Hvorfor yoga er bra for meg

, , 11 Comments

Folk som aldri har drevet med yoga har en tendens til å tro at man helst bør være noe i nærheten av slangemenneske for å begynne med det og at det i det store og det hele er som en litt lang uttøyning-sesjon med elementer av yin og yang og noen merkelige seremonielle greier.

Jeg pleier å si at du på ingen måte trenger å være myk for å begynne med yoga, men at yogaen kommer til å gjøre at du blir smidigere. Når det gjelder spiritualitet så er graden av det veldig varierende etter hvilket yogasted du går på – og en yogaklasse er veldig mye mer enn den uttøyningen du gjør etter fotballtreninga. Her er noe av det som gjør at yoga er bra for meg:

♥ Gladere og mer energi. Jeg er overhodet ikke i tvil om at yoga gir meg overskudd, gjør meg gladere og gir meg mer energi. Det kan man kanskje si om mange typer trening, men dette er det som fungerer best for meg. Jeg mistenker at det har en sammenheng med at vi gjør øvelser som på ulikt vis stimulerer energisentre og kjertler, legger press på/strekker ut indre organer som trengs å beveges på av og til samt snur kroppen opp ned som blant annet øker oksygenopptaket.

♥ Kroppsbevissthet. Det er vanskelig å forklare dette, men det er på en måte det motsatte av å leve livet ditt fra halsen og opp. Du begynner å legge merke til hvordan kroppen din føles når du sitter, står og ligger, du begynner å regulere litt her og der på stillinger som ikke kjennes helt bra – du er i det hele tatt oppmerksom på hvordan kroppen din kjennes til enhver tid. Det høres kanskje stress ut, men det er det motsatte. Å være bevisst på kroppen er dessuten er inspirasjon til å ta vare på den, både fysisk og mentalt. Du har ikke lyst på fastfood etter en yogatime, for å si det sånn.

♥ Styrke og smidighet. Dette er som sagt ikke premisser for å drive med yoga, ei heller er det et mål i seg selv. Men det vil jo ikke si at det er noen ulempe å bli sterkere og smidigere enn du var i utgangspunktet. Og vi snakker ikke slangemenneske her, vi snakker for eksempel forebygging av ryggvondt samt å løse opp i spenninger og knuter som setter seg rundt omkring i kroppen.

♥ Konsentrasjon. Vi har en del balanseøvelser som er veldig avslørende for dagsformen. Jo mer ukonsentrert du er, jo dårligere balanse har du. Er jeg stressa og har mye å tenke på en dag, så klarer jeg ganske enkelt ikke balansere på ett bein særlig lenge. Men det å få anledning til å samle fokus og bare konsentrere seg om det å stå stille på det ene beinet, gjør at jeg øver opp konsentrasjonsevnen min. Det er åpenbart nyttig i mange andre sammenhenger også.

♥ Pust. En sentral del av yogaen er å klare å synkronisere pust og bevegelser, og gjennom dette får du stadig bedre kontroll over din egen pust. Du bruker dessuten pusten aktivt for å komme dypere inn i en del stillinger og dermed lærer du å bli oppmerksom på hvor viktig dette med pust faktisk er. Hvis du gruer deg for å holde et foredrag eller snakke høyt i en forsamling, så er det jo veldig nyttig å både vite og huske på at noen skikkelig dype pust ned i magen senker stressnivået ditt betraktelig (og gjør deg antagelig til en bedre taler også).

Til sammen så er disse momentene mer enn verdt de knappe to timene jeg bruker på yoga i uken. Jeg har drevet med yoga siden 2003, de siste årene har jeg holdt til hos Centrum Yoga. De har flinke instruktører, mine personlige preferanser gjør at jeg liker måten de praktiserer yoga på – og så er det på ingen måte noe minus at de (som eneste i Oslo, så vidt jeg vet) opererer på samme måte som andre treningssentre: du betaler en fast pris og så kan du trene når du vil og så ofte du vil. I tillegg har de klippekort, hvis det passer deg bedre.

Illustrasjon: M-C

 

11 Responses

 1. Une

  April 30, 2009 09:17

  En annen ting som er bra med pusten er at om man har anstrengelses astma og sjelden kommer halvveis inn i en spinningtime uten å nærme seg et astmaanfall, så klarer man faktisk å puste seg ut av angsten for å ikke få puste. I og med at det er det lille snevet av panikk som i stor grad er med på å bidra til at man får anfall, er faktisk yogapust helt genialt.

  [Reply]

  Reply
 2. sigrid

  April 30, 2009 14:23

  God reklame, har hatt lyst å begynne selv, mer lyst nå! Hvilken time går du på? Utfordrende kraftfull? Jeg er medlem på SATS ut året – vet du noe om deres yoga-timer?

