Oslobussing for newbies og andre folk

, , 10 Comments

Jeg er en liten heldiggris som både bor og jobber midt i byen og kan spasere til kontoret på tjue minutter. Det er gull, ikke minst nå som det begynner å bli lyst om morgenen. Men det hender jo at jeg tar bussen likevel, når jeg skal et annet sted etter jobb for eksempel.

På bussen er det en del mennesker som gjør en del rare og ikke minst kontraproduktive ting. Jeg har bestemt meg for at dette må være folk som ikke har tatt bussen i storbyen før og som derfor trenger noen vennlige råd og hint. Her kommer de, samt et og annet som kan være verdt å ta med seg for alle oss andre også:

♥ Sekk på ryggen inne på overfyllt rushtidsbuss er en dårlig idé. Ta den av deg.
♥ Selv om det er mange folk på bussen – og mange mennesker mellom utgangsdøra og din plass i midtgangen, så trenger du ikke få panikk i redsel for å ikke komme deg av i tide. Ikke prøv å knuff deg forbi dem før det er nødvendig, det er faktisk en god sjanse for at mange av dem skal av der du skal av. Bli stående der du er til bussen stopper ved holdeplassen. Pust med magen. Dette går bra.
♥ Ikke la ungene stå i bussetet med gjørmete støvler, ei heller dunke søleføttene sine borti fremmede folks rene bukser.
♥ Ha kontroll på hunden din, ikke alle er like glad i den som deg.
♥ Selv om det kanskje ikke virker sånn, så er det en slags køordning i forhold til sitteplasser. Hvis en plass blir ledig er det den som står nærmest som har førsteretten, med mindre det fins gamle/gravide/handicappede i nærheten. Dersom disse tydelig ikke viser interesse for å sette seg, går turen videre til de som står nest nærmest.
♥ Ikke ta en røyk rett før du gå på bussen i rushtiden og ikke spill så høy musikk på iPoden din at jeg også må høre på den. Snälla?
♥ Og sist men ikke minst: La folk gå av bussen før du selv går på. Det er faktisk ikke så vanskelig som det høres ut.

Illustrasjon: Spitsbergen

 

10 Responses

 1. Eva

  March 17, 2010 22:23

  Og en ting til: Det er vanskelig og litt skummelt for små barn å stå på bussen. Så selv om de ikke er på listen over trengende, er det sannsynligvis en god investering for samtlige medpassasjerer å avse en ledig plass til dem. Sparer resten av bussen for enerverende barnegråt og svetteluktende småbarnsmødre.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det har jeg i grunnen aldri tenkt over, men det er et godt poeng. Skjønner jo at det er skummelt å være liten og måtte stå med mange ukjente store voksne på alle kanter. Men sånn bortsett fra det så syns jeg sjelden jeg ser unger på bussen i det hele tatt som ikke sitter i barnevogn. Fins det ingen øvre aldersgrense på den slags kjøretøyer?

  [Reply]

  Reply
 2. Prinsesse Villikke

  March 18, 2010 11:19

  Mulig jeg er en smule Facebook-avhengig, men jeg lette etter “like”-knappen nå, hehe!

  Så: Prinsesse Villikke likes your post!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg skulle veldig gjerne hatt en sånn knapp på bloggen men har ikke klart å finne noen som funker ennå. Så hvis noen vet om noe så er det bare å rope ut! :-)

  [Reply]

  Reply
 3. Homovennen

  March 18, 2010 11:45

  La meg også advare folk her og nå om at jeg kommer til å gå amok neste gang jeg observerer at sittende, friske folk later som de ikke ser den gamle damen på krykker som klamrer seg til en stang i et desperat forsøk på å holde seg på beina.

  [Reply]

  Reply
 4. annikken

  March 18, 2010 16:16

  Kanskje vi alle skal gå amok når vi ser at noen ikke gir fra seg setet til en trengende? Kanskje det hadde hjulpet…”frøken makeløs` venner jobber for en bedre busshverdag!” (Samtidig er jeg redd jeg kan overse sånt om jeg sitter med musikk og leser bok, sliten i hodet etter en land dag…men jeg håper jeg klarer å følge med for det..)

  Liker også punktet om hund. Jeg er glad i dyr, men har sjelden lyst til å få ukjente hunder i fanget på bussen. Det er det forbausende mange som ikke skjønner…

  [Reply]

  Reply
 5. christin

  March 21, 2010 14:49

  at ikke flere tar det innover seg at det er lettere for alle parter om man venter med å styrte inn på buss, trikk, eller bane til de som skal av, faktisk har fått gått av, er for meg et under. og like irriterende hver eneste gang det skjer. åh.. tullinger!

  [Reply]

  Reply
 6. Une

  March 23, 2010 10:51

  Folk burde fått bruksanvisning med bussbilletten (eller egentlig alle typer). Facinerende nok gjelder denne lista også for overfylte regionstog i nord- (Oslo-) gående retning. Dessuten et par ekstra punkt for småbystrøka:
  1. Tar du buss i rusjtida,- ta i bruk alle setene. Det gjør ikke noe om du ikke kjenner den du sitter ved siden av.
  2. Om du må stå på bussen-gå helt bakerst. De femten som vil inn får ikke plass framme hos sjåføren.

  [Reply]

  Reply
 7. wine-fueled narcissism

  March 30, 2010 12:04

  Spot on! Herregud, jeg gjorde en undersøkelse for en tid siden, om hva folk føler om andre som går på før de i bussen/trikken/banen har fått gå av. Hehe. Jeg sier bare, jeg kan love deg at 2/3 av de du presser deg forbi på din innbitte vei INN i vogna, tenker meget ufine tanker om deg.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


7 − = two

CommentLuv badge