Oppkjøring, del 1

, , 32 Comments

Denne posten skulle jeg ikke skrive, det var ikke i følge planen. Gårsdagens oppkjøring skulle jo slett ikke være noen del 1, den skulle være selve Oppkjøringa – som jeg skulle bestå med glitter og glans og hornmusikk. Men så gjorde jeg jo ikke det da. Jeg strøk. Ouch.

Hva som skjedde? Jeg kjørte visst for defensivt i rundkjøringene; var for treig til å komme meg inn i dem sånn at det ble kø bak meg – og gårsdagens sensor slett ikke enig med meg i at det er bedre å vente litt for lenge enn litt for kort før man hiver seg inn. Riktignok føles det litt som i studiedagene, da man stadig ble fortalt hvor viktig det var å ikke skrive for langt på eksamen – og så fant ut at hun som hadde skrevet 35 sider på skoleeksamen fikk en karakter langt inne på ett-tallet. Men denslags hjelper meg jo ingenting.

Ei heller hjelper det å sutre over at jeg hadde en dårlig dag, selv om jeg hadde det. Eller at sensor var selve motsatsen til elskverdig og ikke engang gadd å presentere seg da han satte seg inn i bilen. Kanskje han også hadde en dårlig dag, kanskje han syntes det var kjipt å være tilbake på jobb etter juleferien? Men altså, ingenting av dette gjør meg til en bedre sjåfør. Og det er jo det jeg må bli, sånn at jeg står neste gang.

Nå må jeg vente i fire uker før jeg får kjøre opp på nytt, og da er det omtrent tre uker til termin. Så da får vi bare håpe at lille Bolla ikke har tenkt å entre verden før mammaen hans har rukket en ny oppkjøring. Og bestått.

Illustrasjon: Artmonstergirl

 

32 Responses

 1. Gitte

  January 4, 2011 10:45

  Æsj, jeg synes ikke oppkjøring virker helt objektivt – og det kan det heller aldri bli. Jeg hører folk si at de gjør masse feil som sensor merker seg, men de får lappen likevel. Andre føler at sensor er ute etter dem, og ser på enhver småting som mulighet for å gi stryk. Broren til en jeg studerer med strøk første gang han kjørte opp tiltross for gode kjørerferdigheter. Han fikk en slags spesialtillatelse av kjøreskolen og fikke kjøre opp dagen etterpå – og stod med glans.

  Man kan alltid forbedre seg når det gjelder kjøring, men jeg tror flaks med sensor har en del å si. (Litt som på muntlig eksamen.) Og holdninger – jeg tror mange kjørelærere hadde sett mellom fingrene på å være litt avventende – det viktigste er jo at det er sikkert.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  De er jo mennesker de også, har gode og dårlige dager og sikkert også sine preferanser i forhold til kjøremåter. De mener for eksempel at mannlige sensorer har en tendens til å belønne mannlige kandidaters kjøremåte, og det samme med kvinnelige sensorer og kvinnelige kandidater. Så joda, litt flaks har aldri skadet noen. Problemet er jo bare at denslags er så vanskelig å styre – derfor må jeg gjøre noe med det jeg har innflytelse over; bli en bedre sjåfør :-)

  (Artikkelen kan leses her: http://samferdsel.toi.no/article18739-335.html)

  [Reply]

  Reply
 2. Mariann

  January 4, 2011 11:22

  Uffda, det var dumt. Da jeg kjørte opp, hadde jeg en såkalt “tabbetime” med kjørelæreren først, hvor jeg “kjørte av meg” en del av nervene. Jeg vet at det ikke er særlig vanlig lenger, men for min del fungerte det veldig greit, og kan være et tips å ta med seg.

  Lykke til neste gang!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ah, det hadde jeg også – bare at jeg ikke visste at det het tabbetime. Og før neste gang skal jeg visst også ha en slags tentamen; en etterligning av oppkjøringen med en annen enn kjørelæreren min. Kan sikkert være lurt det også – og én stryk er definitivt nok.

  Takk! :-)

  [Reply]

  Reply
 3. underveis

  January 4, 2011 12:18

  Uff da. Jeg strøk også første gang, – men det var jo dengang da for hundre år siden da jeg var 18 og et halvt. Trodde aldri jeg skulle klare det. Men det gjorde jeg jo på andre forsøk…
  En sånn “tabbetime” før oppkjøring er nok lurt. Hvis en har en sympatisk kjørelærer, da.

