Resultater fra leserundersøkelsen 2012

, , 38 Comments

Nesten 300 av dere tok dere tid til å svare på leserundersøkelsen. Wow! Det er langt flere enn jeg hadde forventet – det var jo tross alt ganske mange spørsmål å pløye gjennom. Tusen, tusen takk! Jeg har blitt mye klokere og fått masse innsikt i hvem dere er, hva dere liker å lese om og hvorfor dere bruker tid på akkurat denne bloggen. Hurra!

Den Typiske FM-leseren
Oppsummeringer av slike undersøkelser kan fort blir veldig mye tall. Så i stedet for å prøve å dekke alt, viser jeg dere heller en representativ profil av Den Typiske FM-leseren. (Dere som har mange studiepoeng i kvantitativ analyse får bare bære over med meg, dette er helt sikkert ikke en vitenskapelig korrekt metode for å presentere statistikk. Jeg unnskylder meg med at jeg bare har hatt halvparten av Hellevik-boka på pensum – og at den boka var grunnen til at jeg ikke valgte sosiologi grunnfag..).

Anyways! Her er Den Typiske FM-leseren:

 • 31 år gammel kvinne
 • Bor i Oslo
 • Har ett barn
 • Mastergrad fra universitet/høgskole
 • Tjener 500 000 i året
 • Stemmer Arbeiderpartiet
 • Kaller seg selv feminist

Hun kjenner meg ikke og oppdaget bloggen da hun fulgte en lenke fra en annen blogg for et par år siden. Hun kikker innom med jevne mellomrom for å se om det har kommet noe nytt og liker å lese om både feminisme og likestilling, familieliv, foreldrerollen og personlige anekdoter. Er ikke like begeistret for å lese bloggposter om blogging, men i det store og det hele er hun veldig fornøyd med temaene som blir tatt opp.

Hun velger å bruke tid på akkurat denne bloggen fordi det er både lærerikt og underholdende, dessuten syns hun det er et hyggelig sted å henge. Hun legger sjelden igjen kommentarer, men når hun gjør det er hun ikke spesielt opptatt av å få direkte svar fra meg i kommentarfeltet. Hun har ikke anbefalt bloggen videre og følger den ikke på Facebook. Hun blogger ikke selv, men er en ivrig leser og følger flere enn 10 andre blogger.

Noen som kjenner seg igjen?

Nye svar gir nye spørsmål
Selv om jeg nå har fått mange svar og mye informasjon om dere, så er det et par ting jeg stusser på og som jeg håper dere kan hjelpe meg med å oppklare:

1. Hvorfor er det så mange som har svart at de ikke liker å lese om blogging?
Ett av temaene skilte seg negativt ut, og det var blogging. Bare en fjerdedel liker å lese om det og hele 55 prosent liker ikke å lese om det. Likevel er innleggene mine om blogging blant de mest leste og utløser ofte både engasjement og diskusjoner. Jeg syns dette er litt underlig, men har et par hypoteser:

Hva tror du? Har hypotesene mine noe for seg? Eller har du andre forklaringer?

2. Hva gjør at dere ikke følger bloggen på Facebook?
Seksti prosent følger ikke bloggen på Facebook. Og det er jo ikke sånn at jeg skal tvinge noen til å gjøre det, men jeg lurer jo på hvorfor. Er dere ikke på Facebook? Bruker dere Facebook kun for å kommunisere med vennene deres (åh! Da går dere glipp av helt enormt mye bra!!)? Tenker dere at det blir for mye FM hvis dere begynner å følge bloggen på Facebook også? Eller visste dere ikke at bloggen hadde en Facebookside?

Jeg lurer altså veldig og benytter frekt anledningen til å reklamere litt. For FM på Facebook er langt mer enn pushing av nye bloggposter. Det er der jeg deler mange av de interessante artiklene om foreldrerollen, likestilling, feminisme og blogging som jeg finner rundt omkring på nettet. Jeg lenker til fine innlegg som andre bloggere har skrevet. Jeg legger ut bilder, for eksempel fra da Casa Kaos og jeg var på Tv2 og sier fra når jeg for eksempel skal intervjues på radio.

Og best av alt: Det blir ofte veldig, veldig fine og interessante diskusjoner der. Ettersom Facebook krever at alle opererer med fullt navn og bilde, kommer vi liksom litt nærmere hverandre og blir litt bedre kjent der enn her på bloggen.

