Ikke gi bort bloggen din!

, , 17 Comments

NGO-er og andre aktører med høyverdige målsetninger har i stadig større grad oppdaget den potensielle gullgruven bloggere er. Med ujevne mellomrom får jeg mail hvor de ber meg om å hjelpe dem å spre ordet om en eller annen god sak og nesten uten unntak velger jeg å la være å følge oppfordringen.

Sist ute var Flyktninghjelpen, som sendte meg en mail 18. september med tittel “En gledelig hilsen fra Flyktninghjelpen!” Mailen starter med “Kjære blogger” og fortsetter med å fortelle at vinneren av Nansenprisen 2012 er den somaliske kvinnen Mama Hawa. Flyktninghjelpen er vertskap under prisutdelingen. Etter et par avsnitt står det “Jeg kontakter nå deg fordi jeg har merket meg at din blogg er anerkjent, jeg håper at”

Ja, hva håper de? Det er ikke godt å si, for setningen slutter der. Har de sendt meg en kladd? I så fall ville det vært en god idé å sende ut en ny mail med beklagelse straks feilen var oppdaget. Jeg har ikke mottatt noe sånt.

I slutten av mailen kommer oppfordringen i en hel setning:

“Jeg håper du kan finne denne kvinnen interessant og inspirerende, og dele noen ord om Mama Hawa på din blogg og evt. facebook og twitter. Som en anerkjent blogger har du en viktig stemme. Håper du vil spre noen ord om en ekstraordinær kvinne.»

Jeg har aldri hørt om Mama Hawa før, men hun er sikkert en verdig vinner. Og jeg er i tillegg over middels interessert i globale spørsmål og bistand. Så hvorfor vil jeg ikke gjøre som Flyktningehjelpen sier?

For det første syns jeg det er en utrolig stusselig mail. Skal man lage en masseutsendelse, så bør man hvertfall jobbe skikkelig med teksten først. Og nettopp det at det er en masseutsendelse er mitt problem nummer to. “Kjære blogger”? Hvorfor skal jeg gidde å gjøre deg en tjeneste hvis du ikke en gang tar deg tid til å skrive en mail som er adressert til meg? Å si at jeg er en anerkjent blogger og har en viktig stemme, er ikke spesielt smigrende når man vet at mailen er sendt ut til alle og enhver.

Men hovedgrunnen til at jeg ikke vil gjøre Flyktninghjelpen en tjeneste, er at jeg syns det er utrolig dårlig stil å prøve å utnytte bloggere som gratis reklamekanal. Har du en blogg er sjansen stor for at du legger ned mye tid og energi i å oppdatere den og å pleie kontakten med leserne. Gjennom måneder og år med blogging bygger du opp troverdighet og integritet overfor lesere dine. Det vet Flyktninghjelpen og andre med dem å utnytte. Men Flyktninghjelpen er ikke en liten organisasjon uten midler. De er i følge egen nettside Norges største, internasjonale humanitære organisasjon. I 2011 hadde de en omsetning på 1,22 milliarder kroner og brukte over 50 millioner på informasjonsarbeid. De har mer enn 150 ansatte. Det er med andre ord ingen grunn til at du skal jobbe gratis for dem.

Jeg blir grinete når jeg ser at store profesjonelle (og tidvis også kommersielle) aktører prøver å utnytte bloggere ved å spille på smiger og late som de er nøye utvalgt. At Mama Hawa har fått Nansenprisen er sikkert veldig bra, men Flyktninghjelpen har både penger og ressurser til å spre denne nyheten på egen hånd. Jeg er helt uinteressert i å jobbe gratis for noen som soleklart har råd til å betale.

Illustrasjon: Sil Falqueto

 

17 Responses

 1. Pia

  September 20, 2012 20:31

  Ha ha, jeg er forsåvidt helt enig med deg, men jeg var nå så naiv at jeg tenkte at dette var en god sak å nevne i bloggen. Jeg skjønner at det blir en form for gratis reklame, og selvfølgelig kunne de betalt for seg, men akkurat denne saken synes jeg nå var grei å nevne. Jeg tar ikke betalt for andre innlegg jeg skriver heller (bortsett fra coop-innlegga mine…), så å støtte organisasjoner som Flyktningehjelpen, Care, Redd Barna mm ved at jeg skriver noen ord, får være en donasjon fra meg…
  At det var smiger skjønte jeg, og jeg følte meg heller ikke spesielt utvalgt. Men igjen – en grei sak å skrive om.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Helt enig i at saken er grei. Det betyr ikke jeg vil bruke tid på å promotere en organisasjon med budsjett på over en milliard, uten å få noe som helst igjen for det.