  [Reply]

  Reply
 3. Frøken Makeløs

  April 30, 2009 14:29

  Une: Det er sikkert sant – og enda en god grunn for å drive med yoga :-)

  Sigrid: Ja, jeg går på utfordrende kraftfull fysisk yoga. Jeg har lite erfaring med yoga på vanlige treningssentre, men fordomsfull som jeg er så antar jeg at de ikke er like bra som på yogasentre, haha. Lurer forresten litt på om ikke de driver med en variant av Ashtanga Yoga (som jeg ikke har sansen for, men det er en smakssak), men er ikke sikker. Noen andre som vet mer om dette enn meg?

  [Reply]

  Reply
 4. Typografia

  April 30, 2009 23:37

  Treningssenterne driver ofte med Ashtanga yoga ja … Jeg likte det ikke spesialt godt. Pilates-timene på mitt treningssenter derimot er mye mye bedre! Pilates har også stor fokus på pust og teknikk samtidig som det er både fysisk og krevende. http://www.oxygo.no

  [Reply]

  Reply
 5. Frøken Makeløs

  May 3, 2009 11:36

  Typografia: Pilates høres morsomt ut, det kunne jeg tenke meg å prøve engang. Jeg undersøkte litt for et par år siden og mener å huske at prosjektet strandet fordi pilatessentrene her i byen var uforskammet dyre :-(

  [Reply]

  Reply
 6. Kitty

  May 12, 2009 04:24

  Jeg har lenge hatt lyst til å begynne med yoga men utelukket Centrum Yoga nettopp fordi jeg hadde lyst til å begynne på Ashtanga. Ser dog definitivt fordelene ved prismodellen og ikke minst beliggenheten (veldig nært jobben). Hva er forskjellen på den type yoga du driver og Ashtanga?
  Jeg trener på Sats men har til gode å teste yogaen der, skeptisk.

  [Reply]

  Reply
 7. Helena

  May 30, 2009 05:08

  Ja,det lurer jeg også på-¨hva vil du si er forskjellen på den type yoga du driver og Ashtanga? Vet solhilsener er vanlig i ashtanga og stillingene holdes en stund, så er litt slitsomt om en ikke er litt trent.
  Jeg har testa ut klassisk og Hot yoga her i Bergen- utrolig kjekt så har lyst å gå ofte, men det koster ser jeg, 100kr timen. Prøve ut sats sin yoga snart

  [Reply]

  Cily Shakti Reply:

  Hei Helena, kom tilfeldigvis over innlegget ditt nå så lenge etter du skrev det. Hvis du fremdeles er interessert i hot yoga og andre yogaformer så sjekk ut http://www.european-yoga.com så ser du at om du bestemmer deg for et mnd abonnement så kan du gå så ofte du vil på yoga (26x i uken)
  Hvis du da regner prisen pr time så blir det EKSTREMT rimelig/billig.

  Ha en god påske:)

  [Reply]

  Reply
 8. Frøken Makeløs

  May 31, 2009 11:49

  Kitty og Helena (sorry seint svar, Kitty!): Ashtanga-yoga handler om å utføre en spesiell serie øvelse i samme rekkefølge hver gang, inntil du mestrer serien så godt at du kan gå videre til neste nivå. Jeg har ikke masse erfaring med Ashtanga, men har forstått at det handler om å utføre samme serie hver yogaklasse i månedsvis. Jeg liker bedre at det er variasjon i klassene jeg går i, derfor liker jeg blant annet Centrum Yoga (har gått på Yggrasil også, de er også flinke men dyrere).

  Solhilsen kommer du ikke utenom noe sted tror jeg (man blir utrolig lei av den etter hvert). Den klassen jeg tar (utfordrende kraftfull, fysisk yoga) er slitsom, sånn at svetten renner. Er man dårlig trent eller lite vant med yoga er det bedre å begynne med noen av de andre timene. Og hvis dere ikke har praktiser yoga før, så må dere gjennom et nybegynnerkurs tror jeg. Ta kontakt med Centrum yoga, de er veldig behjelpelige.

  Da ses vi der til høsten da? :-)

  [Reply]

  Reply
 9. Helena

  June 10, 2009 14:00

  Ja hadde jeg bodd i oslo omr hadde jeg gjerne stukket innom der-er jo stort utvalg av yogastudioer på den kanten kontra her i vest..Og bra timeplaner har dere og,grei pris hvis en tenker å trene en stund..
  Men jeg er bitt av yoga basillen så jeg skal begynne fast et el annet sted 2-3 g uken”,)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


× two = 8

CommentLuv badge