Facebooksiden til bloggen er rett og slett et veldig hyggelig community, og består av mange smarte folk som har mye interessant på hjertet!

Så altså; jeg lurer helt oppriktig på hvorfor såpass mange av dere ikke følger bloggen på Facebook. Og så kan jeg virkelig anbefale dere å gjøre det (men jeg lover å ikke bli grinete hvis dere likevel velger å holde dere unna..).

Hele oppsummeringen
Jeg skal selvsagt ikke sitte og gnure på svarene alene. Dette er jo deres undersøkelse! Derfor: her er hele oppsummeringen. Enjoy – og hjertelig takk for hjelpen!


 

Illustrasjon: Graham Blackall

 

38 Responses

 1. MandagsMor

  November 17, 2012 14:56

  Kan svare for meg selv ang Facebook: Er der meget sjelden for jeg synes FB er dønn kjedelig. Er innom de bloggene jeg følger og ser om det er noe spennende, men ikke ofte jeg finner noe. Kanskje jeg er på feil steder?
  MandagsMors siste bloggpost: Glefsing i kommentarfeltetMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg syns faktisk at Facebook har tatt seg veldig opp i det siste, fordi det er så mange bedrifter, organisasjoner og mennesker som deler så mye interessant. Man kan søke frem og like sider som snakker om temaer man er opptatt av (ingen grunn til å bare begrense seg til de norske!) og ikke minst finne flere lignende sider ut fra hvilke sider den første siden lenker til/liker. Tilsvarende finnes det en drøss med grupper som deler info og diskuterer ting innenfor et gitt tema. Du kan til og med opprette interesselister, hvor du samler alle sider du liker innenfor et spesifikt tema. Jeg har f eks opprettet en interesseliste som heter Feminisme og der får jeg masse nyheter og inspirasjon fra sider som skriver om akkurat dette. Skikkelig gull!

  [Reply]

  Reply
 2. Jenny

  November 17, 2012 18:00

  Jeg synes også FB er kjedelig. Twitter litt gøyere. Men du, hvordan får man laget en slik undersøkelse i bloggen? Morsomt!
  Jennys siste bloggpost: MusemberMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg brukte Google Docs, fungerte veldig bra :-)

  [Reply]

  Reply
 3. Anette Linnea

  November 17, 2012 18:35

  Jeg følger ikke noens blogg på fb. Grunnnen er at for meg er mange av bloggene jeg velger å følge en slags privatsak. Jeg har ikke lyst at alle jeg kjenner skal se hva jeg liker og bruker tid på. Noe synes jeg rett og slett at er fint å ha for meg selv.

  Å lese om blogg på en blogg er noe jeg ikke har behov for. Hvis jeg vil lese om fenomenet blogg går jeg til andre kilder. I tillegg blir det” lille magiske” med blogging avslørt. På samme måte som når man får vite om hvordan de lagde alle spesialeffektene før man ser en kul film. Ved metablogging blir bloggen mer knyttet til den virkelige verden og rasjonalisert. For meg er det ikke så viktig å se linken til virkeligheten verken på film eller i bloggosfæren. Jeg liker å lage min egen link til min egen virkelighet.

  Hilsen Anette Linnea (29 år, har 1 barn, bor i by og skriver ferdig masteroppgaven min som blant annet handler om en spesiell form for blogging).

  [Reply]

  Anne Reply:

  Helt enig med dette. Følger ingen blogger på Facebook – har alle på RSS i Google Reader, og stopper forbi poster når det er noe interessant.

  Jeg kunne heller tenke meg (som f.eks. Corporette gjør: http://corporette.com/2012/11/16/weekly-news-update-94/ ) en post i uken med interessante lenker her på bloggen, med litt refleksjon omkring de – enn å føle at man blir spammet med det på Facebook.
  Annes siste bloggpost: Broccoli and blue cheese soupMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Interessant at du sier det! Jeg har faktisk lurt litt på å ha noen innlegg som mer oppsummerer hva andre har sagt om et tema, enn en hel tekst om hva jeg mener om et tema. Tror det kan funke bra! Blir nok ikke helt sånn som den bloggen du lenker til gjør det, men tanken er sånn ca den samme.

