Gamle og nye utstyrsfriker

, , 24 Comments

I gamle dager, ca nittitallet, pleide jeg å frekventere slalombakkene i sør-Norge. På den tiden kunne man observere en ung Frøken Makeløs iført vadmelsbukser, maruisgenser og telemarkski, i finfin stil nedover bakkene på Geilo, Hafjell og Trysil. Og siden jeg var en liten raddisjente, så tillot jeg meg selvsagt å le hånlig av utstyrsfrikene i bakken – disse folka som troppet opp ved stolheisen iført siste slalomskrik fra topp til tå, uten at de noen gang hadde kommet seg velberget ned barnebakken engang. Så konkluderte de etter en halvtime med knall og fall at dette slalomgreiene kanskje ikke var helt for dem likevel – før de fant afterskien og oppdaget ut hvor stor lykke man faktisk kan gjøre i slalomutstyr uten å ha snø under beina.

Dette var som sagt nittitallet. Nå skriver vi 2009 og folk er rikere og tjukkere og mer velutstyrt på alle områder enn noen gang. Jeg har riktignok ikke vært i en slalombakke på denne siden av milleniumsskiftet, men man trenger ikke dra langt for å kunne slå fast at utstyrsfrikene lever i beste velgående.

Altså. Speilreflekskamera. Trenger jeg si mer? Er man i nærheten av å være opptatt av foto (og det er visst alle for tiden), så er det speilrefleks man skal ha. Å drasse frem et kompaktkamera fra veska krever sin kvinne (omtrent som å ikke ha iPhone på Twittertreff..) når alle andre flasher det tunge, fancy fotoutstyret sitt.

Og det er greit det altså, jeg har ikke noe imot speilreflekskameraer jeg. Men poenget med bra utstyr må vel være at man vet hvordan man bruker det – at man har tekniske behov som ikke dekkes av billigere varianter? Det er en million ulike manuelle innstillinger på et sånt kamera, men vær ærlig nå; hvor mange av dere har speilrefleks men bruker nesten bare auto-innstillingene?

Greit nok at jeg har (litt for) mange kjoler og sko og vesker, men jeg vet da hvertfall hvordan jeg skal bruke dem.

Illustrasjon: VB

 

24 Responses

 1. kamikaze

  September 14, 2009 08:08

  Greit nok at jeg har (litt for) mange kjoler og sko og vesker, men jeg vet da hvertfall hvordan jeg skal bruke dem. Haha! Der fikk du dem ;)

  Og ellers, helt enig!

  [Reply]

  Reply
 2. Tove

  September 14, 2009 09:18

  Føler meg truffet så det holder av det her! Men det er bare at speilrefleksen på auto tar så utrolig mye bedre, og raskere, bilder enn Ixus´n min. Og når du helst skal ha bilde av unger før de lukker øya og øyeblikket er borte, så er det gull verdt. Da får vi heller være utstyrsfriker på akkurat det området!
  Men point taken …

  [Reply]

  Annasui Reply:

  Ser den veldig godt. Tar for det meste bare bilder paa manuel, men naar det skjer for mye og lyser forandrer seg fortere enn jeg faar stilt ISO, blender og lukker kan fristelsen falle for a ta noen bilder paa auto. En til skal vaere sagt; de blir aldri liker bra som et manuelt innstilt bilde. Det er hvertfall hovedregelen, har opplevd at bildet har blitt bedre paa auto noen faa ganger, men det er bare naar jeg ikke har tid til aa stille om paa ISO osv. Saa jeg ser ditt poeng, men unngaar det i saa stor grad som mulig. Ofte folger jeg regelen at faar jeg ikke stilt om er det saan det skal vaere, at det bildet ikke blir mitt den gangen.

  [Reply]

  Reply
 3. iruth

  September 14, 2009 09:48

  Enig med Tove her:) Du må bare prøve et speilreflekskamera på auto, ja det eneste du skal bry deg om er om du har riktig linse for formålet, og så klikker du i vei, da blir du nok enten helt frelst eller utrolig imponert over dine egne fotoferdigheter:P

  [Reply]

  Reply
 4. Mona

  September 14, 2009 10:07

  Jepp, enig med Tove! Speilrefleks på auto er genialt når man har barn, og gjør det veldig enkelt å ta fine bilder ellers også. Så sant man er sånn nogenlunde ok på selve bildekomposisjonen, selvfølgelig. Så da må jeg spørre – har du egentlig prøvd speilrefleks noen gang? Eller moderne slalomutstyr for den saks skyld?

