Kleskriser

, , 31 Comments

Et nytt moment har dukket opp i mitt daglige morgenrutine; kleskrise. Altså, her har man brukt årevis på å perfeksjonere garderoben slik at den både reflekterer smak og stil og i tillegg skjuler og fremhever akkurat det den skal skjule og fremheve.

Så blir man smelt på tjukka og vips har man en helt annen kropp som skal kles på. Den nye kroppen passer slett ikke inn i de gamle favorittklærne, som dermed må forvises til en ensom tilværelse i en trang og mørk loftsbod. Kjoler som har blitt for trange over puppene (foreløpig skriver jeg tre bh-størrelser større, det er faktisk sykt) må følge skjørt som ikke lenger passer over magen og topper som brått har blitt altfor korte.

Dermed sitter man igjen med et usselt restelager av klær som aldri har vært og aldri kommer til å bli favoritter som man forsøker å smøre sammen til noe presentabelt hver morgen før man går på jobb. Det er for seint å kjøpe nye klær i vanlige butikker og for tidlig å kjøpe mammaklær (jeg har listet meg gjennom mamma-avdelingen på H&M et par ganger, liksom tilfeldig, og sjelden følt meg så patetisk. Hva gjør hun her, liksom). At man – tidligere dronning av maratonshopping – plutselig blir besvimelsestrøtt etter bare en liten halvtime i klesbutikker, gjør heller ikke saken noe bedre.

Så da står man der enda en morgen foran speilet og gjennomgår sin daglige kleskrise hvor man forkaster det ene plagget etter det andre til det bygger seg opp en gigantisk kleshaug på senga, mens man klyper seg selv litt i magen og innser at det neppe er mulig å komme lengre inn i den urkjipe “feit eller gravid”-fasen.

Og mens tårene presser på og det liksom ikke er noen i hele verden som ser verre ut og som det er mer synd på enn en selv så har man likevel fremdeles akkurat nok selvinnsikt til at man klarer å tenke stakkars dem som er alene. Stakkars, stakkars dem som, midt i den verste graviditetshysteriske selvopptatthetskrisa, ikke har noen som tar seg tid til å holde rundt dem, kysse bort tårene og hviske med overbevisning: Du er nydelig.

Illustrasjon: Chadou Yama

 

31 Responses

 1. Litt anonym i dag

  August 26, 2010 09:36

  ååååå! Kjempehurra for bebis! Nå ble jeg skikkelig glad:)
  … og jammen tror jeg jkke vi er sånn ca like langt på vei også.
  Klem anonym i dag (tør liksom ikke si dette med egen bloggidentitet damma! Dessuten er bloggen på pause. Men jeg kommer tilbake etterhvert, forhåpentligvis med stor kul. Hihi!)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Huh? Det er bare så dårlig gjort å være anonym og legge igjen kryptisk kommentar, nå er jeg jo så nysgjerrig at jeg nesten dør. Buhu. Men så lenge du lover å oute deg selv etter hvert, så får jeg vel prøve å holde ut.

  Jeg er i uke 15, forøvrig, det har jeg visst glemt å si :-)

  [Reply]

  Litt anonym i dag Reply:

  Og jeg er i uke 13! Morsomt det her!
  (om du kan se på statistikken din hvem som kommer fra hvor så kom jeg fra egen blogg…)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg kikket litt, men det var ikke åpenbart. Men du dukket vel frem fra skapet ditt etterhvert håper jeg. Får smøre meg med tålmodighet :-)

  Frøken Makeløs Reply:

  Hah! Jeg tror jeg skjønte det likevel. Juhu!

  Reply
 2. Mammadamen

  August 26, 2010 09:43

  Slet med det samme:-) Og kjenner meg igjen! Jeg endte med å gå i den samme svarte buksa (kjøpt i gravidavdelingen til Topshop) og svarte toppen i de siste tre månedene … føltes det ut som ihvertfall. Jeg hadde noen myke store kjoler også, som jeg helst ikke vil minnes;)

  klem igjen

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg innbiller meg at så snart det blir veldig tydelig at jeg er gravid og ikke bare litt tjukkere rundt magen, så kommer kleskrisa til å forsvinne av seg selv og jeg kan bare sprade stolt rundt i mammaklær og vise frem baby bumpen min til hele verden. Men noe sier meg at det kanskje ikke blir heeelt sånn likevel.. :-)

  [Reply]

  Reply
 3. Bergljot

  August 26, 2010 11:02

  Huff ja. Fasen før magen faktisk framstår som gravidmage, når man bare føler seg tjukk og ufiks, den er ikke god. Og så er man jo gjerne passe hormonell og utenfor ellers også.

  Det blir bedre når den egentlige magen kommer, når du får energien tilbake og når disse gravidehormene gjør deg fager og blank i pelsen.

  Bare noen uker nå… og vips! Lykke til. Det blir bra.

