Movember: hvorfor skal menn få all moroa?

, , 42 Comments

I dag er det første november og point zero for bartemåneden movember. I løpet av de neste fire ukene kommer glattbarterte manneansikter over hele verden til å få gradvis større og flottere barter. Hvorfor? For å øke bevisstheten rundt prostatakreft.

Det startet i Australia i 1999. En gjeng unge menn satt på puben en kveld og kom på at det hadde vært moro å la barten gro for en god sak. Ideen har spredt seg til store deler av verden, det finnes en Movember Foundation og dessuten ymse andre ansiktshårkampanjer som for eksempel Mustache March.

Hele greia er litt tøysete. Litt teit. Og helt sikkert veldig moro for dem som deltar. Og akkurat det gjør meg ærlig talt litt sur. Ikke fordi menn får lov å ha det moro, leke med utseendet sitt og se teite ut i den gode saks navn – men fordi kvinner ikke kan det.

Kvinner får ikke prostatakreft, vi får brystkreft. Oktober hvert år kan vi vise vår solidaritet med brystkreftrammede ved å feste en søt liten rosa sløyfe på jakkeermet. Det er jo fint det. Men det er jo ikke noe moro!

Kvinner blir bedømt ut fra utseendet uansett hva vi gjør. Det er ingen tilfeldighet at jenter viser frem dagens antrekk på bloggen og konkurrerer om å være penest på Facebook. Det er heller ingen tilfeldighet at Halloweenkostymer for jenter er sexy og at tilsvarende antrekk for menn er mektige, skumle eller morsomme.

Er du en pen, slank og velkledd kvinne har du mange fordeler. Er du stygg eller – gud forby! – har det litt morsomt med utseendet ditt, teller det tilsvarende negativt. Det er selvsagt bra å være slank, pen og velkledd som mann også, men menn har større spillerom.

Feminister blir ofte beskyldt for å være misunnelige på andre damer fordi det er pene. Jeg er ikke det. Jeg er misunnelig på menn som får lov til å se teite ut for en god sak. Neste år vil jeg ikke støtte brystkreftsaken ved å feste en prydelig sløyfe på den pene vinterkåpen min, neste år vil jeg gro øyebryn av Kahlo’ske proposjoner. Jeg vil la min indre Alsgaard ta over ansiktet mitt i fire samfulle uker og ikke gi meg før monobrowen er på plass i all sin prakt. Jeg vil rett og slett ha det litt moro samtidig som jeg gjør noe bra for en god sak.

Ja til Monobro-ctober!

 

42 Responses

 1. Undre

  November 1, 2012 11:35

  Det mange ikke er klar over er at også menn kan få brystkreft. Det er riktig nok ikke veldig mange menn som får brystkreft, men desto mer forvirrende kan det nok være for menn å få en “kvinnesjukdom”.

  Det er jo bra at det har blitt så fokus på og såpass lite tabu for kvinner å få denne typen kreft, men jeg tenker i mitt stille sinn at merkevaren “rosa sløyfe” nå nesten har tatt over for temaet brystkreft.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Godt poeng! Brystkreft blir jo ikke akkurat mindre kvinnesykdom av at alle forbinder det med den rosa sløyfa.

  [Reply]

  Reply
 2. Gunhild Karlsen

  November 1, 2012 11:36

  Bra innlegg, og godt forslag :)

  Men hvorfor ikke være med på moroa i år også??

  Jeg prøvde å starte en greie i fjor i november, for kvinner, som jeg kalte “Wovember”, og hele poenget var å skape oppmerksomhet rundt kvinnelige krefttyper, som en motsats til prostatakreften (men ikke for å ta oppmerksomhet vekk fra den, da) men også like viktig; samfunnets syn på kvinnekroppen, og alle de “reglene” kvinner må forholde seg til for å være fine. Det jeg oppdaga var at det ikke var så vanskelig å gjøre dette, når det ble “en greie”, samtidig som det var festlig som bara det! Så jeg lot håret gro under armene hele november, til glede for mange rundt meg, hehe! Sjøl om det var få som så det, så blei det en snakkis, og det syns jeg var gøy! Jeg tror vi kan tøyse med utseende vårt, hvis vi tør. I fjor var jeg aleine om prosjektet, og klarte ikke helt å overbevise noen av mine venninner, sjøl om mange syntes det hørtes festlig ut..