  [Reply]

  Reply
 5. mykstart

  September 14, 2009 10:09

  Som fotograf ser jeg en del av slikt. Jeg treffer ofte på menn, ja det er ofte menn, som kan mer om kamera og har dyrere utgaver eller like dyr som det jeg har. Men bilder.. det tar de sjelden. Så lenge folk faktisk fotograferer og har glede av sine speilreflekskameraer, synes jeg det er helt fint. Men utstyrfreakene som knapt fotograferer, men bare er opptatt av selve dingsen.. kunne vel strengt tatt brukt pengene sine på noe mer fornuftig.

  Jeg innrømmer at det er hauger med instillinger på kamera jeg aldri bruker, her kjøres det manuelt stort sett uten unntak. De innstillingene er igrunnen bare unødvendige. Jeg innrømmer også at jeg digger å kjøpe utstyr, men at jeg stort sett greier å tøyle meg til det nødvendige. Hva nå det måtte være. :-) Men helt sant: Det er ikke kamera som tar bildene, det er fotografen. Mange tror omvendt.

  [Reply]

  Reply
 6. Frøken Paris

  September 14, 2009 10:14

  Er nok litt enig med Frøken Makeløs her. Og et speilreflekskamera på auto tar faktisk ikke alltid de beste bildene. Selv er jeg opptatt av foto og knipser en del. Men mitt kamera er ikke et speilreflekskamera… Men har man penger å bruke, ja hvorfor ikke. Men selv er jeg mer enn god venn med mitt G9-kamera. Gjenbruk er det også.

  [Reply]

  Reply
 7. Girl Of Norway

  September 14, 2009 10:27

  Enig med Tove :) Jeg har ikke barn, men dyr som ikke er så stille av seg.
  Men ser poenget ditt, Frøken Makeløs. Absolutt!

  Jeg trøster meg med at jobben setter opp fotokurs for oss utstyrsfriker uten kunnskap nå i høst :)

  [Reply]

  Reply
 8. Eira

  September 14, 2009 10:28

  Jeg hører til kategorien som nesten bare bruker manuelle innstillinger, så jeg får vel lov å ha speilrefleksen min. Dessuten har jeg kompaktkamera også, som jeg bruker når jeg ikke gidder å ta med stort utstyr.

  Men som flere har påpekt: Tar du bilder av unger og dyr løper speilrefleks i ring rundt de fleste kompaktkameraer, siden bildet faktisk blir tatt idet du trykker ned knappen. Dessuten finner du speilreflekser som koster mindre enn de dyre (les: gode) kompaktkameraene.

  [Reply]

  Reply
 9. Eirik U.

  September 14, 2009 10:35

  Synes det er helt greit at folk velger å prioritere et kult kamera foran en fin veske, eller omvendt, selv når image går foran funksjonalitet og behov. Det er forskjell på hva folk synes er viktig eller har glede av.

  [Reply]

  Reply
 10. Håkon

  September 14, 2009 10:41

  Speilrefleks er stort, tungt og dyrt i forhold til hva en får igjen for pengene og slitet. Dessverre er det nokså dårlig utvalg av gode kompaktkamera, men et godt kompaktkamera er både raskt og finfint på auto.

  Uansett, svaret på spørsmålet er at jeg har både speilrefleks og kompakt, og jeg bruker både manuelle instillinger og forskjellige varianter av automatikken ut over standardprogrammet – både på kompaktkamera og speilrefleks. Litt lei av kommentaren “du har mye bedre kamera enn meg” selv når jeg har brukt et slitent kompaktkamera, men jeg kan leve med det.

  Om jeg måtte velge ett og bare ett kamera ville jeg gått for kompakt (men da ville jeg nok valgt et Leica)

  [Reply]

  Reply
 11. Trond

  September 14, 2009 11:12

  Jeg er redd for at jeg ikke ser problemet her. Hvorfor er det så provoserende at noen (menn) har et dyrt og avansert kamera som de ikke kan bruke, eller ikke gidder å bruke, og derfor kunne klart seg med noe billigere? Skal det ikke være lov å nyte gleden ved å eie en dyr fin ting, uten å måtte utdanne seg til proff først? Hvorfor er det greit at én gruppe (de dyktige fotografene) eier et dyrt kamera, men forkastelig at en annen gruppe (utstyrsfreakene) gjør det samme? Er det ikke mer forkastelig å kritisere andre mennesker bare fordi de har andre interesser enn en selv?

