Jeg har forelsket meg i Kindle

, , 29 Comments

I sommer kjøpte jeg, etter å ha blitt utsatt for svært overbevisende og entusiastisk argumentasjon fra en kollega, en Kindle. Og jeg må si at lesebrettlesing langt overgår mine forventninger. Ikke bare er det godt for øyet og all verdens bøker er (litt for) tilgjengelig, men brettet er også superhåndterlig og veldig kjekt å ta med både hit og dit. Og så så miljøvennlig da du! Farvel transportutslipp og papirproduksjon.

Men det aller, aller beste er likevel noe jeg slett ikke hadde regnet med på forhånd. Og det er at det går an å sende dokumenter til Kindlen min. Man får en egen Kindle-epostadresse og når du sender mail med vedlegg dit så dukker de automagisk opp på lesebrettet.

Det er selvsagt veldig kjekt å for eksempel kunne lese jobbdokumenter på brett når det passer, i stedet for å printe ut og drasse med seg en hel haug med papir. Men min indre forsker syns det er enda mye, mye mer stas å kunne lese andres masteroppgaver på den måten.

For altså, jeg oppdaget for noen måneder siden at for eksempel UiO legger ut (nesten) samtlige masteroppgaver i elektronisk versjon på sine nettsider. (Jeg sliter litt med å finne masteroppgavene til andre høyskoler/universiteter, så rop gjerne ut hvis du sitter på informasjon om det). Og disse studentene, de forsker jo på veldig mye spennende! Så da bare laster jeg ned det jeg syns er interessant, sender det på mail til lesebrettet mitt og så kan jeg for eksempel sitte på den franske riviera og lese masteroppgave om Holdninger til likestilling og deling av husarbeid og barneomsorg.

Og akkurat det viste seg jo å være veldig kjekt når man rett etterpå hadde lyst til å skrive en kronikk om mammablogging i Aftenposten.

PS. Det går an å laste ned norske ebøker til Kindle også, det er bare litt klønete. Kristin Storrusten har banet vei og har lagt ut oppskrift på hvordan du gjør det.

Illustrasjon: Schaver.com

 

29 Responses

 1. Hilde

  August 7, 2012 10:24

  Jeg er også forelsket i Kindle etter at samboeren hadde med seg en fra USA i sommer. Vi har blitt perlevenner, og jeg har lest over ti bøker allerede.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det er genialt! Og mye bedre å lese på en jeg trodde. Har til og med klart å overbevise min far om å kjøpe seg en :-)

  [Reply]

  Reply
 2. Gammal smugleser

  August 7, 2012 11:48

  Ååh, jeg har også lyst på Kindle! Hva slags modell har du kjøpt? Og hva endte prisen på med toll og frakt og sånt?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg har den billigste, uten lys og touch screen. Kjøpte den da jeg var i New York, mener å huske den kostet 80 dollar.

  [Reply]

  Reply
 3. Ingvild

  August 7, 2012 11:57

  Å kunne sende dokumenter er supert, jeg sender dem gjerne gjennom Calibre for å få dem i rett format! Pluss, masse gratis bøker der ute..!! Jeg fant nylig A Handmaids Tale gratis, litt tilfeldig før jeg hadde tenkt å kjøpe den siden jeg ikke fant papirkopien min. Da kjente jeg at jeg var ekstra glad i Kindle.

  Gratis ebøker: http://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=2245146011

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Har løst utfordringene med dokumenter med å bare lese dem i landscape. Funker helt ok, men skal sjekke ut Calibre. Takk for tips! Og gratis ebøker er jo supert!

  [Reply]

  Reply
 4. Maja H

  August 7, 2012 12:09

  Jeg elsker Kindle. Jeg sender ofte lange artikler til den, så jeg slipper å sitte og kope foran laptopen. Den har også gitt nytt liv til de superkleine skolestilene mine fra ungdomsskolen (så flaut, men akk så gøy å lese). Å lete frem masteropgaver var kjempelurt, det må jeg huske!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, det er jo strålende! Mye bedre å lese på Kindle enn på laptop – og så er det jo mye enklere å ta med seg rundt.
  Skolestiler, hoho! De tror jeg ligger pent plassert i et skap i barndomshjemmet og der skal de få lov til å bli :-)

  [Reply]

  Reply
 5. Gro

  August 7, 2012 12:09

  En kan også laste ned en Kindle-app til iPad hvis en allerede har en sånn :-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, vi har en felles familie-iPad. Har lastet ned noen dokumenter til den også men forløpig ikke klart å overføre dem derfra til Kindle. Vet du hvordan man evt kan gjøre det?