  [Reply]

  Bente Reply:

  Akkurat samme grunn som meg! :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Takk for innspill! Du drar frem aspekter jeg ikke hadde tenkt på før. Lykke til med masteroppgaven, det høres spennende ut :-)

  [Reply]

  Reply
 4. Åshild

  November 17, 2012 20:07

  Jeg tenkte ikke over at det skjedde noe mer på Facebook. Når er jeg med også, selv om jeg kunne vært moren til gjennomssnittsleseren din.
  Åshilds siste bloggpost: Litt foranMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Supert! Gjennomsnittsleseren er én ting, jeg er veldig glad jeg har lesere som representerer andre liv enn gjennomsnittet også :-)

  [Reply]

  Reply
 5. Valiana

  November 17, 2012 20:43

  For min del treffer nok hypotese nr to best, jeg skjønte rett og slett ikke helt hvilke bloggposter det kunne være snakk om- de du refererer til var jo interessante og gode!
  Ellers følger jeg på Facebook :-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ah, så synd. Altså, synd at jeg formulerte meg så klønete. Jeg får tenke litt på hvordan jeg skal gjøre det fremover. Har mange tanker om blogging, men det finnes jo også andre kanaler enn denne bloggen :-)

  [Reply]

  Reply
 6. Anita

  November 18, 2012 00:03

  Følger deg på FB og er enig med deg- liker å følge oppdateringer fra bedrifter/organisasjoner og andre ting jeg er opptatt av. Når deg gjelder innlegg om blogging så er jeg en av de som svarte at jeg ikke liker å lese om blogging. Da jeg svarte det så var det vel mest fordi jeg synes folk skal få blogge om hva de vil- uten å måtte tenke på om det de de velger å blogge om skaper prestasjonsangst for andre. Synes bare det er uinteressant å ha diskusjoner om rosabloggere bør blogge mindre om interiør/bakeprosjekter/barn sett fra et samfunnsansvarlig perspektiv. Ellers liker jeg bloggen din godt selv om jeg synes det kan være litt mye feminisme til tider – men så kan jeg jo bare slutte å lese bloggen din om det blir for mye ;-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Synd hvis du slutter å lese helt, men det går kanskje an å bare hoppe over det du syns er uinteressant? :-)

  [Reply]

  Reply
 7. Ida

  November 18, 2012 02:24

  Jeg forsto nok heller ikke helt hva spørsmålet om innlegg om blogging innebar. Hadde jeg tenkt meg om, hadde jeg nok svart at det var interessant.

  Jeg følger nesten ingen bedrifter eller organisasjoner på Facebook, det gjør jeg heller på min nyopprettedeTwitterkonto (det har tatt meg vanvittig lang tid å komme meg på Twitter.. Og jeg som er aktiv på det meste som finnes av sosiale medier). På Facebook er jeg bare venner med venner.
  Idas siste bloggpost: Valgvake i skogenMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Takk for innspill! Hyggelig at du syns det er interessant- og facepalm til meg selv for klønete formulering..

  Kan anbefale å følge bedrifter og organisasjoner på Facebook også. Syns det er mange som begynner å bli flinke til å produsere interessant innhold der! :-)

  [Reply]

  Reply
 8. Gitte

  November 18, 2012 02:27

  Jeg tror dette er en den mest givende bloggen jeg følger på Facebook. Kjempekjekt å få relevante og interessante linker utenom bloggpostene! De fleste bloggsider oppdaterer kun når bloggen blir oppdatert – og det får jeg med meg gjennom Bloglovin’.

  Da jeg leste temaet blogging, tenkte jeg automatisk på unnskyldende metablogging som man møter andre steder: “Beklager at jeg ikke har oppdatert på en stund, men det har vært travelt i det siste …” og innlegg om mangel/leting etter blogginspirasjon. Glemte helt at du blogger om blogging på en mer spennende måte! Folk kan gjerne si at man ikke skal overanalyse og la folk blogge om det de vil, men jeg kommer alltid til å undres over hva som ligger bak de bevisste og underbevisste valgene vi tar, særlig på en ganske offentlig arena som blogg.
  Gittes siste bloggpost: Switcheroo Book by Hana PesutMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Så hyggelig å høre! Tusen takk! Og helt enig – Facebooksiden er et veldig fint tillegg til bloggen.