  [Reply]

  Reply
 12. trille

  September 14, 2009 11:51

  Jeg har både kompaktkamera og speilrefleks. Har eid kamera siden jeg gikk i fjerdeklassen og har alltid tatt masse bilder. Jeg begynte å ønske meg speilrefleks allerede som tiåring, da min pappa har greit peiling på foto, men kjøpte en god del kompaktkameraer før jeg tok steget ut og kjøpte meg speilrefleks i våres, 14 år etter at jeg først ønsket meg det. Og da hadde jeg planlagt det i tre år, altså med lesing, sparing og sånn. Hehe, grundig, kan du si. Jeg bruker stort sett bare manuelle innstillinger, selv om det ikke alltid blir helt vellykket, men det blir veldig mye bedre enn med kompaktkamera. Eneste jeg nesten alltid bruker auto på, er makro.
  Jeg skjønner hva du sier, men jeg synes da at man må få lov å følge sine lyster, enten om det er drømmen å ta gode bilder, eller det å eie et dyrt kamera. Vi er alle forskjellige, og godt er det. :)

  [Reply]

  Reply
 13. Fredrik Matheson

  September 14, 2009 12:16

  Hvis du ønsker å bli bedre på å ta bilder kan du gjøre slik:

  – lese introartikler om foto (ikke kameraer), som f.eks. http://www.andreasoverland.no/articles/tips/
  http://photo.net/learn/making-photographs/

  – bli med på en fotosafari, melde deg inn i en fotoklubb, gå på kurs osv. Foto.no har en liste over kurs du kan gå på.

  – legge ut bilder på foto.no, fotopia.no, Flickr eller Photo.net og be om kommentarer fra folk du kjenner (eller ikke kjenner)

  – utforske fotosidene over, og andre, og spørre deg selv “hva gjør dette bildet bra?”

  – lese gode fotoblogger. Her er ti greie å begynne med:
  http://source.ie/feature/tenblogs.html

  – bruke mer av fotobudsjettet på å komme deg ut/reise og ta bilder, enn på utstyr

  – kjøpe gode bøker om fotografi. Til å begynne med kan du lese mer tekniske bøker som f.eks. de som Rocky Nook gir ut. Etter hvert vil du bli interessert i andre bøker, og da kan http://5b4.blogspot.com/ være et bra sted å starte.

  Uansett ambisjonsnivå så vil du tjene på å gjøre en innsats, sette deg inn i hvordan kameraet faktisk fungerer og reflektere over hva slags bilder du liker å ta.

  Husk: for mange av oss *er* utstyr moro. Sørg for å ha gode venner som du kan låne objektiver, blitzer og studioutstyr av, så kan du teste før du kjøper. Det går også ganske greit å kjøpe brukt, og det er klokt å legge mest penger i objektiver. Kamerahus faller rask i pris; gode objektiver holder sin verdi lenge.

  [Reply]

  Reply
 14. Cecilie

  September 14, 2009 15:04

  Haha, det er så sant, så sant! xD Mange kjøper utstyr (ikke bare kamera) bare for å fortelle om (les:skryte av-) det, selv om de ikke nødvendigvis tar så bra bilder.

  Speilrefleks er jo blitt “allemannseie” føler jeg, og jeg forstår virkelig ikke hvorfor så mange har det. Jeg har det fordi jeg har vært interessert i foto i mange mange år, og følte det var på tide å utvikle seg litt på den fronten etter hvert som jeg har lært litt mer om lukketid og blendere og denslags. Men jeg skjønner virkelig ikke at man trenger et speilreflekskamera for å ta “dagens outfit” bilder til bloggen sin, sånn som mange har…

  [Reply]

  Reply
 15. Lavynnia

  September 14, 2009 15:28

  Jøss, er du sjalu på dem som har bedre kamera enn deg? :P

  JEG har faktisk speilreflekskamera, og jeg er stolt over å eie et slikt kamera. Og nei, jeg går ikke rundt og flasher med utstyret mitt, jeg tar bilder fordi jeg ELSKER det. Og jeg bruker faktisk MANUELL innstilling.