  [Reply]

  Gro Reply:

  Jeg har foreløpig bare brukt den til å lese bøker lasta gratis ned fra Amazon. Mer avansert bruk er på planleggingsstadiet :-)

  [Reply]

  Reply
 6. Liv-Inger

  August 7, 2012 13:39

  Lillebroren min er også svoren Kindle-entusiast. Kanskje jeg må ta steget over selv også snart? *tenker*

  En av fordelene med Kindle foran for eksempel iPad er vel lesbarheten også utendørs. Eller? Er det bedre lesbarhet på jobbdokumenter på Kindle enn på iPad, syns du? Spør fordi mange bedrifter jo kjøper iPad til sine ansatte for å distribuere saksdokumenter på den i stedet for i papir. Kindle til sånt noe hadde jeg aldri tenkt på.

  Masteroppgavene til Universitetet i Tromsø forresten finner du blant annet her:
  http://munin.uit.no/

  Enjoy!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, det er veldig god lesbarhet. Den Kindlen jeg har er uten skjermlys, bare ink display, så det er som å lese en vanlig bok. Ulempen er selvsagt at du ikke kan lese i mørket (men det er jo ikke særlig godt for øynene uansett). En annen stor fordel er batterikapasiteten. Den bruker visstnok bare batteri hver gang den blar til en ny side, derfor holder batteriene kjeeeeeempeeelenge.

  Dokumenter til Kindle er definitivt en undervurdert/oversett greie. Skjønner ikke helt hvorfor, det er jo gull!

  Takk for lenke til mer lesestoff :-)

  [Reply]

  Sigri Reply:

  Åh, endelig oppdager folk Kindle! Jeg har vært i et ‘committed relationship’ med min siden jeg kjøpte den i 2010 :D

  Det går an å kjøpe seg et cover med innebygd lys, slik som dette: http://www.amazon.com/gp/product/B004SD2562/ref=s9_simh_gw_p349_d8_i3?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=0QDQ60B3BB3TBBV8RWA7&pf_rd_t=101&pf_rd_p=470938631&pf_rd_i=507846

  Det koster jo en del da, men da kan du lese mens du sitter på kveldsbussen hjem, eller under dyna om du foretrekker det :) Kanskje det også finnes noen fine modeller på Etsy?

  Det går også an å kjøpe seg dekor til Kindle, da blir den så lekker atte ;) Søk på “kindle stickers” på Amazon.com, så finner du pynt.

  :)

  [Reply]

  Reply
 7. Lene

  August 7, 2012 15:03

  Åh… der kom kronargumentet for kindle, takk!
  Norske bøker! Selv om oppskriften var infløkt så det holder…

  Har prøvd å lese bøker på ipad, og det går… men ikke helt. Blir faktisk litt sliten av å lese på den opplyste skjermen. Så da blir det nok kindle. Har jo allerede noen eBøker som jeg har kjøpt på norsk, så da er det vel å få de over på rett format. Dessuten er kindle bittelitt mindre, og passer bedre i alle veskene mine der det vanligvis går ei bok…

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, det virker foreløpig ganske komplisert. Men tipper (håper) det blir lettere etterhvert..

  Kindle er ganske mye mindre enn iPad faktisk, og mye lettere. Så den passer helt klart mye bedre i veska! :-)

  [Reply]

  Reply
 8. Anne

  August 7, 2012 15:05

  Elsker Kindle, og Kindle-app på iPhone og iPad, i tillegg. Som synkroniserer med hverandre, sånn at man kan lese boken uavhengig av lysforhold.

  Jeg elsker også bokutvalget, og at jeg kan få boken med en gang.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, det er genialt at de synkroniserer. Hvertfall innhold som er kjøpt på Amazon, jeg sliter med å synkronisere/overføre dokumenter som er lastet ned til iPad.

  Og at man tenke på en bok, finne den på Amazon, kjøpe den og begynne å lese i løpet av to minutter. Genialt!