  Jeg undres også. Og på individnivå må alle gjerne bare blogge om akkurat det de vil, men når mange tar de samme valgene får det konsekvenser for samfunnet vi lever i. Det syns jeg er superinteressant!

  Forøvrig enig i at den type metablogging du nevner er veldig kjedelig å lese..

  [Reply]

  Reply
 9. silje

  November 18, 2012 18:47

  Det jeg undres over er alle disse 31-åringene som tjener 500 000 i året. Hva driver dere med, egentlig?

  [Reply]

  ingeniøren Reply:

  Jeg jobber i det private næringslivet:)

  [Reply]

  AK Reply:

  Økonomutdannet leder i det private næringslivet, med tilhørende antall timer arbeid

  [Reply]

  Reply
 10. Ellen

  November 18, 2012 19:11

  Det kan hende at lereserne ikke kommer hit for blogging, men at det er inspirerende å lese om det likevel? Det kan hende at man ikke tenker på de innleggene du nevner som Om Blogging?

  Jeg har et halvt grunnfag i sosiologi, hehe!
  Ellens siste bloggpost: DETTE ER MIN ALLER SISTE POST i BLOGGER!My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, virker som det var mange som ikke tenkte på de innleggene jeg nevnte som “Om Blogging”. Men det er jo oppløftende å høre at det tross alt er mange som setter pris på den typen innlegg – ettersom jeg syns det er et så utrolig interessant tema selv :-)

  [Reply]

  Reply
 11. Livet i Casa Didriksen

  November 19, 2012 00:24

  Er nok ikke din typiske leser. Tre barn, laaaaaangt fra Oslo (selv om jeg sitter der i kveld) og leser gjerne innlegg om blogging. I tillegg følger jeg deg på Facebook. Så for en gang skyld er jeg ikke en av saueflokken….
  Livet i Casa Didriksens siste bloggpost: Meg og kunst…My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Er det ikke litt deilig, da? :-)

  [Reply]

  Reply
 12. Gromykl

  November 19, 2012 02:30

  Jeg svarte ikke på undersøkelsen men er nok en ganske gjennomsnittlig leser ja:) nå følger jeg deg på FB også, har ikke tenkt på å følge blogger der pga tenkte det var bare linker til bloggen, men du har gode poeng for å gjøre FB mer spennende! Er ganske stille der nå i forhold til før så har såvidt begynt å følge litt organisasjoner, men er skeptisk til for mye spam som andre her. Liker bloggen din veldig godt! Kjenner meg godt igjen i problemstillinger og tanker. Keep it up :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Takk for det! Og så hyggelig at du har begynt å følge bloggen på Facebook. Jeg skal gjøre så godt jeg kan for å ikke skuffe! :-)

  [Reply]

  Reply
 13. Guro

  November 19, 2012 10:19

  Jeg er tydeligivs en av dine typiske lesere; 31 år, ett barn, mastergrad osv. Jeg krysset også av for at jeg ikke liker innlegg om blogging. Trekker tilbake det nå som jeg ser hva du kategoriserer som “innlegg om blogging”, for de innleggene liker jeg. Da jeg krysset av, tenkte jeg at det var innlegg av typen “hvorfor jeg blogger i dag..jeg har ikke noe å skrive om, og jeg skriver om det…”. Når jeg ser etter, så har ikke du denne typen innlegg. Har ikke fulgt deg så lenge, så det var sikkert derfor jeg misforstod. Liker bloggen din veldig godt :) Og du, statistisk sett det er ingen ting i veien med å presentere gjennomsnittet. Det er lov det:)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  My bad, skjønner at jeg burde formulert meg klarere. Kanskje jeg til og med bør revurdere navnet på kategorien jeg arkiverer slike innlegg i. Nå heter den Metablogging og det er sikkert ikke optimalt. Forslag mottas med takk!

  Hoho, takk for statistikk-godkjenning! :-)

  [Reply]

  Reply
 14. Ingrid

  November 19, 2012 12:15

  Hoho den typiske FM leseren er jo meg, og da mener jeg virkelig spot on:)

  For min del er det ikke alle poster om blogging som fenger like mye fordi det blir litt for internt. Og diskusjonene som følger blir ofte mellom ulike bloggere hvor den ene gjør slik og den andre gjør slik. Iom at jeg ikke blogger selv så treffer det meg rett og slett ikke like mye som andre poster du har.

