Etterpåklok

, , 8 Comments

I ettertid er det mye jeg gjerne skulle gjort annerledes i permisjonstiden, så jeg tenkte å samle etterpåklokskapen min i noen råd. Hvis du syns noe av det høres fornuftig ut er det topp, og er du eitrende uenig så er det helt greit. Rådene som følger under er i grunnen mest til meg selv.

 • Barn i Norge har ikke vondt av morsmelkerstatning.
  (Og ingen er tjent med utslitt og stressa mamma. Slapp av, gi ungen flaske innimellom hvis han virker sulten eller du trenger en pause. Det går bra).
 • Barn følger ikke soveskjemaene i de store kloke bøkene.
  (De tar ofte den søvnen de trenger. Ikke bruk altfor mye energi på å få barn som ikke virker trøtte til å sove, bare fordi Bøkene sier de burde sove mer enn de gjør).
 • Foreldre trenger voksenkontakt
  (Så gjør avtaler, kom deg ut og prat med folk. De trenger ikke være dine fremtidige bestevenner, men du blir koko av å gå og surre rundt inni ditt eget hode i månedsvis).
 • Kjøp gode sko, uansett hvor teite de ser ut.
  Og gjør det helst allerede når du er gravid. Dropp jakten på de der komfortable & stilige skoene, du kommer aldri til å finne dem uansett. Kjøp skikkelige joggesko som du kan gå langt og mye i.
 • Dette er ikke tiden for Prosjekter
  (Ikke bruk sårt tiltrengte pauser fra amming og bleieskift på å rydde hus, sortere feriebilder og pusse opp møbler. Med mindre du får en sånn magisk sovebaby, er det ren og skjær galskap).
 • Be om barnevakt.
  (Legg en plan, hvis ikke blir det liksom aldri noe av. For dere klarer dere jo, eller hva? Men dere trenger å komme dere ut, dere trenger alenetid og kjærestetid og vennetid. Og folk stiller jo gladelig opp).
 • Ha en (eller to) faste frikvelder i uka hver.
  (Fordi dere trenger det og blir hyggeligere folk av det. Og når det er en fast kveld blir det mye lettere både å planlegge og å faktisk gjennomføre).

Oppsummert: Be om hjelp, konsentrer deg om barnet ditt, slapp av, stol på deg selv og kom deg ut av og til.

Illustrasjon: Lil Foot

 

8 Responses

 1. trompetmor

  March 5, 2012 09:29

  Jeg er veldig veldig enig med deg!!, selv om jeg kunne skrevet en hel side om dette med morsmelkerstatning, amming og barn, og at jeg mener du gjør deg selv en bjørnetjeneste om du gir erstatning innimellom, vertfall om barnet er veldig lite, når det blir litt eldre så er det selvfølgelig en annen sak, men nå tror jeg ikke du mener at dette gjelder barnets første, andre levemnd heller:) men uten å utdype dette som går på amming og selvregulering så er jeg veldig enig med deg om at det å få tid for seg selv er utrolig viktig:)

  [Reply]

  Reply
 2. Susanne K

  March 5, 2012 11:00

  For en bra post! Du har så rett så rett! Kunne laget denne listen lang som et vondt år. Særlig “Dette er ikke tiden for Prosjekter” er viktig for førstegangsmammaer. Det blir så lett at vi tror vi burde “fylle” året i permisjon med noe “nyttig” som å pusse opp gjesterommet, lære fransk eller lime alle bildene inn i album. Da blir fallhøyden så stor, og stressnivået deretter. Viktig med en blogg som realitetsorienterer litt mer. Skal defintivt følge med deg videre!

  [Reply]

  Reply
 3. Ylvalia

  March 8, 2012 00:57

  Synes dette var veldig gode råd, jeg! Selv har jeg alltid hatt et prosjekt i permisjonstiden, og det har jeg hatt godt av, fordi jeg har trengt det for ikke å bare tenke på babyen, og for ikke å få støv på hjernen. For selv om man i utgangspunktet er svært makelig anlagt når det gjelder husarbeid, kan man fort bli litt vel opptatt av at det skal være rent og ryddig når man plutselig tilbringer mesteparten av tiden hjemme med hybelkaninene. Men det er veldig viktig at dette er et prosjekt man kan kose seg med og finne adspredelse i, sånn at det ikke blir stressende og leit.

  Ellers er min kjepphest alltid: Gi f… i alle råd om å la babyen ligge for seg selv, ikke sovne ved puppen, osv. En baby trenger masse KOS, og mammaen (og pappaen) har også bare godt av det. Legg selvfølgelig babyen fra deg når har lyst til det, men så lenge du nyter å ha babyen i armene dine, er det ingen grunn til å la være. Det er alltids nok våkenetter, såre brystvorter, bekymringer, ammetåke og barselstårer. Ikke frarøv deg og babyen kosen i tillegg!

  [Reply]

  Reply
 4. Villkatta

  March 8, 2012 08:47

  Det er som om eg skulle ha skrive dette sjølv! :-)
  Særs med frikvelder og aleinetid. Det byrja me tidleg med her, sidan Viljar fekk MME og pappa kunne ta meir ansvar. Eg er overbevist at me hadde godt av det, alle tre.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


+ two = 7

CommentLuv badge