  I år har jeg lyst til å få med flere, og derfor vil jeg oppfordre alle kvinner til å la håret gro under arma i november! Gjerne på leggene også, hvis man er riktig tøff og vågal :) Det var en herlig befriende sak! Ikke at så mange ser det, kanskje, men til glede for alle ektemenn, kjærester eller samboere, nære venninner, alle i dusjen på treningssenteret og eventuelt deltagerne på november-julebord, pluss at det fort kan bli en snakkis ;)

  Så la barberhøvelen ta en tidlig juleferie allerede i år, damer!! :)
  Hurra for den naturlige kvinnekroppen og “Wovember”! :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hår under armene for en god sak, count me in! Finnes en rekke eksempler på at kvinner som har latt seg avbilde med hårete armhuler blir kalt ekle og vemmelige – et eksempel på de snevre rammene for skjønnhetsidealet. Som jo er vel verdt å oppononere mot – i tillegg til å støtte kreftsaken så klart.

  [Reply]

  Gunhild Reply:

  Jeg syns virkelig ikke hår under armene på kvinner er ekkelt, men jeg veit det er mange som nok reagerer på det. Det tristeste er kanskje av vi kvinner sjøl tenker at det er ekkelt og unaturlig. Jeg er ikke en sånn feminist som tar avstand fra barbering generelt, men jeg tenker at fokus på hva som faktisk er litt skrudde tanker rundt hva “naturlig kvinnekropp” er kan være noe vi trenger å se litt på.. Sjøl har jeg faktisk noen fine bilder av mine egne armhuler etter prosjektet i fjor; det kan se kult og ganske så sexy ut, om man ser på det med humor, hehe!
  Gunhilds siste bloggpost: Wovember!My Profile

  [Reply]

  Thomas Torp Reply:

  Jeg synes dette er en flott ide, Gunhild. Ikke like synlig som vår Movember – kanskje en flytting til en av vår- eller sommermånedene (Maypit?) hadde vært mer praktisk for å virkelig skape blest – men tematisk veldig passende med movember. Og hårete kvinnelige armhuler har faktisk en overraskende evne til å skape blest – i Sverige var det stor ståhei tidligere i år etter at ei i publikum på Melodifestivalen (svenske Melodi Gran Prix) fikk sin hårete armhule på TV i beste sendetid. Det endte opp med en stor protestaksjon der flere tusen kvinner i landet lot håret gro i en måned.

  http://www.thelocal.se/39702/20120316/
  https://www.facebook.com/events/365673620120381/

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Maypit! Love it!

  [Reply]

  Gunhild Reply:

  Haha, Maypit var jo faktisk et veldig godt forslag! Ellers har jeg fått et forslag om å gjennomføre Wowgust, så vi får se hva det blir, mulig det blir for mye for meg med både Wovember, Maypit og Wowgust! Men man skal aldri si aldri, eller kanskje jeg aldri kommer igang med høvelen igjen, hæhæ :)
  Takk for innspill :)
  Gunhilds siste bloggpost: Wovember!My Profile

  Reply
 3. Ellen

  November 1, 2012 12:04

  Siden min mann både har bart og går med rosa armbånd året rundt – så overlater jeg alt ansvaret til ham i dette!
  Ellens siste bloggpost: JEG HUSKER DET FAKTISK IKKE SOM FÆLTMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hehe, du outsourcer? Greit nok, men da går du jo glipp av monobrow-moroa!

