Kunne du spist morkaken din?

, , 20 Comments

ppills

Min fødeopplevelse var temmelig langt unna det beherskede Moder Natur-scenariet jeg hadde sett for meg. Det viste seg at jeg slett ikke var Urkvinnen, jeg strittet imot det vonde som best jeg kunne og Epiduralen de ga meg tok fra meg pressriene og ga meg i stedet et totallammet høyrebein.

Ungen ble derfor presset ut på rein og skjær vilje. Da hodet etter en tilsynelatende evighet var på vei ut, fikk både Helten og jeg tilbud om å kjenne på det.

Eh. Takk, men nei takk. Et hode som stikker ut av min kropp i feil ende – det blir bare litt for freaky for meg.

Andre damer derimot, er hundreogtjue prosent på Moder Natur-kjøret. January Jones (Betty Draper i Mad Men) fortalte for eksempel i et intervju i fjor at hun hadde spist sin egen morkake i pilleform.

Altså. Hun spiste morkaka si.

ABC-klinikk; gå hjem og vogg!

Visstnok er morkakespising det nye sorte i USA (hvor ellers?). Man legger inn forhåndsbestilling på morkakepiller før fødselen og når ungen er vel ute kommer morkakefirmaet og henter morkaka di. De dehydrerer den, maler den til pulver og putter den i kapsler av samme sort som Omega-3 og vitaminpillene dine kommer i. Og simsalabim, så har du morkaka i en pilleboks på badet.

Men.. hvorfor??

For en som ikke engang vil ta på barnet sitt før det er helt ute i friluft, høres dette mer enn absurd ut. Nærmest litt vemmelig. Men så er det visst sånn da, at morkaka inneholder bøttevis med jern og nyttige hormoner. Derfor skal morkakespising både kunne hjelpe mot fødselsdepresjon, styrke samspillet mellom mor og barn, bidra til at du kommer raskere til hektene etter fødsel og øke melkeproduksjonen.

Det høres jo slett ikke så dumt ut. Og visstnok er mennesker blant veldig få pattedyr som ikke spiser sin egen morkake etter fødsel.

Forskerne er usikre, men de utelukker ikke at morkakespising kan ha noe for seg. Og internett er selvsagt fullt av damer som forteller begeistret om morkakespisingens fordeler – og av oppskrifter på både morkakesmoothie, morkakelasagne og morkakepizza.

Spise eller ikke spise? Vi tar en kjapp poll:

Kunne du spist morkaken din?

View Results

Loading ... Loading ...

Illustrasjon: A better birth doula service

 

20 Responses

 1. Ine

  May 7, 2013 23:27

  Jeg har liksom ikke så mye mer å si enn: ÆÆÆÆ!

  Og jeg skal i hvert fall ikke se på/ta på hodet til babyen min når den kommer ut, jeg blir besvimelsen nær bare ved tanken. Også håper jeg litt på i alle fall en liten bit av en slags urkvinnekraft, for jeg er i utgangspunktet så utrolig pysete når det kommer til alt som skjer på sykehus, inkludert fødsler.
  Ines siste bloggpost: Denne helga har værtMy Profile

  [Reply]

  Reply
 2. HildeSol

  May 8, 2013 08:48

  Jeg kjøper til en viss grad argumentene om jern og hormoner og sånt. Frysetørret i pilleform hadde vel gått an (for ikke har jeg barn og ikke har jeg særlige planer om å få det – alt høres mer overkommelig ut når det bare er en hypotetisk tanke), men jeg tenker som Mandagsmor at alt nyttig i den forsvinner vel ved tørking – skal det være noe i det, må den fortæres når den er fersk. Den tanken er adskillig mindre overkommelig – bare ordet morskakesmoothie er jo nok til at jeg brekker meg…
  HildeSols siste bloggpost: SkamkliptMy Profile

  [Reply]

  Reply
 3. Helene

  May 8, 2013 14:42

  Jordmor/lege trenger ikke spørre i det hele tatt om morkaken skal bevares, blir kvalm bare av tanken. Kanskje det er noe man bør føre opp i “brev til jordmor” (som man rådes til å ta med slik at det kan leses i tilfelle man ikke kan snakke for seg selv…? Har ikke helt skjønt det rådet der gitt).