  Du som tok oppfordringen; har du hørt noe fra dem etterpå? En Mail med takk for hjelpen burde jo være et minimum!

  [Reply]

  Reply
 2. Fru Jacobsen - Mer enn en mammablogg

  September 20, 2012 21:27

  Jeg har blitt kontaktet av slike foreninger, og når jeg spurte dem om jeg da som betaling kunne få skritt-teller og startprisen man må betale for å være med. Så fikk jeg blankt nei, og dettr fra en stooor organisasjon. Synes det er drøyt at de skal bruke oss gratis bare fordi vi har blogg.
  Fru Jacobsen – Mer enn en mammabloggs siste bloggpost: Om det å være ufrivillig dataingeniør.My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Enig! Og tror det er viktig å øke bevisstheten rundt dette. Lett å bli smigret, særlig de første gangene noen kaller deg en viktig blogger..

  [Reply]

  Reply
 3. Elisabeth, Innerst i veien

  September 20, 2012 22:03

  Jeg tar poenget ditt og er helt enig i at det er bra tullete å sende like “vi liker bloggen din”mailer til en haug med bloggere. Likevel synes jeg ikke eksempelet du bruker er grelt nok. Jeg synes faktisk det er verre å “selge sjela si” for en dorullholder eller emaljeskilt enn å gi organisasjoner som jobber for en god sak litt publisitet.
  Elisabeth, Innerst i veiens siste bloggpost: Den ordentlige matpakkaMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Er det noen som betaler med dorullholdere? Sjokkert nå.

  Poenget mitt er ikke at saken ikke er god. Det er den sikkert. Poenget er at Flyktninghjelpen ikke er avhengig av gratisarbeid. Hvor mange andre enn bloggerereklamerer for dem uten å få betalt, tror du? Jeg tipper ingen.

  [Reply]

  Elisabeth, Innerst i veien Reply:

  Jada, dorullholdere, tørkeruller, tekrus, duftlys… you name it.
  Alle kommersielle aktører, også de med millionbudsjett, ønsker mest mulig gratis reklame. Det er ikke noe rart med det. Så er det opp til hver enkelt blogger om hun eller han ønsker å selge seg, det er riktig. Og der er jo grensene ulike for hva vi mener prisen bør være.
  Elisabeth, Innerst i veiens siste bloggpost: Barbie talkMy Profile

  [Reply]

  Reply
 4. Bjørg, mellom linjene

  September 21, 2012 00:04

  Det har gått ein ganske heftig debatt blant bokbloggarar om akkurat dette i det siste. Det er påfallande korleis mange ferske bloggarar stadig får leseeksemplar av forlag og konsekvent gir dei terningkast 5 og 6. Eg trur det er viktig å vere bevisst rolla si som bloggar, dersom ein vil behalde integriteten sin og ikkje bare drive med gratisreklame mot produkt og varme ord.
  Bjørg, mellom linjenes siste bloggpost: Eit kvardagsdiktMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg har akkurat oppdaget den debatten og ble utrolig glad for å se at de forskjellige bloggøyene faktisk er opptatt av samme tema, helt uavhengig av hverandre. Bloggeres rolle i offentligheten er en av mine hjertesaker, det mener jeg masse om!

  [Reply]

  Reply
 5. MandagsMor

  September 21, 2012 07:06

  Litt utidig den mailen fra Flyktningehjelpen. Hvis den hadde vært skrevet direkte til bloggeren, OG bloggeren hadde liknende tema i sin blogg, kunne det kanskje vært på sin plass. Men tror de at det er fritt fram å utnytte enhver som blogger? De burde uansett ha tatt seg tid til å adressere bloggeren personlig, og skrevet mailen som en oppfordring om å gi et bidrag til saken – ikke penger, men i form av et blogginnlegg.
  MandagsMors siste bloggpost: Skippertak for å hindre “drop-outs”?My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hadde selvsagt vært bedre da ja. Dette var en dårlig ide som er dårlig gjennomført i tillegg. Jeg syns også at de burde være anstendige nok til utforme slike henvendelser mer i form av et samarbeid, der de også tilbyr noe. Trenger ikke være penger, åpenbart, men jeg misliker at de bruker blogger til gratisreklame uten å måtte yte noe tilbake. Mistenker også sterkt at de ikke følger opp i ettertid. En takk for hjelpen-mail burde være et minimum!

