Leiligheten er en løk

, , 21 Comments

e7b57f351dc97fa896d9b32ac6741e2a

Neste uke flytter vi til vårt nye hus, som – selv om det er et hus – ikke er spesielt stort. Og jeg bestemte meg tidlig for at det var uaktuelt å drasse en masse ting vi aldri bruker inn i vårt nye hjem. Derfor har jeg (og etter hvert vi) brukt mye tid på å renske ut av skuffer og skap. Kaste, gi bort, selge.

Kjøkkenet tok jeg for meg før jul (flyttingen var jo planlagt lenge før vi fant det huset vi ville kjøpe) og det var faktisk en reell lykkefølelse å gjeninnta kontrollen over skapene der. Oversikt, hurra! Skuffer som kan lukkes uten problemer! Skap som (nesten) bare inneholder ting man bruker!

En helg i mai gjøv vi løs på loftsboden og sorterte ut alt vi ikke vil ha med oss videre. Så nå har vi faktisk ikke lenger noen sånne esker som pleier å bo innerst i boden og som får være med på flyttelass etter flyttelass selv om de aldri blir åpnet og innholdet aldri blir brukt. (Riktignok var leiligheten de påfølgende ukene migrenefremkallende full av ræl som vi prøvde å gi bort/selge, men til etter hvert ble tingene borte derfra også).

Og så har vi kontinuerlig og i ledige øyeblikk ryddet andre skap og skuffer, samt under senga, på badet, i bokhylla og alle andre steder det er mulig å oppbevare ting.

For vi trenger jo ikke åtte sengesett til to voksne (vi har vaskemaskin! Og dessuten bruker vi bare de samme to settene hele tiden uansett). Og vi har heller ikke behov for femten glasshåndklær, to store kjøkkenmaskiner eller seks pc-er (med stort og smått, gammelt og nytt).

Det fascinerende er imidlertid dette; hver gang jeg tenker “bare blir kvitt det vi nå har lagt ut på finn.no, så er vi ferdige med prosessen. Da er leiligheten renska for ræl”. Men så er den jo ikke det. For da dukker det bare opp et nytt lag med ræl – litt bedre gjemt, litt mer glemt enn det forrige laget. Men med like unyttige ting. Det er som å skrelle en løk, leiligheten er lag på lag med ting vi knapt visste at vi hadde – langt mindre bruker eller trenger.

Mengden er selvsagt avtagende. Og kontrollen, oversikten og romfølelsen er definitivt økende. Dessuten blir jeg stadig mer iskald i ryddeprosessen etter hvert som jeg skreller løklagene. Selv om den dyre, gamle favorittgenseren jeg aldri bruker lengre overlevde en renskerunde, er det slett ikke sikkert den overlever den neste. Jeg blir rett og slett stadig bedre på å renske ut. Kanskje det egentlig er en slags kompetanse man tilegner seg gjennom hyppig praksis?

Og når jeg er i tvil, minner jeg meg selv på at jeg aldri har angret på noe jeg har gitt bort, ei heller savnet det. Tvert i mot føles det alltid usedvanlig bra.

Er du god på å kvitte deg med ting du ikke bruker?

Illustrasjon: White House, Black Shutters

 

21 Responses

 1. underveis

  June 18, 2013 21:44

  Jeg tror det er en slags kompetanse. En blanding av bevissthet og innarbeidet praksis. Noe en blir bedre på etterhvert. Jeg har mye å trene på der. Jeg har blitt bedre i den andre enden av dette – mht det å dra ting inn i huset. Der er vi ganske flinke nå. Går forbi og greier oss med det vi har. Men skapene og skuffene er fulle av saker som vi mer og mindre bare oppbevarer. Så vi har kommet et stykke på det med bevissthet – men har mye igjen når det gjelder praksis. Butter alltid i at jeg ikke helt vet… Hva skal jeg egentlig med alle de gamle notatene fra alle slags studier, pene håndskrevne og velorganisert i ringpermer. Skal jeg slå opp og finne ut hva som ble sagt på en forelesning våren 1993, tro? Og hva er et minne? Hvor mange gamle kjoler etter vesla mi skal jeg beholde…?
  underveiss siste bloggpost: Virvelvind!My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det er definitivt viktig å ikke dra inn masse nye ting også! Jeg prøver å praktisere en inn, en ut- regelen, det funker ganske bra! Notatene mine fra studietiden står i stua nå, jeg skal gå gjennom dem og forhåpentligvis kaste det meste før vi flytter. Ingen skrupler med å kaste gamle forelesningsnotater, men litt verre med babytøy ja..

