Frøkna ♥ epler

, , 10 Comments

Opplysningskontoret for frukt og grønt har bestemt at i dag – 17. oktober – er den store epledagen. Og jeg elsker epler, det er min soleklare favorittfrukt! Den makeløse frokostenen er rett og slett ikke komplett uten en eple-avslutning. Visstnok skal epler kunne rense avfallsstoffer ut av kroppen og dermed bidra til å gi bedre hud og friskere hudfarge. Du verden. Dessuten hjelper det på fordøyelsen og motvirker forstoppelse. Og det siste er kanskje særlig verdt å notere seg for dere gravide damer der ute, ettersom treg mage er en veldig vanlig plage i svangerskapet (oh, the joys..).

Jeg har vokst opp med epletrær i hagen og etter et besøk hos min makeløse mamma for et par uker siden, kom vi hjem med en bærepose full av egenproduserte epler av ukjent merke. De smakte barndomshjem og klare høstdager og håpefulle forventninger til et liv som bare såvidt var påbegynt. Skinnransel og ungdomsskole og håpløse avstandsforelskelser.

Den makeløse mammaen er flink til å bruke epler i matlagingen også. Heldigvis for meg er for eksempel eplekake faktisk ganske enkelt å lage gluten- og laktosefritt, man bare bytter ut vanlig mel med glutenfritt og melka/smøret med laktosefrie varianter.

Da mikrobølgeovnen kom i hus i barndomshjemmet en gang på åttitallet, ble mikroepler raskt en favoritt som hverdagsdessert. Da skreller du et passelig antall epler og skjærer dem i båter, strør sukker og kanel over og lar dem stå et par minutter i mikroen. Vil du flotte deg litt så tar du en liten klatt smør på også – og vil du flotte deg litt mer serverer du mikroeplene sammen med vaniljeis. Nam!

Hvordan spiser du helst eplene dine?

Illustrasjon: Deutsche Pomologie

 

10 Responses

 1. Gitte

  October 17, 2010 22:01

  Jeg liker epler best når de er oppskjært – å spise et helt eple ved å bare bite av det virker av en eller annen grunn mindre innbydende. Ellers er jeg veldig glad i hjemmelagd eplekake – gjerne med vaniljeis eller rømme (for at det ikke skal bli for søtt) til. Epledagen faller sammen med kjærestens bursdags, så den blir alltid feiret på et vis. : )

  [Reply]

  Reply
 2. Bergljot

  October 18, 2010 20:07

  Jeg er i utgangspunktet veldig glad i oppskjærte epler, særlig hvis jeg deler de inn i båter og rister de i en pose sammen med masse kanel, og så dypper de i yoghurt naturell elle yoghurt vanilje.. men nå har jeg en ny favoritt: mikroepler! :)

  [Reply]

  Reply
 3. Fröken Paris

  October 18, 2010 21:34

  I dag holdt jeg et foredrag i menneskerettigheter ved en vdg. skole og takket vaere din blogg kunne jeg da fortelle, i forbindelse med retten til mat, at i dag (jeg bommet med en dag) var den store epledagen. Det var omtrent det eneste folk lo av…

  [Reply]

  Reply
 4. underveis

  October 18, 2010 21:58

  Alle varianter! Heldige oss har epletrær i hagen. Det blir mye rett i magen, men også deilig deilig eplesyltetøy – bare skjær i biter, bittelitt vann nederst i kjelen, kok med sukker og kanel til alt er mykt og kjempegodt. Supert til alt. Pannekaker, på yogurt osv…. Eplekake (gluten- og melkefri her også!) – og epledessert, dvs smuldrepai – og bakte epler (hele epler, ta ut kjernehuset, fyll med sukker,kanel, rosiner, litt vann i bunnen av ildfast form – inn i ovn til de er oppblåst og myke, spises varme med is.)

  [Reply]

  Reply
 5. Therese

  October 19, 2010 16:33

  å, jeg elsker epler. De ser alltid så fristende ut, og særlig hageepler! Men så tåler jeg det ikke såklart.. haha.. Kan somregel spise de hvis jeg skreller de først da heldigvis, men da blir det liksom litt ekstra tiltak. Men glutenfri eplekake, nam, det fikk jeg lyst til å lage nå.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


7 × six =

CommentLuv badge