  [Reply]

  Reply
 6. Karin

  September 21, 2012 13:42

  Vet du, nå er faktisk jeg litt skuffet. Ikke over Flyktningehjelpen, men ønsket fra flere om å tjene på blogginnlegg for ideelle organisasjoner ! Selv om de har et enormt budsjett, er jo dette penger som skal hjelpe folk i nød, ikke spe på bloggeres inntekter?!! Denne type organisasjoner har selv med mange ansatte, også en rekke frivillige som jobber gratis eller med lavere lønn enn de hadde fått i ikke-ideelle organisasjoner – noe de gjør ut ifra ønsket om å støtte arbeidet deres. Noen støtter ved å være medlem. Noen støtter ved å spre kunnskap om deres arbeid. De fleste av oss støtter noen organisasjoner som har mål vi tror på, vi velger selv hvilke og hvordan.

  Mottager av en slik henvendelse har full mulighet til å ignorere den eller blogge om den. Enten velge at denne typer innlegg ikke er riktig for min blogg, denne saken vil jeg ikke støtte eller bruke bloggen, “din stemme”, til å promotere noe man tror på. Dette er da akkurat det samme som pressemeldinger til media? De sendes ut, og så velger mediene om de vil videreformidle det. Et slikt valg står jo bloggeren fritt til å ta selv. Jeg regner med at man har gjort seg opp noen tanker rundt nettopp hva man vil skrive om og hvorfor når man starter en blogg?

  At man når man har en blogg også har muligheten til å sette fokus på ideelle saker man tror på, må jo være fantastisk? Å kunne inspirere leserne og spre kunnskap ved å legge ut informasjon om en ideell person/organisasjons arbeid og historie, som for eksempel Mama Hawa (som jeg ikke kjenner til, men skal google etterpå)?

  Tenker av og til når jeg ser virkelig fine fair-trade produkter, produkter spikret hjemme i stua hos noen på etsy.com eller andre som ikke har markedsbudsjettene til H&Ms nye Anna dello Russos nye kolleksjon (som nå er teppebombet utover hele bloggverden), at jeg skulle ønske jeg hadde en blogg til å kunne spre ordet om disse mindre og gjerne ideelle aktørene . Bruke en blogg til noe som (også) gagner andre enn forfatter og leser.

  Jeg kunne forsåvidt også ønske, særlig den norske, bloggverden var litt mer transparent. At det alltid oppgis hvorvidt og hvordan man har fått kompensasjon for omtaler (noe jeg faktisk tror amerikanske bloggere er lovpålagt?). Det øker for min del tiltroen til innholdet i omtalen.

  I herlig jente-konfliktsky ånd, må jeg også få inkludert at jeg ellers er veldig glad i bloggen din. Du skriver veldig godt.

  Og ja, også veldig uprofesjonelt av en så stor organisasjon å ikke foreta en en god gammeldags trykkleif-kontroll før de sender ut en slik henvendelse til så mange (men sikkert noen i mitt milelange svar og).

  Ha en strålende helg!

  [Reply]

  Pia Reply:

  Jeg valgts å se på dette som om jeg skulle ha fått en pressemelding. Jeg så at mange nettaviser skrev om Mama Hawa og Nansenprisen – jeg så overhodet ikke på dette som noen reklame for Flyktningehjelpen. Jeg støtter mange humanitære organisasjoner, og kan jeg hjelpe til ved å blogge om det, synes jeg at det er fint. Nå var akkurat denne saken noe som passet meg – jeg har sjøl bodd i Afrika, jeg jobber med flyktninger.
  Norske bloggere er også pålagt å merke innlegg der de får kompensasjon for å blogge om noe.
  Jeg fikk et takk fra Flyktningehjelpen (men anser ikke det som noen kompensajon, og merker da heller ikke innlegget med noe annet enn “Afrika”) (trur eg at jeg merka det som…)

  [Reply]

  Reply
 7. Frøken Makeløs

  September 21, 2012 14:16

  Takk for interessante innspill! Du har gode poeng og selvsagt all rett til å være uenig med meg.
  Først må jeg si at dette ikke handler om å tjene penger, ikke for min del hvertfall. Jeg ville ikke vært mer interessert i å blogge om Mama Hawa om jeg fikk et par hundringser for det (og det er vel i den leia man realistisk sett kan forvente?) Men jeg syns det er synd at en del humanitære organisasjoner og andre som åpenbart har skjønt hvilken gullgruve bloggere er, ikke utnytter potensiale bedre.

  En massemail som på en klønete måte ber meg om å reklamere for Flyktninghjelpen (ok, for Mama Hawa, men det var neppe hennes ide å sende ut den mailen..), genererer antagelig mer irritasjon/likegyldighet enn engasjement. Et googlesøk på Mama Hawa+Flyktninghjelpen generer ikke særlig mange treff i blogger (men denne bloggposten kommer veldig langt opp på søket, spent på å se om Flyktninghjelpen følger med og dukker opp i kommentarfeltet her etterhvert?)