  [Reply]

  Reply
 2. Elin

  June 18, 2013 22:20

  Jeg tror også det handler om trening, og som du er jeg i en prosess hvor jeg tilegner meg kompetanse. Jeg er en løkskreller in training.. Så fint! :)
  Elins siste bloggpost: For gladMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Løkskreller in training! Love it! :-)

  [Reply]

  Reply
 3. Mammadamen

  June 19, 2013 07:52

  Jeg blir stadig bedre, føler jeg. Helt enig, tror også det er en treningssak. Men fy søren så bokstavelig talt lettende det føles å kvitte seg med ræl, ja. Og så merker jeg at jeg blir mer kresen på hva jeg kjøper nytt og bringer inn i huset også. Stadig mer opptatt av om jeg virkelig trenger og at ting skal vare!

  Inspirerende innlegg, forresten!!
  Mammadamens siste bloggpost: En vanlig dag!My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, det er egentlig litt snodig at det ofte føles bedre å kvitte seg med ting enn å kjøpe nye. Sier kanskje noe om overfloden?

  Så hyggelig, takk for det!

  [Reply]

  Reply
 4. Ine

  June 19, 2013 08:12

  Vi kasta/ga bort/solgte masse da vi flytta i vinter. Det var herlig ikke å ha med seg de der eskene man aldri ville savna hvis det ble brann i boden. Nå gjelder det bare ikke å lage seg nye slike esker… Lykke til med flyttinga!
  Ines siste bloggpost: Gleder på en junilørdagMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  ..og som man ikke hadde visst hva inneholdt hvis forsikringsselskapet spurte.. :-)

  Takk for det!

  [Reply]

  Reply
 5. Cecilie

  June 19, 2013 09:22

  Etter å ha flyttet hvert 2.år de siste årene, har jeg klart å kvitte meg med rimelig mye skrot ja! Mest pussige er at når vi pusset opp garderoben nå, og jeg klarte å kvitte meg med 3 poser klær i det vi ryddet ut, så klarte jeg jammen å kvitte meg med enda 2 poser i det jeg skulle flytte inn igjen. Kasteprosessen er ikke bare enkel…

  [Reply]

  Reply
 6. Øydis

  June 19, 2013 10:19

  Jeg syns det er deilig å rydde, kaste, gi bort og selge, men fortsatt har vi masse ting i boden (babyting – vi skal ikke ha flere barn nå) som vi ikke blir kvitt fordi ingen vil kjøpe det på FINN og vi syns jo vi kan få noen kroner for det. Men vi er nok litt uenige her i huset. Mannen ser ikke helt min enorme glede av å rydde bort og bli fri, han skal helst ta vare på alt… Men han har iallfall begynt å putte alle hans 3000 CD’er i plastikklommer og ikke cover mer, men kaste dem helt? Nei, det går ikke!

  [Reply]

  Reply
 7. Åshild

  June 19, 2013 10:36

  120 cm vann i kjelleren i fjor sørget for den oppryddingen vi burde gjort for lenge siden. Jeg liker orden og system, men har litt problemer med å kaste. Jeg rydder i sengetøyskapet nå og har funnet ut at vi ikke trenger strekklaken med dårlig strikk eller alle sengesettene som er 2 m lange når de fleste dynene er 220.

  Jeg vurderer innimellom å sanere er par bokhyller, der er det mye støvsamling. Men de 50 glasshåndklærene jeg har trenger jeg.

  [Reply]

  Reply
 8. ToPlussTre

  June 19, 2013 11:16

  Nå måtte jeg smile litt her. Veldig gjenkjennelig! Vi står på flyttefot i disse dager og det er om å gjøre å benytte anledningen til å kvitte seg med skrot. Merkelig hvordan det har en tendens til å samle seg opp ting man ikke har bruk for…! :-)
  ToPlussTres siste bloggpost: En god innføring i foreldrerollenMy Profile

  [Reply]

  Reply
 9. Lene

  June 19, 2013 11:40

  Husker da jeg flyttet inn i leiligheta mi som jeg hadde i Oslo våren 2005; lagde meg en regel om at alle esker som ble satt i boden skulle merkes med dato for “lukning” – og så skulle jeg bare kaste hele eska med innhold hvis de ikke hadde blitt åpnet en viss tid etter (de som ble åpnet fikk ny dato).

  Fulgte ikke helt det prinsippet; og måtte åpne alle og sjekke hva som var inni før jeg flyttet i januar. Det meste ble kastet. Forelesningsnotatene kastet jeg lett! Også et par kurspermer fra veldig spesifikke fagkurs jeg har tatt i jobbsammenheng.

