Neida, bloggen er ikke død

, , 18 Comments

mseci6h__169_GiMegEnScene

Bloggen er død, skriver BT på kommentarplass, med utganspunkt i den nylig utgitte boka Gi meg en Scene av Kristian Bjørkelo.

Men det er ikke sant. For selv om mange av dem som anser seg som bloggpioneer i Norge har sluttet å blogge, fins det et stadig tilsig av nye bloggere. Bloggen er så langt fra død!

Jeg har lest boka. Og skal nøye meg med å si at å gi den undertittelen «Norsk blogghistorie» er cirka like korrekt som å si at Vixen kårer Norges beste blogg. Her har en håndfull bloggere fra samme miljø skrevet hvert sitt kapittel, hvorav de fleste i all hovedsak representerer seg selv. Forsåvidt interessant nok, men veldig langt unna en skikkelig fremstilling av den norske blogghistorien.

Samfunnsdebatt og politikk
Uansett. Poenget mitt er at forfatterne tar feil. Bloggen er ikke død. Selv om den revolusjonen man håpet på for ti år siden ikke kom (i hvert fall ikke slik man hadde sett for seg at den skulle), lever bloggen i beste velgående.

Javisst er det mye pjatt. Mye selvrefererende navlelo og mye staffasje. Men det er også i aller høyeste grad samfunnsdebatt og politikk. Ingen har oversikten over det norske bloggmiljøet og som alle andre kjenner jeg min egen del av bloggsfæren best. Og her i denne kroken diskuterer vi med jevne mellomrom så busta fyker. Foreldrepermisjon. Kontantstøtte. Kjønnsroller. Tidsklemme.

Det er neppe disse temaene Bjørkelo tenker på når han etterlyser politisk blogging. Men er det samfunnsdebatt? Ja! Er det politisk? Så absolutt!

Hvis Bjørkelo hadde tatt seg tid til å undersøke bloggsfæren litt utenfor sine gamle kjente når han først skulle skrive en bok om norsk blogghistorie, ville han sett bloggere som setter agenda. Som gir ut bøker, skriver kronikker og deltar i tv-debatter.

Bloggene var mindre før
De største bloggene i 2013 skriver ikke om samfunn og politikk og det er lett å bli forledet til å tro at de som gjør det er så sørgelig små. Men alt er relativt.

Arne Hjorth Johansen omtales ofte som gudfaren av blogg-Norge og forteller i boka om da han vant en bloggkåring i Dagbladet i 2005: «Jeg ser i seiersintervjuet at jeg skryter av å ha hatt rundt 300 besøkende daglig på bloggen min».

De bloggene jeg kjenner til som skriver om samfunnsaktuelle temaer i dag, har ikke lesertall i nærheten av Fotballfruene, men de har like fullt langt flere enn 300 treff om dagen. Mitt inntrykk er dessuten at det finnes like mange samfunnsengasjerte bloggere nå som det gjorde da jeg først ble kjent med bloggmiljøet i 2006-2007. Slik sett har ikke de politiske bloggene blitt hverken mindre eller færre, men det har kommet et gigantisk rosa skikt over dem som kanske ødelegger sikten for de nærsynte.

Sovna i timen

Det er synd hvis det får sette seg en oppfatning om at den samfunnsengasjerte bloggen er død. Det er den altså ikke, ei heller har den mindre gjennomslagskraft nå enn tidligere – antagelig snarere tvert imot. Min erfaring er at journalister i større grad enn tidligere følger med på hva bloggere skriver – og i tillegg er det selvsagt en stor fordel at de fleste nå blogger under fullt navn.

Neivel, så ble det ikke revolusjon slik man håpet på i 2005. Men den som tror at bloggen er død har bare sovna i timen selv.


 

 

 

18 Responses

 1. Sotengelen

  April 5, 2013 09:49

  Jeg tror nok du har rett. Skal en bruke tankegangen så kan en også si at avisene er døde. Det finnes en del seriøs journalistikk der ute, men også et “deilig” lag med rosa fluff, slanketips, kikkermentalitet og tabloide overskrifter på toppen.

  Bloggen er ikke død, den ble bare noe annet enn det den trodde den skulle bli. De fleste av oss hadde vel en barndomsdrøm som var noe annerledes enn slik virkeligheten ble?
  Sotengelens siste bloggpost: SlutteMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hehe ja, godt poeng. Blogg er jo faktisk bare et verktøy og kan brukes til så mangt :-)

  [Reply]

  Reply
 2. Charlotte

  April 5, 2013 09:52

  Du har helt rätt! Kanske är det skillnad på Svenskfinland och Norge, men här kommer det bara fler och fler bra samhällsbloggar, och det hoppas jag är en trend som fortsätter.

  Inte är bloggen död i alla fall!
  Charlottes siste bloggpost: Militanta kvinnorörelsen för hundra år sedanMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Flott å høre! Lenk gjerne til gode svenskfinske blogger, hadde vært supert å oppdage flere :-)

  [Reply]

  Reply
 3. ylvalia

  April 5, 2013 13:22

  Bloggene lever og hurra for det! Din beskrivelse av boka samsvarer godt med mine antakelser om den – uten at jeg har lest den selv.

