Matchstick Sun: We Seem to Vanish

, , 5 Comments

Det hender jeg blir litt imponert over min egen musikksmak som liten fjortis. I engelsktimen på ungdomsskolen en gang ble vi bedt om å presentere en sang vi likte og fortelle litt om hva den handlet om. Alle de andre jentene valgte Another Day in Paradise med Phil Collins (den der sørgelige om han fyren som bare går rett forbi den fattige jenta på gaten) mens en ung og lovende Frøken Makeløs valgte We Seem to Vanish med Matchstick Sun, som handler om miljøvern. Veien mot redde-verden-bransjen og kommentarer som “du har ganske bra musikksmak – for å være jente” var staket ut.

Matchstick Sun var et band fra Oslo som ble startet under navnet Diamond Dogs i 1984. Fire år senere byttet de navn og debuterte med singelen You and Me – som senere ble med på soundtracket til Pelle og Proffen-filmen Giftige Løgner.

I 1989 kom debutplaten Flowerground og bandet vant Spellemannsprisen for beste nykommer. Mic.no beskriver musikken deres som farget av bakgrunnen fra pønk, nyveiv og post-pønk, og kombinert med litt rock, litt glam og litt 60-talls psykedelia var det en melankolsk mer enn lystig pop.. Recknagels tekster var også preget av alvor, ettertanke og samfunnsanalytiske betraktninger.

I 1990 kom oppfølgeren Itchy Bitchy og så ble bandet dessverre oppløst og medlemmene gikk over til å spille i andre band. Matchstick Sun beskrives gjerne som et av Norges mest undervurderte band.

(Klikk på bildet for å høre musikken)

 

5 Responses

 1. Goredom

  December 29, 2008 13:32

  Bassisten, Rune Ananiassen – med solbriller på bildet over, spilte senere bass på Sister Rains legendariske plate “Ride”. Du kan feks se og høre låta Break it up! her. En antikrigslåt?

  We are your children falling
  out of command.

  God jul! :)

  [Reply]

  Reply
 2. harrytass

  December 29, 2008 15:29

  Hei Frøken

  Jeg tror du tar feil her. De debuterte med singelen “Matchstick Sun”, om jeg ikke husker feil? (Gidder ikke sjekke wiki eller sånne ting.) Dette var i 88 eller noe sånt, og vokalisten (Ivar ett eller annet?) jobbet som dj på Waterfront i Oslo. Jeg sendte en kamerat bort til boksen mens han vokalisten stod er, og ba ham ønske seg “Matchstick Sun”. Ivar gliste veldig. :-)

  Men det var i gamle dager.

  [Reply]

  Reply
 3. ferievennen

  December 29, 2008 18:33

  Aiai, mine ungdoms helter. Her snakker vi et band som ikke har tålt tidens tann så veldig godt. Måtte nemlig bort og puste støv av platene deres nå, og har skumhørt gjennom de. Mistenker at jeg likte de litt fordi ingen andre hørte på de og litt fordi jeg sannsynligvis hadde et pubertalt mannecrush på vokalisten (vet ikke om du sitter med plata der, men det er mye åpen skjorte og flagrende hår. Akkurat som den unge ferievennen syntes folk flest burde kle seg på den tida).

  Når det gjelder første singel, er det mulig at Matchstick Sun kom først, men You and Me var vel den første i ordinært salg? Tror til og med det fantes en slags video til den?

  [Reply]

  Reply
 4. Alter Ego

  December 29, 2008 20:59

  Awww… Med et cover som det der, how can one not love them? Samme hvordan musikken er, mener jeg…?! ;-) Neida. Men da de hadde sine velmaktsdager bodde Egoet paa ei oey uti havgapet og visste lite om hva som roerte seg i tigerstaden, med mindre vg/dagbla skrev om det. Saa disse karene har jeg gaatt glipp av. Takk for etterutdannelsen!

  (latter OG musikk, who can resist?)

  [Reply]

  Reply
 5. Frøken Makeløs

  December 30, 2008 18:59

  Goredom: God jul ja! Sister Rain altså? Aldri hørt om gitt. Burde jeg skjemmes mon tro?

  Harrytass: Jeg sjekket Wiki og sånn og der står det at den første singelen var You and Me. Men det kan jo hende at det er som Ferievennen sier; at You and Me var første i ordinært salg?

  Ferievennen: Haha, pubertalt mannecrush! Gikk du med åpen skjorte og flagrende hår på slutten av åttitallet? Så festlig, kan du sende bilder? :-D Forøvrig ikke enig i at de har tapt seg så voldsomt – litt pompøst her og der, men i det store og det hele riktig så fint syns jeg.

  Alter Ego: I know! De er jo så fine atte. Og at kritikerne elsket dem mens publikum sviktet, var jo intet minus for en frikefrøken akkurat. Bare hyggelig, liker jo å tro at jeg driver med litt folkeopplysning! :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


3 × one =

CommentLuv badge