  [Reply]

  Reply
 9. sukkerspinnet

  August 7, 2012 19:13

  Jeg har gått og vurdert innkjøp av en sånn en i et par måneder nå. Alle som har en er jo helt frelst! Jeg får telle på kronene igjen, så blir jeg kanskje frelst jeg, også? ;)

  [Reply]

  Reply
 10. Trude

  August 8, 2012 04:53

  Hei! Apropos likestilling, jeg har grublet på innlegget ditt angående mammablogging. Det ble veldig langt, men jeg håper du leser det og har noen tanker rundt det!

  Siden 50-tallet har det skjedd mye på hjemmebane i tradisjonelle husholdniger med mor, far og barn. Kvinnene har blitt yrkesaktive, og i de fleste husholdninger er begge i jobb. Mennene har i større grad begynt å bidra med husarbeid og barneoppdragelse.

  Allerede før mammabloggene eksploderte var det et visst press på at kvinnene skulle sjonglere en betydningsfull jobb, veloppdragne rene og pene barn, kjernesunne, velsmakende måltider og et plettfritt hjem. Fordi kjønnsrollene henger i fra 50-tallet uten å ta med i regningen at kvinnene forventes å jobbe 100 % i tillegg, i stedet for å være hjemmeværende husmødre.

  Vi kaller det så fint tidsklemma. I virkeligheten er det urealistiske forventninger på oss kvinner. Mye av det er forveninger vi legger på oss selv, og i takt med at idyllbloggingen har eskalert, har muligens presset blitt enda større fordi vi nå har fått et større innblikk i hvordan andre har det, riktignok et redigert innblikk.

  Så tilbake til mannens rolle i dette. Menn er menn, ikke sant. Det kan ikke forventes at de skal engasjere seg i hvilken farge sofaputene skal ha. Men problemet er at selv om mannen har begynt å “hjelpe til” hjemme – og for en fantastisk mann! – begrenser det seg ofte til å gjøre det den kvinnelige delen av husholdningen holder styr på at må gjøres. Det forventes overhodet ikke at mannen skal engasjere seg det minste i hvordan ting gjøres, hvordan hjemmet skal se ut, hva man spiser eller hva barna har på seg. Hovedansvaret på dette ligger fortsatt på kvinnene. Jeg har inntrykk av at det er utenkelig at menn skal bry seg det minste om detaljene, selv om unntakene finnes (les: metroseksuelle menn).

  Og dette provoserer meg! Menn har ofte en holdning til kvinner som går ut på at vi er skrullete, overfladiske vesener uten forstand for de viktigere tingene i livet. Menn har fått fritak fra å engasjere seg noe videre i familielivet. For menn holder det å dra på jobb og gjøre som de får beskjed om. Uviktige ting som hus og hjem er kvinnens ansvar og arena.

  Kvinnene føler seg alene i ansvaret for hjemmet. Alt dette som blogges om blir av mange sett på som trivielle, overfladiske ting. Men hvordan hjemmet ser ut, hva man har på seg, hvilke aktiviteter man gjør som en familie, hva man spiser, er en viktig del av familielivet! Det er en viktig del av hva som forventes av samfunnet rundt oss for å passe inn. Ikke minst er det viktig å skape et godt hjem -i en viss grad også estetisk- for å skape trivsel, trygghet og helse.

  Jeg tror idyllbloggingen har oppstått som et svar på at mange kvinner er alene om alle detaljene i hjemmet. Men fortsatt med forventningene som henger igjen fra 50-tallets perfekte hjem hvor det ikke skal sees at det bor barn i huset, så alle de skitne detaljene utelukkes. Vi leser bloggene og elsker dem! Endelig har kvinner med familieliv fått et sted de kan snakke om disse tingene med noen som faktisk bryr seg! Noen som faktisk har interesse for hjemmesydde barneklær, prinsessekaker og hvitmalte tregulv. Her får vi tilbakemeldinger, inspirasjon og støtte. Med bloggen har vi fått hjem og familier å se opp til. All sensuren skaper et bilde av perfekte hjem med perfekte familier, og har kanskje ført til en høyere interesse for interiør og DIY hos gjenomsnittskvinnen siden dette har utviklet seg til en trend.

