Pay it forward

, , 22 Comments

På tirsdag var jeg på Hello Saferide-konsert, hurra! Det var mye (for meg) ukjent musikk fra det nye albumet, så da hun spilte Anna passet jeg selvsagt på å synge med for full hals. (At jeg var på kveldens tredje vinglass hadde muligens også noe med saken å gjøre). Ved siden av meg sto det en søt, fremmed blondine og etter at sangen var ferdig, snudde hun seg mot meg og sa “Du har fin stemme!” “Hva?” sa jeg. “Jeg hørte at du sang nå og det var veldig fint!” sa hun. Uten baktanker, agenda eller påfallende mye alkohol i blodet.

Episoden minnet meg om hjemturen fra Dublin i oktober. Jeg satt ved siden av en far og hans to år gamle datter og vekslet ikke et ord med noen av dem hele flyturen. Da vi landet fniste vi litt sammen av Ryanairs snodige rutiner (de kjører fanfare over høyttalerne når de lander presist) og så spurte han meg om jeg skulle til Oslo. Det skulle jeg og da lurte han på om jeg ville sitte på med han, siden han skulle kjøre bil. Jeg sa at jeg reiste med en kompis og at han sikkert ikke hadde plass til oss begge, og regnet med at den ekle mannsgrisen som forsøkte å plukke opp fremmede jenter på rutefly, skulle ta hintet. Men neida, Homovennen kunne gjerne bli med han også, det var ikke noe problem.

Det viste seg at han bare var en veldig hyggelig irsk fyr som hadde lyst til å være grei med noen medpassasjerer og samtidig få selskap på bilturen fra Sandefjord til Oslo. Det ble en veldig hyggelig tur og da han satte oss av sa han at “this is one of those situations where you can’t pay back, so you’ll just have to pay it forward”.

Det er vakkert. Vi burde alle pay it forward litt oftere; gi fremmede mennesker komplimenter uten baktanker, hjelpe folk vi ikke kjenner bare fordi vi har lyst. Så dette er dagens oppfordring folkens; gå ut og gjør ukjente mennesker glade – de kommer til å huske det i årevis fremover!

 

22 Responses

 1. Rune B

  November 27, 2008 10:33

  Fin post (igjen!), Frk Makeløs! Det gjør meg glad i timesvis når noen er kule mot meg i situasjoner da de ikke behøvde å være det. Prøver selv å betale forward når jeg kan. Trist da at jeg av og til blir møtt med misstenksomhet fra damer …

  [Reply]

  Reply
 2. Delirium~

  November 27, 2008 13:15

  Det er et kjempefint prinsipp! Jeg prøver så godt jeg kan å benytte meg av det, hjelpe noen ned en trapp, gi komplimenter til kanskje vilt fremmede osv.

  Og så blir jeg jo selv helt tussete av begeistring når noen gir meg et helt uventet kompliment. Som den fremmede damen på trikken som sa jeg hadde så fin jakke. Og damen på Narvesen som da jeg nyklippet og 15 åring var på vei til Den Skumleste Klassefesten og hun ut av det blå smilte til meg og sa at jeg var så fin på håret – det var en Delirium med et shot selvtillitt som dro på den festen :)

  [Reply]

  Reply
 3. Sigrid

  November 27, 2008 13:25

  Fin historie og et bra prinsipp!!

  Utover det må jeg takke for en strålende Hello Saferide konsert. Oppdaget bandet gjennom bloggen din, og oppdaget veldig mange bra låter på konserten. Så takk for den!

  [Reply]

  Reply
 4. Frøken Makeløs

  November 27, 2008 13:34

  Rune B: TImevis? Jeg blir fortsatt glad av å tenke på den fremmede damen som sa at jeg hadde fine sko på trikken for flere år siden :-)

  Skjønner at det er kjipt å bli møtt med skepsis når man prøver å være grei – og det burde jo ikke være sånn – men problemet er vel at det er så mange slaskete folk der ute som prøver å lure hverandre?

  Sandra Banan: Det er det, og faktisk litt ekstra hyggelig når det er folk man ikke kjenner. Blir litt mer uventet da liksom.

  Serendipitycat: Da hadde det ikke vært krig, hurra! :-D

  Delirium: Jeg også, et er noe med at man ikke venter det – derfor oppleves det som enda mer ærlig. Og da betyr de jo mer enn hvis det er noe som noen lirer av seg fordi de syns de må..

  Sigrid: Er det sant, var du der fordi du hadde lest om dem her? Så stas! Hun jeg skulle på konserten med oppdaget også bandet gjennom denne bloggen (hun ble forhindret fra å dra) , hurra!

