Helt uperfekt gravid

, , 18 Comments

colorful_imperfection_by_blushingmulberry-d3j0wutHar man 75 000 blogglesere og 230 000 følgere på Instagram, er det ikke en liten greie når man blir mamma for første gang. Og da er det jo for eksempel ganske enkelt å skape litt debatt, man bare hiver ut et vakkert bilde av seg selv i undertøy fire dager etter fødsel – og iakttar tilbakelent den påfølgende viraken. (Vil man derimot fremstå som en ansvarlig rollemodell med andre interesser enn massiv oppmerksomhet rundt egen person, så velger man kanskje en litt annen strategi. Men hei – all PR er vel god PR?)

Selv klarer jeg bare å tenke hvor usannsynlig lykkelig jeg er for at jeg ikke har bygget opp hele karriéren min rundt det å være perfekt til enhver tid. At jeg kan vralte avgårde i lusetempo, med kynnere og hodepine og unappede øyebryn uten å bekymre meg for hvilke utslag det eventuelt vil gi på neste måneds inntekt.

Jeg er urolig glad for at jeg slipper å forholde meg til hva hele Norge mener om innholdet i fødebagen min – og at jeg ikke trenger å bruke dagevis på å bestemme meg for hvilke sko jeg skal bruke på vei hjem fra sykehuset. At mitt livsgrunnlag ikke gjør det nødvendig å dele den perfekte fødselshistorien med hundretusenvis av ukjente mennesker. At jeg kan tillate meg å være noe tilnærmet en hel person – også på nettet.

Kort sagt; jeg er særdeles takknemlig for at jeg den gangen jeg – fullstendig uten plan og strategi – opprettet en blogg, ikke satset på å fremstille livet mitt som særlig mye bedre enn alle andres.

For det å leve av å late som man er perfekt, det virker ærlig talt helt sinnsykt slitsomt.

Illustrasjon: Blushing Mulberry

 

18 Responses

 1. Inger-H.

  November 30, 2013 00:45

  Ups…trykket litt fort på kommentarknappen her… Til poenget: Jeg leser bloggen din…og jeg har vært innom Fotballfrue. Jeg synes det er flott at du har opprettet en blogg basert på det du er opptatt av og ønsker å formidle. Men jeg må si at jeg oppfatter ikke at Fotballfrue ser på seg selv og livet sitt som bedre enn alle andres. Jeg synes at hun gjør som du…blogger om det som hun er opptatt av og ønsker å formidle. Det må være plass til begge. Det er slettes ikke sikkert at hun later som hun er “perfekt”. For meg så ser det ut som om det er hennes personlighet…og for meg er det lett gjennkjennelig siden min søster er akkurat slik. Det er til å nesten bli “grønn” av misunnelse…men det er hennes personlighet og slett ikke slitsomt for henne. OG hun er verdens mest omtenksomme og omsorgsfulle person!! Og slik leser jeg bloggen til Fotballfrue også.
  Når det gjelder det mye omtalte bildet…så var det nok ikke det lureste akkurat å legge det ut. Selv om jeg er enig i at hun har all rett til å være stolt av kroppen sin!! Jeg har vært tynn/slank alltid…har født fire barn og så slik ut etter alle fødslene. Det har aldri vært noe mål…men jeg spiser sunt…og har faktisk aldri likt snop og kaker osv. Men…jeg har alltid måttet tåle bemerkninger om kroppen min…alt fra at andre føler seg som elefanter ved siden av meg…til å bli oppfordret gang på gang i selskap til å spise mer. Det har tatt meg lang tid å akseptere kroppen min som den er (jeg har nå passert 50..)…og derfor blir jeg ekstra provosert når jeg ser hvor lett det er fremdeles å hetse andre som er slanke. Det hadde ikke falt i like god jord om jeg hadde sagt til en overvektig veninne…”Burde du egentlig ta et kakestykke til slik som du ser ut?”
  Det er klart hun er et forbilde for mange….og de aller fleste kan ikke leve det livet hun lever. Men kanskje kan hun inspirere noen til å gjøre sunnere valg i livet. Jeg synes ikke de som har kommet med så mye negativitet og hets fremstår som gode forbilder heller.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Tja, om hun later som? Hun har da i hvertfall uttalt i intervjuer at hun velger bevisst ut hvilke deler av livet hun deler på bloggen. Og i den utvelgelsen faller tydeligvis det meste av dårlige dager, bekymringer og stress bort.

