Rot = for mange ting

, , 12 Comments

Jeg har hatt en liten åpenbaring: Det er ikke rotete hjemme fordi vi har for få kvadrameter eller for lite oppbevaringsplass. Det er rotete hjemme fordi vi har for mange ting (ok, litt fordi vi er dårlige til å legge ting tilbake på plass også, men det er en annen sak).

Dette vil si at:

 1. Det blir ikke mindre rotete av å kjøpe større hus eller flere skap.
 2. Det blir ikke mindre rotete før vi faktisk kvitter oss med en anselig mengde ting – og ikke erstatter dem med nye ting.

Det er selvsagt ikke tilfeldig at jeg har hatt en slik eureka-opplevelse akkurat nå. For med få uker igjen til jul, dukker spørsmålet uunngåelig opp; hva ønsker du deg?

Og jeg kan svare; bøker, kremer, pynteputer, lysestaker, ny pc, fin kjole og høretelefoner. Eventuelt kan jeg svare; skoskap, kleshengere, bokhylle og oppbevaringsbokser.

Men ikke bare trenger jeg færre – ikke flere – ting, jeg har også penger til å gå og kjøpe akkurat det jeg ønsker meg helt selv. Så i stedet har jeg tenkt; hva kan jeg ønske meg som jeg bare kan få av den jeg ønsker meg det av? Er de flinke til noe jeg trenger hjelp til?

Derfor ønsker jeg meg i stedet full oppgradering av gammel pc av min svært datakyndige mann og en hel dag med rydde/kaste/organiseringshjelp av mine foreldre, som både er driftige, gode til å organisere og ikke minst knallharde på å kaste gamle og ubrukelige ting.

Hva ønsker du deg til jul?

 

12 Responses

 1. Gitte

  November 29, 2012 16:38

  Selv som student opplever jeg å ha altfor mange ting og kjenner at jeg er ganske lei av å forholde meg til dem. De roter til leiligheten, og jeg får dårlig samvittighet når de blir liggende for lenge uten å brukes. Da vil jeg mye heller at venner og familie kan gi av tiden sin – å dra på kino, restaurant, konsert eller teater sammen er supre gaver, spesielt fra de jeg ikke får sett så ofte på grunn av studiested.

  Jeg har aldri ønsket meg hjelp i gave, men jeg liker ideen! Jeg vil mye heller få assistanse til å organisere tingene mine, enn å få ekstra ting å styre med.

  [Reply]

  Reply
 2. Maja H

  November 29, 2012 19:14

  Vi har åpenbart vært i det samme tankesporet i det siste :)

  Jeg sliter med å komme på noe som helst å ønske meg i år. Samboer og jeg har bestemt oss for å ikke kjøpe dyre gaver til hverandre pga nylige møbelinnkjøp, og jeg er uansett veldig motstander av at man på død og liv skal blakke seg i jula. Folk flest har alt de trenger og vel så det, og jeg vet ihvertfall at jeg selv er slik at om jeg ønsker meg noe så kjøper jeg det selv. Om det er noe som står på listen som jeg ikke har prioritert selv så måtte det vært krølltang – det hadde vært fint å få under treet!
  Maja Hs siste bloggpost: On the subject of cullingMy Profile

  [Reply]

  Reply
 3. Tiqui

  November 29, 2012 20:04

  Om man MÅ ønske seg en gave, så er det lurt å ønske seg noe som kan brukes og brukes opp – slik at det ikke opptar mer plass en den tiden det tar å bruke det opp. En flaske vin, noe god mat, stearinlys eller annet som før eller siden forsvinner av seg selv. Ellers er billetter en strålende ide, fordi da får man en opplevelse, gjerne sammen med giveren, og det tar ingen plass.

  Ellers likte jeg tanken om å be om “gavekort” på tjenester, som jo også blir en sosial happening sammen med den man får hjelpen av.

  Flere ting trenger man helt definitivt ikke.

