskolens primære målgruppe (tenåringer) ikke har vett på å kreve noe annet, men jeg gidder hvertfall ikke betale 600 kroner timen for at noen skal få meg til å føle meg usikker og mislykket.

Spørsmålet nå er bare hvordan jeg går videre herfra, for selv om jeg skal fortsette å øvelseskjøre med Helten så trenger jeg jo fremdeles en kjørelærer og en trafikkskole. Det blir temmelig dyrt i lengden å betale 600 kroner per gang hvis jeg skal bruke prøve-og-feile-metoden, så en eller annen form for screening må til. Men hvordan? Jeg antar at lærernes jevne kjørekunnskaper sikkert er helt greie, så det handler mest om pedagogikk og personlig kjemi. Kan man på forhånd spørre kjørelæreren om vedkommendes pedagogiske stil? Hvor bevisste er de egentlig på denslags? Er det kanskje lurt å spørre hvor mange elever de har som er over 25 år? Eller hva i all verden bør man spørre om?

Kjære dere, har dere noen gode råd? Eller kanskje til og med en anbefaling av en flink og hyggelig kjørelærer et sted?

Illustrasjon: Janine Arriaga

 

42 Responses

 1. Margrethe

  October 20, 2010 21:39

  Jeg holder på å ta lappen selv, og har en ganske bra kjørelærer. Kjøreskolen holder til på holmlia da, så det er kanskje litt utenfor din umiddelbare nærhet. Syns han er veldig pedagogisk, rolig og gjennomtenkt. Det var en periode han for eksempel ba meg si det høyt hver gang jeg så et skilt eller markering i veien som kunne få innvirkning på kjøringa, noe som gjorde meg mye mer oppmerksom på trafikken senere og fikk meg til å se langt frem. Kjemien er så som så, mye småsnakk om norske epler og været, men det kan jeg leve med… :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Holmlia blir litt upraktisk ja. Så synd. Er forsåvidt enig i at pedagogikk er viktigere enn personkjemi – men vil jo helst ha begge deler :-)

  [Reply]

  Joachim Reply:

  Hei. Om du fortsatt er på utkikk etter en kjørelærer så er jeg det og har lyst til å hjelpe deg.. skal også gi deg 15% rabatt slik at du kun betaler 510 kr pr time. Ring meg gjerne på 48 48 48 61. Mvh Joachim.

  [Reply]

  Reply
 2. fru storlien

  October 20, 2010 21:40

  Jeg tok lappen da jeg var 30, med en engel av en kjørelærer. Hun fant jeg via bekjente her i Asker. Men mitt råd er; ring rundt, si at du er så&så voksen, ikke har kjørt veldig mye utenom med helten og at du ønsker en kjørelærer som er vant til å ha voksne folk i bilen. Spør og grav, og ha i bakhodet at de du ringer til er betalt for å svare på dine spørsmål og hjelpe deg:) Personlig var det veldig veldig greit med en kvinnelig lærer, vi snakket “på en måte samme språk”. Lykke til!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg lurer også litt på om kvinnelig kjørelærer kan være tingen, ser for meg at det er en del bråkjekke mannlige kjørelærere der ute (men det kan jo være fordommer fra min side såklart). Takk for innspill til relvante spørsmål!

  [Reply]

  Reply
 3. girlofnorway

  October 20, 2010 21:57

  Kanskje du kan sjekke her: http://www.anbefalt.no/sok/trafikkskole/Oslo ?

  Kanskje du kan fortelle om den første opplevelsen din og spørre om de har noen referanser på din alder? Som du sier, så betaler du jo en god slant med penger for dette, så noen krav må man jo få sette!

  Jeg tok lappen som ung og da med en flott kjørelærer som tok seg selv lite høytidelig, tulla og lo. Hadde det veldig gøy i kjøretimene mine.

  Lykke til!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ah, akkurat en sånn side jeg burde hatt! Bare synd det er så få som bruker den foreløpig.

  Kanskje man rett og slett kan spørre etter referanser ja? Det er sikkert ikke så vanlig, men de selger jo et (dyrt!) produkt, så de burde kunne gi meg mulighet til å kvaliteteskontrollere dem litt. Takk for tips!

  [Reply]

  Reply
 4. O!