  Men da jeg pakket opp i rekkehuset, viste det seg at det var en hel eske med kjøkkenting som ble stående i eska (tilfeldigvis den jeg pakket ned først, før visning i fjor høst). Kjenner jeg må opp på loftet og kaste litt fra den nå, jeg…

  [Reply]

  Reply
 10. Anne på Moseplassen

  June 19, 2013 13:02

  Jeg er stor fan av doble renselsesperioder. Det vil si at jeg sorterer veldig raskt, med det mål å kaste alt jeg er sikker på at jeg ikke vil ha, og alt jeg er usikker på (enten det vurderes pga sentimalitet, eller fordi jeg jeg ikke veit hvor den andre halvparten til tingsten er, eller jeg ikke helt veit om jeg kunne finne på å kanskje få bruk for) havner i en eske som sorteres på nytt noe senere. Som du selv sier så blir man flinkere til å kaste når man har vært gjennom all dritten en runde allerede, og det går spektakulært mye raskere (for meg) å gjøre det på denne måten.
  Anne på Moseplassens siste bloggpost: Næmmen hei! Der var det jammen en rose som snek seg til å blomstre gitt :DMy Profile

  [Reply]

  Reply
 11. egedenne

  June 24, 2013 10:39

  Jeg elsker å kvitte meg med ting jeg ikke vil ha ;) Og jeg liker å forholde meg til noen enkle regler før jeg kjøper noe som helst. Og dessuten er det veldig greit å ha fått det innarbeidd fra barnsben av, denne sorteringsprosessen, det gjør det hele litt enklere :) Syns jeg da :)
  egedennes siste bloggpost: the independent blogger award. time to vote!My Profile

  [Reply]

  Reply
 12. T

  June 25, 2013 15:47

  Så sant som det er sagt -decluttering (i mangel av et godt ord på norsk) er mitt store prosjekt for tiden også! På alle områder jeg kan komme på. Jeg har tatt klesskap, soverom og kjøleskap. Innboks, unødige varsler på iPad/iPhone , bokmerker og facebook”venner” (jeg er nå bare venner med folk jeg faktisk ville ha sagt hei til om jeg traff dem på gata). Det er så deilig! Og utrolig bevisstgjørende iforhold til hvor mye man kjøper på autopilot, selv om jeg aldri har vært noen storshopper. Mange rom/områder står i køen og jeg regner med det bare er å begynne på nytt igjen når jeg er “rundt” første gangen, selv om jeg praktiserer en-inn-minst-en-ut-regelen helt nådeløst(Jeg gir ikke meg selv lov til å kjøpe noe før jeg har bestemt hva om skal ut, og tar ikke den nye tingen ut av posen før den gamle er fjernet).
  (Vil bare nevne at pop-opp-vinduer er “clutter” på internett for meg -noen mulighet for at pop-opp-vinduet om å like denne siden på facebook slutter å dukke opp etterhvert?)

  [Reply]

  Reply
 13. Helene

  June 26, 2013 17:27

  Behovet for å rydde og kaste har blitt større ettersom fødsel nærmet seg. Redebygging kalles det vel, men likevel ble en del ting kastet i forkant.

  Det er en god følelse å få solgt eller gitt bort noe, at det blir bedre plass hjemme og mentalt. Man må bare passe seg for å ikke gå i “minne”-fellen. Det er fint å beholde ting som har emosjonell verdi, men man trenger ikke gjennomgå alle minnene mens man rydder. Jeg og søstrene mine brukte flere timer enn nødvendig på våre foreldres loft for noen år siden…

  [Reply]

  Reply
 14. piggsvin

  June 27, 2013 16:32

  Jeg holder også på med å flytte, og rydder derfor i hyller og skap for å få bestemme hva som skal med videre og hva som kan kastes eller gis bort. En uventet bonus var at jeg fant en del klær som jeg hadde glemt at jeg hadde, men som fortsatt passet. Så da fikk “nye” klær som belønning for arbeidet :)
  piggsvins siste bloggpost: Boken med stor BMy Profile

  [Reply]

  Reply
 15. Line

  June 30, 2013 20:00

  Åh, det er så mye og det tar så mye tid! Tenk, det er bare 4 år siden jeg flytta ut fra foreldrene mines hus, og allikevel har jeg gjort slike prosesser nesten årlig. Nå lurer jeg på hvor alt kommer fra, for jeg er snart nødt til å ta en ny runde. Kanskje jeg bare ikke er flink nok til å kaste og gi bort? For hva gjør man med en gitar man ikke har brukt på 5 år når man ikke kjenner noen som vil kjøpe den?
  Lykke til med flyttinga! :)
  Lines siste bloggpost: Blogglistens ping nede?My Profile

  [Reply]

  Reply
 16. Frøken fräken

  August 1, 2013 20:19

  Det beste – og kanskje vanskeligste – trikset, er å ikke skaffe seg nytt ræl, men være fornøyd med det en har. ..sparer en for masse tid også

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


1 × one =

CommentLuv badge