  Og når jordmor på helsestasjon pent ber om at man dropper gravid-vitaminer fordi jernnivået er for høyt tenker jeg at vi mennesker ikke har samme behov for morkaka som dyrene uansett ;)

  [Reply]

  Stine Reply:

  “brev til jordmor” (som man rådes til å ta med slik at det kan leses i tilfelle man ikke kan snakke for seg selv…? Har ikke helt skjønt det rådet der gitt).

  Du har kanskje ikke født barn? Grunnen er jo at man kanskje ikke er i stand til å snakke for seg selv – eller at det rett og slett er så mye som foregår under en fødsel at man ikke får sagt alt?
  Bare det at man feks. ønsker at navlestrengen skal slutte å pumpe blod før den kuttes (for at barnet skal få alt “sitt” blod inn i kroppen sin før det skilles fra mor)….prøv å si det under pressveer…

  [Reply]

  Reply
 4. Martine

  May 8, 2013 17:32

  Er helt enig i at dette ikke er noe jeg ville vært med på å putte i meg, men samtidig tenker jeg jo at det er rart vi ikke spiser den, sånn med tanke på at alle andre dyr gjør det. Samtidig så tenker jeg jo at vi har et så fullverdig kosthold ellers, og man blir jo fulgt opp både opp og ned i mente under graviditeten hva medisiner angår, at det vi kan få tilført av vitaminer fra morkaka kanskje tilføres fra kostholdet. Hvem vet. Jeg er dog så eksentrisk at om jeg hadde fått tilbud om å prøve dette helt gratis, ville jeg muligens sagt ja…

  [Reply]

  Reply
 5. Annikken - osloliv

  May 8, 2013 19:32

  Fytterakkern, isj og nei!

  Men jeg hører til de rare som var spent på å se den, navlestreng og hinner. Hadde planer om å kjenne på hodet og alt jeg! Nå gikk jeg glipp av det da fødselen endte i hastekeisersnitt, men kanskje neste gang;)
  Annikken – oslolivs siste bloggpost: stolfornøyd!My Profile

  [Reply]

  Reply
 6. Mariann

  May 10, 2013 11:59

  Jeg kjente på hodet, men mest fordi de spurte og jeg ikke orket å tenke ut et svar (en ting er at fødsel er vondt, noe annet er at man blir helt ubeskrivelig sliten, kanskje det er derfor man anbefaler brev til jordmor?). Jeg så på morkaka også, og synes det var helt ok, men spise den? Nei takk. Ikke så lenge hverken jeg eller babyen har behov for innholdet. For meg kjennes det litt kannibalsk, rett og slett.

  [Reply]

  Reply
 7. Ambivalentica

  May 13, 2013 23:29

  Mange dyr spiser jo morkaka først og fremst for å skjule bevis for at det er født en sårbar liten skapning, og hindre tiltrekning av andre dyr.. Jeg ser ikke det store problemet med å spise egen morkake, men kan ikke helt si jeg ser det store poenget heller. Vi vet om og får tak i jern som det er, og har god kunnskap om hvordan styrke foreldre-barn-relasjoner. Jeg smiler likevel litt av dette innlegget, og husker tilbake til et medisinsk marked på landsbygda i Kina, hvor vi kunne få kjøpt tørket morkake. Jeg valgte å stå over.. :)
  Ambivalenticas siste bloggpost: Game on..My Profile

  [Reply]

  Reply
 8. Cecilie Wian

  May 23, 2013 10:21

  Snørr er vist bra for imunforsvaret det også. Tenker det er helt ok å stå over. Men jeg har hørt at små babyer fikk morkake. Det gir litt mer mening. Sånn fordi de er små og trenger mer tilpasset næring enn voksne og det kan jo hende at morkake er det. Det er litt rart å spise noe fra sin egen kropp. Litt som å drikke egen morsmelk.

  Tro hva det smaker? Lever? Nyre? Hjerte?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Yaikes, det vet jeg ikke om jeg har lyst til å tenke på en gang!

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


four + = 9

CommentLuv badge