  [Reply]

  Ellen Reply:

  Jeg setter bort den jobben, helt riktig! Jeg hadde nemlig time i dag hos en fagperson på øyebryn. Mer om det søndag i bloggen. Si det sånn da; jeg var med inntil i dag!

  [Reply]

  Reply
 4. Sotengelen

  November 1, 2012 13:27

  Min kampanje i forbindelse med Movember i år er å oppfordre alle menn som ønsker å støtte saken OGSÅ om å gå til legen for en sjekk.

  Altfor mange menn lar ting skure og gå på helsefronten. Det er nå en gang sånn at mange kreftformer ikke gir allverdens med symptomer. Det er også sånn at de må finnes tidlig for at det skal være mulighet for vellykket behandling.

  Gå til legen!
  Sotengelens siste bloggpost: 6 måneder uten menn: Status – 5 måneder.My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Viktige poeng, takk for innspill! Syns det er mye oppfordringer til kvinner om å sjekke brystene, men kan ikke huske å ha sett tilsvarende for menn. Men det er kanskje fordi jeg ikke er i målgruppa..?

  [Reply]

  Sotengelen Reply:

  Det finnes vel noen oppfordringer til selvsjekk til gutter også, men langt sjeldnere.
  Sotengelens siste bloggpost: Movember – bart mot prostatakreftMy Profile

  [Reply]

  Reply
 5. Stinemoor - tanker om livet og samfunnet

  November 1, 2012 13:31

  Jeg håper og tror at dette innlegget er en smule ironisk og spissformulert! Hvis ikke så må jeg si at feminisme virkelig har tatt nye høyder!

  Forøvrig så er det vel ingen som stopper verken menn eller kvinner å gro hår hvor man måtte ønske for en god sak, så slå deg løs;)
  Stinemoor – tanker om livet og samfunnets siste bloggpost: Gled et medmenneske som ikke har det så greitMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Bra du har troa! Det er kanskje forvirrende, men det finnes jo faktisk humor i feminismen også :-)

  [Reply]

  Reply
 6. Gitte

  November 1, 2012 15:05

  Kvinnerviser sin støtte til brystkreft-saken med rosa sløyfer og menn øker bevisstheten rundt prostatakreft med ansiktshår. Det er jo fint med symboler som gjør at man kan vise at man bryr seg på en enkel måte, men de er jo fryktelig kjønnsrettet – kvinner støtter kvinnekreftsak, menn støtter mannekreftsak. Hva med om en kvinner vil øke bevisstheten rundt prostatakreft eller menn som bryr seg om brystkreft? Det må jo være rom for å bry seg om noe som ikke kan ramme en selv. Og hva med å la øyenbrynene gro for mannfolkas kreftsak nå i november?

  (Piahysj har forresten skrev forresten et godt innlegg om Movember hvis du er interessert.)
  Gittes siste bloggpost: Med litt hjelp så ordner det seg.My Profile

  [Reply]

  Thomas Torp Reply:

  Sånn umiddelbart kommer jeg på to løsninger om du som kvinne vil øke bevisstheten rundt prostatakreft:

  1. Gi en mann du er glad i en prostatastimulator. Slik får han forhåpentligvis et nærmere forhold til og bevissthet om sin prostata (fungerer nok best om det rettes mot en mann som ikke driver og gror bart, for den bartgroende mann er kanskje allerede i alle fall litt bevisst. På den andre siden tror jeg mange movembermenn gror barten like mye fordi det er morsomt som for å faktisk øke bevisstheten rundt prostatakreft, så alle menn er vel i målgruppen her).
  2. Løsbart.

  Ideen om å la øyenbrynene gro fungerer jo også. :-)

  [Reply]

  Reply
 7. Cathrine Dale

  November 1, 2012 17:02

  Hei.

