OFW-magasinet: en språklig katastrofe

, , 8 Comments

9. – 14. februar er det igjen tid for Oslo Fashion Week. Jeg ser til min store glede at de langt fleste visningene igjen er blitt åpne for hvem-som-helst og planlegger selvsagt å få med meg noen av dem. Inne på OFW sine sider leste jeg at de hadde laget sitt eget magasin som skulle innholde “artikler som omhandler mote og klesdesign, samt viktige nyheter om moteprosjekter som er med å fremme norsk klesdesign internasjonalt”. Strålende. 99 kroner kostet vidunderet – litt dyrt, men hei – norske fagblader om mote er jo ikke hverdagskost akkurat. (Btw; er det noen som har lest Personae? Mulig jeg ikke har lett godt nok, men jeg har ikke sett det til salgs noe sted).

Men du store verden for et katastrofalt og eksepsjonelt elendig blad! Bildene skal jeg ikke uttale meg om, de er sikkert fine nok – men teksten! Teksten! Den ene skribenten skriver så ustrukturert at det er umulig å følge med på hvor teksten hennes hopper, langt mindre få noe fornuftig ut av den. Synd, for temaet er interessant nok (motemagasinenes historie). Den andre skribenten har en så vanvittig tegnsetting og så pinlig elementære skrivefeil at jeg til slutt ikke klarte å konsentrere meg om noe annet enn fortløpende mental språkvask. Nei, det skal faktisk ikke være komma foran og på norsk. (Og dette gjør hun helt konsekvent. Utrolig!)

Etter en halv times lesing var jeg blitt oppriktig deprimert og ikke så rent lite sinna. Ikke bare hadde jeg brukt 99 kroner på en trykksak som sved i øynene på meg, men jeg syns oppriktig talt at motebransjen har et såpass overfladisk og uintelligent rykte i utgangspunktet at dette virkelig ikke var hva de trengte. Trøsten er vel at det ikke er noen andre enn de som allerede er interesserte som kjøper et sånt blad.

(Bildet viser det eneste positive som kom ut av å ha lest bladet. De hadde en artikkel om gjenbruk av bokser og flasker og det viser seg at en tom Rosebud Salve-boks fungerer utmerket til oppbevaring av flisespenner)

 

8 Responses

 1. Homovennen

  January 27, 2009 14:07

  Jaggu bra du snart skal til fjells, hvor OWF og skandaløs rettskriving byttes ut med vått ullundertøy og kreativ Scrabble.

  [Reply]

  Reply
 2. Frøken Makeløs

  January 27, 2009 16:12

  Maria: Ja, det er helt unødvendig å både kjøpe og lese.

  Homovennen: Vått ullundertøy? Ikke jeg. Jeg skal sitte inne og lese boken min om motehistorie foran peisen. Drikke rødvin og være sånn akkurat passe blid og susete i hodet når dere kommer tilbake fra deres strabasiøse, våte og iskalde skitur. Blir så bra!

  [Reply]

  Reply
 3. mgl

  January 28, 2009 12:50

  det med komma og, og, stemmer nok ikke helt….;)

  Hentet fra: http://www.korrekturavdelingen.no/K4kommaRegler.htm

  Komma mellom setninger som er bundet sammen med og, eller, for og men
  Else skjønte ingenting, men Eva lo hjertelig.
  Petter skiftet jobb for tredje gang på to år, og Hege fulgte opp med sin andre skilsmisse på to år.
  Merk: alltid tegn foran men, enten komma eller punktum.

  [Reply]

  Reply
 4. Frøken Makeløs

  January 28, 2009 14:50

  Homovennen: Jeg visste ikke at du hadde planlagt den politiske styreformen på hytteturen allerede. Og nå holdt jeg på å skrive hyggetur i stedet for hyttetur, det er vel lovende?

  Ithil: Jeg har blitt rettet på, som du ser. Så det var vel strengt tatt jeg som lærte noe nytt i dag.

  Mgl: Se der ja, så feil kan man altså ta. Komma foran og. Hm. Vel, det frigjør likevel ikke skribenten for dårlig språk – meg jeg lærte jo noe nytt. Så takk for det! :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


− three = 4

CommentLuv badge