Ting jeg ikke fikk gjort til jul

, , 9 Comments

Med irriterende lite energi ble det etterhvert åpenbart for meg at jeg aldri i verden kom til å hverken orke eller rekke å gjøre alle de tingene jeg hadde lyst til før jul. Og siden nyttårsforsettet mitt i år er å være mindre flink pike, så tenkte jeg å benytte sjansen til å fortelle dere om alle de tingene jeg ikke fikk gjort.

Riktignok er det enkelte ting på lista jeg faktisk gjerne skulle ha rukket, som å drikke kaffe med Homovennen og Frøken Fräken, men alt i alt syns jeg det er en god start på det nye året at jeg for eksempel lot være å pynte til jul, med hederlig unntak av adventstake og en julestjerne i vinduet som jeg gleder meg over hver morgen. Dessuten har jeg ikke skrevet et eneste julekort i år og har hatt minst et døgns responstid på sms.

På døren vår henger det ingen julekrans og vi kom aldri så langt som til å kjøpe det planlagte juletreet. Det lukter ikke jul hos oss og ingen fikk julekalender. Jeg har ikke vært på julemarked, ikke hatt juleverksted, ikke pusset sølvtøy eller strøket en eneste duk. Årets julespilleliste finnes bare på Spotify og ble altså ikke brent på cd og gitt bort til kreti og pleti med egendesignet cover. Jeg har ikke laget julekonfekt eller marsipan eller bakt brød og kaker, men takket være min makeløse mamma ligger det fem sorter hjemmebakst i kakeboksene våre likevel. Og pepperkaker rakk vi faktisk å lage selv, både hus og menn og hjerter. Det er kanskje ikke det aller vakreste huset i pepperkakebyen, men det er laget med kjærlighet og av glutenfri deig.

Dessuten rakk jeg jo å kjøpe julegaver til alle, og vi har hatt julebord med gode venner og deltatt i en hel bråte familieselskaper. I morgen får vi besøk til nyttårsmiddagen – og så er jammen jula nesten over og da slipper jeg hvertfall å bruke tiden på å rydde julepynt og støvsuge barnåler. Hei hurra for det!

Hva med deg? Rakk du alt du hadde planlagt å gjøre til jul – eller måtte du innse dine begrensninger og la ting seile sin egen sjø?

 

9 Responses

 1. underveis

  December 30, 2010 15:42

  Begrensningene er en stadig ramme om livet, men en må se mulighetene midt i det hele. Med tre små med sine ønsker og sine syn på hva som må til for at det skal bli jul er det også en dimensjon å forholde seg til. Vi har alltid priortert juleverksted og pepperkaker framfor sølvpuss og husvask. Noen av mine bloggberetninger før jul i år har vært om tidligere år med svært syke barn, eller en byggeplass til bolig, med svært sterke begrensninger på juleforberedelser. I år har vi derfor nytt å både ha hus og være relativt friske. Allikevel så er det jo på vasking og rydding i kroker vi kutter ut. En får kose seg med det en gjør og være midt i det hele!

  Men – hva er din oppskrift på glutenfri pepperkakedeig. Vi har klart å bygge hus av vår oppskrift to år på rad, men i år var det bare såvidt!

  Godt nytt år! Nyt livet og begrensningene. Det er ikke alle mulighetene og alle prestasjonene som er livets verdi (slik vi ofte tror når vi er yngre…), men at vi også får og har rammer om oss selv og livet vårt. Rammer å holde fast i. En liten baby, for eksempel :-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Godt poeng dette med barn og forventninger. Hvis jeg venner poden til å feire jul i et langt fra perfekt pyntet hjem, så sparer jeg kanskje meg selv for en del arbeid i årene som kommer? Verdt å prøve hvertfall :-D

  I den rette ånden har jeg slett ikke bakt egen pepperkakedeig men kjøpt frossen på helsekosten (fra Semper). Det koster jo skjorta, men den fungerer hvertfall helt ok.

  [Reply]

  Reply
 2. Elise

  December 30, 2010 22:55

  Med bebis i magen som etter planen skal komme 20. mars, sykemelding på 80% og et flyttelass som gikk 19. desember var det bare å innse at julestemning i år er en liten julestjerne i vinduet som gir en fantastisk glød over alle banankassene som fortsatt må pakkes ut:) Men jammen ble det jul likevel. Vi var heldige og ble bedt bort/inviterte oss selv til familie som hadde hatt tid til både pynt og matlaging!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Oi, sympati! Flytting på toppen av alt høres heftig ut. Men man skal virkelig ikke kimse av en julestjerne, mye av stemningen blir reddet bare den er på plass. I år har jeg til og med fått lov til å la den lyse hele døgnet av min strømsparende Helt. Herlig :-)

  [Reply]

  Reply
 3. Liv-Inger

  December 30, 2010 23:06

  Jeg rakk fint lite, i grunnen. Men tenk, det ble jul likevel. Og det til tross for at det bare ble bakt en eneste lite sort i heimen. Og det var ikke en gang en julesort. Nei, det var kanelsnurrer det. Og julevaskinga utgikk med høye kneløft. En grei fredagsvask fikk duge. Men vi har kosa oss :-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Og kos er jo det viktigste, tross alt! Jul blir det jo liksom uansett – og så kan man jo innbille seg at man får veldig god tid til julevask og pynting og kakebaking et annet år.. :-)

  [Reply]

  Reply
 4. Ida

  January 1, 2011 18:03

  Det ble ikke gjort særlig mye her heller, ihvertfall ikke sammenlignet med tidligere år. Merker godt at energien synker i takt med voksende mage og gravidhormoner, men jul blir det heldigvis uansett. Kjenner at jeg må jobbe litt med meg selv for ikke å være “flink pike” hele tiden, som du selv har skrevet litt om. Det er jammen ikke enkelt etter mange år med bare meg selv, sambo og massevis med overskudd og energi. Du er ikke alene om å måtte redusere alle planer! Ønsker deg et godt nytt år, og gleder meg til å følge deg videre i det nye :-)

  [Reply]

  Reply
 5. underveis

  January 1, 2011 23:01

  :-)
  Helt sentralt det der med hva du lærer “poden” om hva som er “jul”. Våre barn i dag vokser opp i et mylder av påvirkning fra alle kanter om alt man må HA og GJØRE osv til enhver tid. Men i en god del år er faktisk mamma og pappa hovedpåvirkningskildene for verdier og viktighet, – og den tida må vi gripe. Vise og stå for det vi faktisk står for. Krevende og viktig. Gjøre ungene stolte av hvordan “vi gjør det hos oss”.
  Takk for tips om ferdigdeig, det hadde jeg ikke tenkt på!

  [Reply]

  Reply
 6. Mariann

  January 2, 2011 22:40

  Trodde jeg skulle rekke mye, siden jeg begynte å PLANLEGGE usannsynlig tidlig – men, nei. Rakk ikke halvparten – som vanlig! :) Men vi overlevde alle mann, merkelig nok! :)

  Godt nytt år! :)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


4 × six =

CommentLuv badge