  Jeg sparer øyenbryn for harde livet her, men det skjer jo ikke en dritt! Har spart hele livet faktisk, men ingen antydning til Frida Kahlo-bryn. Men jeg tar gjerne litt kred for 20 års kamp og kampanje! ;)

  Hvis det skal være noe ordentlig poeng i disse tulle med utseende for fokus-kampanjene så bør vi ta det om sommeren, synes jeg! Litt hardcore må det være! ;) Med øyenbryn er det jo greit nok, siden de er plassert strategisk midt i ansiktet, men hår under armene, på leggene eller annet må tas i sommersesongen! Tenk så herlig befriende å sprade rundt på stranda med bustete bikinilinje, svære dotter under armene og godt med vegetasjon nedover leggene!

  (Får meg til å tenke på en sekvens i filmen Tilsammans :D)

  Jeg likte innlegget ditt!

  Hilsen Cathrine
  Cathrine Dales siste bloggpost: Men Allende var ikke død…My Profile

  [Reply]

  Gunhild Reply:

  Haha, fantastiske “Tilsammans”! Og kred for 20 års kamp og kampanje!
  Ser innvendingen om at november er en praktisk måned å gro hår her og der uten at det faktisk legges merke til i det hele tatt, og har allerede blitt utfordret på å gjennomføre i august, merker at jeg må være tøff nok da også ;)
  Gunhilds siste bloggpost: Wovember!My Profile

  [Reply]

  Reply
 8. Jonas Fjelltun

  November 1, 2012 18:38

  Ja, dere kvinner blir bedømt ut fra utseendet i mye større grad enn vi menn. Men det betyr dermed ikke at dere kvinner har det hardere i dagens samfunn. Tvert imot.

  Menn blir bedømt ut fra sin sosial verdi i mye større grad enn kvinner. Det å opparbeide seg sosial verdi (antall venner, nettverk, utdannelse, jobb, penger og bolig etc) er mye hardere enn å klistre trynet fullt av sminke å lage trutmunn.
  Som mannsrettighetsforkjemper er jeg misunnelig på kvinner som har VALGET mellom å “bli noe” og ikke bli noe for å være ett verdig menneske. Ressurssvake menn er verdiløse på lik linje med “stygge” kvinner.
  Men antallet “stygge” kvinner er mye lavere enn taper-menn fordi nesten ingen er i realiteten stygge, det krever bare litt trening, sunt kosthold, klær og sminke for å bli verdsatt som kvinne.

  Jeg og mange andre ser frem til den dagen det blir like hardt å være kvinne som det å være mann.

  [Reply]

  Sparringmamma Reply:

  Den var fin! :-)

  Det er lett å se fordelene til det annet kjønn og ulempene til sitt eget… Det gjelder vel uavhengig av kjønn også: hvor heldige alle andre er og hvor uheldig jeg er…

  Offerrollen er lite konstruktiv, spør du meg, men funker sikkert til sitt bruk..

  Jeg gleder meg til den dagen folk blir møtt som det de er, uavhengig av kjønn. Jeg HAR bryn som Frida Kahlo, og dem kan du få gratis av meg! Kommer til å nappe dem så lenge jeg lever og bruke leppestift og rosa sløyfe for både kampen mot prostatakreft og brystkreft.

  Angående kvinner og humor, forresten, ble det arrangert “beachparty” da jeg gikk på videregående. Noen “fyldige” jenter bestemte seg for å arrangere “bitch-party” (som protest mot kroppshysteriet i den opprinnelige festen) Gjett hvilken fest som tok mest av! :-)
  Sparringmammas siste bloggpost: Gjenreis læreren som fagperson!My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Offerrollen er lite konstruktiv ja, enig i det.

  Jeg har også rimelig friske øyenbryn fra naturens side, det var ikke spesielt stas å se ut som Thomas Alsgaard da smale velformede øyenbryn ble et must en gang på nittitallet..

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Følger deg et stykke på vei, men syns konklusjonen din er ganske usympatisk. Målet må jo være at alle skal få det enklere, ikke at kvinner og menn skal ha det like jævlig.