  Jeg er selvsagt helt for at folk skal akseptere egen og andres kropp, både tynn og tjukk. Og det kan godt hende det er større aksept for negative tilbakemeldinger til tynne folk enn til tjukke. Det er i så fall veldig synd. Men så skjønner jeg jo ikke helt hvorfor man trenger å publisere halvnakne bilder av seg selv for å vise at man er stolt av kroppen sin? (Det gjelder altså ikke bare Fotballfrue, jeg stiller meg like uforstående til kjendis/idrettskvinner som dukker opp på forsiden av manneblader og kaller det befriende).

  [Reply]

  Ina Reply:

  Har du virkelig lest bloggen hennes? Det er sant at hun ikke ønsker være for privat på bloggen – noe jeg synes er flott da det er viktig å verne om seg selv og de nærmeste når man er en offentlig person. Men herlighet, hun fremstiller aldri alt som perfekt. Om hun er bekymret så skriver hun det. Er hun stresset så skriver hun det. Har hun en dårlig dag så skriver hun det. Hun er ærlig, balansert og reflektert, og hun kan vel ikke for at livet hennes på mange måter virker perfekt? Kanskje har hun det faktisk veldig bra, da må det være lov å skrive det uten å late som at ting er vanskeligere enn de er for at leserne skal føle seg bedre. Jeg heier på fotballfrue, og skjønner med dine uttalelser at du ikke aner hva du snakker om! Kan vi ikke heller glede oss over andres suksess og snakke godt om hverandre?

  [Reply]

  Reply
 2. Silje

  November 30, 2013 00:48

  Der traff du spikeren på hodet. Det ser ut som om alt er helt perfekt hos fotballfrue. Jeg tenker nok at hun velger å ikke dele det som er perfekt. For innimellom den flate magen og stelleveska fra louis vuitton er det våkenetter og bekymringer., helt sikkert for henne også. Når det er sagt, så er det mange variasjoner over den perfekte mammarollen. På den ene siden har du nøstebarnuniformerte babyer som kun spiser hjemmelaget økologisk mat ellereblir ammet til de begynner på skolen, boikotter Nestlé, og går på baby-yoga. På den andre siden har du radmagre fotballfruer med designerklær til babyen og stelleveske til tusenvis av kroner.

  Ganske mange av oss er et sted i mellom, og de aller fleste av oss har en eller annen gang lurt på om det vi gjør og er, er godt nok. Heldigvis finnes det bloggere som forteller den usminkede sannheten.

  Det hadde vært fint med litt ansvar fra fotballfrues side. Men jeg tror ikke får se det riktig ennå.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, det er et godt poeng at det finnes flere måter å være perfekt mamma på!

  Hun tar nesten fascinerende lite ansvar for det forbildet hun tross alt må innse at hun er. Men akkurat nå er hun helt fersk mamma i ammetåke og med hormoner som raser vilt, så vi får la henne slippe litt denne gangen syns jeg :-)

  [Reply]

  Reply
 3. Bringebaerdrops

  December 1, 2013 00:07

  Jeg skjønner ikke greia, jeg. Hadde jeg sett ut som henne 4 dager etter fødsel (noe jeg absolutt ikke gjorde) hadde jaggu jeg også slengt ut et slikt bilde på Instagramen min. Jeg tror jaggu jeg hadde tapetsert det utover hele nabolaget. Det er jo et resultat av masse hard jobbing med seg selv, psykisk og fysisk – og det synes jeg man både skal være stolt over OG få lov til å vise for omverdenen.

  Dessuten, kvinner er jo så forskjellige. Noen har kropper som smetter tilbake til samme fasong etter få dager eller uker, mens andre må slite med de ekstra kiloene, håndtakene og whatnot i flere måneder og år etterpå.

  Kan vi ikke bare godta at vi alle er forskjellige, da? Og at alt er lov. Også det å se smashing ut 4 dager etter fødsel. De som er naturlig slanke og/eller veltrente kan jo ikke akkurat klandres for det.

  Og “rollemodell”… Man kan da ikke ta ansvar for psyken til hundre tusener av andre mennesker bare fordi man har en åpen blogg på nettet hvor man skriver om sin egen hverdag. Folk oppsøker den av egen fri vilje. Leseren har ansvar for seg selv. Når ble “blogger” ensbetydende med “rollemodell”? Er alle bloggere rollemodeller, eller er det bare de med flest lesere? Og hvis sistnevnte, er ikke det ganske urettferdig, isåfall? Hvorfor skal de belastes med et ekstra tyngende ansvar? (Ansvar for ørten tusen andre menneskers mentale helse, intet mindre…)

  [Reply]

  Reply
 4. Lammelåret

  December 1, 2013 00:37

  Samma hvor mye jeg prøver klarer jeg ikke se at hun ikke er en god rollemodell på grunn av ETT trusebilde etter fødsel! Hva i all verden? Jeg synes ærlig talt at det er temmelig smålig.