  Men trenden oppstod som følge av et behov fra kvinner til å få bekreftelse på at tingene de blogger om er viktige, at de spiller en rolle og at de er verdt å engasjere seg i. Et behov for bekreftelse som ikke møtes av den mannlige halvdelen i hjemmet.

  [Reply]

  sinobell Reply:

  wow noe å tenke på.

  Kjenner det stikker litt når du skriver “begrenser det seg ofte til å gjøre det den kvinnelige delen av husholdningen holder styr på at må gjøres.” For det er ingen tvil om at jeg er organisatoren i forholdet…

  Og skulle jeg være i tvil hender det andre foteller meg at det både er min jobb, men det skal også være en utakknemlig en med ord som
  regjerer, dytter, tøffel (han) og rivjærn (meg) og utrykk som ‘du må vel spørre om lov først’. Men nåde den som refererer til meg “sjefen” , i hermetegn, ikke ‘sjefen’ i anførselstegn.

  Jeg skal ha kred for jobben.

  [Reply]

  Trude Reply:

  TAKK for respons!

  Du skal så absolutt ha kred for jobben! Vi kvinner blir tynget av urealistiske forventninger, og det er ikke rart vi behøver kred og bekreftelse på den innsatsen vi gjør for å innfri disse forventningene. Det stikker hos meg også bare ved å påpeke dette, for kjønnsrollemønsteret sitter så dypt at jeg føler at jeg ikke har lov til å kritisere det. Det er provoserende at du i tillegg opplever å bli oppfattet som en regent og en dytter for alt du gjør. Det alene vitner om en skjevhet!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Beklager sein respons, jeg så av en eller annen grunn ikke kommentaren din før nå.

  Jeg tror du har rett i at kvinner ofte får (eller tar?) rollen som organisator hjemme og at mannen i større grad utfører oppgaver. Hvorfor det er slik, vet jeg ikke. Men en interessant teori i dennen sammenhengen dreier seg om maternal gatekepeeping – at kvinnen har så høye forventninger/krav til hvordan oppgaver knyttet til husarbeid og omsorg av barn, at ingen andre enn henne selv klarer å gjøre det riktig eller godt nok. Hvor hun har disse forventningene er jo et annet spørsmål, det er neppe slik at kvinner er født med et større behov for rent og ryddig hus enn menn..

  Sosiologen Ulla-Britt Lilleaas har forsøkt å finne ut hvorfor noen kvinner får store problemer med kroppen mens andre ikke får det. Hun har lansert uttrykket kroppslig beredskap:

  Ansvaret og plikten kvinnene kjenner ovenfor andre er ikke noe som kun finnes i hodene deres. Ansvar og plikt er gjennom oppvekst og kjønnssosialisering innskrevet i kroppen. Kroppslig beredskap for andre er en vane som gjør at kroppen ikke får anledning til å hvile og hente seg inn.

  Jeg syns det er interessant det du skriver om at idyllbloggingen (ditt ord :-) har oppstått fordi kvinner trengte en arena for å dele og få tilbakemeldinger på det arbeidet de gjør hjemme – en bekreftelse på at det de gjør hjemme er viktig. At blogging kan ha en slik funksjon er jo veldig positivt. Men det er klart, hvis det bikker over og fører til at det man oppfatter som normalt blir uoppnåelig og det blir tabu å snakke om det som er vanskelig, så er det kanskje ikke like positivt lengre.

  Takk for engasjert og interessant innspill!

  Reply
 11. Anita

  August 8, 2012 09:23

  Kjempelurt å laste ned masteroppgaver, takk for tipset! Har allerede funnet noen jeg har sendt til Kindlen min. Kindle er bare helt genialt, jeg har den aller enkleste som holder i massevis til mitt bruk. Har skrevet litt om Kindle på bloggen min.

  Om du vil ha tips om en blogg som tar for seg mye om Kindle og e-bøker, så prøv denne: http://ebokhyllami.blogspot.no/ Jeg bruker den som oppslagsverk…

  [Reply]

  Reply
 12. sinobell

  August 14, 2012 15:21

  Genialt! masteroppgaver er jo fine å lese. og jeg har ikke tenkt på at de er i et format som kan sendes til kindelen, men superlurt.

  Synd institusjonene ikke har en felles database altså.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


3 − one =

CommentLuv badge