  October 20, 2010 22:04

  Jeg tok motorsykkel lappen hos en på Eidsvoll, til vanlig så gir han timer på bil og han kan jeg anbefale på det varmeste. Det er også en smule rolige å kjøre på landet i starten så slipper stresset som oslo kan gi.

  Han kan sikkert møte deg nærmere oslo også og så kjøre utover på landet, men toget går jo rett til eidsvoll så det burde jo være mulig å ta seg dit også.

  Jeg vil også anbefale deg å kjøre opp på andre steder enn oslo og lillestrøm, f.eks kongsvinger, hønefoss, gjøvik eller hamar. Jeg kjørte opp på Hamar og det var en rolig og grei plass (dog har jeg hørt at Hønefoss og Gjøvik er enda bedre). Biltilsynet på disse plassene er vesentlig hyggeligere enn f.eks Lillestrøm og Oslo.

  Skjønner hvis du synes dette er langt unna, men selv for en dreven sjåfør (hatt lappen i snaue 20 år) så gjør jeg fortsatt feil når jeg blir stresset i oslo. Sikkert jeg som ikke er vant til det, men jeg vil tro en kommende sjåfør ikke føler det noe lettere. Og da er det vel ikke noe poeng å gjøre det vanskeligere for seg selv enn nødvendig.

  ;-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Oppkjøring utenfor Oslo er sikkert en god idé – men i og med at jeg kommer til å kjøre mye i byen er det vel lurt å ha opplæringen her? Kan man ta kjøretimer i Oslo og velge oppkjøring et annet sted eller henger de to sammen på et vis?

  Takk for gode innspill :-)

  [Reply]

  O! Reply:

  Det er ingening i veien for å begynne uten for oslo, så legge fokus på oslo når man føler seg klar for det og så velge å kjøre opp ett annet sted. Det er da ganske smart å ta en time eller to på det stedet man skal kjøre opp så man er klar over spesielle ting ved det stedet.

  Men jeg hadde fokusert på utenfor oslo frem til du selv føler at landeveien er plankekjøring, og så bedt om å få kjøre på større steder. De legger de fint opp etter dine ønsker.

  Men ja, absolutt kjør opp på ett sted der de ikke er kjempe kjipe.

  [Reply]

  kristin Reply:

  Å kjøre opp i Oslo er ikke så ille som de skal ha det til. Det er ingen krise å kjøre feil, og siden du kjenner Oslo godt, vet du også hvilken himmelretning skilt til Smestad eller til Sinsen vil føre deg.

  Jeg har aldri hørt om noen som har kjørt opp i Oslo som mistet lappen fordi sensor var “kjip”. Som oftest skjønner man dessverre veldig godt hva man gjorde feil…

  Jeg tok lappen på Vestre Bærum trafikkskole, var superfornøyd. Flott undervisning – men jeg tok lappen på 18-årsdagen og var derfor en slik tenåring du snakker om… Lykke til uansett! Tenk så mye mer du kan enn disse 17-åringene om risikovurdering og sunn fornuft!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, sant? Jeg tenker også at det er en fordel snarere enn en ulempe å være “gammel” når jeg skal ta lappen. Forøvrig mistenker jeg litt at de som kjører opp uten å stå og skylder på sensor kanskje egentlig burde ventet litt med å kjøre opp..?

  Reply
 5. AM

  October 20, 2010 22:32

  Hei!

  Jeg har spurt en venninne som tok lappen i fjor (hun er 30 år). Hun hadde en kjørelærer på Tempo Trafikkskole på Tøyen som heter Lotta (Ann Charlott). Hun var veldig fornøyd med henne, så kanskje du kan teste det? :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Åh, så typisk at det var på samme kjøreskole som jeg var på, jeg har jo rukket å få kjempedårlige vibber for det stedet. Men ser ikke bort fra at samme skole kan ha både gode og dårlige lærere. Hm, får tenke litt på det. Takk for tips! :-)

  [Reply]