  [Reply]

  Reply
 5. Frøken Makeløs

  November 27, 2008 18:53

  Britt Åse: Og så passer det jo ekstra bra nå rett før jul! :-)

  Alter Ego: Som safe ride (trygg tur, liksom). Hun er visst klar over at det er et snodig navn og skal ha sagt at det er “inspired by an intelligent bus driver in a drug-addicted small town, don’t ask.”

  [Reply]

  Reply
 6. Alter Ego

  November 27, 2008 19:33

  Hmh. Saa vet man det ;-) Kanskje hun har vaert borti en fyr som ligner han tbanefoereren i tigerstaden som paa full-holmenkollbane-soendager sier: “Hvis menna slipper ut pusten og damer drar inn puppa faar vi skvisa inn et par stykker til foer vi forlater stasjonen…” ?

  [Reply]

  Reply
 7. Frøken Makeløs

  November 27, 2008 19:47

  Haha, sånne folk er tøffe. Det er en av bussjåførene på 20-bussen (?) som driver og skravler hele tiden. Hm, har ikke hørt/sett han på lenge nå forresten, kanskje han har slutta – eller fått beskjed om å holde munn?

  Uansett, jeg syns det er så koselig at han snakker til folk over høyttalerne at jeg ble rent snurt da han ikke sa noe til meg når jeg gikk av bussen..

  [Reply]

  Reply
 8. ulme

  November 27, 2008 22:01

  Kloke, kloke ord! :-)

  Jeg husker jeg gikk bort og betalte en parkeringsbillett for en bil (personen traff jeg aldri) mens parkeringsvakten stod og skrev ut bot. til den bilen Parkeringsvakten måtte jo bare gå videre uten å kunne levere fra seg bota, og jeg kunne stå og smile litt for meg selv.. :-)

  Og så må vi kanskje være flinkere til å bare “ta imot” og ikke alltid mistenke folk for å ha en baktanke hvis de gjør noe positivt mot oss. :-)

  [Reply]

  Reply
 9. Frøken Makeløs

  November 27, 2008 23:34

  Ulme: Åh, det var da helt utrolig fint gjort! Og så til og med noe som vedkommende aldri fant ut selv – dette må da bety god karma og lønn i himmelen og alt det der i massevis! Hurra for deg!

  [Reply]

  Reply
 10. TerraDiva

  November 28, 2008 09:01

  Hmmm…dette er jeg veldig opptatt av. Gode gjerninger tror jeg har en egen evne til å “formere seg” her i verden. Før når det fantes gammeldagse parkometere ( før billettsystemet kom), vet jeg om en som nærmest hadde som hobby å putte på en krone eller to på de som holdt på å gå ut på tiden.
  Selv er min beste opplevelse da jeg ga bort et klipp på Flexikortet mitt på bussen til en superstresset svenske på forretningsreise som manglet kontanter og som skulle rekke flytoget. Han ble helt perpleks, og ville absolutt “gjøre opp for seg” der og da. Til slutt måtte jeg be ham om å bare ta imot, og “pay it forward” når han fikk sin mulighet :) Det er sant at det kan være godt å gi bort og vanskelig å ta imot noen ganger.

  [Reply]

  Reply
 11. RosaVerden

  November 28, 2008 21:57

  Jeg så filmen “Pay it forward” for en del år siden. Den var forferdelig trist, og jeg gråt..
  Men budskapet traff meg mitt i hjertet!

  Selvfølgelig er det utopisk å tro at alle som mottar noe godt og med beskjeden om å “gi det videre” på en eller annen måte, kommer til å gjøre det.

  Men for de som får åpnet øynene og endret holdningene sine ovenfor fremmede, og ovenfor dem man omgås med, så tror jeg nok hverdagen blir hyggeligere og mere givendes :-)

  [Reply]

  Reply
 12. Frøken Makeløs

  November 29, 2008 00:21

  Hm, har ikke sett den. Vi kan selvsagt ikke regne med å forandre andre mennesker, men man kan jo alltids oppforde folk til å gjøre bra ting – i tillegg til å gjøre det selv. Starting with the man in the mirror, liksom :-)

  [Reply]

  Reply
 13. Sorgenfri

  November 29, 2008 13:28

  Uff, jeg får alltid så dårlig samvittighet når jeg tror noen har baktanker med å være snille, og det viser seg at de faktisk bare ER snille.
  Og nå har du jo holdt din del av avtalen med å skrive et fint blogginlegg om ham, og sikkert også inspirert andre til å gi forover.
  :o)

  [Reply]

  Reply
 14. Frøken Makeløs

  November 29, 2008 17:42

  Sorgenfri: Jeg vet, det er utrolig trist at vi er så vant til kjipe folk at vi misforstår ekte raushet. Og gode handlinger får jo ofte store ringvirkninger, mye mer enn den som gjorde noe bra i utgangspunktet kanskje hadde planlagt eller får vite om. Det er så bra!

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


+ seven = 10

CommentLuv badge