Olaug Nilssen: Kjøkenbenkrealisme

, , 13 Comments

Jeg har lest Olaug Nilssens nye bok, Kjøkenbenkrealisme. Nei, det er ikke sant – jeg har slukt den. Fantastisk velskrevet, nyansert og ærlig om et tema som treffer meg midt i hjertet. Hva mer kan man be om?

Boka er en serie intervjuer med mødre med fokus på hvordan de har organisert hverdagen sin med jobb og barn. Her fins alle variasjoner av heltid, deltid og hjemmeværende, i korte og lengre perioder. Det er et unikt innblikk i mange ulike familiers hverdagsliv, ærlig fortalt av mødrene og respektfullt gjengitt av forfatteren.

Diskusjoner om tidsklemme, heltid versus deltid og omsorg versus karriere er ofte preget av intenst forsvar av egne valg. Ikke så rart, vi vil alle det beste for vår familie og det er sårt hvis noen kritiserer hvordan vi har organisert livene våre.

I Kjøkenbenkrealisme går ingen i skyttergravene, her åpnes det opp for både tvil og usikkerhet. Har vi valgt den beste løsningen? Det er befriende å lese. Flere av kvinnene forteller også om hvordan de har endret standpunkt etter hvert som barna blir eldre eller de har fått flere barn.

Som en rød tråd gjennom boka forteller forfatteren om sine egne kvaler rundt arbeid og barn. I løpet av arbeidet med Kjøkenbenkrealisme får hun bekreftet at hennes yngste sønn har spesielle behov, noe som tvinger frem nye prioriteringer.

Siste kapittel er et intervju med kulturforskeren Hilde Danielsen som har skrevet boka Husmorhistorier, basert på intervjuer med over tretti kvinner fra Odda som alle var husmødre på femtitallet. Hun har mye interessant på hjertet og snakker blant annet om husmortrenden og husmorblogger:

Det er viktig å ha eit kritisk blikk på normsystemet i privatsfæren, ein skal ikkje bagatellisere korleis det bind opp tida til folk. Viss det er dei som har tatt tida si tilbake som skal bestemme over dei andre si tid, då kan det bli ganske dårleg stemning på klassemøta i tida framover.

Alle med småbarn som lurer på om de har valgt riktig måte å organisere livet sitt på, burde lese denne boka. Hvilket antagelig vil si; alle med småbarn. Anbefales varmt!

PS. Anbefaler også Olaug Nilssens kronikk i Dagbladet om samme tema: Lengtar vi etter kjøkenbenken?

 

13 Responses

 1. Kasiopeiia

  September 30, 2012 15:54

  Jeg fikk dessverre litt nok av husmordiskusjonen da jeg tok et husmoremne på universitetet i våres. Men, dette kan kanskje være årets julegave til storesøstre med familie, hus og karriere?
  Kasiopeiias siste bloggpost: Hvis jeg forsvinner, ser du meg da?My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Husmoremne du! Det hørtes interessant ut! Hva gikk det ut på?
  Ja, det er en soleklar julegave til storesøstre med familie, hus og og karriere. Man får både innblikk i hvordan andre organiserer livene sitt og kanskje ser man også muligheter for å organisere eget liv på en annen måte.

  [Reply]

  Reply
 2. Cathrine Dale

  October 1, 2012 03:28

  Interessant og svært aktuelt skulle man tro!

  Omfavner boka dagens alle mulige slags familiekonstellasjoner? Alenemor, alenefar, mor + stefar + mine, dine og våre barn, mor + kjæreste + annenhver-helg-barn, storfamilier med barn, foreldre og besteforeldre osv…? Eller tar man enkelt og (muligens) greit utgangspunkt i A4-kjernefamilie?
  Det er jo en del forutsetninger som bestemmer hva slags valg man har mener jeg..

  Mvh
  Cathrine Østensvig Dale
  Cathrine Dales siste bloggpost: Victor JaraMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, absolutt både interessant og aktuell. Godt spørsmål dette med familiekonstellasjoner og jeg tror dessverre svaret er at den i hovedsak handler om kjernefamilier med mor og far og barn. Så er det noen add-ons i form av besteforeldre, au-pairer og denslags og så husker jeg minst en historie med en mor som hadde vært alenemor med sitt første barn. Siden hadde hun fått flere barn med en mann som hun også bodde med.

  Så du har absolutt et godt poeng, litt sjokkert over at jeg ikke hadde tenkt på dette selv i det hele tatt. Sier noe om hvor blind man er innimellom. Jeg tenker jo at boka representerer mange ulike familier som har valgt mange ulike løsninger, men når alt kommer til alt er de kanskje likere hverandre enn veldig mange andre.

  [Reply]

  Reply
 3. Johanne Magnus

  October 1, 2012 19:47

  Jeg fikk enda mer lyst til å lese boken nå! Er fan av Olaug og har gledet meg lenge til ny bok. Selv om jeg ikke er etablert og har barn, så kjenner jeg meg kanskje igjen? Tidsklemmen er ihvertfall noe jeg ofte kjenner på. Og hvem vet, kanskje jeg en dag får småbarn…
  Johanne Magnuss siste bloggpost: Kroppslig intelligensMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Litt usikker på hvor mye du vil kjenne deg igjen, men er du fan av Olaug tror jeg nok du kommer til å like boka. Den er vakkert skrevet! Og innsikt i andres liv og forståelse for hvorfor folk tar ulike valg, er alltid av det gode syns jeg.

  [Reply]

  Reply
 4. ylvalia

  October 1, 2012 21:30

  Ja! Denne boka må jeg lese. Det hadde jeg jo tenkt uansett, men hadde ikke fått med meg at den var ute. Når du anbefaler den, er det jo nok en grunn til å lese den. *Surfer videre til nettbutikk*
  ylvalias siste bloggpost: Ting som irriterer megMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Bra! Gleder meg til å høre hva du syns om den :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


eight − = 3

CommentLuv badge