  Reply
 6. Fioljenta

  October 20, 2010 22:57

  Hei!
  Dette har jo egentlig ikke så mye med saken å gjøre, men jeg skriver nå likevel =) Jeg tok lappen i fjor og kjærte med en mannlig lærer som rett og slett var forferdelig å kjøre med. Han var bråkjekk, kjeftet titt og ofte og jeg gruet meg i flere dager før jeg skulle ha en kjøretime. Selv om jeg nå sitter med lappen i hånda tør jeg nesten ikke kjøre lenger, for han fikk meg til å miste all tro på at jeg noensinne kunne styre en bil. Så mitt klare råd er: Forlang å få snakke med kjørelæreren før dere starter! Du betaler tross alt mange, mange tusen for kjøretimer, så da bør du kunne forlange å få en allright kjørelærer ;)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hvorfor i all verden fortsatte du å ta timer hos en sånn kjip fyr? Det var akkurat en sånn følelse jeg hadde da jeg gikk fra timen denne uka; at jeg var det mest håpløse sjåføremnet noensinne. Hadde jeg ikke hatt Helten som kunne trøste hadde jeg sikkert tilbragt kvelden i sofaen sammen med noen kilo sjokolade..

  Snakke med kjørelæreren er notert. Men hvordan kan jeg få vedkommende til å eventuelt avsløre seg som en dårlig pedagog/kjip person?

  [Reply]

  Reply
 7. Gitte

  October 20, 2010 23:34

  Jeg trodde jeg hadde fått en ganske grei kjørelærer, men med tiden ble det fryktelig dårlig kjemi mellom oss. Jeg er en ganske usikker person, noe som ikke alltid er like greit når man er i trafikken, og da trenger man litt støtte mens man holder på. Kjørelæreren fikk etterhvert en svært nedbrytende effekt på meg – jeg fikk følelsen av at alt jeg gjorde var feil og at det bare var kritikk å få. Etter kjøretimer kunne jeg feks. få beskjed om at jeg burde forbedre alt med kjøringen min. Det er vel alltid mulig å forbedre seg på de fleste områder, men dette er da ingen god beskjed å gi til en kjøreelev? Det kom til et punkt der jeg begynte å gråte under hver kjøretime og til slutt måtte jeg bare bytte kjørelærer. Det var en fryktelig dyr måte å få dårlig selvtillit på.

  Med min nye kjørelærer aner jeg nytt håp for ta lappen og får en følelse av mestring etter hver time. Jeg er fremdeles litt nervøs før kjøretimene, men etterkant er jeg alltid tilfreds med egen prestasjon og utvikling. Jeg kan dessverre ikke anbefale noen kjørelærere siden jeg bor i et annet fylke – jeg vil bare si at det er lurt av deg å være kresen på valg av kjørelærer. Det kan ha alt å si! Jeg er 19 år og kjøreopplæringen min har blitt unødvendig dyr grunnet dårlig kjemi/kommunikasjon. Lykke til videre! : )

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg fatter ikke at det går an å være så upedagogisk. De må da skjønne at etter en dårlig time så trenger man noen hyggelige ord og ikke bare at de påpeker alt man gjorde feil? Det betyr jo ikke at de ikke skal gi tilbakemeldinger på hva man kan forbedre seg på (det er jo derfor vi er der), men det er noe med hvordan man sier det. For å bli en flink og trygg sjåfør så trenger man at noen bygger deg opp, ikke river deg ned.

  Hva skal til for å bli kjørelærer egentlig? Sertifikatet og brevkurs i pedagogikk?

  [Reply]

  Suzanne Reply:

  Hehe, neida, er faktisk snakk om høyskoleutdanning ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (eneste stedet i Norge hvor man kan utdanne seg til trafikklærer tror jeg) og pedagogikk er faktisk ett av fagene de må igjennom. :)

  Jeg tror mye av problemet ligger i at mange kjørelærere er utelukkende vant med å lære opp tenåringer. Vil også tro at det handler mye om kjemi. Noen folk går man rett og slett ikke sammen med. :( Da jeg tok lappen som 18-åring syntes jeg det var “dritkult” med en kjørelærer som var både bråkjekk og stor i kjeften, men tviler på at akkurat dét hadde vært fullt så moro i dag. Men når det er sagt: kjørelæreren min var flink til å både gi ros OG ris selv om jeg hadde surra aldri så mye i løpet av timen. Jeg gikk aldri fra en time og følte at jeg var fullstendig håpløs og blæh, det var konstruktiv kritikk og mål jeg skulle jobbe mot til neste gang.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Se det, toåring utdannelse på Høgskolen i Trondheim! Alt man ikke vet. Og pedagogikk er en av de fem fagområdene studiet tar for seg. Det skulle man jo virkelig ikke tro når man ser kommentarfeltet i denne posten..