  Det er kanskje mange som kjøper det siste innen utstyr for å flashe det overfor alle rundt seg, men jeg tviler på at alle gjør det. Jeg bruker mitt kamera for å lære meg mest mulig, for å utvikle meg, og for å få greie tilbakemeldinger.

  Hvorfor skal jeg gå rundt og flashe med utstyret mitt bare fordi du er en sånn person? Hvis ikke du liker kommentaren min, så slett den gjerne. Men jeg unnskylder meg ikke for å kjøpe meg et kamera som jeg VIRKELIG bruker til å ta bilder av.

  :P

  [Reply]

  Reply
 16. åse

  September 14, 2009 20:35

  Dette var da et merkelig innlegg. Å anta at folk kjøper noe bare for å flashe det, er vel ungdomsskolen all over igjen?! Nei du, dette blir som innlegget du en gang skrev om småbarnsmødre og støvler – jeg skjønner ikke hvem du prøver å ta og klarer ikke å se motivasjonen for å skrive det du skriver. Jeg er glad jeg lever i et miljø der hverken støvelmerker eller kamerautstyr definerer meg.

  [Reply]

  Reply
 17. Emmeline

  September 15, 2009 18:52

  Jeg må bare le…..

  I interiørbloggemijøet er det iallefall vanlig med speilrefleks. Jeg blogget i nesten to hele åre med vanlig kompaktkamera, tok bilder hver eneste dag. Mange bilder…. og må si at det har blitt utrolig mye lettere etter at jeg omsider skaffet meg speilrefleks. Men ser definitivt poenget ditt.

  Trenger vi det? Trenger alle det??? I min vennegjeng er det faktisk ikke så vanlig med fancy pancy utstyr, dermed har jeg endt med å ta bilder av alle konfirmanter i nabolaget, naboens hund som ikke ville smile og jeg vet ikke hva…Men bildene blir bra. Det må jeg si, bedre enn med kompaktkamera.

  Jeg trøster meg med at jeg aldri har brukt tid på å kjøpe slalomutstyr (hehe–det skulle tatt seg ut) og at Ilse Jacobsen er på tilbud på Obs til kroner 799,- Bare sånn til orientering. I tilfelle Åse over her, eller noen andre ønsker å bli definert litt;)

  [Reply]

  Reply
 18. -Kamilla-

  September 15, 2009 23:10

  Jeg er interiørblogger med speilrefleks. Speilrefleksen kom først i hus, så kom bloggen. Jeg bruker aldri kameraet på auto, jeg stiller det inn slik jeg vil ha det og får gode bilder. Det er ikke nødvendig med speilrefleks for å ta gode bilder, jeg har tatt gode bilder i åresvis med vanlig kompakt kamera. Men så en dag ble ønsket om videreutvikling sterkt! Det å ha muligheten til å bestemme mer og gi bildene det uttrykket som jeg ønsker, som feks ved lang lukkertid og rennende vann. Da kom speilrefleksen i hus.

  Jeg tror jeg var sånn midt imellom på nittitallet, ønsket meg veldig sånt stilig utstyr, men siden datidens finanskrise slo bena under mine foreldre så kunne jeg bare drømme. Og det er egentlig like greit, for jeg har lært meg å sette pris på det jeg har og kunsten å ta vare på ting.

  Det er vell de færreste som har speilrefleks som kan bruke det, jeg brukte nesten et halvt år på å lære meg med det. Ikke blandt de kjappeste, men jeg slet med å “knekke koden” på lukker/iso/blender. Maaange er fornøyd med speilrefleks på auto, la dem være det, maaange er teknofriker og ønsker å viser frem sitt nye utstyr… la dem også gjøre det. Motivet for å ha speilrefleks er forskjellig, jeg har det som hobby hva andre gjør får de stå for…

  By the way… ikke alle vet hvordan de skal bruke sine kjoler/sko/vesker… Det er grufullt når alt kræsjer i en stor fargefontene som bare roper at denne dama eier ikke stil! – Og det gleder meg, på dine vegne, at du iallefall eier stil ;-) Ha en fantastisk fin kveld! *Klem*

  [Reply]

  Reply
 19. astrid

  September 16, 2009 08:37

  Hoho, dette minner meg om da vi var på eskursjon til Italia. Se for deg 80 arkitektstudenter med hvert sitt speilreflekskamera som rusler rundt i små italienske landsbyer og ukritisk knipser i vei. I to uker.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


7 − = six

CommentLuv badge