  Kan du sjekke om du kan kjøre opp tidligere pga babyen?? Det er jo lov å spørre.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hm, kanskje det? Kan være verdt å prøve hvertfall, de kan jo ikke si annet enn nei..

  [Reply]

  Reply
 4. fru storlien

  January 4, 2011 12:58

  Huff, og velkommen med i gjengen! Det er faktisk ganske mange som stryker på første oppkjøring, men det er ikke fullt så mange som forteller om det. Selv hadde jeg en så utvilsom stryk på første forsøk at vi bare avbrøt hele seansen og kjørte tilbake til biltilsynet. Andre gang gikk det. Da hadde jeg også vett nok til å si at jeg var kjempenervøs ( jeg er av sorten som fremstår som drittsur når jeg er nervøs, og det hjelper visstnok heller ikke).
  men, sjekk om du kan få kjøre opp før pga termin. De kan jo ikke si noe verre enn nei?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hehe, dette er jo ingen glansbildeblogg akkurat. Her får dere vite om både det som går bra og det som går dårlig. Vel, innenfor rimelighetens grenser hvertfall :-)

  [Reply]

  Reply
 5. Ane

  January 4, 2011 13:46

  Jeg strøk også på første oppkjøring! Så ikke ta det så tungt, for det skjer faktisk flere enn du tror. Og selv om jeg manglet kjøreerfaring vil jeg påstå at mye av grunnen til at jeg strøk var den meget strenge og usympatiske sensoren min som var meget dårlig på kommunikasjon. Neste gang jeg kjørte opp syntes jeg at kjøringen min var enda dårligere, men da sto jeg, men dog med en mye hyggeligere sensor. Så hvor logikken er vet ikke jeg =)
  Men spør om å få en “tabbetime” før oppkjøring, dersom du ikke hadde det nå. Det var nemlig obligatorisk hos min kjørelærer, dvs at han hentet meg en time før oppkjøring sånn at jeg fikk kjørt av meg den verste nervøsiteten før oppkjøring. Fungerte strålende!
  Så lykke til neste gang, det går nok mye bedre da (og husk: det er svært få som stryker mer enn en gang! )

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det er jo litt som med eksamen – når man tror det går dårlig går det bra, og motsatt? Eller, jeg skjønte jo at oppkjøringen ikke gikk superbra – men trodde faktisk at jeg kom til å stå likevel.

  Hadde tabbetime og det skal nok gjentas før neste oppkjøring :-)

  [Reply]

  Reply
 6. T

  January 4, 2011 16:10

  Jeg er også med i denne stryke-på-oppkjøring-klubben. Første gang var et mareritt der sensoren kom for seint noe som ikke akkurat hjalp på nervene. Det var første varme dag den våren men jeg hadde av gammel vane to ullgensere på, og klarte heller ikke å mobilisere meg tilstrekkelig ut av nervøsitetståka til å slå av setevarmeren. Jeg kjørte feil ved første mulighet, måtte snu, og valgte å gjøre dette inne på en helt stappfull parkeringsplass til tross for at det var en nesten tom en rett ved siden av. Videre var det jo egentlig dømt til å mislykkes…
  Neste gang hadde jeg en mye hyggeligere sensor som sa at ingen er utlært sjåfør når man kjører opp -det viktige er at man kjører så trygt at man kan fortsette å øve seg alene. (Og det gjorde jeg etter hans mening-heldigvis)
  Lykke til neste gang!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Yay, en klubb! Stas! Kanskje vi kan lage buttons? :-D

  Dårlig start er ikke optimalt nei, det krever sin kvinne å hente seg inn igjen da. Både må man jo overbevise seg selv om at man faktisk kan kjøre – og så må man klare å overbevise sensor om at det han så de første minuttene ikke var representativt.

  Takk for det!

  [Reply]

  Reply
 7. Mariann J.

  January 4, 2011 16:27

  Å, så KJIPT!! :( Jeg strøk også. Med glans OG hornmusikk, faktisk, hehe. Men jeg sto gangen etter da, og om det er noen trøst er jeg faktisk helt talentløs bak rattet den dag i dag. Det trenger man bare lese to sider på bloggen min for å skjønne, haha.

  Nei, seriøst – dette var kjedelig. Bedre lykke neste gang… !

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Haha, veldig bra. Men det er jo ingen trøst at du er talentløs bak rattet? Fritt for å ikke møte deg i rushtrafikken! :-)

  Takk for det!

