Tast inn totalbeløp

, , 17 Comments

Jeg er seriøst byens dårligste tipser. Dersom du er servitør i Oslo et sted og håper på noen ekstra slanter når kundene forlater lokalet, så burde du bli skikkelig skuffa når du ser meg komme inn døra. Jeg er en kjiping. Jeg gir ikke tips – sånn stort sett da, for innimellom kan jeg ganske overraskende og helt ulogisk finne på å tipse for eksempel når jeg skal betale for take-away.

Det er ikke fordi jeg er en vanskelig kunde, at jeg aldri er fornøyd eller at jeg syns du gjør en dårlig jobb. Antagelig gjør du en helt ok jobb. Men det er jo faktisk jobben din – og det er ganske sjelden jeg befinner meg på spisesteder hvor servitørene gjør noe ekstraordinært, eller strengt tatt noe utover det som er forventet av dem. De gir meg menyen, tar bestillingen, bringer meg maten og lar meg betale. I tillegg til alt det de gjør som jeg ikke ser såklart. Og nå sier jeg ikke at det hverken enkelt eller uviktig arbeid som utføres, det er bare det at jeg ikke kan forstå hvorfor jeg skal tipse dem for å gjøre jobben sin. For det er så utrolig ulogisk!

Det er jo en hel haug med mennesker som forholder seg til kunder på jobb hele dagen uten at de noen gang forventer å bli tipset. Men det er da ingen god grunn til at jeg skal tipse han som tappet en øl til meg, men ikke han som solgte meg et par perfekte jeans? Hva med optikeren, som tålmodig hjelper meg å prøve det sekstende paret med briller, damen i bokhandelen som finner akkurat den boka jeg lette etter men ikke trodde fantes, eller bussjåføren som faktisk gadd å vente ti sekunder ekstra før han begynte å kjøre sånn at jeg kom meg på jobb i tide den dagen også?

Hvorfor er det bare de som selger mat og drikke som skal tipses? Det ga sikkert en mening en gang, men ikke nå lengre, ikke i Norge. Så da blir jeg litt trassig, og enda mer trassig blir jeg når de kommer rekende med betalingsterminaler som forskutterer tipsing og ber meg om å “taste inn totalbeløpet”. Hmpfr, ikke noe ekstra fra denne damen.

Illustrasjon: Alex Lee

 

17 Responses

 1. Strikkelaura

  March 11, 2010 00:21

  Hehe, veldig morsomt at du skrev dette i dag. Vi var noen som diskuterte dette tidliger i dag. I Norge har faktisk servitørene full lønn, og i tillegg forventer de som bare gjør jobben sin tips i tillegg…

  [Reply]

  Reply
 2. Diva

  March 11, 2010 00:42

  Jeg gir sjelden tips, og når jeg gir tips er det ikke mange kronene de får. Nå har jeg en del venner som har hatt Peppes-jobb på si ved studiene. Og du kan tro jeg har fått høre mange sure kommentarer når de har fått lite i tips. Og det til tross for at dette er en veldig bra betalt ekstrajobb. Nei, jeg synes ikke så synd på dem. Dessuten har de bedre råd enn jeg har. Tipspengene går som regel med til fylla rett etter jobb uansett. Den gidder ikke jeg sponse.

  [Reply]

  Reply
 3. GirlofNorway

  March 11, 2010 09:16

  For min del tipser jeg når jeg føler meg godt behandlet og at jeg føler jeg har fått det lille ekstra. Det kan forsåvidt være noe andre tar som en selvfølge.

  Om jeg er på en restaurant og har hatt en flott servitør som har vært oppmerksom på våre ønsker hele tiden. At vi ikke har måttet sitte og vente lenge før han/hun kom til bordet. At vi har fått gode vintips – som faktisk var fantastiske til maten. At maten har vært eksepsjonell. I slike tilfeller spør jeg hvilke rutiner de har for tips. For hvorfor skal kun servitøren få tipsen når jeg også elsket maten? De fleste restaurantene deler tipsen mellom servitøren og kokkene.

  Men om jeg får slengt en meny i bordet, må vente lenge mellom hver gang jeg ser servitøren, ikke har peiling på vin, at det går i sirup. Da ønsker jeg heller at restauranten kunne tipset meg for å i det hele tatt legge igjen noen kroner hos de. Fysjom!

  Jeg er for tips – når jeg føler jeg har opplevd noe ekstraordinært.

