Kronisk for seint ute

, , 20 Comments

Før i tiden var jeg alltid ute i god tid til avtaler. Gjerne tjue minutter for tidlig faktisk – og aldri, aldri for sein. Rundt tusenårsskiftet var jeg massivt irritert på folk som kom for seint når vi skulle møtes og vurderte å tvinge dem til å betale for den drikken jeg konsumerte mens jeg ventet på at de skulle dukke opp.

Nå er jeg nesten alltid for seint ute. På et eller annet tidspunkt ble jeg lei av å vente på folk som kom for seint og begynte å gjøre det samme selv. Avtaletidspunkt har nærmest blitt veiledende; blir jeg invitert til klokka sju så kommer jeg kanskje sånn halv åtte-ish. Det er jo egentlig helt forferdelig – eller det hadde i hvertfall vært det hvis det bare var jeg som var sånn. Men det er det jo ikke. Vi er alle kronisk for seint ute – og siden ingen noen gang er presise så er det heller ingen vits i komme når vi har avtalt, for da blir man jo uansett bare sittende alene og vente.

Jeg mistenker at det har en sammenheng med mobiltelefonen. Det er aldri noen grunn til panikk når man ser at man ikke rekker frem i tide, for man kan bare sende en melding og si fra. Folk finner seg jo i nesten hva som helst, så lenge de blir behørig informert underveis.

Det hele er veldig fleksibelt og individ-tilpasset og sånn, men særlig effektivt er det neppe. Og respekt for andres tid er det visst ingen som har lengre.

 

20 Responses

 1. Virea

  May 28, 2009 09:28

  Jeg er så enig med deg! Jeg møter alltid opp minst 5 minutter for tidlig, uansett hva jeg skal. Sånn er jeg oppdratt, og jeg liker ikke å la andre vente på meg. Men jeg har venner som sier de “kommer om 25 minutter”, når de skulle vært på plass for et kvarter siden. Det resulterer i at det er jeg som står i kø om vi skal på noe arrangement, og jeg som sitter på kafe og holder av bord. Jeg begynner å lære at jeg kan komme for sent på kafe, men når det gjelder å få gode plasser på konserter etc. så stiller jeg meg fortsatt trofast i kø. Jeg er håpløs, haha.

  [Reply]

  Reply
 2. Elin

  May 28, 2009 10:01

  Jeg er så gammeldags at jeg fortsatt synes det er svært uhøflig å komme for seint til avtaler. Jeg er nesten aldri forsinka, heller da fem minutter for tidlig ute. Derfor er jeg også av de som fortsatt blir irritert når folk kronisk er forsinket.

  [Reply]

  Reply
 3. Mammadamen

  May 28, 2009 11:26

  Jeg vurderer å gjøre det samme som deg, og endre atferd på dette området! Er også alltid tidlig ute, og kaster bort min tid på venting. En kollega sa for et par dager sidet at Jeg får gjort mer når jeg alltid er i siste liten og for sein … Det er dårlig gjort, men vurderer det altså selv! Fordi alle andre gjør det, altså!

  [Reply]

  Reply
 4. Nina

  May 28, 2009 11:26

  Haha, du har så rett i det du skriver. Og jeg er helt enig med deg, det er jo for galt! Merkelige vaner på oss mennesker.

  [Reply]

  Reply
 5. ithil

  May 28, 2009 11:40

  Jeg er så flink til å somle at jeg kom for sent til min egen fødselsdag og ble født to uker etter termin ;D

  (Det hørtes mer morsomt ut inni hodet mitt… Kanskje jeg ikke skal satse på en karriere som stand up-komiker likevel :p)

  [Reply]

  Reply
 6. fru storlien

  May 28, 2009 17:04

  Jeg prøver også å være tidsnok, men merker jo at motivasjonen for pen oppførsel synker når andre konsekvent kommer for sent. Blant Høvdingens kompiser er det en som alltid kommer for sent, minst en time. Det har de løst ved å sende egne invitasjon til ha, med annet klokkeslett. Så hvis de skal samles kl 20, får han beskjed om å stille kl 19. Dette fungerer som en drøm, og han kommer nå omtrent samtidig med de andre.

  [Reply]

  Reply
 7. Frøken Makeløs

  May 28, 2009 22:34

  Caroline: Det er visst en ustoppelig trend.. Takk for fine ord! :-)

  Virea: Egentlig burde det jo være de som kommer for seint som skulle lære av dem som er presise, men i stedet er det helt motsatt. Akk, samfunnet forfaller.. :-)

  Elin: Jeg er enig i at det egentlig er irriterende, men når alle er forsinket hele tiden så gir det jo ingen mening å være presis lengre. Da blir man jo bare grinete selv.

  [Reply]

  Reply
 8. Frøken Makeløs

  May 28, 2009 22:36

  Mammadamen: Ja, når alle andre gjør det så er det kansje like greit å innrette seg. Synd, men sant.

  Nina: Vi er håpløse :-)

  Ithil: Jeg lo! :-D

  Krissy: Takk, søta!

  Fru Storlien: Det høres ut som en lur strategi – men hva skjer den dagen han finner ut av det?