  [Reply]

  Reply
 8. Mr. Walker

  January 4, 2011 17:29

  Føler med deg i skuffelsen Frøkna. Du takler nok dette også og kommer sterkt tilbake om jeg kjenner deg rett. Måtte det bli et godt nyttår for deg!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jada, gjør jo det. Gårsdagen var full av snørr og tårer, men jeg kan jo ikke holde på sånn i dagesvis akkurat. Her må tenkes konstruktivt og ses fremover!

  Jeg har veldig troa på 2011. Og riktig godt nytt år til deg også! :-)

  [Reply]

  Reply
 9. Wendys

  January 4, 2011 22:30

  Uffda, så kjedelig. Jeg kan definitivt relatere til eksamenssammenligningen. Når man får beskjed om å skrive kortfattet og konsist, gjør dette og skriver om lag 20 sider og får en C. Så kommer en med 60 sider og får en A. Not fair :/

  [Reply]

  Reply
 10. Synline

  January 4, 2011 23:50

  Du er i godt selskap! Jeg strøk også første gang, men sto på neste. For meg var det tidpunkt på døgnet som spilte mest inn, tror jeg. Rushtrafikken i Oslo forstår jeg meg ikke på den dag i dag.

  [Reply]

  Reply
 11. Cathrine

  January 5, 2011 00:34

  Hei! Jeg strök også på oppkjöring mens jeg var höygravid. To ganger strök jeg faktisk, så det ble ikke lappen för bebisen var ute. Men det gikk bra det også. Som en ‘bonus’ fikk jeg ta noen kjöretimer med baby i bilen – det var faktisk ganske deilig å ha et par ekstra bremser mens jeg vendte meg til det ekstra ansvaret. Uansett – det blir lappen på deg vet du – enten för eller etter baby ;-)

  [Reply]

  Reply
 12. Suzanne

  January 5, 2011 01:46

  Jeg strøk også på første oppkjøring. :( Det verste var at sensor fortalte meg at jeg var en utrolig flink sjåfør, men jeg tabba meg ut i et gangfelt og da er det ingen nåde (naturlig nok selv om det på ingen som helst måte var en alvorlig situasjon). Ei venninne av meg som kjørte opp på samme tidspunkt fikk lappen, men ble fullstendig hudfletta av sensor fordi hun hadde gjort så mange feil underveis.

  Jeg maste og gråt meg til en ny oppkjøring tre dager senere and guess what: jeg stod med glans. Noen dager har man rett og slett bare en dårlig dag, man blir gitt ei rute som er vanskelig eller man havner bak / foran / ved siden av andre sjåfører som gjør alt vanskelig. Skal så utrolig lite til.

  [Reply]

  Reply
 13. alana

  January 7, 2011 09:04

  Lykke til om fire uker! Selv måtte jeg prøve tre ganger før jeg fikk lappen, det var ikke før snøen forsvant at selvtilliten og “bestått” dukket opp.

  [Reply]

  Reply
 14. Retroper

  January 7, 2011 12:59

  Hei, selv de beste stryker først. Kjenner en kamerat som nettopp var gjennom dette. Den andre oppkjøringen gikk strålende, men da var han noe heldigere med trafikkbildet enn første oppkjøring (som skjedde midt i rush-tiden). Jeg tror sensorene også er lettere å ha med å gjøre andre gang, uten at jeg har så stor empiri på det.

  Personlig synes jeg nå at folk flest skal ta det litt roligere inn i rundkjøringen. Hvis alle hadde gjort som deg, ville flere kommet seg fortere gjennom rundkjøringen. Så det så.

  [Reply]

  Reply
 15. bodil

  January 8, 2011 09:02

  Jeg har strøket to ganger. Den første gangen hadde jeg en sensor som skjøv setet sitt så langt ned og bakover at han skuet på pedalene halvparten av tiden.Han hang seg opp i at jeg visstnok bremset bittelitt for hardt. Andre gangen var jeg syv og en halv måned på vei og var på vei inn i svangerskapsforgifning. Ingen god ide! Er et under at jeg ikke ble bedt om å stoppe og kjøre tilbake til biltilsynet. Etter man har født bør man jo ikke kjøre på en stund. Søvnmangelen gir jo promille. Men nå er kidden fire måneder og sover 7-10 timer hver natt, så jeg øyner håp ;)

  [Reply]

  Reply
 16. Eva

  January 25, 2011 21:45

  Jeg strøk også to ganger, men tredje gangen lyktes jeg. Den andre gangen tok sensor tak i rattet i en rundkjøring på Skøyen, og da er det tydelig stryk (uten at jeg helt vet hva jeg gjorde feil). Jeg begynte å gråte hysterisk med hiksting og hikking og det hele, og det var direkte ansvarsløst å la meg kjøre tilbake til Nesbru, men denne sensoren syns tydeligvis at det var greit å være på motorveien sammen med meg som var helt innsauset i tårer og kramper. Way to go. Siste gangen jeg kjørte opp (og bestod!) ba jeg kjørelærern min om å være med i bilen i baksetet. Det er nemlig lov. Det hjalp.