  Ja, mulig det handler om at den bråkjekkheten man som voksen opplever som ubehagelig og usympatisk, fungerer veldig bra på tenåringer. Men hvis kjørelærerne har vekttall i pedagogikk skulle man jo tro de var i stand til å se an elevene sine litt? Det burde ikke komme som noen bombe at man ikke kommuniserer på samme måte med en attenåring som med en på 35..

  Reply
 8. Hemlis

  October 21, 2010 07:47

  Veldig relevant problemstilling for meg også, dette her! Prøver å bli gravid, og tenker at jeg ærlig talt burde somlet meg til å ta lappen for ti år siden… Jeg begynte kjøreopplæring på Tempo, og hadde en kvinnelig kjørelærer det var vanskelig å lære noe av synes jeg. Hun var surrete og lite pedagogisk. Har ikke lyst til å nevne navn, men det var ikke hun som er nevnt over her (Lotta). Kommer til å følge med i kommentarene her for å se om det finnes noen der ute for meg! Og Frøken, kom gjerne tilbake med en ny post når du finner en lærer du kan anbefale!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Will do! Det er forøvrig utrolig deprimerende å se hvor mange av dere som har dårlige erfaringer med kjørelærere. Kanskje ikke så overraskende, men likevel deprimerende..

  [Reply]

  Reply
 9. Bergmynte

  October 21, 2010 08:36

  Da jeg tok lappen (for 12 år siden, eh…), tok både jeg og alle mine venninner timer hos Johnny Larsåsen. Ser at han holder på fortsatt: http://www.forerkortspesialisten.no/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=37

  Johnny er (var) hyggelig, rolig, sindig, pedagogisk, og vi sto alle sammen på første forsøk. Prøv ham!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Takk for tips, tror kanskje jeg skal ringe dem. Ser de er litt dyrere enn mange andre, men det er det kanskje verdt?

  [Reply]

  Bergmynte Reply:

  Det går kanskje an å spørre hvor mange timer elevene deres pleier å trenge, i gjennomsnitt? Blir jo billigere hvis du slipper unna med færre timer. Ikke minst hvis du slipper unna med én oppkjøring!

  Ser du skriver om stress her lenger nede – Johnny var sånn at jeg kunne kjøre på rødt lys, i feil kjørefelt og bulke i en buss, og han var like lugn.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det er sant, lurt tenkt :-)

  Han høres ut som et funn, takk!

  Bergmynte Reply:

  Hold oss oppdatert :) Lykke til!

  Reply
 10. Marie

  October 21, 2010 08:57

  Jeg trenger også en flink kjørelærer! Hadde hørt dette om at øvelseskjøring med mannen ikke var noen god ide, men det gikk kjempebra!

  Jeg turte ikke skylle på kjørelæreren, men gjorde “alt” feil da jeg var på kjøretimer (ble så stressa at jeg kvælte motoren, glemte å se meg for, kjørte for nærme syklister, holdt på å begynne å grine). Det endte med at kjørelæreren tok over rattet og jeg ikke fikk kjøre de siste 10 minuttene av timen, forsåvidt greit siden jeg var helt utslitt, men jeg har aldri vært så ukomfortabel i bil som med den kjørelæreren…. da kanskje jeg burde prøvd noen andre? Vil altså gjerne følge med på anbefalinger her.

  Og lykke til til oss begge, det er faktisk en liten prestasjon å ta lappen så seint, når ingen andre forstår hvor vanskelig det er å lære seg å kjøre.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg var helt gjennomsvett og utslitt etter kjøretimen min – og det har jeg aldri vært når jeg har øvelseskjørt med kjæresten. Hvis du blir stressa og gjør feil du vanligvis ikke gjør, så tenker jeg at det ikke sier så mye bra om kjørelæreren. Håper du finner en som fungerer bedre for deg!

  Ja, lykke til til oss begge to!

  [Reply]

  Reply
 11. fru storlien

  October 21, 2010 10:27

  Og du, en ting til. Si at du har en deadline( termindato) å forholde deg til, slik at du ikke plutselig har en supergrei kjørelærer som er veldig populær og har mange elever slik at opplæringen tar lengre tid enn det du ønsker.
  Igjen, lykke til! Og apropos opplæring i eller rundt Oslo, du lærer mye mye mer av å kjøre i by, men om du er usikker kan du alltids be om å få første time på Bygdøy, i Maridalen eller i andre av byens midnre trafikerte strøk.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det var et lurt tips å si fra at jeg har en deadline, takk!

