På knekkebrødkjøret

, , 19 Comments

Jeg har visst havnet på knekkebrødkjøret. På hjemmelaget knekkebrød-kjøret, faktisk. Det er slett ikke så avansert som det høres ut og er et helt uslåelig alternativ til kjøpeknekkebrød, særlig for glutenfrie folk som meg selv. Wasa glutenfritt kan bare gå og legge seg – knekkebrødet mitt er grovt og sunt og smaker tusen ganger bedre!

Er dere overbevist? Her kommer oppskriften, som er en litt modifisert variant av en oppskrift jeg fant inne hos Myk Start:

4 dl mel
3 dl lettkokte havregryn
1 dl havrekli
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 ts havsalt
1 ts bakepulver
7 dl vann

Jeg syns ofte det blir akkurat litt for mye røre, så jeg pleier å knipe inn bittelitt på melet og havregrynene. Det er så irriterende å stå igjen med en liten kladeis i bakebollen når det ikke er mer plass på stekeplaten.

Det fabelaktige med denne oppskriften er at man kan variere og bytte ut og eksperimentere alt man vil og resultatet blir like glimrende hver gang. For eksempel funker det med all slags mel, jeg har variert med ymse glutenfrie melblandinger, bokhvetemel, havremel og det som ellers har stått i skapet. Hvis jeg er tom for sesamfrø så tar jeg kanskje litt risflak eller hirseflak i stedet og kanskje bytter jeg ut en av desiliterne havregryn med quinoaflak i stedet. Hei hvor det går!

Etter at du har klisset sammen det våte og det tørre i en bakebolle så fordeler du det på to stekeplater og stryker det jevnt utover med en slikkepott. Jo tynnere lag, jo sprøere knekkebrød. Så drysser du kanskje litt frø oppå hvis du liker det, deler opp i passelig store biter (jeg syns 4 ganger 3 er ok) og steker begge brettene samtidig i ovnen på 180 grader i 50 minutter. Bare husk på at hvis du ikke har varmluftsovn så må du bytte plass på brettene etter halve tiden.

Når knekkebrødene er ferdig stekt skal de avkjøles i ovnen med døra på gløtt. Nam!

(Og for dere interiørnerder der ute så kan jeg opplyse om at voksduken på bildene er fra Stoff&Stil og tallerkenen er fra Turi Design/Figgjo)

 

19 Responses

 1. Mariann

  April 29, 2010 21:30

  Jeg har laga akkurat de samme flere ganger, og kan skrive under på at de er veldig gode – og veldig enkle!

  [Reply]

  Reply
 2. Ingebjørg Sofie

  April 30, 2010 01:49

  Mmm, hjemmelaget knekkebrød er fantastisk! Og det er virkelig et “kjør” også, har ikke spist annet til frokost og kveldssnask siden jeg begynte å bake.

  Men jeg lurer på noe – hvorfor bakepulver? Hva slags effekt får det? De skal jo være flate uansett? Jeg har aldri brukt det hittil i alle fall, men prøver gjerne neste gang.

  Jeg pleier forøvrig bare å steke dem i 30 min, steker da kun et brett av gangen grunnet brettmangel. Og hvis de ikke er sprø by then skrur jeg bare ned på varmen og lar dem stå noen min. til.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg har begynt med bakepulver fordi jeg syns de blir litt mindre kompakte da. Det er jo mange kjøpeknekkebrød som har luftbobler i seg også. Men flate blir de uansett ja :-)

  [Reply]

  Reply
 3. Mariann

  May 1, 2010 11:39

  Et tips kan jo også være at hvis man glemmer å kutte opp knekkebrødene (*host*), eller røra er før løs til å ville dele seg ordentlig, er det bare å ta bretta ut av ovnen, kutte ønsket størrelse med pizzahjul, og smelle dem inn igjen. Dette kan man gjøre allerede et par minutter etter at man satte knekkebrødene inn og til de har blitt helt sprø.

  [Reply]

  Reply
 4. Anja

  May 1, 2010 12:08

  Tusen takk for godt tips! Har i min glutenfrie tilstand tenkt at knekkebrød = Wasa = kjipe greier. I formiddag har jeg laget min første porsjon med Makeløse Knekkebrød, og hvilket resultat! Superenkelt og veldig godt.

  [Reply]

  Reply
 5. Ask for Answers

  May 1, 2010 13:38

  Dette både ser og høres utrolig godt ut. Skal absolutt prøve! ..Eller gi oppskriften til mamma. Jeg synes baking er et skikkelig ork :p

  Ser du linker til meg, så tenkte jeg bare skulle si at jeg har flyttet bloggen min til en ny plattform, og dermed fått ny adresse :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Fiksa! :-)

  [Reply]

  Reply
 6. Galithralia

  May 1, 2010 20:03

  åå så bra! har selv gluten allergi og wasa vel..ja har haugevis av pakker av dem fordi jeg har sjeldent tid til å bake skikkelige brød, og de glutenfrie brødene er svindyre og ikke så mye å skryte av. Men du kan tro jeg er lei av Wasa sine glutenfrie knekkebrød!

  Kan jeg spørre hvilke merker du har brukt sv glutenfri mel?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Nå bruker jeg Finax fiberbrødmix og før det brukte jeg en annen blanding jeg hadde stående etter en tur til Sverige (husker ikke merket, dessverre). Jeg også får meg sjelden til å bake brød, så nå går alle brødblandinger jeg har stående i skapet med til å lage knekkebrød i stedet :-)

  [Reply]

  Reply
 7. Irene

  May 3, 2010 15:32

  Nam, dette saa veldig godt ut! Jeg skal jammen prove det selv, og tipse mamma om det – hun har coliaki og baker masse, saa hun har sikkert lyst til aa prove.

  [Reply]

  Reply
 8. mykstart

  May 3, 2010 17:01

  Hei. Så hyggelig at du er på knekkebrødkjøret! :-) Disse har virkelig blitt poppis rundt omkring.

  Når det gjelder bakepulver.. hm.. og kompakthet. Så har jeg oppdaget det, at om røra blir for fast, så kan de virke litt kompakte. Men om røra er passe våt og klaskete så blir de herlig sprø uten at du får den tunge feelingen.
  Du har rett i at kjøpeknekkebrød ofte har luftbobler i seg, men tror mer at det er gjær eller surdeig som hever dem da.
  Har prøvt med surdeig en gang, men er ikke helt i mål med den biten der enda. De blåste seg ganske mye opp. :-)

  Prøv også et dryss av Maldonsalt oppå dem, med litt ekstra solsikkefrø. mmm veldig godt.

  Mmmmm..

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg har også funnet ut at jeg liker røra så våt som mulig – da blir den enklere å ha med å gjøre også. Maldonsalt oppå var en god idé, det skal jeg prøve neste gang!

  [Reply]

  Reply
 9. Hanna

  May 10, 2010 23:26

  Så fin oppskrift, de ble veldig gode!

  Noen av mine ble utrolig harde/nesten litt seige, sånn at man fikk litt vondt i tenna. Kan det være fordi jeg ikke har varmluftsovn? Eller kanskje jeg ikke blanda deigen godt nok.. Tar gjerne i mot tips! I hvert fall: super oppskrift!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Så bra at du likte dem! Jeg tror Mykstart har et godt poeng lengre opp i kommentarfeltet, nemlig at røra bør være temmelig våt. Jo våtere røre, jo sprøere og mindre kompakte/seige knekkebrød. Så da må du enten knipe inn litt på det tørre i oppskriften, eller øke mengden med vann.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


− six = 1

CommentLuv badge