  Det er veldig mange andre måter å håndtere dette på som ville gavnet Flyktninghjelpen hundre ganger bedre. Hva med en kjapp konkurranse blant bloggere der den med det beste innlegget om Mama Hawa får bli med på prisutdelingen? Da begynner vi jo å snakke et helt annet type engasjement, antagelig mye større oppmerksomhet rundt Mama Hawa og positiv merkevarebygging for Flyktninghjelpen.

  Uansett syns jeg det er dårlig stil å be om en gratistur på min blogg. Jeg legger ned masse arbeid her og har gjort det i mange år, det tar utrolig mye tid å drifte og røkte en blogg og det tipper jeg Flyktninghjelpen er klar over. De har hvertfall ikke noen blogg selv, kanskje fordi de tenker det er for ressurskrevende? Da blir jeg provosert av at de tar snarveien og vil surfe på det arbeidet jeg har lagt ned i å bygge lesermasse. Skal jeg ha dårlig samvittighet for det, bare fordi det handler om en god sak? Ikke mer enn en avis ville hatt om de lot være å trykke annonser gratis for alle med høyverdige formål.

  Aviser som mottar pressemeldinger har aktivt meldt seg på. Jeg som blogger kan ikke velge om jeg vil ha slike henvendelser eller ikke, så sammenligningen din er ikke helt valid.

  Jeg vil si at jeg i høyeste grad bruker bloggen min til å fremme saker jeg tror på. Og jeg er helt enig med deg i at det er en av de virkelig flotte tingene med å blogge! Men jeg vil velge selv. Og hvis Flyktninghjelpen hadde giddet å gjøre ørlite research, så hadde de sett at denne bloggen handler om helt andre ting enn det de driver med.

  Jeg ser din jente-konfliktsky-ånd og topper den med: Takk for et veldig spennende innlegg som fikk meg til å reflektere videre. Kan hende det faktisk er sånn at jeg må finne meg i slike mailer fra tid til annen. Stikker man frem nesa, får man kanskje akseptere å bli sett :-)

  [Reply]

  Reply
 8. Bente

  September 21, 2012 21:21

  Jeg ser poengene dine, men nå synes jeg faktisk du var litt vel kjip med hensyn til Flyktninghjelpen. Veldig enig med Karin sin kommentar. Liker bloggen din godt ellers.

  [Reply]

  Reply
 9. Ida

  September 21, 2012 22:05

  Det er for det første skrekkelig uprofesjonelt å sende ut en så dårlig epost!

  Men jeg tror nok dette er et resultat av at man foreninger og bedrifter nå har skjønt at sosiale medier og blogger er gull, men så aner de ikke hvordan de skal bruke det. Man tror det bare er å sende ut en epost, men glemmer at bloggerne selv velger det de vil skrive om saken. Du ga Flyktningehjelpen oppmerskomhet, men ikke på den måten de ønsket. Håper de leser dette innlegget og tenker seg litt om neste gang de gjør dette. For det er ikke dumt, men det vil nok, som du sier, lønne seg å ha en mer gjennomtenkt og målrettet strategi.

  Jeg synes også mange bloggere selger seg litt billig. Det er klart det er smigrende å få en epost som dette, men man bør tenke litt på hva man får igjen for arbeidet man legger ned. Er det en organisasjon som Flyktningehjelpen, så er det kanskje nok med litt god samvittighet. Men jeg fnyste da Polarn O Pyret ville ha meg til å skrive om websiden deres for et gavekort på skarve 300 kroner. Jeg har skrevet mye i mitt liv og aldri fått så dårlig betalt. Når det gjelder kommersielle bedrifter som kommer med slike tilbud, så synes jeg rett og slett man skal tenke timespris. Hva tar jeg vanligvis betalt? Hvor mye betaler de er reklamebyrå? etc.

  De hadde forresten heller ikke gjort så mye research der de inviterte med meg og bloggen min med hele 24 følgere.
  Idas siste bloggpost: En tilsynelatende god ideMy Profile

  [Reply]

  Reply
 10. Geir

  September 22, 2012 20:00

  Ikke bare er jeg enig med deg, men jeg syns dette ikke bare gjelder blogger men hele tendensen i store, frivillige organisasjoner til å utnytte velvillige sjeler som billig arbeidskraft til å dekke de oppgaver betalte ansatte ikke er i stand til å fylle selv.
  Nå er de gode norske bloggerne på et så høyt nivå at de fortjener den respekten at de behandles som andre aktører – ikke forat bloggen skal tjene penger, men fordi et arbeid er et arbeid uansett.
  Geirs siste bloggpost: En bok om reisepedagogikkMy Profile

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


9 − seven =

CommentLuv badge