Frøkna er skeptisk til Spotify

, , 12 Comments

Før jul begynte folk å snakke om Spotify og en måned senere hadde jeg fått tak en invitasjon og kunne lene meg tilbake og se en hel verden av gratis og lovlig musikk åpne seg. Hva er Spotify? Wiki sier “Spotify (sammentrukket av spot og identify) er et svensk rettighetsbeskyttet musikkstreamingprogram som gir brukerne mulighet til å lytte til spesifikk musikk”. I prakis vil det si at du søker opp musikk fra en diger database i Sverige og kan lage dine egne spillelister som du kan høre på på en hvilken som helst pc, ettersom musikken ikke ligger lokalt på din egen maskin.

Dessuten kan man dele spillelister med andre, lett som en plett. Gå inn på Spotify Friends for eksempel og finn noe du tror du liker. Klikk på linken, åpne via Spotify og voilá! Mens jeg skriver dette hører jeg på denne spillelisten. Litt Motown om dagen gjør godt i magen.

Likevel må jeg si at jeg er skeptisk. Foreløpig er programmet gratis (hvis du har fått klora til deg en invitasjon, vel og merke) men det kan da umulig vare? Og siden du ikke laster ned noe musikk til din egen pc, så ser jeg for meg et slags skrekkscenario hvor jeg etter et halvt år med frydefull Spotify-lytting plutselig må begynne å punge ut store summer for å benytte meg av programmet. Det gidder jeg neppe og så sitter jeg der da – og mangler all musikken jeg har elsket de siste seks månedene.

Er det for godt til å være sant så er det gjerne det. Hilsen Frøken Forbeholden.

(Bildet er stjålet fra Theo Design)

 

12 Responses

 1. Bharfot

  January 22, 2009 09:25

  Jeg er faktisk enig med deg. Liker å eie favorittene. Pluss at jeg hører mer på musikk når jeg er ute og går enn hjemme. Har ikke sluttet å laste ned jeg. Bruker Spotify mest til å utforske. Men til det var forsåvidt Myspace like bra.

  [Reply]

  Reply
 2. Aberlour

  January 22, 2009 12:09

  Personlig er jeg svoren abonnenent av Last.FM, markedets ledende leverandør av denne type tjeneste (en av to tjenester på nettet som jeg betaler for fordi de er så bra. Flickr er den andre), men jeg har prøvd Spotify og prinsippet er det samme og Spotify kmmer til å bevege seg i samme retning fordi det er dette kidsa vil ha (og kidsa har alltid rett, det veit hele markedsføringsbransjen). Spotify kommer til å ha en gratis versjon og en større abonnementsversjon, akkurat som sine konkurrenter.

  Uansett hvor i verden jeg er kan jeg lytte til den musikken jeg vil så lenge jeg er online. Jeg kan oppdage ny musikk, eller høre på gammel musikk. Høre på venners musikk, eller tilfeldig musikk innen en valgt sjanger. Det blir som en radio som spiller kun det jeg vil, uten jingler, nyheter eller dårlige radioverter.

  Jeg trenger ikke eie musikken min i et format jeg kan holde i, men vil jeg kjøpe den på cd så er det linket til Amazon. Å ha en online log-in krever ikke at jeg betaler en tusenlapp ekstra for å ha stor nok plass på pc’en min for å ha plass til alt av mediafiler. Ei heller er det krise om den disc’en går i bakken og det er 4 uker siden forrige backup. Jeg trenger ikke en gang å huske på å ta med musikken min på mp3spiller i veska. Den ligger der jo sømløst for meg på nettet, og alt jeg trenger er et medium (pc eller mobil) for å logge på og et par øreplugger. Jeg kan spille den siste favorittlåta mi for deg uansett om jeg er på jobb eller hjemme. Du kan låne min log-in eller gå inn på min side, eller jeg kan sende deg en link om den så du kan sjekk ut via egen konto. Inkludert video, bio, discografi eller mer musikk i samme gata. Jeg kan sjekke opp konserter og kjøpe billetter, og tipse deg om det samme. Alt via en portal.