  Jeg tror også at opplæring i Oslo er tingen, ettersom det jo er der jeg skal kjøre. Hvis ikke kommer jeg jo til å være nervøs hver gang jeg skal kjøre hjemmefra.

  [Reply]

  Reply
 12. Fran

  October 21, 2010 10:32

  Bare et tips: hva med intensivkurs? Jeg har hørt om noen som har gjort det med hell. Om jeg i voksen alder skulle ta lappen ville jeg forsøkt dette. Tok et raskt søk og fant denne:
  http://www.sandetrafikkskole.no/intensivkurs.html. De finnes over hele landet, vil jeg tro.
  Jeg er voksen som som bare det og har hatt lappen i hundre år cirka.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hm, intensivkurs ja. Har ikke sett det så mange steder, men det er jo noen som opererer med ulike former for pakker. Ulempen er jo at man låser seg til én kjøreskole. Hvis kjemien med kjørelæreren utvikler seg i feil retning, så er man jo litt stuck hvis man har forhåndsbetalt tusenvis av kroner.

  [Reply]

  Reply
 13. Kari

  October 22, 2010 08:29

  Jeg tok lappen da jeg var rundt 30 år. Første kjørelæreren jeg hadde, tok fra meg all selvtillit. Tilslutt følte jeg meg så dum og var sikker på at jeg aldri ville få serfikat. Heldigvis (?) ble det sykdom på trafikkskolen og jeg måtte bytte kjørelærer. Straks ble kjøringen mye bedre og etter mange og dyre timer var endelig lappen min.

  Skolen jeg gikk på lå i Vika i Oslo. De første timene kjørte vi på Bygdøy ellers var det rett ut i Oslotrafikken. Det har jeg vært utrolig glad for i ettertid. Mange gruer seg til å kjøre i sentrum, men selv om jeg enkelte ganger kan synes det er stressende, så er jeg aldri engstelig for å kjøre der.

  En annen ting som jeg erget meg over, var at det drøyde så lenge før de meldte meg opp til serfikatet. Vet ikke hvordan det er nå, men den gangen strøyk veldig mange ved første oppkjøring i Oslo. I ettertid ser jeg at kjøreskolen min gjorde rett, hadde jeg kjørt opp da jeg følte jeg var klar, så hadde jeg antagelig strøket jeg også. Nå klarte jeg oppkjøringen ved første forsøk. Det var lykke! :-9

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Grattis med voksen-lappen! Hva het den flinke kjørelæreren din da?

  [Reply]

  Reply
 14. Irene

  October 25, 2010 18:06

  Jeg blir nesten litt glad over at jeg ikke er den eneste som er voksen og ikke har lappen! Eller, jeg har lappen i USA hvor jeg bor naa, men jeg tok aldri lappen i Norge og kan bare kjore med automatgir… Det betyr jo at jeg aldri kan laane bil naar jeg er paa besok i Norge, som jo er kjipt.

  [Reply]

  Reply
 15. Kathleen

  October 26, 2010 07:35

  Jeg følte meg også litt sånn misslykket etter første kjøretime. Eller egentlig ganske ofte, men hva så? Jeg har jo lært å kjøre og det er jo det som er poenget med lærere, sant, at en skal lære noe?

  [Reply]

  Reply
 16. Lene

  October 27, 2010 15:46

  Hei,
  så innlegget ditt her om dagen, og kom plutselig på at jeg har en venninne som tar kjøretimer nå (hun er rundt de 30).

  Hun er elev hos en kjøreskole på Storo, og den kvinnelige kjørelæreren går under kallenavnet “Budde”. Venninna mi er veldig fornøyd, og kan absolutt anbefale kjørelærerinnen. Kan skaffe detaljene dersom dette ikke er googlbart…

  [Reply]

  Reply
 17. Lene

  October 27, 2010 15:49

  Å herre, også har jeg ei tante som er kjørelærer i Sandvika. Glemmer sånt…

  Hun er iallefall flink å forklare, og har gitt meg masse tips oppigjennom. Men jeg har ikke kjørt med henne som elev, så mer enn det vet jeg ikke.

  Løkketangen trafikkskole, Anna-Stine Johnsen.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


+ four = 9

CommentLuv badge