  Forretningsmessig er det genialt, det har sikkert økt markedsverdien hennes mange ganger.

  Hel person på nett, sier du, vel hvem er egentlig det? Også du har klar tematikk for bloggen din, akkurat som Ff har. Det er bare det at for deg (og de fleste av oss) så er blogg en hobby, ikke livsgrunnlaget. Ellers er det ikke veldig stor forskjell, synes jeg.

  Det jeg følger deg på er at det kan bli problematisk hvis en selv blir produktet. Å selv være merkevaren, tror jeg kan falle feil ut. Likeså å basere inntekten på en svært streng livsstil. Jeg lurer på om det er spesielt for kvinner? Bare se på Fedon LIndberg som har solgt i bøtter og spann av lavkarbogreiene sine, men selv ser han ikke spesielt sunn og veltrent ut. Uten å ha dybdeundersøkt temaet, så har jeg inntrykk av at kvinner som selger et livsstils-/kostholdsprodukt i langt større grad blir vurdert etter sitt utseendet og at deres ytre er med på underbygge seriøsiteten og troverdigheten til produktet. Hva tror du om det?
  Lammelårets siste bloggpost: Så det er mus du vil ha?!My Profile

  [Reply]

  Reply
 5. Klissi Mandarin

  December 3, 2013 21:16

  Det jeg egentlig ikke skjønner helt med rosabloggere generelt (har vært nødt til å sette meg inn i sjangeren ifm. en tidligere jobb, honest..) er hva som er vitsen / attraksjonen for lesere. Jeg synes mitt eget liv er ganske trivielt og til tider kjedelig (har faktisk både en bolle fra 2011 som har kallenavnet bolle, samt en i ovnen, sånn som deg, og som du sier legger det visse begrensninger på ens evne til å være konstant makeløs), men jaggu meg er de fleste andre liv det også. Skjønner bare ikke hvorfor det er interessant hva andre har på seg / hvordan de ser ut nakne / hvor ofte de trener. Hvis det er folk jeg kjenner er det jo interessant fordi jeg bryr meg om deres velvære, men en person jeg aldri har møtt? Jeg tar 1000 kr / t for å høre på sånt på jobb, jeg gidder ikke å lese det gratis på fritida!

  Som jeg ser det er rosablogger i samme kategori som Se&Hør -noe man leser fordi man bygger seg opp et ensidig personlig forhold til en egentlig ukjent person. Folk sier at det er “underholdning”, men jeg tenker det er en type underholdning som er attraktiv fordi vi lever i et atomisert samfunn hvor vi ikke har felles kjente, vi har felles kjendiser. Da foretrekker jeg heller å bruke tiden på folk jeg har rundt meg i det daglige, eller til noe kreativt, eller til å spille World of Warcraft med mannen min i sofaen ;)
  Klissi Mandarins siste bloggpost: Nye retningslinjer på vei :: Hvorfor jeg håper 6-månedersgrensen beholdesMy Profile

  [Reply]

  Reply
 6. linda

  December 3, 2013 23:11

  er nokk en god mor både du eg og fotballfrue.og ære være ho for att magen er flat etter fødsel,hvem hadde ikke ønsket seg det ?det eg syns er rart er att ho leger ut bilde i bikinien eller var det undertøyet hadde nokk olddt med å dra opp genser og vist magen :)da hadde det virket mere naturlig .att alt har virket perfekt hos ff ja det har jo vert “jobben”hennes.vi andre vill jo vera flink og mest mulig perfekt i vår jobb og.alle vi over 20 vet at virkigheten ikke er sånn ingen våkner nysminket og 4 dager etter fødsel er vell de fleste i “bestemortruser”fremdeles og håret henger der livøst trøtt og vondt å sitte og gå gjør det og.men sånn er virkigheten og det vet vell vi fleste.men dei som enno er helt ung og ikke har fått barn enno kan tro att virkigheten er sånn som det blir fremstilt hos ff og div.men tror nokk ff vill bli en god og omsorgsfull mor og kommer nokk til å skrive om det som ikke er helt perfekt og.’ hilsen ei som er 20 +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  [Reply]

  Reply
 7. Superheltinne

  December 10, 2013 19:26

  ENDELIG! Uten sjalusi eller liknende, klarer du å få sagt det. For det er jo nettopp det som er poenget; her er en identitet bygget på hvor bra hun har det, hvor bra og flink hun er og alt hun får til. Jeg tror vi skal være vanvittig glade for at bloggnorge også inneholder litt mer helhetlige blogger, som også får formidlet både samfunnskritikk, gode og dårlige dager.
  Superheltinnes siste bloggpost: Hverdagshistorie 1My Profile

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


four + = 13

CommentLuv badge