  Nei, vi kan ikke erklære bloggen død bare fordi noen bloggere ikke blogger like mye som før. Det kommer stadig nye stemmer til og Facebook gjør at bloggene leses av mange flere enn før. Heia bloggingen!
  ylvalias siste bloggpost: Vi bekjemper ikke sorteringssamfunnet ved å tvinge kvinner til å føde barn de ikke ønskerMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Enig, heia! Slik jeg ser det er Facebook og Twitter gode kanaler som øker engasjement og gjør at man kan nå ut til flere.

  [Reply]

  Reply
 4. Mammadamen

  April 5, 2013 15:43

  Jeg tenkte det samme da jeg leste om boka og BTs kommentar. Men at den rosa skyen hemmer utsikten, som du skriver, er det definitivt ingen tvil om. Jeg har ikke lest boka, men trist at den, slik jeg forstår, går i samme unyanserte tabloidfella som tradisjonelle medier når det referes til norsk blogging. Eller felle og felle, synes dette smaker av litt arrogant definisjonsmaktutøvelse ….

  Bra blogginnlegg:-)
  Mammadamens siste bloggpost: På forfatterlunsj på TheatercafeenMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Når det gjelder boka er jeg mest skeptisk til at den har helt utelatt store og viktige bloggtrender fra de senere årene. Rosabloggerne er såvidt nevnt (men ingen av dem har fått slippe til selv). Interiør-, mat-, mammabloggere og mange andre er totalt utelatt. Det skjønner jeg ikke hvordan man kan gjøre når man skal oppsummere de siste ti årene med blogging.

  [Reply]

  Reply
 5. Lammelåret

  April 5, 2013 17:40

  Det er alltid med undring jeg ser på at bloggmiljøet omtales som om det er en stor greie. Det er ikke det. Vi skaper alle miljøer vi er en del av og kan bare uttale oss på vegne av det vi selv ser. Bloggene forfatteren kjenner til er kanskje død, kanskje forfatterens håp og ambisjoner har dødd?

  Det ER mange samfunnsengasjerte bloggere, men jeg synes det kan være vanskelig å finne dem. I alt samfunnsengasjement ligger det politiske kimer, men rene partipolitiske blogger er mindre interessant, synes jeg.

  For min del har sonitus.no bidratt til å finne flere samfunnsengasjerte bloggere, men jeg ser at det dessverre også her er rosainfisert.

  Så greia er kanskje at vi må bli flinkere til å vise til hverandre og løfte hverandre fram og opp? Jeg vet at jeg kan bli mye flinkere til det.

  Nei, jeg tror nok at forfatteren må søke mer i bloggsfæren, for det er mange av oss her ute som mener og vil noe!
  Lammelårets siste bloggpost: Bloggserie om livserfaringer: Ho pappaMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  “Kanskje forfatterens håp og ambisjoner har dødd?” Ja, kanskje det! :-)

  Absolutt viktig å løfte hverandre frem. Og så er min erfaring at media er ganske flinke til å følge med på debattene i blogger og plukke videre det som er interessant.

  [Reply]

  Reply
 6. Anne på Moseplassen

  April 5, 2013 21:27

  Jeg er litt oppgitt over media som har bestemt at det finnes to typer blogg (rosa og politisk/samfunnsdepatt) og jeg må si jeg er litt oppgitt over bloggere som ikke greier å se utenfor sin egen sfære, og som kun ser verdi i utrykksformer de selv liker.

  Blogging har blitt erklært død så mange ganger nå at jeg ikke gidder å bry meg. Og forresten, hvorfor i alle dager er det rart eller negativt at de som blogger godt går over i mediahus, hvor de får betalt for det de gjør…
  Anne på Moseplassens siste bloggpost: Hageprogram: Trädgårsonsdag er i gang igjen, + mer!My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Så fint at du, som kommer fra et annet miljø enn jeg, kommenterer på dette! Veldig lett å fokusere på sitt eget miljø, det et jo det vi alle kjenner best. Men jeg hadde forventet mer når man skriver bok om blogging (hvertfall når man kaller boka Norsk blogghistorie..).

  Jeg så det samme skjedde da rosabloggerne begynte å dukke opp, veldig mange av dem som da hadde holdt på en stund var oppgitte over det de mente var “feil” måte å blogge på. Jeg skrev en (oppgitt) bloggpostene om det for fire år siden: http://frokenmakelos.com/bloggere-vær-rause-med-hverandre/

  [Reply]

  Reply
 7. Hans Petter Fosseng

  April 5, 2013 23:05

  Du har helt rett, bloggen er ikke død – heller tvert i mot. Det finnes et større spekter enn noensinne der ute, for enhver interesse eller fagfelt. Noen blogger dør ut, nye kommer til, og noen holder det gående år etter år.

