Tillitens siste skanse

, , 8 Comments

Hver gang jeg står ved et bagasjebånd og venter på kofferten min, så slår det meg hvor uvanlig denne situasjonen egentlig er. Her snakker vi om en masse folk som ikke kjenner hverandre og som står rolig og ser på en haug med kofferter mens de venter på sin egen. Et system utelukkende basert på tillit – på at folk må stole på hverandre slik at ingen stikker av med noen andres bagasje. Hvor lett hadde det vel ikke vært å lempe en ekstra koffert eller to på din egen bagasjetralle? Likevel skjer det ytterst sjelden at kofferter blir borte fordi en passasjer har forsynt seg av noen andres bagasje.

I et samfunn hvor folk har sluttet å hjelpe hverandre i frykt for å blande seg, hvor man skuler mistenksomt på alle som avviker fra det absolutte gjennomsnittet og hvor man er omgitt av stadig flere alarmer, forsikringer og kodekort så er bagasjebåndet på mange måter tillitens siste skanse: Det siste stedet hvor vi er avhengige av å stole på fremmede mennesker.

Hvor lenge vil dette kunne vare? Hvor lang tid tar det før vi slutter å ha tillit til hverandre også foran bagasjebåndet, og lager et mer tungvint og kontrollert system for å sikre at ingen tar noen annens koffert?

Enn så lenge heier jeg på bagasjebåndet.

Illustrasjon: The Swiss Studio

 

8 Responses

 1. Isobel

  September 24, 2009 08:02

  Er det ikke litt frykt for hva man risikerer å måtte ta med seg gjennom tollen om man tar feil også? Jeg er lite villig til å sone et annet menneskes narkotikadom ;)

  Men jo, jeg er enig med deg, bagasjebåndet er kult!

  [Reply]

  Reply
 2. marchi

  September 24, 2009 08:17

  når jeg leste dette kom jeg på hvor irriterende det er at alle står INNI bagasjebåndet. presser seg sammen så folk ikke kommer til og får tatt sin bag. hva med å stå en meter unna slik at alle kan få oversikt? og heller ta et skritt frem når bagen faktisk kommer. hehehe..

  fint skrevet :)

  [Reply]

  Reply
 3. madeleine

  September 24, 2009 10:48

  På en måte tar du feil. Vi stoler på andre mennesker hele tiden. I trafikken, at bakeren baker ordentlig brød til deg, at kassamannen i butikken gir deg igjen korrekt mengde veksel, Jeg vet at de to sistnevnte er i forbindelse med menneskers jobb, men dog. Jeg anser verden som en stor stole-på-kampanje.

  [Reply]

  Reply
 4. Therese

  September 24, 2009 14:20

  Det samme gjelder sikkerhetskontrollen, er jo utrolig enkelt å plukke med seg en pc/kamera/lommebok +++ som ikke er din! Rart man ikke hører om det oftere i grunnen…

  [Reply]

  Reply
 5. Irene

  September 24, 2009 15:33

  Sant, men det er noen flyplasser hvor alle blir kontrollert paa vei ut for aa se om bagasjekvitteringen stemmer med det paa kofferten. Atlanta og Quito er to flyplasser hvor jeg har opplevd dette mange ganger. Litt irriterende!

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


7 + = thirteen

CommentLuv badge