  Følger heller ikke bloggen på FB, nå har du jo fått en sånn fin link til den på nettsiden din, så føler jeg får med meg det viktigste der. Og noen ganger følger jeg linker derfra. FB bruker jeg for å holde kontakt med venner, og ja det er sikkert mye jeg går glipp av, men jeg velger å prioritere andre ting. Også er det liksom litt ekstra trivelig å komme på jobb og titte innom nettsiden og se om det er kommet noe nytt:)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, ser den med at det kan bli for internt. Og det er jo overraskende mange av dere som leser FM som ikke blogger selv. Jeg skriver et notat bak øret – men kan ikke love å slutte å skrive om blogging (syns det er så utrolig fascinerende selv..) :-)

  [Reply]

  Reply
 15. Toner av tanker

  November 19, 2012 14:44

  Spot on på 4 av 7 punkter du listet opp….

  Men, jeg er ikke feminist, og ville aldri kalt meg det heller. Ikke leser jeg spesielt mye om likestilling heller. Det stemmer at jeg har fulgt lenken fra en annen blogg, og har nok ikke anbefalt deg videre selv. Har ikke fulgt deg lenge nok selv.

  Derimot følger jeg deg på facebook. Er stort sett der, gjennom leserlisten min i wordpress og et knippe lagrede blogger jeg leser. Titter innom i ny og ne, men er usikker på om jeg har kommentert hos deg før…. :P
  Toner av tankers siste bloggpost: Romfolket må akseptere likhet for lovenMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Tror kanskje ikke du har kommentert her før, veldig hyggelig at du benyttet sjansen nå! :-)

  [Reply]

  Reply
 16. Bjørg, mellom linjene

  November 19, 2012 16:37

  Eg er visst og ganske gjennomsnitteleg, ser eg.

  Eg følgjer ikkje blogger på facebook, fordi eg bruker google reader til å følgje blogger. Facebook bruker eg til å utveksle trivialiteter med gamle kjente. Kvart til sitt bruk, liksom…
  Bjørg, mellom linjenes siste bloggpost: LoppemarkedlykkeMy Profile

  [Reply]

  Reply
 17. AK

  November 19, 2012 22:12

  Gjennomsnittlig leser som ikke er på Facebook (!) og som oppfattet skriverier om blogging som “hør jeg blogger”. Er forsåvidt mer enn bare interessert i temaene du lister under temaet Blogging. Super blogg!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Så hyggelig, takk for det! :-)

  [Reply]

  Reply
 18. Tine

  December 3, 2012 18:38

  Jeg lo litt da jeg leste sammendraget for et par uker siden. Jeg er IKKE gjennomsnittsleseren din. Men jeg liker bloggen din for det – og det jeg ikke synes er interessant det hopper jeg over.

  31 år gammel kvinne – Blir 30 på søndag, så ok nesten
  Bor i Oslo – Nei, Trondheim
  Har ett barn – Ingen barn
  Mastergrad fra universitet/høgskole – Svennebrev
  Tjener 500 000 i året – Ikke helt, men nesten
  Stemmer Arbeiderpartiet – Nei
  Kaller seg selv feminist – Har litt problemer med å definere feminist.

  Apropos det med feminisme. Jeg husker ikke om det var du som skrev det, eller om det var noen andre. Men jeg sa meg enig. Jo, jeg er for at jeg som kvinne skal ha like rettigheter som menn. Er det å være feminist? Jeg er jo ingen rødstrømpe. Jeg tror ikke jeg vill turt å “stå på barrikadene” og kjempe for alle kvinner. Men jeg kjemper for meg selv og mine egne rettigheter. Er jeg da en ego-feminist?

  Jeg tror jeg følger deg på Facebook – egentlig unødvendig, for du er med i bloggeruten min sammen med morgenkaffen.

  Jeg begynte å lese bloggen din en god stund før du traff Helten – Jeg har ikke anelse om hvor lenge. Men koste meg godt da innlegget om Helten kom. “Så godt for henne”, tenkte jeg.

  Jeg trives her, jeg. Med de temaene du har. Og som jeg skrev i sted, det jeg ikke liker – hopper jeg over!

  Ha en nydelig mandag – OG 3. desember!

  -Tine
  Tines siste bloggpost: Instagram * NovemberMy Profile

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


5 × = thirty five

CommentLuv badge