  [Reply]

  Reply
 17. Kristina

  January 26, 2011 19:09

  Jeg strøk også første gangen, men andre gangen gikk det bedre:)

  Jeg har lest en del av innleggene dine som omfatter det med det å ta lappen. Din historie om første kjøretime med lærer ligner min. På 1. kjøretime ble jeg skjelt ut av lærer, ble kalt dum og tiltalt nedlatende fordi jeg har en utdannelse hvor jeg jobber med barn, og hun likte ikke barn. Jeg fikk høre mer negative ord enn jeg noen gang ville sagt til noen i løpet av ett år. Jeg er ikke den første som gråter, og jeg ville ikke gråte foran henne, men det var vanskelig å holde seg på bussen hjem for å la være at tårene rant. Jeg kunne ikke for det. Jeg var helt knust. Jeg er ikke den som har best selvtillit fra før av, men etter det hadde jeg ingenting. Jeg grudde meg en uke i forveien da jeg visste jeg skulle ha time.

  Men jeg har lappen nå. Jeg byttet kjøreskole og jeg fikk ei ung trivelig dame. Hun var ung nok til å forstå hvordan jeg følte det angående nerver og oppkjøring og slikt, men samtidig nok erfaren. Jeg var til og med så stressa en gang jeg kjørte med henne at da jeg skulle ut på veien greide jeg å kjøre i motgående kjørefelt. Men hun kjefta ikke.

  Jeg kjører nå, men jeg elsker ikke å kjøre bil. Jeg tror nok at det er hun første læreren som som har ødelagt en del når det gjelder min bilkjøring. Jeg er også livredd for å treffe på henne. (Karmøy hvor jeg bor er ikke stort, og jeg ser bilen hennes ofte stå parkert foran butikker osv. )

  Ønsker deg masse lykke tilo med oppkjøringen og resten av graviditeten og fødselen :)

  Mvh
  Kristina :)

  [Reply]

  Reply
 18. Kristine

  January 23, 2012 00:13

  Hei! :)
  Kom over innlegget ditt da jeg søkte på google etter “tips for å bestå oppkjøringen!”
  Har selv stryki på oppkjøring 2 ganger.. Første gang fikk jeg den sensoren som er beryktet her på Notodden, og han kunne ikke helt begrunne hvorfor jeg strøyk, men jeg strøyk hvertfall sa han!! :( Utrolig surt..

  Så gikk det 6-7 uker og jeg følte meg klar for ny oppkjøring! Fikk denne gangen en annen sensor som var verdens hyggeligste! :) Men heller ikke denne gangen gikk det veien for meg. Jeg strøyk denne gangen fordi jeg ikke hadde to hender på rattet, i tillegg til at jeg kjørte litt for seint på hovedvei. (Lå i 70 i 80’n.) Sensor mente jeg provoserte trafikken ved dette..

  MEN NÅ skal jeg kjøre opp tirsdag 24. januar, og SKAL bestå!! :) Har fått vite at jeg får en kvinnelig sensor denne gangen, og tror faktisk det kan ha noe å si. Føler meg litt tryggere med dame ved siden av, virker ikke så streng og full av makt som en mannlig sensor! Hehe! :)

  Masse lykke til på din neste oppkjøring!! Krysser fingrene for deg :D
  Fin blogg forresten :)

  [Reply]

  Reply
 19. Linnea

  September 1, 2012 10:46

  Hei.
  Jeg har lest denne, nå gamle, bloggen din da jeg ser etter en bra trafikkskole i Oslo. Ser du var misfornøyd med første lærer da han var negativ og fikk deg til å føle deg dårlig på bilkjøring, den nye lærern sa du kjørte son en gudinne og ikke trengte flere kjøretimer. Men så strøk du jo? Er det ikke bedre med ærlige lærere som heller hjelper deg å bli bedre enn de som bare godsaker med deg og ikke lærer deg noe? Jeg tror jeg tar en runde å besøker noen kjøreskoler også får vi se hvor magefølelse fører meg. Og du: gratulerer så masse med lappen, håper det ikke tar for lang tid før jeg får lappen også. Linnea

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


+ 3 = seven

CommentLuv badge