Klart familiene må få bestemme selv!

, , 18 Comments

13011454361973456359cartoon-family-holding-hands-hi

Jeg har tenkt litt på dette med pappaperm. Og at familiene burde få bestemme selv. Og det som slår meg er; hvorfor er det bare foreldrepermisjonen hver enkelt familie skal få bestemme over?

Ta pensjon for eksempel, hvorfor er det ingen som har tatt til orde for at den også skal kunne fordeles fritt innad i familien? Hvorfor skal staten blande seg opp i hvem som får hva, hvorfor skal det være knyttet til individuelle rettigheter? Så frekt! Soleklart overformynderi!

Her trengs det åpenbart mer frihet til å bestemme selv over eget liv. Hver familie kan få utbetalt en samlet pott og så kan de selv avgjøre hvordan de vil fordele penger og rettigheter. Kanskje mor (69) har lyst til å fortsette å jobbe, mens sønn (35) gjerne vil gå av med pensjon? Hvis de begge syns det er en god deal, er det jo rent ut galskap at staten kan komme og nekte dem det!

Jo mer jeg tenker på det, jo mer innser jeg at både rettigheter og plikter på generell basis bør være mye mindre knyttet til den enkelte og mye mer til familien. Innkalling til verneplikt? Familien bestemmer hvem som skal dra. Sykemelding? Familien avgjør hvem som trenger den mest. Studielån? Familien beslutter hvem som har størst behov for penger.

Staten må rett og slett ta inn over seg at det tross alt er familien som vet best hva som passer for dem. Og det gjelder ikke bare fedrekvoten, for å si det sånn.

Illustrasjon: clker.com

 

18 Responses

 1. ca.strømsnes

  August 20, 2013 08:23

  Haha, nydelig! Har tenkt de samme tanker selv :)

  Staten burde bare dele ut penger. En pott til hver familie, uten føringer, og så får familien bestemme selv. Det hadde vært saker det. Eller? ;)
  ca.strømsness siste bloggpost: SommerferiesluttenMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Nemlig! Mulig det hadde blitt noen gråsoner med tanke på å definere en familie, men hei – kanskje familiene selv kunne få definere det også? Her løser vi plutselig en hel mengde problemer på en gang!

  [Reply]

  Reply
 2. Ellen

  August 20, 2013 08:24

  Når det gjelder pensjon er du inne på noe: Det burde være mulig å velge å dele pensjonspoeng mellom ektefeller. Men egentlig er jeg for flat pensjon, borgerlønn fra fylte 67. Hvorfor skal staten bidra til å holde inntekstsforskjeller i live til døden skiller oss ad? Og det samme ville ikke være så dumt ved fødsel/adopsjon: Gi alle samme lønna og fjerne engangsstønaden. I det hele tatt bør vi kvinner i solidaritetens navn være sterkt kritiske til arbeidslinja. I klassekampens navn. Amen.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Må si at jeg ikke kjenner pensjonsvilkårene i detalj – det er da såpass komplisert at de sender folk på heldagskurs for å lære rettighetene sine? Forøvrig hørte jeg nylig at det blir stadig færre minstepensjonister og det må jo være bra – i klassekampens navn :-)

  Forøvrig er samfunnet bygget opp bl a rundt ideen om å gi folk insentiver for å jobbe. Det kan man jo mene mye om, men det skal i hvertfall ganske fundamentale endringer til for å gjøre noe med det.

  [Reply]

  Ellen Reply:

  Jepp. Og de endringene bør vi diskutere.

  [Reply]

  Reply
 3. Kristin

  August 20, 2013 08:38

  Hehehe! Spot On! ;p

  Jeg synes også at det er en smule paradoksalt at dem som snakker mest & høyest om valgfrihet også gjerne er representanter for de samfunnsgruppene som (bortsett fra innvandrere):

  a) tar ut minst pappapermisjon
  b) har størst kjønnsforskjeller når det gjelder fordelig av omsorg og oppgaver i hjemmet,
  samt også gjerne
  c) større lønnsforskjeller mellom mann & kvinne.
  d) menn med såpass høy inntekt at kvinnen økonomisk sett gjerne kan være hjemmeværende

  Ville det ikke egentlig være mer fair å bare si det som det er; Kinder Kirche Kuche??

  (Vet jeg setter det litt på spissen her altså, men Poenget…;-))

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hm, jeg har også det inntrykket men tør ikke være like bombastisk som deg. Har du noen tall som kan backe opp dette?

  [Reply]

  Petra Reply:

  Nuvel..jeg tjener det samme som min mann, kanskje litt mer, men kunne godt tenkt meg å tatt mer av permisjonen pga:
  Amming
  Bekkenløsning og ryggplager
  Økonomiske grunner: min arbeidsgiver dekker mellomlegget slik at jeg får full lønn, ikke hans.
  Jeg hadde mer lyst til å være hjemme enn ham.

