Frøkna på IT-konferanse

, , 11 Comments

Denne uken har jeg vært et par dager på IT-konferanse. I et mylder av (dresskledde) menn og (noen få) kvinner i svart, grått og mørkeblått har jeg flagret rundt i fotsid, blomstrete kjole. Konferansen var rettet mot “brukere, superbrukere og teknisk systemansvarlige” men alle vet jo at når målgruppen er så vid så skal man være glad om man klarer å nå frem til noen i det hele tatt. Følgelig har jeg i to dager sittet og hørt om prosessmodellering, SQL og akeselleratorer, hvorav en del var riktig interessant, en del riktig uinteressant og en del kunne jeg bare høre svjusjelyden av idet det føk forbi rett over hodet mitt i høy fart (hva i all verden er ERP?).

Men hei, jeg skjønner de IT-folka godt jeg. Alle vet jo hvor morsomt det er å bruke avanserte fagutrykk når man først har skjønt hva de betyr, det er bare det at det er så utrolig irriterene å høre på når man ikke fatter hva foredragsholderne snakker om.  I tillegg har det vært mye snakk om salg og effektivisering og kunder og denslags, men i min bransje (vi som redder verden) så selger vi jo ikke noe som helst – vi gir bort pengene våre vi.

Politisk ukorrekte er de også  disse IT-menneskene – og jeg tror ikke de reflekterer et sekund over det en gang. Når mine kolleger arrangerer seminar så er de for eksempel svært påpasselig med å ha en god kjønnsbalanse blant foredragsholderne. På IT-konferansen var 22 av 24 foredrag holdt av menn. Og på et av de to som ble holdt av en kvinne så snakket foreleseren om at en neger hadde vunnet presidentvalget i USA! Sjokkerende ukorrekt i mine ører, men jeg tror ikke noen av datagutta brød seg det døyt.

Men hei, de er sikkert bra folk likevel altså. Egentlig er jeg jo bare sur fordi jeg ikke skjønner helt hva de snakker om hele tiden (hva er ERP??)

Illustrasjon: XKCD

 

11 Responses

 1. Erlend

  May 15, 2009 07:41

  ERP = Enterprise Resource Planning? System for å koordinere prosjekter og ressurser innenfor en bedrift (det være seg finans, HR, logistikk, produkter…)

  Ofte svære greier som brukes av stooooooore organisasjoner.

  [Reply]

  Reply
 2. IJ

  May 15, 2009 13:10

  Jeg er en av de “(noen få) kvinner i svart, grått og mørkeblått”… skulle ønske jeg kunne fly rundt i blomstrete kjole, men det har nå blitt til fritidsklær. Heldigvis kan man være fin OG klassisk samtidig.

  [Reply]

  Reply
 3. Frøken Makeløs

  May 15, 2009 13:30

  Erlend: Det ante meg at det var en slags samlebetegnelse ja. Takk for oppklaringen!

  IJ: man kan absolutt være fin og klassisk samtidig. De fleste av disse damene var i grunnen ingen av delene, men det er jo en annen sak :-)

  [Reply]

  Reply
 4. mie

  May 15, 2009 14:32

  Hahaha, jeg er også en sånn i fotsid blomstrete kjole på IT-kurs, i allefall i prinsippet! (Altså har jeg ikke konkret vært på IT-kurs i fotsid kjole, men jeg lever livet mitt delvis på BI – med alt annet enn grå/blå/svarte dame-dresser)

  [Reply]

  Reply
 5. Vincent H.

  May 15, 2009 15:33

  I denne tiden med politisk korrekthet er det godt å høre at det fortsatt finnes folk som tør å være politisk ukorrekte :) Men jeg kan være med på å irritere meg over uforklarte forkortelser som blir brukt i hytt og pine. Det er noe av det verste jeg vet og ofte føles det ut som at folk bruker forkortelsene for å prøve å høres smartere ut enn de er. Ofte er også dette tilfellet. Lønner seg nok å holde seg til å si ting på en ordentlig måte (selv om det blir upraktisk å si Enterprise Resource Planning hver eneste gang). Skal man bruke forkortelser så bør man si hva man mener med dem, slik at det går klart frem. Da er det ikke så farlig at man i utgangspunktet har tatt feil, for da har man forklart hva man mener med det. Ble mye man nå. Men det er jo generelt sett mye menn i IT-bransjen har jeg inntrykk av. Flott illustrasjon :)

  [Reply]

  Reply
 6. Ingvild

  May 15, 2009 16:13

  Jeg aner ikke hva ERP er, men jeg kan si at jeg kjenner meg igjen. Både i den delen hvor du beskriver hvordan ting flyr over hode, og den delen der ting er uinteressant. Hm, tror kanskje hodet mitt har blitt tatt over av eksamensstress, det var ikke meningen å være så negativ. Tror jeg skal finne ut hva ERP er nå. Hørtes interessant ut.