  [Reply]

  Reply
 4. Amélie

  August 26, 2010 12:22

  Gled deg til etter fødselen…. og etter permisjonsåret med masse kaffeslaberaser, kaker og digg mat… Huff! Nei, nå var jeg slem. Jeg er bare langt inn i dypere lag av kleskrisene.. Kroppen er ikke den samme igjen, puppene har vært altfor store for lenge, og når de endelig blir mindre, er de litt mindre yppige enn før… Men når jeg titter ned på lillemann som bomser bortover med sidrumpa bukse og stort glis, er det så sinnsykt verdt det.

  Husk at jeg har sagt dette :-) Tilfelle nye kleskriser…

  MEN – når dét er sagt: Jeg er sikker på at du ser ti ganger finere ut enn du føler deg, vakre, nydelige, stilfulle Frøken Makeløs! Følelser tar jo lett litt overhånd (kan du si…) Stol på kjæresten din! Han høres ut som er av samme kaliber som min. Tenk, så heldige vi er! Glad på dine vegne!

  Har jeg gratulert deg? GRATULERER! Så utrolig fantastisk! Gleder meg enda litt mer på dine vegne. det er en spesiell tid du går inn i. For meg var månedene mellon ca 5. og 8-måned helt fantastiske. Kvalmen gikk over, jeg ble ørlittegranne mindre trøtt, magen begynte å synes (skjøt spesielt fart fra 6.mnd) og jeg følte meg bare så glad og lykkelig. Jobbet fullt gjorde jeg også.

  Klestips:
  Tights og tunika! Du er kanskje lei det, men du verden som det funker! Nå går vi snart inn i støvlettenes høytid. Finnes mange fine både med og uten høye heler. Fresh opp med litt ekstra rouge, et kult kjede, dinglende ørepynt, en fin veske… – så minsker problemene seg litt.

  Hennes og M har forresten ofte fine gravid-skjørt om høsten og vinteren. Fint med slike til rett over knærne, fine høst-strømpebukser og støvletter :)

  Det er IKKE for tidlig å handle gravidklær! Jeg ville heller sikret meg noen ting, jeg.

  Lykke til, fine, gravide du! PS! Vi må få se bilder etterhvert!

  Klem fra Amélie

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Kan ikke egentlig si at jeg er lei tights og tunika, for jeg har aldri gått med det. Men det er liksom ikke helt.. min greie. Så jeg krysser fingrene for at jeg finner noen andre gravideklær (men innser at det er overhengende fare for at jeg blir en tights&tunika-dame jeg også).

  Sikre seg ting ja! Det kan jeg like. Har snoket meg frem til et fint skjørt på nettet et sted, burde kanskje bare slå til først som sist? Woho!

  Joda, bilder skal nok komme. Det har ikke vært noen antrekkbilder her på leeeenge (snart et år tror jeg?), så det er absolutt på tide. Magebilder ftw! :-)

  [Reply]

  Reply
 5. iruth

  August 26, 2010 12:35

  Hehe, når du står på mammaavdelingen på H&M er det i alle fall bedre begrunnet enn når jeg i all min vimsethet surrer meg inn både der og i plus size-avdelinga helt intetanende mens jeg går og usjer meg over størrelsene og det rare designet nå for tiden.

  [Reply]

  Reply
 6. Emmeline

  August 26, 2010 14:43

  Skjønne Frøken Makeløs. Gratulerer med Makeløsbaby på vei:) FANTASTISK GØY:) Du får trøste deg med at noen av oss her i verden faktisk ender som evigvarende Mummitroll. Med pupper som aldri forsvant igjen og en mage som skulle ha god plass til tvillinger anytime:) Vi som må holde oss på plus size for ever. Vi gråter ikke av den grunn. Vi bare driter i det;) LYKKE TIL:) KLEM

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Haha! Se det er det jeg må lære meg. Stå foran speilet og gi litt mer beng, rett og slett. Eller kanskje ikke stå foran speilet i det hele tatt? Akk, den forfengeligheten..

  [Reply]

  Reply
 7. Prinsesse Villikke

  August 26, 2010 16:25

  HIPP HURRA!!! Makeløs helte-bebis på vei! Gratulerer :-)

  Og du… Prinsen min sier at det er ingen som er så pene som gravide, og jeg kan levende forestille meg at Helten synes det samme!

  [Reply]

  Reply
 8. Delirium

  August 26, 2010 16:57

  Haha!
  Da jeg var knappe 3 mnd på vei fikk jeg låne en gravidebukse av en på jobben. Jeg prøvde den for å se om den passet, tok den aldri av meg og så meg ikke tilbake til noe annet enn gravideklær resten av svangerskapet! Angret på at jeg ikke hadde konvertert til noe mer behagelig rundt den oppblåste magen uker i forveien. :D Husk at ingen ser du har gravidejeans på – du klarer bare å puste :D

  Og kjøp noe du liker godt. Du kommer til å bruke dem en god stund etter fødselen også :D

  Tips: Når det blir kald vinter er herrelongs i ull det som er best egnet til kalde gravideben. Det lages nemlig ikke gravidestrømpebukser i ull. Dette var jeg veldig bitter for i vinter, da det som kjent var veldig kaldt.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg er i grunnen ikke så veldig oppblåst. Heldigvis! Var det forrige gang (i vinter) og det var fælt. Men blir man ikke skrekkelig, skrekkelig lei av disse gravideklærne som man bruker hele svangerskapet – og lenge etterpå?