  [Reply]

  Reply
 9. Mammadamen

  November 1, 2012 19:16

  Den er kanskje for søt og prydelig og ikke morsom, men den sløyfa funker jo glimrende til det den skal: sette fokus på alvorlig sykdom og å samle inn penger til dette.

  Tenker jeg derfor holder meg til sløyfa. Den har blitt et viktig symbol både for de som har blitt rammet av kreft og for saken. Kanskje bør bart heller se til den rosa sløyfa…

  Ps fin TV-opptreden i går!
  Mammadamens siste bloggpost: Feminist, jeg? Uansett drittlei!My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Takk for det! :-)

  [Reply]

  Reply
 10. Else Grethe

  November 1, 2012 22:47

  Ærligtalt, det er vel på tide at Norge også skjønner at det ikke bare er brystkreft som bør være i fokus. Likestilling går begge veier..,,
  Skulle ønske jeg hadde bartevekst nok til å la barten gro, samt øyenbrynene. Hår under armene og på leggene syns jo uansett ikke på denne tiden av året

  [Reply]

  Reply
 11. Mr. Bananagrabber

  November 2, 2012 06:07

  Øyyh !! se teit ut ? jeg har bart året rundt og det varmer leppa no jævlig om vintern !

  “Kvinner får ikke prostatakreft, vi får brystkreft.”
  Prostatan er jo på innsida ekke aktuelt og vise fram den i forbindelse med støtte av prostatakreft så vi må bruke bart,men kvinner kan vel egentlig bare gå toppløse i en måned ? høres morro ut …og det ser ikke teit ut !

  “Kvinner blir bedømt ut fra utseendet uansett hva vi gjør.”
  Kanskje,men det er først og fremst andre kvinner som er dommere.

  [Reply]

  Reply
 12. Fy og Faen for idioti

  November 2, 2012 09:22

  Kan du ikke bare si det som det er:

  Du er misunnelig fordi du ikke har pikk. Så enkelt er det.
  Sigmund Freud kalte det penis-misunnelse.

  Og det er det du lider av.

  [Reply]

  Reply
 13. Arne Jensen

  November 2, 2012 10:02

  “Kvinner blir bedømt ut fra utseendet uansett hva vi gjør. Det er ingen tilfeldighet at jenter viser frem dagens antrekk på bloggen og konkurrerer om å være penest på Facebook.”

  Ingen som tvinger nokon til å syna “dagens antrekk på bloggen” og “konkurrere om å være penest på Facebook”.

  Litt for mykje syting og “skuld-på-andre”-haldningar her.

  Viss nokon fysisk stoggar deg i å unnlata å barbera ymse stader, først då har ein lov å klaga.

  [Reply]

  Reply
 14. kristian

  November 2, 2012 13:50

  Heisann¨

  Kunne menn kledd seg “horete” og dermed fått ligge med hvem de ville, ville dem ikke nølt et sekund. syntes dere er heldige jeg damer ;)

  [Reply]

  Reply
 15. Kristoffer

  November 2, 2012 14:32

  Katti var det stygt med annsiktshaar??? Jeg skal spare til bart aa har gledet meg til det fordi jeg synes movember er en god unnskyldning til aa endeli kunne ha bart uten at noen skal gjore narr av meg. Akkurat samme som at det sikkert er mange jenter som gleder seg til halloween fordi da er det greit at de kan kle seg litt over sexy uten at noen skal si noe paa det.

  Noe av det teiteste jeg har hort at “det kun er menn som faar ha det morro”. Synes ikke dere jenter at det er arti aa se menn i bart da??? tviler paa at det er saa mange som gaar rundt aa tenker… FAN SAA URETTFERDIG!!!

  [Reply]

  Reply
 16. Marchus

  November 2, 2012 15:27

  Bart til alle.
  Likte også Monobro-ctober, men må finne ut hvordan jeg kan gro det. Kan jeg sympatisere med å tegne inn en monobro med penoltusj?

