Hvordan koke perfekt brun ris

, , 28 Comments

Mens resten av internettet diskuterer bloggplakater så busta fyker (og resten av verden prater om non-stop om OL), så syns jeg at vi her inne i stedet kan snakke litt om brun ris.

For en del år siden oppdaget jeg hvor elendig vanlig hvit ris egentlig er, sånn ernæringsmessig. Ris er jo egentlig finfin mat som både smaker og metter og dessuten inneholder blant annet fiber, proteiner, b-vitaminer og jern. Men ettersom alt dette befinner seg i kliet, som er den delen av risen man fjerner når man lager hvit ris, så inneholder vanlig middagsris i grunnen ikke så mye annet enn stivelse. Det er som å spise loff til middag. Og det vil vi ikke, vi vil jo ha grovbrød!

Problemet har imidlertid vært at brun ris (naturris) er litt vrient å koke. Den må koke lengre enn hvit ris, men selv om jeg har holdt på og kokt og kokt så ble den liksom ikke særlig bra likevel. Inntil nå, for nå har jeg funnet en en idiotsikker måte å koke perfekt brun ris:

 1. Ha risen i en sil og skyll den i kaldt vann
 2. Kok opp en del vann (som om du skulle koke pasta)
 3. Ha risen oppi vannet når det koker og rør én gang
 4. La risen koke uten lokket på i 30 minutter
 5. Hell risen tilbake i sila og la den lufte seg i 30 sekunder
 6. Hell den tilbake i den tomme gryta, sett på lokket og ta gryta bort fra den varme platen.
 7. La den stå sånn i ti minutter

Funker hur bra som hälst. Nam!

Illustrasjon: Axelrose

 

28 Responses

 1. Rosa Verden

  February 18, 2010 08:33

  Den derre villrisen man får kjøpt på sånn “boil in bag”, som kun skal kokes 12 minutt eller noe, er den like sunn? Satser på at den ivertfall er sunnere enn vanlig hvit ris…

  Den matboksen som er avbildet, hvor får man kjøpt en slik? Jeg jobber i barnehage og et av barna hadde en slik matboks, men moren husket ikke hvor hun hadde kjøpt den. Den er jo veldig praktisk, siden man kan ha med forskjellige ting i de ulike rommene :-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Er det parpoiled ris du mener, mon tro? Den artikkelen jeg lenker til hos Nettavisen sier dette:
  Parboiled ris er polert, hvit ris, men som behandles før polering (kokt før skallhinnen fjernes), slik at en del av næringsstoffene trenger inn i kjernen, noe som gjør den mer næringsrik enn vanlig hvit ris.

  Jeg tror det er som Eirin sier her nede, at matboksen er fra Laptop Lunches, jeg mener å huske at det var det bildet het (det er ikke jeg som har tatt det).

  [Reply]

  Reply
 2. Eirin

  February 18, 2010 09:24

  Jeg har en slik matboks og den er fra laptop lunches, kjøpte den på nettet, hvis du googler det finner du nok nettbutikker som har den! :) Den jeg kjøpte fra var engelsk

  [Reply]

  Reply
 3. Bergmynte

  February 18, 2010 09:39

  Hm, hvor kjøper du brun ris? Må du på innvandrersjapper o.l. eller holder det med en litt fancy dagligvarebutikk?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg kjøpte risen i en innvandrerbutikk, men vil anta at de også har det i en del store matbutikker. Kanskje noen andre vet sikkert?

  [Reply]

  Reply
 4. Prinsesse Villikke

  February 18, 2010 12:38

  Dette var svært forvirrende! Det virker som om produsentene kaller risen hva de vil (så lenge det høres sunt ut). Eksempelsvis har jeg en pose ris fra ICA Gott liv! som heter Fullkornsris. Men den er upolert, og er da i følge artikkelen på nettavisen Villris, som er den ristypen hun ernæringsdama fra Grete Roede mener er den sunneste. I artikkelen er fullkornsris referert til som noe annet. Hmm. Konklusjonen er kanskje at så lenge risen er upolert og brun er den sunn? Eller er jeg helt på viddene?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg har prøvd å lese litt rundt på nettet og det virker som at fullkornsris og brun ris/naturris er det samme. Hvis risen er upolert og brun så vil det jo si at de ikke har fjernet den delen som inneholder det meste av næringen, så da er den jo hvertfall sunn!

