Kokken er han som steker kjøttet

, , 16 Comments

Noen ganger er menn rett og slett smartere enn oss kvinner. Som den dagen de fant ut at hvis de nå først skulle gjøre sin entré på kjøkkenet, så skulle de bidra med noe som syns. De ville ikke stå der inne og dille med oppvasken eller skrelle potetene, for det er det jo aldri noen som ser. Nei, de ville steke kjøttet.

Kjøttet er liksom kronjuvelen på middagsbordet, det er det som er maten, det er den man skåler for når man har gjester. Så Mannen steker kjøttet. Det er jo ganske mandig også i grunnen, hvis man legger godvilja til så kan man nesten late som det var Mannen selv som hadde vært ute og skutt dyret, før han slepte det hjem, parterte det og – stekte det. Helt på egen hånd.

Hvis Mannen nå engang skulle hjelpe med noe der ute på kjøkkenet (ja, hjelpe. Alt kjøkkenrelatert er jo egentlig Kvinnens oppgave per definisjon, en naturlov så og si, så når Mannen gjør noe på kjøkkenet så hjelper han henne. Snilt, ikke sant?), så måtte det liksom være kjøttet. Vaske opp? Skrelle poteter? Lage saus? Kutte grønnsaker? Dekke bordet? Nei, nei. Det får Kvinnen gjøre.

Om sommeren er det enda bedre, for da kan alle gjestene se på mens Mannen snur kjøttet på grillen. Ikke bare har han selskap mens han gjør sin innsats for måltidet, men i tillegg er det aldri noen tvil om at æren for kjøttet, den er hans. Og kjøttet, det er maten. Har noen noen gang utbragt en skål og takket for de gode potetene, eller hvor hyggelig og ryddig det er rundt spisebordet? Nei. Man skåler for kjøttet.

Menn altså. Smartinger.

Illustrasjon: Danflo

 

16 Responses

 1. Vigdis

  August 26, 2009 10:06

  Så sant så sant!!
  Det verste er at det er damer som også sitter og skryter av “kokken”, og da bare henvender seg til han som har stekt kjøttet, og ikke hun som har ryddet, pyntet, ordnet med alt tilbehøret (og sikkkert satt sammen menyen), og som rydder og vasker igjen etterpå..

  [Reply]

  Reply
 2. fru storlien

  August 26, 2009 11:34

  Haha, et velkjent fenomen. I samme gate er mannens evne til å klippe gress, måke snø og i det hele tatt ta ansvar for den mest synlige delen av foring og vedlikehold. men, man kan jo alltids stille høflige spørsmål og hva salaten inneholder, unt so wieter. Da komme rgjerne arbeidsfordeingen for en dag.

  [Reply]

  Reply
 3. Kristine

  August 26, 2009 12:30

  Velkjent fenomen!
  Fikk denne beskrivelsen på mail om prosesser og rutiner rundt den eneste matlagingen en ekte MANN befatter seg med, ikke minst med tanke på hvilke risikoer de utsetter seg for (tennvæske, åpen ild etc.)

  Når en mann tilbyr seg å grille, skjer følgende:
  Viktige forberedelser:
  1. MANNEN TENNER/STARTER GRILLEN
  Rutine:
  2. Kvinnen handler inn all mat
  3. Kvinnen lager potetsalat, grønn salat, en eller to sauser og forbereder dessert
  4. Kvinnen marinerer kjøttet og legger det på et fat sammen med det nødvendige grillverktøyet og eventuelle krydder. Deretter bærer hun det ut til mannen som sitter ved grillen med en iskald pils i hånden
  Her kommer mer viktig:
  5. MANNEN PLASSERER KJØTTET PÅ GRILLEN
  Flere rutiner:
  6. Kvinnen leter frem tallerkener, glass, bestikk, servietter, spisebrikker og så videre
  7. Kvinnen går ut til mannen og gir beskjed om at kjøttet brenner. Han takker henne og spør om hun kan gå inn å hente en øl mens han forsøker å redde kjøttet.
  Viktig igjen:
  8. MANNEN TAR BORT KJØTTET FRA GRILLEN OG GIR DET TIL KVINNEN
  Enda flere rutiner:
  9. Kvinnen bærer ut og dekker på med spisebrikker, tallerkener, glass, bestikk, servietter, salater, brød, poteter, sauser på bordet hun har lagt en ren duk på.
  10. Etter maten tar hun alt av igjen og vasker opp.
  Og det viktigste av alt:
  11. ALLE TAKKER MANNEN FOR DEN UTSØKTE MATEN OG BERØMMER HAN HANS FERDIGHETER
  12. Mannen spør så kvinnen om hun har nytt fridagen uten middagslaging. Når han ser reaksjonen hennes, kommer han fram til at (det han har visst lenge) at det er umulig å gjøre en kvinne fornøyd…

  [Reply]

  Reply
 4. Syltegeek

  August 26, 2009 14:44

  I min familie sier vi “skål for kokka” – eller kokken, men det er nå som regel kokka, da. Og det betyr den som har gjort størsteparten av jobben.

  [Reply]

  Reply
 5. Lisa Lykke

  August 26, 2009 18:10

  Saa sant, saa sant. Og plutselig merket jeg at jeg aldri har lyst til aa lage en groenn salat til grilling noensinne igjen. Heretter vil jeg vaere grillsjef!

  [Reply]

  Reply
 6. Alohagirl

  August 26, 2009 19:43

  Helten min liker å lage mat (og er ganske så flink) så lenge det selvrensende kjøkkenet fungerer (dvs at jeg rydder før, underveis og etter matlagingen).

  [Reply]

  Reply
 7. Lene

  August 27, 2009 00:44

  Så sant, så sant! Men (og nå føler jeg meg skikkelig som en stalker, jeg som ikke har egen blogg&alt) var du på CarlBerner idag, i en grønn cardigan? Hilsen hun som (kanskje)nesten gikk på deg i krysset.. (Beklager isåtilfelfelle, jeg var litt overrasket over han som mente jeg ikke var norsk. (Jeg snakker vestlandsk.)) og om du var det: hei! :)

  [Reply]

  Reply
 8. Frøken Makeløs

  August 27, 2009 09:18

  Ja, det var meg. Jeg husker jeg møtte en jente (deg) i krysset også faktisk, for du kikket sånn at jeg (paranoid som jeg er) tenkte at du kanskje var en bloggleser. Og det var du jammen!

  Så; hei hei! :-)

  [Reply]

  Reply
 9. Lene

  August 27, 2009 22:38

  Hehe, ja jeg følte vel egentlig jeg glodde, det var sånn “jeg vet hvem hun er, hvem er hun igjen, kjenner jeg henne?” Hyggelig å se deg “live”, jeg er fan av bloggen din :)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


8 + = twelve

CommentLuv badge