  Herrelongs i ull er notert!

  [Reply]

  Delirium Reply:

  Da jeg endelig fant noen andre jeans som passet og et skjørt som passet også som jeg ikke hadde brukt som gravid (i butikken altså, ikke i klesskapet – var etter svangerskap plutselig en str XL/46) slo jeg nesten salto. Pakket så fort jeg kunne bort alle gravideklærne, men det er realistisk å se for seg barselsperioden med dem i alle fall.

  Jeg ble forresten ikke så lei av gravideklærne mine. Det kan være fordi jeg kjøpte nok til å kunne rotere, og ikke kjøpte noe hvis jeg ikke syntes det var veldig fint. Kjøpte mye gensere med god stretch i vanlig dameavdeling som jeg brukte med jeans og skjørt og følte meg vel stort sett ganske fin som gravid. Brukte aldri tights og tunika. Det er ikke klær slik jeg ser det.

  [Reply]

  Reply
 9. Bea

  August 26, 2010 19:29

  Det finnes ikke noe mer vakkert her i verden enn en gravid kvinne! med et unntak.. hennes barn :)

  tørk tårene, få med deg en venninne som kan holde deg oppreist og shop !
  MAMMAKLÆR!

  [Reply]

  Reply
 10. Frk Frydefull

  August 27, 2010 08:35

  Oi! Da er vi akkurat like langt – jeg er også i uke 15! Nå blir det ekstre staselig å følge med her! Kjenner meg godt igjen i beskrivelsen din. Forrige lørdag derimot hadde jeg en ørliten shoppingrunde der jeg unnet meg alt! Hihi . . . Det hjalp – og heia tights og tunika.

  [Reply]

  Reply
 11. Elisabeth

  August 27, 2010 23:28

  Gratulerer med kul på magen! Mitt beste klestips i så måte er er ebay + GAP maternity. Masse fine, enkle kjoler i ok kvalitet som kan kles opp og ned. Isabella Olivier (UK) har nydelige klær som får en til å ønske at en er gravid selv om en ikke har planer om det ;)

  [Reply]

  Reply
 12. Alt godt

  August 29, 2010 02:10

  Kjære du, det er berre å shoppe i veg. Ta vare på det og, det kan hende du får bruk for det igjen! :-) Og ikkje bli overraska om du går opp eit halvt nummer i sko, det gjorde eg, og kom aldri meir tilbake til det opprinnelege.

  [Reply]

  Reply
 13. kitty

  August 29, 2010 15:00

  Gratulerer så masse! Gleder meg til fortsettelsen :) Jeg har for øvrig kleskrise rett som det er uten kul på magen. Og angst for å eventuelt ende opp med et nummer større føtter og hofter, har skjønt at det er veldig vanlig. Har da nok av begge deler fra før…

  [Reply]

  Reply
 14. Embla

  August 29, 2010 16:39

  Tja, dette var kjent .. og jeg var ikke gravid engang. Hm. Da kan jeg kanskje bare skylde meg selv, da? Eller, det har vel sammenheng med at kroppen sa “full stopp!”, og ikkefaen ville være med på mer … men det er det ingen som ser på en, og ikke kan man si det i tide eller utide, heller. Man får ikke etterhvert en fasjonabel og lykkelig liten kul på magen som unnskyldning, og som singel er der aldri noen som tar seg tid til å holde rundt, kysse bort, og si at man er vakker. Nei, den får man bare stå i, værsågod. Jeg sympatiserer så absolutt! Men samtidig … dette er erfaring jeg unner flere. For noen er det veldig enkelt, for andre ikke. Når kroppen fungerer optimalt, er det ingen sak å sitte høyt til hest. Glad for deg at du har nettopp en som holder om, kysser bort og sier slikt til deg! For jammen kan det oppleves tungt (!) og henge tett sammen med selvbildet hvordan klærne sitter … håper tiden som gravid ellers bli fin :) Klem på deg!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Kjære deg, jeg tror jeg vet litt hvordan du har det. Jeg hadde en periode i tjueåra hvor kroppen ikke fungerte særlig bra og jeg la på meg masse (tjue kilo). Det ble håpløst å finne fine klær og jeg følte meg liksom ikke fin uansett hva jeg gjorde. Kanskje nettopp derfor ble jeg ekstra glad i shopping og dill når jeg til slutt (det var en lang prosess) kom tilbake til trivselsvekta.

  Jeg vet godt at jeg har luksusproblemer nå – men det er viktig å huske på at selv om andre har tilsynelatende ørsmå problemer så er det ikke sikkert at det alltid har vært sånn. Og bare vent, plutselig en dag er det du som får lov til å stå der og sutre over luksusproblemene dine :-)

  Klem tilbake!

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


3 × six =

CommentLuv badge