  [Reply]

  Prinsesse Villikke Reply:

  Ikke sant! God helg :)

  [Reply]

  Reply
 5. Kjersti

  February 18, 2010 18:25

  Jeg er også ganske god på å koke brun ris! :) Gjør det slik at jeg tar litt mer enn dobbelt så mye vann som ris, og koker uten lokk den siste tiden, når jeg merker at risen er nesten ferdig. Og brun ris er jo så godt og metter så mye mer enn vanlig hvit ris. Jeg kjøper på innvandrerbutikker – det er billigst – men de har det også på feks Ultra. I dag kjøpte jeg faktisk også brun sushiris på Helios. Gleder meg til å prøve…

  Jeg har også sånn matboks som den på bildet, og den er genial. Jeg har kjøpt den via nett på reusablebags.com Der har de også masse annet bra, så den anbefales! (Tips: når du bestiller, kryss av for at det er en gave, så slipper du toll…:)

  [Reply]

  Reply
 6. Lene

  February 21, 2010 16:20

  Tusen takk, frøken Makeløs! Veldig bra oppskrift!
  Risen ble så perfekt at jeg har skrevet inn oppskriften din i oppskriftsbloggen min, selvsagt med lenker til deg. Jeg håper det er greit?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, klart det! :-)

  [Reply]

  Reply
 7. kitty

  March 5, 2010 14:37

  Brun ris er bra, men har du prøvd quinoa som ernæringsmessig også banker den brune risen ned i støvlene? Den inneholder nesten 50 % protein enn ris og i tillegg er dette protein av høyere kvalitet. Inneholder 5 % fett ,men det er sunne planteoljer, i tillegg til fiber, masse vitaminer og mineraler. Smaker dessuten veldig godt, perfekt i salater eller som typ tilbehør istedenfor ris.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jada, jeg spiser quinoa også. Enig i at det er glimrende mat! Jeg har til og med blogget om det:

  http://frokenmakelos.com/2009/07/29/quinoagr%C3%B8t-med-eple-og-kanel/

  http://frokenmakelos.com/2009/05/22/eplekake-med-quinoa/

  Fordelen med brun ris er at det vil Helten spise også, så slipper vi å lage hvert vårt tilbehør til middag :-)

  [Reply]

  kitty Reply:

  Ha-ha, jeg skjønner. Helten min spiser quinoa :)

  [Reply]

  Reply
 8. Indilë

  April 16, 2010 14:59

  Når du sier at man skal helle risen tilbake i den tomme gryta etter å ha luftet den et halvt minutt i sila. Skal den tomme gryta da inneholde vannet som risen originalt ble kokt med? elelr skal den være helt helt tom? =S
  På forhånd tusen takk! (Nå er det allerede gjort med vannet i gryta hele veien, men det ser bra ut)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Den tomme gryta skal være helt tom, altså uten vannet du har kokt risen i :-)

  [Reply]

  Reply
 9. MatMons

  April 18, 2011 00:30

  Oppbevaring av Brun Ris / RåRis:

  Husk at upolert ris har oljer i skallet som lett harskner etter ca 3 måneder, oppbevar den derfor gjerne lufttett og kaldt, helst i kjøleskap.

  [Reply]

  Reply
 10. Tom Daae

  February 4, 2012 21:39

  Etter et par mislykka forsøk på brun ris, kasta jeg meg på Google for å finne svaret. Dette blogginnlegget var øverste treff på “hvordan koke brun ris”, og resultatet er helt upåklagelig.

  Sitter og nyter det nå, faktisk :)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


+ 3 = eleven

CommentLuv badge