  :) Tiqui (som nettopp har flyttet og innser at selv om leiligheten er 30 kvm større så blir det ikke plass til alt, både fordi mye ikke lenger passer, men også fordi du har rett – større plass gjør det ikke mindre rotete)
  Tiquis siste bloggpost: Den falske ingenjören ock andra svenska spår i ArgentinaMy Profile

  [Reply]

  Reply
 4. Carina

  December 1, 2012 12:18

  Gode poeng. Etter hvert som barnet blir større her hjemme får jeg stadig spm om vi ikke skal få oss noe større snart, 67 kvadat er visst ikke nok for tre stk. Ellers så ønsker jeg meg faktisk nye veggskap til jul. Dog på halv str enn de vi har, noe som betyr at vi må kaste/gi bort halvparten. Håper det vil hjelpe på kaoset.. Vi har også en tradisjon i venninnegjengen på å gi hverandre opplevelser i julegave, kjøpe konsert og teatebilletter som vi pakker inn, eller gå ut og spise i romjulen. Synes det er en veldig fin ordning,
  Carinas siste bloggpost: SjømannspappaMy Profile

  [Reply]

  Reply
 5. AstridVU

  December 1, 2012 22:50

  For en strålende idé, kjære Makeløs! Jeg ønsker meg gjerne tjenester og assistanse av folk, og vel så gjerne opplevelser som kino, teater og slikt – men jeg har en erfaring med at folk synes det er vanskelig å gi slikt. Besteforeldre som sier “jammen, det må jo ligge noe under treet, en leke liksom…” til Småtrollene, eller venner som synes gaver som hjelp til praktiske ting ikke teller som gaver, for det ville de jo stilt opp på uansett. Men jeg forsøker like friskt hvert år :)

  En annen ting vi gjør hvert år med noen vennefamilier, er at i stedet for at vi kjøper enda flere gaver til barna til hverandre, så møtes vi heller i byen og går på kino / teater eller noe slikt i stedet. En hyggelig førjulsopplevelse for store og små :)

  Ønsker deg uansett en nydelig førjulstid <3
  AstridVUs siste bloggpost: Årets julekalender!My Profile

  [Reply]

  Reply
 6. Heidi Langer

  December 2, 2012 08:21

  Selger Norwegian klippekort? Jeg ønsker meg mange flybilletter til jul. Jeg bor litt langt unna og skulle ønske å være endel av familie og venners liv forruten på facebook og skype….
  Gavekort fra foreldre på organisering og rydde hjelp er en super ide. Flytter inn i nytt stort hus før jul, men er redd “rotet” blir med i flytte lasset…..
  Heidi Langers siste bloggpost: Hvis rompa di er stor…. Om slanking og slikt..My Profile

  [Reply]

  Reply
 7. Jenny

  December 2, 2012 08:43

  Hvordan får man en slik funksjon som ” siste bloggpost” og lenke til siste post i kommentarfeltet?
  Jennys siste bloggpost: Tabu å være ensom på julaftenMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hei, det er sikkert flere måt å gjøre det på, men jeg bruker en WordPress-plugin som heter Commentluv. Veldig fornøyd med den. Lykke til! :-)

  [Reply]

  Jenny Reply:

  Jeg får ikke lagt til plugin selv, tror jeg? Har den ikke som valg under widgetene mine heller. Skjønner godt at du er fornøyd med den :-)
  Jennys siste bloggpost: Hvilken kaffe drikker du helst?My Profile

  [Reply]

  Reply
 8. Villkatta

  December 11, 2012 12:36

  Me er i ferd med å flytte inn i nytt hus – det er klart midt i romjula, av alle tider. I den forstand har eg gitt vekk utruleg mykje til Fretex. Eg vil byrje på nytt utan alle desse tinga! Målet er å ha minst mogeleg. Minst mogeleg forbruk er eit mål eg har i kvardagen, til vanleg, og eg tykkjer jula er ganske utfordrande i den forstand.

  Til jul har eg berre ynskja meg økonomisk støtte til nye møblar, ettersom me korkje har sofa eller seng. Ellers har eg sagt at eg ikkje vil ha gåver. Om nokon vil gi meg noko utanom det, så vil eg heller at dei donerer pengane til eit godt formål. Dei treng det meir enn meg.
  Villkattas siste bloggpost: Då kom kuldaMy Profile

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


1 × = six

CommentLuv badge