Påskeegg

, , Leave a comment


Påskeaften har i dag blitt feiret hos Søstern i tradisjonell stil med lam til middag og familiær leting etter påskeegg (jeg fant mitt sist! hmpfr). Jeg kom på at jeg i grunnen var ganske blank på hva egg har med påske å gjøre, så jeg lette litt på nettet og her er noe av det jeg fant:

Påskeharen er visstnok den som kommer med eggene og gjemmer dem i hagen påskemorgen. Det at påskeharen er en protestantisk tradisjon, blir forklart med at det i katolske områder på 1700-tallet bygde seg opp store lagre av egg gjennom fastetiden før påske. Ettersom protestantene ikke ville gjøre barna sine oppmerksom på den katolske skikken med faste, kom de opp med påskeharen som forklaring på hvorfor det var så mange egg. Clever!

En fantastiske historie fra Ukraina forteller at verden skal fortsette så lenge folk holder på tradisjonen med påskeegg. Hvis man slutter med dette skal en forferdelig orm som frem til nå har vært lenket fast, ødelegge hele verden. Hvert år sender ormen ut tjenere for å se hvor mange egg som har blitt laget og hvis det er få, løsner lenkene hans litt. Hvis det derimot er mange påskeegg, blir lenkene strammere og det gode vinner over det onde i enda et år.

Vel, om noen lurte på om de skulle spise et marsipanegg til så vet de nå forhåpentligvis hvilket ansvar som hviler på deres skuldre.

 

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


× 1 = nine

CommentLuv badge