Jeg er et dårlig menneske

, , 13 Comments

En gang i forrige uke var jeg på butikken og handlet, og da jeg skulle betale fikk jeg tilbake åtti kroner mer enn jeg hadde gitt fra meg. Altså, jeg tjente åtti kroner i stedet for å bruke åtti kroner. Sånt skal man sikkert si fra om, men jeg er tydeligvis en sånn kjiping som bare vandrer avgårde med gevinsten.

Men så tenkte jeg at hei, ungdommen nå til dags må jo lære seg å ta ansvar for å gjøre en dårlig jobb. Hvis jeg hadde sagt fra at den unge kasse-mannen hadde regnet feil så hadde jo ikke tabben fått noen konsekvenser for han og han hadde sikkert bare fortsatt å gi bort penger til kundene sine.

Så gikk jeg ut av butikken og der stod det en eldre kar i pissregnet og tigget penger. Og til tross for at jeg, velfødd, godt kledd og på vei hjem til trygg leilighet, nettopp hadde tjent åtti kroner på min lille handletur, så slo autopiloten inn; jeg ristet på hodet i tiggerens retning og gikk videre.

Akk, jeg er et dårlig menneske.

 

13 Responses

 1. Fjor-tiss

  August 31, 2009 09:59

  Ikke bra, Fröken. Âtti kroner tjent med sä därlig samvittighet er ikke verdt det. Slapp ä betale for en flaske vin pâ restaurant, ödela hele kvelden og fölte aldri mer for â dra tilbake.

  Gjör botsövelse, kanskje gi en hundrings til narkotiggerne. Ellers fâr du dârlig karma!

  [Reply]

  Reply
 2. Krissy

  August 31, 2009 10:14

  Waiks — Du fratar gutten en sjanse til å gjøre det riktig, for han har somler bort så mye penger at han mister jobben.. :o)

  [Reply]

  Reply
 3. mykstart

  August 31, 2009 13:46

  hmmm… jeg fikk nettopp igjen en hundrelapp for mye da jeg skulle betale på bussen. Jeg har vært borte i problemstillingen før, og bestemt meg for at slike penger skal jeg aldri ha i min lommebok. For som en kommenterer over her sier.. de pengene smaker ikke bra.

  Da jeg så det glade ansiktet til den stessa busssjåføren da jeg gav han tilbake pengene, så visste jeg jo at det var riktig gjort.
  Jeg har selv stått i kassen på en bensinstasjonen, og vet hvor ufattelig kjipt det er å ha for lite penger i kassen.. så det vil jeg rett og slett ikke utsette noen for.

  Et dårlig menneske vil jeg ikke si at du er likevel. :-)
  Men neste gang så gir du kanskje pengene tilbake, og dermed gjør livet litt mindre surt for vedkommende i kassen. La glorien gro!

  [Reply]

  Reply
 4. Lavynnia

  August 31, 2009 14:18

  Jeg er enig med flesteparten her. Det vil gjøre samvittigheten din godt, og gutten i kassen blir sjeleglad for at han ikke hadde skylda for at det manglet nesten hundre kroner i kassen da han skulle gjøre opp for dagen.

  Men jeg dømmer deg ikke, det er bare sånn det gjerne blir avogtil. Finfin blogg, forresten! :)

  [Reply]

  Reply
 5. Inya

  August 31, 2009 20:41

  Du har tydeligvis dårlig samvittighet for det, ettersom du skriver om det. Venter du å få en slags bekreftelse fra leserne på at det du gjorde ikke var så ille? Det får du nok ikke av meg :)

  Hadde du gitt pengene til tiggeren, hadde det vært en viss balanse i universet.. men du beholdt dem, penger som ikke var dine, og trøster deg med at gutten i kassa fikk en lærepenge.

  Neste gang du opplever noe sånt, foreslår jeg at du gir tilbake pengene :) Som andre sier her; gleden i ansiktet på personen i kassa er grunn nok, men også fordi det faktisk ikke er dine penger. Det er noen andre som har gjort feilen, men det betyr ikke at du kan ta loven i egne hender og si at det da er en passende straff for dem at de ikke får tilbake pengene. Det var aldri dine penger. Kjenn på den dårlige samvittigheten, den ekle følelsen i magen, og lær av det. Lever tilbake pengene med et smil neste gang.

  [Reply]

  Reply
 6. Annabella

  August 31, 2009 20:53

  Jeg syns også det var kjipt gjort. Han hadde jo blitt obs på at han måtte være mer forsiktig om du informerte om feilen også – så den argumentasjonen holder ikke. Dessuten kan alle gjøre en feil, du aner ikke om det var første og eneste gang han gav tilbake feil vekslepenger.

  Og jeg skjønner heller ikke greia med å ikke ville gi penger til tiggerne. Jeg foretrekker å gi penger til de som yter noe, selv dårlig trekkspilling, men om vi ikke gir dem noe så blir ikke vilkårene i landet de kommer fra noe bedre for det. De får ikke noe bedre liv av at vi ikke hjelper dem.

  [Reply]

  Reply
 7. Alter Ego

  August 31, 2009 22:52

  Dette handler ikke om hva ungdommen maa laere eller hvordan tiggeren har det – det handler jo om hvem du er og hva du gjoer. Og det sier du jo forsaavidt i overskrifta, selv om jeg syns du tar litt feil.

  Du er ikke en daarlig person. Du er en bra person som har gjort en daarlig handling (gaa ut med for mye penger). Det kan du rette paa – det er aldri for sent aa gaa tilbake og si “Sorry, men her om dagen…” og da kan du sogar inspirere andre til aa vaere mer aerlige og imponere en skarve kassabetjent eller sjefen hans. Det er aldri for sent aa gjoere verden litt bedre for noen andre hvis man kan, det er sjelden for sent til aa rette opp egne feil.

  Men du ER en bra person. En daarlig person ville ikke reflektert over det en gang… :-)

  [Reply]

  Reply
 8. Alt godt

  September 1, 2009 08:11

  Då eg studerte og var så blakk at det å overta posen med tomflasker hos naboen sikra brød og mjølk den dagen så gjorde eg som deg. Etter kvart som økonomien vart tryggare og ting går litt glattare elles i livet så nyt eg gleda i å seie frå når eg oppdagar slikt, eg likar tanken på å gje folk attende trua på at det finst godt i verda. Men eg er nok ikkje så tvers igjennom rakrygga og ærleg, det er meir at livet mitt har blitt så komfortabelt at eg ikkje treng alt eg kan få av ekstra kontantar.

  [Reply]

  Reply
 9. Erlend

  September 2, 2009 06:00

  Da jeg i går påpekte at kassadamen i platebutikken i Paris ikke hadde slått inn Fellini-filmen til 30€, fikk jeg bare et surt blikk tilbake, så man kan lure på hvor mye man har igjen for å være ærlig. Men parisere er jo dog litt sære…

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


− two = 6

CommentLuv badge