Finnes det ikke ny musikk for barn?

, , 19 Comments

Ikke toget! ropes det fra baksetet. Buss! BUUUSS!

Så da hopper vi fra Nede på stasjonen på Spotifylista til Hjulene på bussen de går rundt og rundt og rundt og rundt og..

– Men finnes det ikke noe ny barnemusikk? spurte en kompis av Helten da vi møtte han og familien i påska. Han var på vei inn i pappaperm med sin åtte måneder gamle baby og lurte på om det virkelig ikke var gitt ut noe kvalitetsmusikk for unger siden Knudsen og Ludvigsens glansdager. Det må da være det?

Jeg nevnte pliktskyldigst Meg og Kammeraten min, som vi ganske tilfeldig hørte på Mini-Øya i fjor. Men jeg må innrømme at her i huset går det for tiden veldig mye i Folk og røvere i Kardemomme by (50-tallet), Oompa Loompa (70-tallet, riktignok i ny versjon) og Juba Juba (80-tallet), pluss de gode gamle barnesangene med uviss opprinnelsesdato (Wikipedia stiller seg merkelig nok helt uvitende om både Hjulene på bussen, Nede på Stasjonen og Lille Petter Edderkopp).

Nå er det jo ikke noe galt med de gamle sangene. Ungen danser og synger og er riktig så fornøyd og Helten og jeg er glade for å slippe unna med musikk vi selv syns er helt ok. Men det er jo helt garantert gitt ut bra musikk for barn også etter 1983.

Dessverre er ikke det å oppdage ny musikk særlig langt oppe på prioriteringslisten min om dagen, ei heller for min egen del. Derfor har jeg (skrekk og gru) blitt en sånn mamma som blir mer og mer forvirra over konsertprogrammet på Øya for hvert år som går («ingen kjente band i år, jo!») og som bare hører på det jeg syns var bra for fem år siden. (Hvis noen vil dele en spilleliste med ny, fin indie-pop vil jeg bli nesegrus takknemlig!)

Derfor er det veldig enkelt å ty til musikk fra egen barndom når familien skal rocke litt sammen på kjøkkengulvet eller barnet trenger underholdning på biltur. Men kanskje fortjener dagens unger også å få høre på musikk som er laget for deres egen generasjon?

Hva slags musikk hører barna dine på?

 

19 Responses

 1. Ingvild

  April 11, 2013 09:04

  Tonje Unstad (Mygga og flua) er verdt å sjekke ut. :-) Og Rasmus og verdens beste band selvsagt, her er Puppan te pappa en klar hit!
  Men ingen slår Knutsen og Ludvigsen da.. :-)

  [Reply]

  Reply
 2. Lene

  April 11, 2013 09:22

  Ungene våre på 3 og 5 er veldig glade i musikken som har kommet ut i forbindelse med FORUTs barneaksjoner de siste årene. Maj Britt Andersen synger om Lines i Malawi (http://www.forut.no/nettbutikk/116-landsbybarna-i-bawatele-cd.html) og Indrani i India (http://www.forut.no/nettbutikk/cd-dvd-og-boker/35-indranis-sang-cd.html). Her kan vi stort sett alle tekstene på rams, og rocker ofte til “Rice and curry”, “Skoleklokka ringer” og de andre sangene.

  [Reply]

  Reply
 3. Carisma

  April 11, 2013 10:26

  Det er en grunn til at de enkle barnesangene overlever tiår etter tiår. De treffer i utviklinga hos de små, og de lærer av dem både av teksten og melodien.
  Det meste nye skal være så kult og blir bare masete (ref Schnappi eller Rosa helikoter…)
  Forresten godt å høre at det er flere som ikke forstår øya-programmet :) (Men nå er det etter min mening knapt laget lytteverdig musikk etter 2000 heller da. ;p)

  [Reply]

  Reply
 4. Christine

  April 11, 2013 10:43

  ‘Indianer Cowboy’ av Klaus Sonstad er veldig populær hos oss! Litt irriterende at en trønder synger på østlandsk, men det er det kanskje bare andre voksne trøndere som legger merke til? Gitt ut i 2008.

  [Reply]

  Reply
 5. underveis

  April 11, 2013 12:33

  Jeg tenker jo også at vi skal befri oss litt fra at det må være bestemt musikk for unger. All slags musikk passer for barn. (Men de er jo lett at det da også blir gamle helter – her blir det Beatles, Kaizers Orchestra, all slags gammel rock osv…. – og musikalmusikk, nå venter vi på en cd (jada) med musikken fra Oliver)
  underveiss siste bloggpost: endelig?My Profile

  [Reply]

  Reply
 6. Abelone

  April 11, 2013 18:19

  Barnetv-Silje har en cd med sanger som har falt i smak hos mine (og satt seg på hjernen min).
  Etter at vi var på reverock i september har guttene sunget “vi speller bare reverock!” På lørdag skal vi på konsert med Mikkel og reverockerne. Det er riktignok gamle sanger det også, men litt rocka opp.
  6-åringen fikk en cd med Rasmus og verdens beste band i bursdagsgave. Den falt også i smak.

  Gleder meg til å se spillelista! Fint med litt tips.
  Abelones siste bloggpost: ButikkdødenMy Profile

  [Reply]

  Reply
 7. Anna GL (Ekte heimelaga)

  April 11, 2013 19:52

  Rasmus og verdens beste band har låter for alle alderstrinn. Jeg syns de er morsomme, og det syns tantebarna mine også. I tillegg hører jeg at en av tantebarna liker Klaus Sonstad sine sanger, men de har jeg ikke hørt selv. Rasmus og gjengen ligger på Spotify. :)
  Anna GL (Ekte heimelaga)s siste bloggpost: Puh, det gikk braMy Profile

  [Reply]

  Reply
 8. Ragnhild

  April 17, 2013 10:28

  For ei som har Motorpsycho i CD-samlinga på loftet må jo Meg og kameraten min (HGH) være verdt å sjekke ut hvis du ikke allerede har gjort det? Må innrømme at det har gått mye i Egner for ettåringen her i huset, men rompa går opp og ned til det meste med litt rytme i, enten det spilles fra radio, mammas spotifyliste eller Evens spotifyliste :) Også må jeg legge tilat du har en super blogg med mange friske og ærlige innlegg! Gjenkjennelsesfaktoren ertidvis høy, også er det herlig med nye vinklinger på temaer som jeg ikke ville tenkt på selv. Håper leilighetssalget gikk bra, og at det blir mange innlegg fra suburbia også! Ha en glad dag :)

  [Reply]

  Reply
 9. Cecilie Wian

  May 23, 2013 10:11

  æsj, jeg prøvde å svare på tipset om Christine Sandtorv. Hun er super.

  Barn liker mye musikk, men jeg tenker det er fint med musikk som handler om ting de forstår, ord de gjenkjenner, ting de bryr seg om. Tenker særlig på hvor fint det er med musikk som reflekterer humøret mitt selv.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


nine × 7 =

CommentLuv badge