Gluten- og laktosefritt brød

, , 10 Comments

Jeg bakte brød her om dagen og ble så fornøyd med resultatet at jeg tenkte å skryte litt av det på bloggen. Se så høyt det er! Sånn gjør man:

Ta en pakke glutenfri melblanding (grov) fra Toro og hell oppi en bakebolle. Hiv oppi en klype sukker og salt. Så tar du 3 dl varmt vann og 1 dl (sukkerfri) soyamelk i et desilitermål sånn at det til sammen blir 4 dl lunka væske. Løs opp en halv pakke (fersk) gjær og en teskje fiberhusk, for det gjør deigen saftigere. La guffa stå i desilitermålet i noen minutter, helst til den begynner å bli litt tyktflytende og gummiaktig. Så heller du den oppi bakebollen og elter kraftig i tre-fire minutter.

Forhåndsheving er ikke nødvendig, bare smør deigen/røra oppi en brødform. Det er lurt å putte bakepapir nedi, så er du sikker på at ikke brødet blir sittende fast i formen. Hev på et lunt sted i ca 20 minutter – varmekabler på badet er gull! Så steker du nederst i ovnen på 210 grader i en drøy halvtime. Og voilá!

 

10 Responses

 1. Krissy

  January 28, 2009 10:22

  Oi, spennende. Farmor pleide alltid å lage hjemmebakt brød. Nå synes jeg at det er mye bra å kjøpe ogås, men det er litt ekstra stas å ha stått for baksten selv. :)

  [Reply]

  Reply
 2. Hildapilda

  January 28, 2009 12:40

  Se det – du utvider stadig bloggerepertoaret – imponerende! Hjemmebakt er best – og for oss ikke-gluten-frie finnes det utrolig mye bra ferdige melbrandinger å få kjøpt for tida. :)

  [Reply]

  Reply
 3. Frøken Makeløs

  January 28, 2009 14:47

  Krissy: Det er litt ekstra stas ja. Og glutenfritt brød er skandaløst dyrt å kjøpe i butikken, så burde egentlig bake oftere selv.

  Hildapilda: Haha, ja – nå også matblogging! :-) Jeg er misunnelig på dere som kan spise gluten, det er jo så masse godt brød!

  Melbrandinger – melblandinger. Potato – potato :-)

  [Reply]

  Reply
 4. Alter Ego

  January 28, 2009 19:07

  Jeg er en glad broedbaker i Norge, men i utlandet blir det av en eller annen grunn mye mindre av det. MEN det jeg ville si var: i stedet for bakepapir i broedforma kan du bruke en pensel og simpelthen smoere forma innvendig med margarin/smoer/olje foer du har deigen oppi, saa er ikke klistring noe problem. Fettet setter seg ikke i broedet eller noe, saa det blir ikke ekkelt. Bare enkelt :-D

  [Reply]

  Reply
 5. Frøken Makeløs

  January 28, 2009 23:14

  Mariann: Det er pulverisert psylliumfrøskall, som binder deigen sammen og gjør at den blir saftigere og smuler mindre. De har det på helsekosten. Anbefales! :-)

  Alter Ego: Jeg vet og det funker veldig bra med vanlig deig. Men glutenfri deig er mye mer klissete, nesten røre-aktig og setter seg mye lettere fast i formen. Så jeg gidder ikke ta noen sjanser og bruker bakepapir oppi. Men hvis jeg hadde bakt vanlige brød så hadde jeg gjort som du sier :-)

  Tonita: Det ble et veldig bra brød, jeg er litt imponert over meg selv. Hjemmebakt er skummelt godt :-)

  [Reply]

  Reply
 6. Trine

  December 16, 2010 19:11

  Hei, har fått en sønn som har glutenallergi og laktoseintolleranse, så jeg fant denne oppskriften på min vei:-)
  Jeg lurer på hvilken av soyamelkene som er sukkerfri?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg tror det er den blå, men husker ikke helt. Har nemlig nesten sluttet å bruke soyamelk etter at Tine lanserte laktosefri lettmelk. Men det står på kartongen, så det burde være mulig å finne ut av i butikken. Lykke til! :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


7 + = sixteen

CommentLuv badge