  I og med at jeg ikke har lest Bjørkelos bok, vet jeg jo heller ikke hvilke poenger forfatterne drodler rundt. Men det er i hvert fall viktig å huske på at det ikke er noe som heter «det norske bloggmiljøet» eller lignende. En blogg er kun en kommunikasjonskanal og publiseringsplattform, det er ellers ingen sammenheng mellom blogger 1 (som skriver om politikk) og blogger 2 (som skriver om strikking). I den norske bloggsfæren er nnholdet akkurat så ulikt fra den ene til den andre som nordmenn er ellers i livet.

  Én forandring jeg mener å ha sett i blogger de siste årene, er at andelen kommentarer til blogginnlegg har sunket jevnt og trutt. Diskusjonen er riktignok ikke borte, men skjer i stor grad utenfor konteksten – som på Twitter, Google Plus og i åpne og lukkede rom på Facebook. Eksempelvis hadde jeg jo aldri oppdaget dette blogginnlegget hvis jeg ikke hadde sett tweeten din:)
  Hans Petter Fossengs siste bloggpost: Internsøket hjelper deg til bedre kommunikasjonMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Gode poeng! Jeg ser at flere nevner dette med stadig færre kommentarer på bloggene. Jeg opplever ikke det samme. Ja, innleggene blir ofte diskutert på Facebook, Twitter osv, men det betyr ikke at kommentarfeltet er dødt. F eks valgte du jo å kommentere innlegget her – selv om du fulgte lenka fra Twitter :-)

  [Reply]

  Reply
 8. Lammelåret

  April 7, 2013 18:30

  Jeg ser at du skriver at de samfunnsengsjerte bloggene du kjenner til har mer enn 300 treff hver dag. Det ville vært interessant om du kunne lage en liste over de mest besøkte samfunnengasjerte bloggene du vet om. Jeg er på stadig utkikk etter bloggere som mener noe, eller som legger opp til debatt. En god del av dem jeg finner engasjerte innlegg hos er disse innleggene bare unntak og hovedvekten av innleggene er langt fra samfunnsengasjerte. Det er litt skuffende, særlig når vedkommende skriver godt. Er vi fremdeles der at damer gjemmer seg vekk og ikke tør vise seg som sterke meningsytrere?
  Lammelårets siste bloggpost: Bloggserie om livserfaringer: Ho pappaMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Oida, jeg har jo ikke lesertallene til andre enn meg selv så det blir vanskelig. Men både Maddam og Magnhild har vel langt flere enn 300, skulle jeg tro. Ellers har jeg anbefalt noen her: http://frokenmakelos.com/blogganbefalinger-mot-og-mening/ Er også fan av Martha Breen, Vampus, Mammadamen og Susanne Kaluza. Maria Gjerpe og Gunnar Tjomlid ble nevnt i en diskusjonstråd om denne bloggposten på Facebook (på Hjorten sin FB-side).

  Noen nevnt, en hel haug glemt :-)

  [Reply]

  Lammelåret Reply:

  Ok, du skrev i innlegget ditt at de samfunnsbloggene du kjente til har over 300 treff hver dag, så derav spørsmålet mitt. Er kjente folk du nevner her. Bra folk!
  Lammelårets siste bloggpost: Er dette en dameblogg?My Profile

  [Reply]

  Reply
 9. Cathrine / ~SerendipityCat~

  April 9, 2013 21:22

  Jeg håper jeg tar feil, men det kan virke som om dere som IKKE har lest boka selv har et inntrykk av at den handler om at bloggen er død. Slik er det ikke!

  Tvert i mot – flere av kapitlene og bidragsyterne i boka snakker om hvordan bloggen i høyeste grad er levende. At “bloggen er død” er en påstand som ble diskutert i forbindelse med lanseringen av boka. Noen mener jo det ER slik, men hovedpoenget til noen var at blogg _som det revolusjonerende mediet mange trodde det skulle være_ nok er litt dødt.

  Bloggformen har utviklet seg en god del på de årene folk i Norge har blogget. Bjørkelo har selv sagt at boka er IKKE et forsøk på å kartlegge hele Norges blogghistorie, men å begynne å dokumentere i hvertfall _noe_ av det som har skjedd.

  Det er klart at redaktøren og initiativtakerne har tatt utgangspunkt i sin egen bloggsfære. Om jeg hadde vært redaktør og tatt utgangspunkt i mine “favorittlister” fra noen år tilbake, ville boka sett annerledes ut. Om jeg skulle tatt utgangspunkt i mine favorittlister fra _i dag_ ville boka sett annerledes ut. Så ble også en del bloggere forespurt om å skrive som ikke ønsket å delta – enten på grunn av at de ikke hadde tid/mulighet, eller fordi de har blogget under pseudonym og ikke ønsket kobling til eget navn.

  Så dette er ikke en “faktabok” om bloggingens historie i Norge, det håper jeg folk skjønner.

  Les boka, og ikke tro på alle overskrifter. ;-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


two + 7 =

CommentLuv badge