  Så ikke vær så fordomsfull..,

  [Reply]

  Reply
 4. underveis

  August 20, 2013 08:59

  Det er jo morsomme eksempler du trekker fram – men jeg må jo si at det blir jo litt vanskelig å diskutere enkeltsaker dersom en skal si at det er akkurat likt som en haug med andre saker og at noe som er latterlig i et tilfelle dermed også gjør alt annet latterlig. For eksempel at folk bestemmer noe selv.
  Det er jo lov å mene det meste. Men mange politiske syn står for en balanse mellom det som individer/familier bestemmer selv – og det som bestemmes fra myndighetenes side. Det er jo få av oss som mener at “alt” skal bestemmes fra myndighetenes side, også med hensyn til offentlig finansierte goder. (Skal vi ha en offentlig subsidiert barnehageplass så får vi ta den uansett hvor den befinner seg – uten å protestere eller søke en annen…) Jeg synes i hvertfall ikke at dette balanepunktet skal være likt i alle slags saker. Vi lever jo tross alt forskjellige liv. Offentlige goder skal jo være til nytte i konkrete liv, ikke en tvangstrøye som gjør livene våre vanskeligere. Det er ikke å utnytte offentlige ordninger å jobbe for fleksibilitet slik at godene faktisk fungerer godt.
  Fedrekvoten har vært (og er) et glimrende grep for å normalisere pappaers rett til å få være hjemme med ungene sine. Jeg har ikke noen bestemt oppfatning om nøyaktig hvordan ukene bør reguleres fra myndighetenes side når det gjelder foreldrepermisjonen (med unger på sju, ti og elleve tror jeg at fedrekvotene var på fem og fire uker den gangen – men vi fordelte jo selv som vi syntes var bra -(dvs mye mer til far, jada, klart det)- og gjorde litt forskjellig i ulike faser). Men jeg tenker at det først og fremst er et gode for hele småbarnsfamilien, mer fleksibilitet og mindre press på både store og små, babyer og de andre barna; ikke et spesielt gode for enkeltindividene mor og far. Og jeg mener nok at den enkelte familie bør ha en del valg med hvordan de vil bruke dette godet for sin familie. Det gjelder jo også med hensyn til spredning over tid, ta ut permisjon spredd på to år for eksempel. For mange som driver for seg selv, som for eksempel har en gård eller noe annet som en overhodet ikke kan ha permisjon fra – så er denne valgfriheten viktig.
  underveiss siste bloggpost: andre, femte og sjuendeMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg tror jo ikke at noen mener dette (og håper ingen trodde at jeg mener det heller). Poenget mitt var vel egentlig noe i retning av at politikk handler om å dytte folk i en retning man mener er gunstig for samfunnet som helhet.

  Jeg er veldig klar over at det er mange som er uenige med meg angående fedrekvoten, og som jeg også skrev på Facebook; da syns man neppe at denne teksten er særlig morsom. Det kjenner jeg dog at jeg kan leve veldig godt med – og så får vi heller ta de seriøse diskusjonene en annen gang :-)

  [Reply]

  Reply
 5. Barbarella

  August 20, 2013 11:38

  Takk til Underveis for at du nok en gang formulerte det jeg hadde lyst til å si mye mer elokvent og mindre hissig enn jeg ville klart! Skulle ønske jeg hadde den evnen.

  [Reply]

  Reply
 6. Kristin

  August 20, 2013 22:27

  Hey dere!

  Jeg håpet at det skinte igjennom at kommentaren min var satt på spissen…det var jo tross alt en kommentar på et relativt “flåsete” innlegg (men med en tanke bak) :-)

  Jeg hadde selvsagt ikke skrevet det såpass “bombastisk” om det var i en saklig debatt, og håper derfor ingen ble støtt av mine betraktninger..

  Det jeg skrev er basert på egne observasjoner, samt også betraktninger knyttet til den politiske debatten rundt pappaperm og de sosiale gruppene bak partiene.

  Det er vel godt mulig det finnes tall mht uttak av pappaperm. Man har jo slike tall for kontantstøtte, og de viser jo noen klare sammenhenger.

  [Reply]

  Reply
 7. Line

  August 20, 2013 22:49

  Jeg lo ikke.

  For mange selvstendig næringsdrivende kan fedrekvoten tvinge en 6 mnd liten baby ut i barnehage, eller sende familien ut i økonomisk havari. Og hva med fedrekvoten der foreldrene ikke bor sammen? Ingen med kompetanse på småbarn anbefaler delt bosted før tidligst fyllte tre år.

  Folk er forskjellige, og trenger forskjellige løsninger. En tvungen “use it or lose it” fedrekvote i foreldrepermisjonen er derfor ingen god løsning, i det hele tatt.

  [Reply]

  Reply
 8. Sparringmamma

  August 21, 2013 17:03

  Joda, var vel satt på spissen. :-)

  Kan jo dra ytterpunktet den andre veien for å være “skikkelig morsom” (men sikkert først og fremst kverulant).

  For hva skal vi egentlig med familien i det hele tatt? Kanskje like greit at barn er mest mulig i barnehager og på SFO for at foreldre skal slippe å ha noe med de minste og større barna sine for å kunne være mest mulig samfunnsnyttige og produktive..

  Men det mener vi vel heller ikke – noe midt mellom ditt og mitt ytterpunkt er vel best – familien er det viktigste og minste fellesskapet for de minste. Fedrekvote og verdens beste arbeidslivspolitikk til tross.
  Sparringmammas siste bloggpost: LikestillingsmåletMy Profile

  [Reply]

  Reply
 9. Geir

  August 21, 2013 18:09

  Haha, fin aprilspøk i august da! Knyttet til familier ja. For alle familier er like – harmoniske og statiske. Hva når dominerende far manipulerer svak mor og underkuet sønn, og sender datra i militæret, hun som vil jobbe i ro og fred på biblioteket, og han pensjonerer seg som 42-åring mens resten av den fredsæle og fortiede familien må jobbe til de er nitti fordi det har familien bestemt. Nei, tror det er best at alt knyttes til individet:)
  Geirs siste bloggpost: Det hellige NapaMy Profile

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


× five = 10

CommentLuv badge