Nytt sengetøy er som en film i HD

, , 11 Comments

Helten er ikke så opptatt av at det ser fint ut rundt han, så lenge ting (les: pc, tv, høyttalere, blabla) fungerer. Jeg derimot, er veldig opptatt av at det ser fint ut rundt meg. Jeg blir sur og stressa av rot og møkk, og blid som en sol av nytt sengetøy og ryddige bord.

Det sier seg selv at dette er en – ehm, liten utfordring. For tiden bor vi i hans leide leilighet mens vi venter på å overta Slottet vårt, og jeg befinner meg i et slags håpløst limboland hvor jeg veksler mellom å lukke øynene så godt jeg kan for alt rotet som hamster-Helten min har samlet opp de siste åtte årene og en frenetisk vaske-rydde-kaste-modus.

Helten forstår ikke dette. Det er ikke av vond vilje, men han ser det bare ikke. Han skjønner ikke vitsen. Hvorfor skal man rydde inni skapet? Det som er der synes jo ikke når skapdørene er lukket. Hvorfor gidder jeg å rydde og kaste hans ting? Hvorfor skal jeg vaske nedi kjøkkenskuffene? Hvorfor skal vi ha nytt sengetøy når vi har massevis av gammelt vi kan sove i?

Etter å ha forsøkt i månedsvis å forklare hvorfor dette er viktig for meg, så har jeg endelig funnet en sammenlikning som gir mening for menn med tekniske interesser og ingen sans for estetikk: HD. Jeg kunne ikke brydd meg mindre om vi ser film i HD eller ikke, men for Helten er det superviktig. Han ser heller en middelmådig film i HD enn en god film i vanlig kvalitet. Jeg kan se forskjell hvis jeg ser etter, men det spiller ingen rolle for meg.

Så nå har vi sånne samtaler:

-Hva skal vi med nytt sengetøy?
-HD-film!

-Har du ryddet inni skapet? Hvorfor?
-HD-film!

-Det gamle glasshåndkleet var da vel helt greit?*
-HD-film!

Metoden fungerer riktig bra og kan på det sterkeste anbefales. Jeg regner med at den lett kan overføres til for eksempel situasjoner i forbindelse med oppussing også.

*Jeg overdriver litt nå, han ville jo aldri i livet brukt et ord som glasshåndkle. Men sant.

 

11 Responses

 1. Isobel

  July 28, 2009 08:39

  Takk for tips! Dette skal benyttes. Men jeg må finne noe annet enn HD-film i mitt tilfelle, jeg tror ikke det er så viktig. Men det har kommet noen nedlatende ord om størrelsen på min gamle tv, og det er jo et monster vi har stående i stua, så kanskje nøkkelen ligger i omtrent samme terreng.

  [Reply]

  Reply
 2. Tja

  July 28, 2009 10:28

  Hva en person oppfatter som fint rundt seg er subjektivt. Kanskje utvide horisonten litt slik at du har evne til å forstå hvorfor han liker det sånn.

  Ellers blir det bare “ditt slott” og ikke “deres slott”. ;-)

  Hilsen mannen som pusser opp huset nå, til en stil han ikke skjønner hvorfor, og ikke trives med, men ikke tør å si hva jeg egentlig mener.

  [Reply]

  Reply
 3. BO

  July 28, 2009 11:15

  Kansje eg misforsår, men det eg leser her at du ser etter ei oppskirft på korleis få han til å ville ha det slik du vil ha det. Kansje for du det til, HD er eit godt plan, men eg er ikkje 100 % sikker på om det er oppskrifta på langvarig sukses.

  Mi begresna porsjekt leder erfaring har lært meg at det er vikitg at alle føler eigerskap i porsjektes mål.

  [Reply]

  Reply
 4. åse

  July 28, 2009 14:26

  Samboerskap handler i stor grad om å møtes på halvveien, bli enige, inngå kompromisser, akseptere og respektere hverandres forskjeller. Ikke minst når det gjelder oppussing – finn noe begge kan leve med, istedet for å lete etter måter å trumfe viljen gjennom på. Ta til deg det TJA sier over her, er mitt råd.

  [Reply]

  Reply
 5. ~SerendipityCat~

  July 28, 2009 15:52

  Genialt tips synes jeg! Så lenge det ikke plager manden at jeg vil ha nytt sengetøy, men at han bare ikke har orket å tenke på det selv, så er det bare å anskaffe nytt tenker jeg. Da blir jeg glad og blid for nytt sengetøy, og han er egentlig ganske likegyldig til det, men jatter litt med likevel og fornøyer seg over at jeg er glad og blid!
  :-)

  Akkurat som jeg jatter med noen ganger når det kommer nye tekniske dippedutter inn i huset som jeg egentlig ikke skjønner vitsen med å anskaffe, men hvorfor drepe gleden hans?

  (Dette sagt med forbehold om at innkjøp av nytt sengetøy/duppeditt ikke kveler husholdningsbudsjettet og fører til surmuling over dårlig økonomi…)

  [Reply]

  Reply
 6. Linda

  July 28, 2009 21:43

  Syns det var et flott tips jeg!
  Akkurat dette handler jo ikke om kompromiss. Det handler helt enkelt om å få ens bedre halvdel til å skjønne hvorfor endel ting er viktig for sin egen trivsel. Og hva bedre enn sammenligne med noe den andre kan relatere tingenes tilstand til, i dette tilfellet: HD/ikke HD.

  Jeg tror jeg kommer til å bruke tipset jeg! Som sammenligning.

  [Reply]

  Reply
 7. iruth

  July 29, 2009 01:16

  Mitt beste tips er å akklimatisere seg til hverandres standarder og vaner mens man fremdeles er nyforelsket. Jeg hadde endeløse samtaler med min ferske kjæreste om f. eks middagslaging, husvask, klesvask etc. og idag er samboeren min og jeg like samkjørte som et gammelt ektepar. Når man er nyforelsket har man merkelig nok energien til å diskutere en absolutt sannhet med positiv innstilling, og slik kommer man seg sakte frem til kompromiss begge kan leve med på en tilstrekkelig fredfull måte:)

  Har du litt nyforelsket igjen?

  [Reply]

  Reply
 8. Tja

  July 29, 2009 14:31

  Her må jeg si meg enig med Iruth, tror det er smart å bli mest mulig samkjørte før hverdagen tar en og de mest trivielle ting kan bli en baug å komme seg igjennom.

  Kjør på, gi og ta i alle sammenhenger, og er man enig om noe så er man enig da handler man ut fra det og lar ting ligge etter det.

  Utfordringer blir det nok av, ikke minst når det kommer barn inn i bildet. ;-)

  [Reply]

  Reply
 9. Frøken Makeløs

  August 4, 2009 13:55

  Oisann, her løper dere visst litt av gårde i forhold til hva jeg egentlig mente. Det er selvsagt ikke snakk om å overkjøre Helten for å få ting slik jeg vil ha det. Vi kompromisser og diskuterer og blir enige til den store gullmedaljen, så dere trenger ikke være bekymret for noen av oss. Masse forelskelse har vi igjen også :-)

  Poenget her var snarere hvordan jeg kan få han til å forstå hvorfor det er viktig for meg med nytt sengetøy – et interiørkapittel som han ikke kunne brydd seg mindre om. At jeg springer ut og kjøper nytt sengetøy og så blir blid som en sol av det, fører bare til en glad Frøken og solskinn i heimen – og plager ingen i hele verden (forutenom kanskje noen av dere? :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


3 − one =

CommentLuv badge