Fem makeløse år

, , 21 Comments

Første april 2007 satt jeg hjemme i ettromsleiligheten min og kjedet meg litt. Det var påske, jeg hadde ingen spesielle planer, hadde vært single i hundre år og lurte på om ting noen gang kom til å forandre seg. Jeg hadde lest en del moteblogger og tenkte at jeg kanskje kunne gjøre noe lignende – bare uten motedelen. Så da opprettet jeg en blogg og kalte den Frøken Makeløs.

Det første året blogget jeg en del om musikk, Den Gyldne Q og Tordenbloggen , om singlelivet og en god del om livet liksom, både med og uten ironisk distanse. Dessuten introduserte jeg Homovennen, Frøken Fräken og Makeløs Niese og reiste en tur til Bangladesh. Jeg var imponerende produktiv og bloggen fant etter hvert sin egen form.

I mitt andre bloggår begynte ting å skje. Jeg deltok i Bloggidol, Den Gyldne Q og Tordenbloggen, jeg moteblogget (gårsdagens antrekk) og reiste til Amsterdam med Ferievennen og til Dublin med Homovennen. Men viktigere; jeg begynte og avsluttet et pendleforhold og helt på tampen av året møtte jeg Helten.

I 2009 holdt jeg fortsatt koken med mer moteblogging og musikk, avholdt min første leserundersøkelse, funderte på disse merkelige menneskene som har barn (..) og flyttet sammen med Helten. Og så var det et par fyrer som rota seg bort nede i Kongo, så da måtte jeg ta på meg Kongonerdhatten og skrive en del om det. Jeg funderte over hvordan livet plutselig kan forandre seg, dro på jobbintervju på selveste Slottet, begynte å studere nettjournalistikk deltid i Bodø og tok en tur til Uganda. Og helt på slutten av året reiste Helten og jeg noen uker til Thailand.

Så kom 2010 og det ble slutt på daglige oppdateringer på bloggen. Jeg skrev om at vi opplevde en missed abortion og mottok uendelig mye støtte fra fine lesere. Så kom jeg på at jeg hadde glemt å fortelle at vi hadde forlovet oss og så i august kunne jeg endelig fortelle om en magisk ultralydundersøkelse. Lille Bolla var på vei! Resten av året ble det mye gravideblogging, inkludert magebilder.

Fjoråret startet vi med med en lyserosa kjærestetur til Gøteborg. I februar ble vi foreldre og bloggen led i stillhet under total mangel på oppmerksomhet. Fra 25 bloggposter i måneden i glansårene var vi nå nede i 4-5 per måned. Men av en eller annen grunn var det fortsatt folk som leste det lille som ble skrevet. Som handlet om at jeg syntes det var vanskelig å bli mamma, at jeg aldri hadde tid til meg selv lengre og at Lille Bolla nok var det aller vakreste, smarteste og mest fantastiske barn verden noen gang hadde sett. Etter sommeren skjønte jeg at jeg var blitt feminist og skrev om cupcakes og ble invitert til å prate i P1. I desember syns Homovennen det var såpass laber aktivitet på bloggen at han foreslo seg selv som gjesteblogger (og ble selvsagt svært godt mottatt).

Dette bloggåret startet med et pang og en debatt om kvinner og trivialiteter som tok fullstendig av. Jeg begynte å jobbe igjen etter mammapermisjon og syns det var så fint at jeg lurte på om jeg ikke burde være litt mer lei meg, og så skrev jeg litt mer om feminisme og morsrollen og ble invitert til å snakke på et 8.mars-arrangement.

Og hundre millioner andre ting. En dag når jeg er gammel og grå og har god tid og lave skuldre skal jeg samle alle bloggpostene mine og lage bok av dem. Så kan jeg lese om hvordan livet mitt forandret seg fullstendig fra den dagen i april 2007, om opp- og nedturer, om fine venner og kjærlighet og rare folk og ting jeg ikke visste noe om men kanskje lærte etter hvert. Det står her alt sammen. Kommentert, applaudert, kritisert og lest av dere – verdens beste lesere.