  [Reply]

  Reply
 7. ~SerendipityCat~

  May 15, 2009 19:51

  Haha, denne var veldig på kornet :-)
  Har en kjærest som har jobbet i IT-bransjen i mange, mange år og etter å ha hørt en del av historiene derfra skjønner jeg godt at de damene ikke nødvendigvis ønsker å stikke seg frem altså…

  [Reply]

  Reply
 8. citten

  May 15, 2009 20:04

  Heh, xkcd er søøøøøt :)

  Er IT-dame i perm, og var innom jobb idag. Måtte plutselig spørre hva noen av de nye forkortelsene de slang rundt seg betydde, så dette høres kjent ut *fnis*

  [Reply]

  Reply
 9. irma

  May 15, 2009 22:47

  i min psykologstudenverden er ERP forkortelsen for Event Related Potentials, noe man bruker EEG for å måle, for å se om/at hjernen reagerer på uventa stimulering/info. Det kan sikker beyt mange andre ting også! MIn opplevelse er at de som snakker best og mest levende gjør det uten alle forkortelsen og fagtermene HELE tiden, de evner å bake det inn i ett vanlig normalt språk og forteller hva man snakker om….sånt skaper bare distanse, og det er jo så lett å avsløre! litt pinlig egentlig. Men sikkert nokså vanlig.
  Ellers digger jeg å lese at du troppet opp i denne forssamlingen i en lang blomstrende kjole ! herlig! det tror jeg ikke jeg hadde kommet på en gang…

  [Reply]

  Reply
 10. Frøken Makeløs

  May 16, 2009 18:15

  Mie: Det er morsomt å være annerledes med vilje av og til. Man representerer jo på et vis jobben og kan vel ikke ha på seg hva som helst, men det går jo fint an å være representativ uten å være helt lik alle andre :-)

  Vincent H: Jeg tror ikke det handlet om politisk ukorrekt mot her, jeg tviler på om disse folka hadde reflektert over kjønnsbalansen eller neger-benevnelsen i det hele tatt. Tankeløshet er i grunnen ikke så imponerende.

  Men jeg er enig i at de burde tatt seg tid til å forklare hva det var de snakket om, særlig med tanke på at de hadde gått så bredt ut i forhold til målgruppen for konferansen.

  Ingvild: Jeg tror ERP er interessant for et veldig begrenset antall mennesker, så det er kanskje bedre om du konsentrerer deg om eksamen? Masse lykke til med den! :-)

  [Reply]

  Reply
 11. Frøken Makeløs

  May 16, 2009 18:21

  Serendipitycat: Det er vel en bransje hvor kvinner i stor grad glimrer med sitt fravær – og antall kvinnelige forelesere gjenspeilet forsåvidt andel kvinner i salen. Men likevel! Det finnes da massevis av dyktige IT-damer rundt omkring?

  Citten: Jeg vet! Fineste tegneserien! Hehe, den bransjen utvikler seg jo med ekspressfart, så er ikke overrasket over at de hadde funnet noen nye forkortelser mens du var borte :-)

  Irma: EEG er sånn hvor man fester masse ledninger til hodebunnen med grått kliss? Da har jeg tatt det en gang jeg var liten, hadde så mye vondt i hodet at de måtte prøve å finne ut hva det var (noe de aldri klarte, men det er en annen sak).

  Jeg tror det er ganske vanlig å tenke at det høres mer imponerende ut hvis man bruker masse forkortelser og referanser i øst og vest. Det er jo absolutt strålende hvis man klarer å henge med, men jeg tror man har mer å hente hvis man tør å frigjøre seg fra “stammespråket”.

  Jeg føler et personlig ansvar for å introdusere it-folkene for mindre enspora og homogene klesvaner! :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


7 + = thirteen

CommentLuv badge