  ..jeg selger reklame – ingen av mine kunder som tipser meg. 10% hadde vært kjekt når man jobber i segmentet 20 000 + :)

  [Reply]

  Reply
 4. Frøken Hamilton

  March 11, 2010 09:57

  Ah jeg kunne ikke vært enig i dette innlegget.!! Ja hvorfor skal man tipse noen for å gjøre jobben sin, når vi i tillegg ikke tipser andre profesjoner?? Vi har diskutert ofte dette rundt kaffebordet, og jeg får alltid slengt “gjerrig” eller ” skotten” etter meg ;-) når jeg legger frem min sak…Hyggelig og se at jeg ikke er alene med disse tankene :-)

  [Reply]

  Reply
 5. Mammadamen

  March 11, 2010 11:11

  Glad du skriver om dette! Jeg tipser, men har det inni meg slik du skriver. Tipser altså fordi jeg føler jeg må. innimellom tipser jeg dog ikke, og har fått kommentarer på det. Nesten som om det er tabu! Det kan provosere! Noen ganger kan det virke som om tipsing er en selvfølge, og det provoserer også! Og ikke minst blir jeg provosert av kaffebarer med tipseskål ved disken! Hallo? Jeg går og bestiller og betaler en kaffe, som jeg etterhvert henter selv. Skal jeg tipse da? Da burde jeg kanskje også tipse Kiwi-ansatte, de har tross alt en kjipere jobb, vil jeg tro …

  slenger meg på Frk. Hamilton, og at det er hyggelig å se at andre har samme tanker:-)

  [Reply]

  Reply
 6. Lene

  March 11, 2010 12:36

  Helt enig!

  Jeg tipser hvis jeg føler jeg har fått noe mer enn det jeg har forventet. Runder som regel opp beløpet til nærmeste tier, men lar vær om jeg har hatt en dårlig opplevelse.

  At servitører har dårlig lønn er ikke noe godt argument for at de fortjenter tips – da har de misforstått konseptet.

  Tipsskåler på disken er det verste – skal jeg gi tips for at jeg måtte gå til disken for å bestille/betale…?

  [Reply]

  Reply
 7. Irene

  March 11, 2010 19:18

  Her maa jeg si meg enig. Tipsing i mange land er basert paa at servitorene er betalt mindre enn andre. I USA tjener servitorer ofte halvparten av MINSTELONN! Da er saken en helt annen. I de fleste europeiske land har det ikke vaert en tipsekultur og i Italia, for eksempel, er det stort sett amerikanske turister som tipser, italienere selv legger kanskje igjen en euro eller annen smaamynt.

  (Nordmenn som tipser i USA er en annen historie…)

  Og dette “Tast inn totalbelopet”-styret er helt haaplost! Skikkelig kjip situasjon. Og hvis jeg skal legge igjen tips foretrekker jeg aa legge kontanter paa bordet i stedet for aa taste det inn foran servitoren. Blah.

  [Reply]

  Reply
 8. Kåre

  March 11, 2010 20:09

  Sorry, men det er en god regel og tipse alle som kan putte kroppsvæsker i maten din ….

  ok, den var ekkel! men skjønner dere poenget?

  OG jeg tror ikke det er så veldig fett betalt å servere mat, så jeg tipser alltid.

  [Reply]

  Kåre Reply:

  det skal være “å tipse” …

  [Reply]

  Reply
 9. Tullefrans

  March 11, 2010 22:29

  Amen! Jeg synes også dette er grusomt utdatert og upassende. Selv har jeg alltid holdt på med kundeservice i jobbsammenheng, og har aldri fått så mye som en krone i tips uansett lønn. Og den lønna har vært ganske mye lavere enn 110,- som blir nevnt ovenfor.

  Det er også ganske spesielt at man i tilegg aldri har for vane å tipse på McDonalds eller Burger King. Der må det jo være enda “kjipere” å jobbe, for såvidt.

  [Reply]

  Reply
 10. chicida

  March 15, 2010 12:08

  Jeg er blitt flittig tipser etter å ha jobbet som kellner lenger sør i europa(Østerrike), men tipser ikke i norge. Den store forskjellen: I Østerrike er tipsen halve lønna til de som jobber i bar, i Norge ikke. I Østerrike legges det vekt på at ølen er tappet skikkelig, i Norge får du ikke engang skum på ølen, og det til dobbel pris. I Østerrike kommer kellnerne til bordet ditt, i Norge henter du ølen din selv.

  Men i Norge, i motsetning til her, finnes det flere i andre serviceyrker som hadde fortjent tips. Kassamannen på rema 1000 ved Olav ryes plass, han gjør dagen min bedre hver gang jeg er innom!

  [Reply]

  Reply
 11. wine-fueled narcissism

  March 15, 2010 22:14

  Jeg tipser ofte, men bare når jeg føler meg ekstra godt behandlet. Det er et godt poeng at øl-tappe-maskiner av noen bartendere, som jobber nærmest på samlebånd, ikke egentlig “burde” fått tips, men heller optikeren og bussjåføren som venter.

  [Reply]

  Reply
 12. Eira

  March 17, 2010 14:43

  Jeg jobbet faktisk hos en optiker i min ungdom. Der hendte det, om sommeren, at amerikanere tipset oss hvis de hadde fått ekstra god service. Det er mye mer logisk å tipse for god service uansett bransje, enn å tipse bare for mat.

  [Reply]

  Reply
 13. kitty

  April 3, 2010 06:37

  Hvordan vet du at han som solgte deg de perfekte jeansene ikke jobber for provisjon? I USA hvor lønna er lavere og folk i større grad jobber for tips og provisjon, er jo servicen gjennomgående mye bedre enn her hjemme. Og der tipser man jo selvsagt ikke bare for mat og drikke men i alle service-yrker. Så, det jeg prøver å si, er vel egentlig at jeg er mer for tips enn lønn… B)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


seven − 5 =

CommentLuv badge