Takk for at dere fortsatt er her, tross begredelig lav produksjon de siste årene. Uten deres tilbakemeldinger hadde nok denne bloggen vært avsluttet for lenge siden. Så takk, kjære dere, for at jeg har nøye dokumentasjon av den kanskje største forandringen i livet mitt. Fra langtidssingle, forvirra og usikker ung voksen med altfor mye fritid, til ettbarnsmamma, feminist og soon-to-be kone med ambisjoner, retning og dårlig – men god – tid.

Illustrasjon: Doodlepress

 

21 Responses

 1. M

  April 2, 2012 23:45

  åh jeg er så takknemlig for at du blogger! Du er fantastisk, inspirerende, motiverende og generelt bare rimelig flotters!

  [Reply]

  Reply
 2. Irene

  April 3, 2012 12:30

  Jeg har lest bloggen din helt siden du motte Helten – skremmende lenge siden igrunn (i mitt eget liv altsa). Jeg er ingen flittig kommentator, men er innom bloggen hver uke. A lese om livet ditt har hjulpet meg gjennom mine egne opp- og nedturer, sa derfor vil jeg gjerne sende en takk tilbake.

  Sa tusen takk for at du fortsetter a skrive, du makelose frk Makelos!

  Et innspill til feminisme- innleggene dine (saerlig det siste): Da jeg leste 5-ars jubileumsinnlegget, sa jeg at du hadde skrevet om a vaere pa jobbintervju pa slottet for flere ar siden, og klikket meg inn pa det gamle innlegget for jeg kunne ikke huske a ha lest det for. Der skriver du om hvor irritert du er over disse ID-kortene man far utdelt overalt som forutsetter at man har en brystlomme, og lurer pa nar noen skal utvikle en noe mer kvinnevennlig type. Hverdagsfeminisme av godt merke spor du meg! Og flere ar for du selv skjonte at du var feminist… Jeg har vaert feminist omtrent siden jeg skjonte hva ordet betydde, og har alltid lurt pa hva det er med de jentene som ikke ser det jeg ser. Du har iallfall laert meg litt om det. Det triste i alt dette er imidlertid at ingen fortsatt har giddet a lage mer kvinnevennlige ID-kort…

  For meg er alle som mener at kvinner og menn skal ha like rettigheter feminister. Jeg vet at mange vegrer seg for a bruke ordet “feminist” fordi det oppfattes som stigmatiserende (man settes fort i bas med Ottar & Co), og det er veldig synd fordi likestilling er et sa viktig tema.

  Dette ble mye lenger enn planlagt – jeg skulle jo bare skrive en liten takk…

  [Reply]

  Reply
 3. Tone

  April 3, 2012 12:38

  Tusen takk for at vi får lov til å bli litt kjent med deg gjennom denne superfine bloggen, det setter jeg stor pris på :-)

  (Også må jeg nesten også si, nå som jeg for en gangs skyld kommer ut fra anonym-leser-som-bortimot-aldri-kommenterer-sonen, at jeg er så vanvittig glad for at du har det fint, at du har Helten og lille Bolla slik at dere sammen kan utgjøre Den Makeløse Familien. Det gjør meg helt oppriktig varm om hjertet.)

  [Reply]

  Reply
 4. Glamourlegen

  April 3, 2012 13:03

  Du vet den følelsen, når du har en dårlig dag og føler at livet ditt ikke er helt som du skulle ønske, og så leser du en fin og varmende og velskrevet blogg om vakre og mindre vakre ting, og så blir livet litt lysere og ting er ikke så verst og man blir påminnet om at alt finnes i deg allerede? Og at man er et helt og tenkende menneske og at livet er nå? Det er ikke så mange som gjør dette. Slikejenter, Suziluz, Glambibliss og Malin Wollin. Og du.

  Kudos, og hjertelig takk.

  [Reply]

  Glamourlegen Reply:

  Og Clara, da.