  Reklame kommer ikke. Verken på mail eller på selve nettsiden. Disse tjenestene tjener nemlig ikke pengene sine på google ads. Disse tjenestene betaler bransjen for å få ha artistene i arkivet. Noen plateselskap betaler også disse tjenesteleverandørene for å få være med på gildet. Artistene som ikke står i stallen til et plateselskap, kan legge ut musikken sin gratis OG reklamefritt (i motsetning til f.eks MySpace). Det er kostnadseffektiv markedsføring og merkevarebygging for bransje og forbruker i skjønn harmoni.

  Dette er rett og slett lettere enn å sette opp sin egen musikkserver hjemme og streame der i fra. Og så aldri være oppdatert på musikkfronten med mindre man bruker 4000kr av lønninga på platekompaniet månedlig og en tusenlapp i halvåret på å legge til nye disc’er. Eller å ta med seg cd-spiller og 15 cd’er i veska overalt (for de som fortsatt holder på med det). Nye biler kommer med mp3spiller. Nye nye biler kommer med onlinetjenester for gps OG musikk (og annen media). Altså – det er i denne veien det går. Det hadde ikke trukket i samme retning om det ikke hadde vært en genial løsning. :)

  Langt innlegg, men dette engasjerte meg så veldig sånn rett før lunsj i dag. Hilsen Aberlour – musikk og teknologinerd. ;o)

  [Reply]

  Reply
 3. Alter Ego

  January 22, 2009 12:47

  Jeg er teknologisk analfabet, men bruker last.fm uten aa bli avkrevd betaling. Funker fint, og der er linker til hvor man kan betale hvis man vil, for de laatene man da laster ned. Ipoden min har en ting (eh…mange ting), men lista mi paa last.fm har mer av den sorten musikk jeg gjerne hoerer naar jeg sitter med lappetoppen i fanget eller noe :-) Funker bra det.

  [Reply]

  Reply
 4. Frøken Skavlan

  January 22, 2009 17:22

  Siden de allerede har lagt opp til gratisversjon med reklame og betalversjon uten, kan jeg ikke helt se at de kommer til å dumpe gratisversjonen…Foreløpig har de bare hatt to forskjellige reklamespoter, men det er vel ingen tvil om at det kommer til å øke når de går ut av beta.

  [Reply]

  Reply
 5. Jannekake

  January 22, 2009 20:19

  Jeg synes Spotify er fantastisk. Sluttet å laste ned for flere år siden, og skal innrømme at jeg har savnet det noen få ganger.. Kjøper fortsatt alt jeg har lyst på i CD eller vinylformat, men det er utrolig greit å kunne høre sanger helt enkelt og veldig lovlig :)

  Foreløpig har jeg hørt reklame 3-4 ganger på tre dager, og det er jo ingenting. Så lenge det ikke er mer enn en gang eller to i timen skal jeg heller ikke klage senere, det er jo gratis! Tviler også på at de kommer til å fjerne gratisversjonen, faren er vel heller at den blir mye dårligere enn du betaler for, eller at det blir alt for mye reklame på den. ^^

  [Reply]

  Reply
 6. bein

  January 22, 2009 22:35

  Jeg merker at jeg ler litt av hele spotify. Av hele internettet, faktisk. Og aller mest av dette grusomme behovet for å drasse rundt omkring med musikken sin hele tiden.
  Man skal jobbe litt for å høre musikk, syns nå jeg. Livet mitt har blitt helt utrolig mye bedre etter at jeg kjøpte meg ny platespiller.

  [Reply]

  Reply
 7. Frøken Makeløs

  January 23, 2009 22:49

  Bharfot: Spotify er genialt for å utforske!

  Vipspips: Det virker jo sannsynlig syns jeg, men ser at det er andre som mener noe annet..

  Aberlour: Oi, dette var tydeligvis noe som engasjerte deg ja, kjenner at jeg bikker mot å bli overbevist. Men hører du på Spotify/Last Fm på mobil? Hvordan?

  Alter Ego: Faren er vel at musikken på ipoden blir fryktelig utdatert etterhvert?

  [Reply]

  Reply
 8. Frøken Makeløs

  January 23, 2009 22:51

  Frøken Skavlan: Mer reklame ja. Stress..

  Jannekake: Ja, og hvis det blir fryktelig mye reklame så orker man jo ikke høre på. Hvis jeg av en eller annen grunn plutselig må høre på Radio1 for eksempel, så blir jeg jo bare sinna av det.

  Bein: Du har nå alltid vært en sånn gamlisungdom. Platespiller altså. No pain no gain liksom?

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


four − 1 =

CommentLuv badge