  M
  Marchuss siste bloggpost: Litt for dyr coaster?My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Soleklart! Sympatisering med tusj kommer absolutt til å bli godt mottatt.

  [Reply]

  Reply
 17. Bartemann

  November 2, 2012 16:13

  Jeg registrerer at endel kvinner prøver å latterliggjøre movember-aksjonen (bl.a Marie Simonsen på Twitter). Kvinnene har sin Rosa sløyfe-aksjon i oktober. Kan man ikke da la menn få ha movember i fred? Hvorfor vil noen (som tidligere innlegg her) ha en egen aksjon for andre kvinnelige kreftformer i november?

  Ta en kikk på statistikkene på http://www.kreftregisteret.no/no/Registrene/Kreftstatistikk/.

  Prostata-kreft er den kreft-typen med desidert høyest forekomst, og en av de med høyest dødelighet. Både forekomst og dødelighet er nesten dobbelt så høy som for brystkreft. Menn er i tillegg totalt sett mer utsatt for kreft.

  Man kan lure på hvorfor det er så lite fokus på dette, mens det er så veldig høyt fokus på f.eks mammografi.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Godt spørsmål og movember er vel et forsøk på nettopp å sette sykdommen mer på agendaen. Jeg vil på ingen måte fjerne movember, er bare litt misunnelig :-)

  [Reply]

  Reply
 18. John Olav Ytreland

  November 2, 2012 18:44

  Jeg ser poenget ditt, men vet ikke om bartemenn er så veldig spennende. Novemberaksjonen er i alle fall ikke noe for meg. Jeg gjorde et eksperiment i 2001/02 da jeg bodde i USA. Jeg hadde aldri hatt verken bart eller skjegg, men prøvde bare for å se hvordan jeg tok meg ut. Fikk et hint om det en dag jeg stod i kassakøen i en copyshop. Mannen bak meg spurte om jeg hadde sett gårsdagens premiere på en ny Stephen King mini-serie. Det var det store på TV den uka, og jeg liknet visstnok på seriens bad guy.

  Hm.. Jeg trodde det så anstendig ut, men ble visst bedømt etter utseende, og andre så tydeligvis ikke det samme som jeg, en anstendig mann. Jeg hadde det morsomt med utseende mitt, og det uten at noen god sak fikk glede av det. Skikkelig irriterende! Kanskje vi i likestillingens navn heller burde hatt skumle kvinner og femi menn i disse to høstmånedene? Hadde ikke Norge vært et bisart land før, så hadde vi vel sikret et spesielt rykte da. Ikke at utlendinger tror vi er anstendige i Norge. Saken ville utvilsomt fått oppmerksomhet.
  John Olav Ytrelands siste bloggpost: En svart morder?My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg tror du fint kunne anlagt bart i Norge i november og blitt vurdert som en anstendig mann. Svært anstendig faktisk, iom at du støtter en god sak. Så jeg håper du hiver deg med på movember!

  Forøvrig enig i at de respektive aksjonene er temmelig kjønnstradisjonelle (og det er jo en særlig utfordring for brystkreftsaken, ettersom menn også kan få brystkreft..). Men det er kanskje det som skal til for at folk skal gidde å bli med?

  [Reply]

  Reply
 19. ca.strømsnes

  November 4, 2012 01:33

  “Kvinner får ikke prostatakreft” Joda, ifølge Storebrand så kan visstnok jenter få prostatakreft da jeg ringte ang. kreftforsikring og måtte oppgi at joda, jeg hadde hatt en morfar som døde av prostatakreft. “Det kan være arvelig”, sa han så kjekt på telefonen. “Den dagen jeg får prostatakreft så skal jeg donere alt jeg eier og har til Storebrand”, svarte jeg, men nei, ingen forsikring…Hrmpft! Ble jeg lurt, eller?

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


− one = 0

CommentLuv badge