  [Reply]

  Reply
 9. Linda

  May 28, 2009 23:03

  Jeg er ennå ung, men også ganske gammeldags av meg når det gjelder høflighet og respekt for andre, sånn som Elin skriver. Jeg er som regel alltid for tidlig ute, bare for å ha litt å gå på dersom det skulle dukke opp noe uventet som forsinker meg. Irriterer meg grønn over de som kommer slentrende for seint, og kommer aldri til å bli som dem.
  Lenge leve høfligheten! “Man får lønn i himmelen for sånt” pleide min overhodet-ikke religiøse-farmor å si!

  [Reply]

  Reply
 10. Une

  May 29, 2009 08:30

  Har faktisk funnet meg selv i nøyaktig samme situasjon. Og det er ikke tvil om at mobiltelfonen har mye av skylda. For hva skjer om du ikke hører fra vedkommende som kommer for sent i løpet av fem minutter etter oppmøtetidspunktet? Uendelig mange alternativer for vedkommendes grusomme og plutselige død/sykdom/bortførelse raser over netthinna i de femten minuttene jeg må vente.

  [Reply]

  Reply
 11. fru storlien

  May 29, 2009 09:20

  Vi har absert oss på at dette vil være såpass flaut for en voksen mann at han tar seg kraftig sammen! Hvis han oppdager det da. Kona er informert, så hun sladrer ikke.

  [Reply]

  Reply
 12. Irene

  May 29, 2009 16:40

  Jeg er ogsaa gammeldags paa det punktet – jeg kommer som avtalt nesten alltid. Jeg liker ikke aa vente paa andre, saa hvorfor utsette dem for det? (Men jeg skjonner at det kan vaere vanskelig hvis de andre alltid er for sene! Veldig irriterende – som om din tid er mindre viktig enn deres, liksom. Jeg har bedre ting aa gjore enn aa sitte og vente paa folk!)

  [Reply]

  Reply
 13. abre

  May 30, 2009 12:48

  Enig i at mobiltelefonen har mye av skylda. Spesielt irriterende var det da jeg var den eneste uten mobil, og dermed ikke fikk beskjed engang. Og noen ville helst ikke inngå avtaler på forhånd i det hele tatt, siden man jo bare kan “snakkes”.

  Men det er jo både-og. Jeg kjenner folk som alltid har kommet for sent, lenge før mobilen. Nå kan de i det minste si fra.

  [Reply]

  Reply
 14. Frøken Makeløs

  May 31, 2009 11:36

  Linda: Imponerende at du nekter å gi etter til tross for at alle andre er forsinket hele tiden. Du får tenke på den lønnen du får himmelen mens du sitter og dingler med beina og venter på at de andre skal dukke opp :-)

  Une: Haha, ja! Da tror man jo at det har skjedd et eller annet forferdelig. Litt som hvis man glemmer mobilen hjemme en dag, da tror man alltid at den er stappfull av spennende sms-er og anrop når man kommer hjem igjen. Det er den jo ikke..

  [Reply]

  Reply
 15. Frøken Makeløs

  May 31, 2009 11:40

  Fru Storlien: Helt sikkert pinlig for han ja. Og lurt å ha kona med på laget!

  Irene: I en ideell verden hadde de presise menneskene hatt innflytelse på de som kom for seint, men i virkeligheten fungerer det jo motsatt. Så da kan man enten velge å sitte der og blomstre, eller så kan man komme for seint selv..

  Abre: Det beste er dem som tar kontakt for å si fra at de tar kontakt seinere for å avtale når man skal møtes, haha. Og joda, klart det er bedre å få beskjed om at noen er forsinket enn å ikke få det. Mobiltlf er ikke bare dum :-)

  [Reply]

  Reply
 16. Tiqui

  June 5, 2009 09:53

  Jeg tror vi har godt av å stresse litt ned i forhold til punktlighet i dette landet, jeg, selv om vi ikke er like ille som tyskerne.

  (Jeg skrev en lang kommentar om dette, men fant ut at det er dårlig kotyme å blogge i andres kommentarfelt, så jeg la hele tiraden heller ut på egen blogg.) :)

  [Reply]

  Reply
 17. Laila

  June 7, 2009 22:11

  Jeg synes det er uhøflig å være mer enn et kvarter forsinket uten å si fra. Jeg mener; hva gjør at andre tenker at deres tid er mer verdifull enn min? Nei, jeg er ikke interessert i å bruke min tid til å vente på andre, og sier klart fra om jeg må det. Men en ting jeg synes er enda værre, er folk som kommer en halvtime for tidlig. Som svigers. De kommer nesten alltid mens jeg står i dusjen etter å ha gjort maten ferdig. Hadde de kommet presis (som jeg regner som fem min før og inntil et kvarter etter avtalt tid), hadde de truffet en opplagt nydusjet vertinne. Nå treffer de en stresset dame med håret til værs, som løper rundt og sier “skal bare føne håret så kommer jeg”. Nå kan kanskje noen mene at jeg bør gjøre dette tidligere, siden jeg vet hvordan de er, men jeg vil ikke stå i matosen og ødelegge mit freshe jeg. Vurderer å begynne å innby dem en halv time etter alle andre. Det var en strålende idé, Fru Storlien, jeg bare reverserer den!

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


four − = 0

CommentLuv badge