  [Reply]

  Reply
 5. ex-Alter Ego

  April 3, 2012 19:51

  Grattis, du Makeløse. Jeg har lest deg siden tidlig høst 2007, og fulgte både fugleeventyret og overgangen til Helten, pluss alt det andre. Jeg savner Graaskjegg (?) fra kommentarfeltet ditt i gamle dager, men ellers syns jeg bloggen din har holdt seg usedvanlig godt! Og Graaskjegg lurer kanskje i buskene, for alt jeg vet…

  Mye har skjedd i mine siste fem år også, inkludert nedleggelse av Alter Ego og opprettelse av nybloggen min som meg selv, pluss flytting fra utlandet og hjem. Blant annet. Fin oppsummering her – jeg gleder meg til de neste fem med deg!

  [Reply]

  Major Graaskjegg Reply:

  Graaskjegg følger med i buskene, men kommenterer og diskuterer ikke like mye på nett som før. Vi har vel fulgt med omtrent like lenge, men det ble vel mye family-unger-mødre-kliss i en periode og da datt jeg rimelig lang unna bare så det er sagt.

  Back in the days leste jeg fire faste blogger, nå er det bare Makeløsa igjen og jeg skulle gjerne lest din nye…

  Jorunn; jeg leser både her og på facebook til du legger ned så hold på lenge :-)

  [Reply]

  ex-Alter Ego Reply:

  Majoren! <3

  (Send en mail til bloggealterego@gmail.com, så kanskje det dukker opp en url…!)

  [Reply]

  Reply
 6. Mammadamen

  April 4, 2012 20:30

  Gratulerer, Frøken Makeløs.

  Du er en av de første bloggene jeg begynte å følge, og inspirerte meg til å starte egen blogg. Jeg liker den kjappe og tøffe skrivestilen din, ironien din, at du spisser og drar på.

  Innimellom blir jeg skikkelig irritert når jeg leser det du skriver. Det er jo ikke alltid vi er enige. Samtidig synes jeg det er så flott at det er greit, og at vi ikke som mange andre prøver å finne ut at vi egentlig er enige innerst inne allikevel. Og uansett, jeg liker deg veldig godt! Og gleder meg til å følge deg videre!

  God påske fra Karianne:-)

  [Reply]

  Reply
 7. Jenny

  April 6, 2012 09:38

  5 år. Jeg er imponert over at folk holder så lenge. Selv tar jeg en uke av gangen i forhold til blogg. Kom sent i gang, og har gått glipp av en hel masse moro, kan jeg lese i innlegget. Sikkert morsomt å lese utviklingen om seg selv. Mange gode innlegg har du i alle fall, både før og nå. Keep going.

  [Reply]

  Reply
 8. underveis

  April 7, 2012 20:03

  Morsom oversikt og gratulerer!
  Jeg liker å følge med hos deg og får ofte inspirasjon og ideer – inspirert til enighet og uenighet! Lykke til videre i livet og i bloggen.
  -g

  [Reply]

  Reply
 9. Carina

  April 8, 2012 21:46

  Gratulerer med jubileum! Og med fin oversikt:) jeg oppdaget deg for et år siden, og skulle ønske jeg hadde gjort det mye tidligere, for du er virkelig en dyktig og reflektert skribent. Men hipp hurra for arkiv, jeg har snoket meg bakover hos deg, og funnet masse godt lesestoff. Takk for du vil dele, og lykke til videre!

  [Reply]

  Reply
 10. Pia

  April 11, 2012 19:19

  Og jeg vil takke deg for inspirasjonen du gir meg som blogger. Jeg kjører ofte “lettvarianten” når jeg skriver sjøl, men du skriver mye som jeg er enig i eller som får meg til å gruble. Har endelig fått ut et innlegg som jeg har skrevet på siden jeg leste et innlegg her hos deg. Ting tar tid. Blogging tar tid.

  [Reply]

  Reply
 11. Ida

  April 12, 2012 09:23

  Takk for at du fortsatt skriver! Jeg leser hvert eneste innlegg. Du skriver så godt og befriende ærlig. Det har vært spennende, trist, morsomt og underholdende å følge deg gjennom de siste årene – med alt som har skjedd. Jeg har vært gjennom mye av det samme selv med barn, jobb, kjærlighet og alt det andre, har stor glede av å følge deg og dine tanker om livet :) Håper bare du fortsetter selv om du ikke har tid til å skrive så ofte!

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


+ one = 7

CommentLuv badge