Ubrukelige vaskesedler

, , 15 Comments

Jeg har en slags plan om å begynne å lese mer skjønnlitteratur, men det har vist seg ganske vanskelig å finne bøker jeg har lyst til å lese. Med faglitteratur er det jo veldig enkelt; da finner jeg bare en bok som handler om et tema jeg vil vite mer om, sjekker at den har sånn noenlunde forståelig språk og så er den saken grei.

Men romaner er nesten håpløst, og det som står på baksiden gir meg jo ikke noen verdifull informajon i det hele tatt. Når halvparten av alle vaskesedler har sitater fra anmeldere som har uttalt at denne boka er “en perle”, “fantastisk” og “drivende godt skrevet”, så tror jeg jo ikke et sekund på noe av det. Og det som ellers står der er hva boka handler om – og seriøst; det er da virkelig ikke viktig når det er skjønnlitteratur vi snakker om? Om en bok handler om Lise, 54 år som flytter tilbake til hjembygda etter mange år i utlandet eller om Petrus, 68 som endelig finner kjærligheten etter et liv med alkohol og vold – spiller da veldig liten rolle.

For poenget med skjønnlitteratur er jo språket! Hva slags tone har romanen, hvordan er stemningen i boka. Er det mye dialog eller lange partier med beskrivelser og betraktninger? Er den tunglest eller lettlest? Er språket direkte eller må vi lese mellom linjene? Blir man glad, sjokkert, tankefull eller deprimert av å lese den?

Det er som å lese musikkanmeldelser og bare få vite hva sangtekstene handler om. Skjerpings!

Illustrasjon: Stallio

 

15 Responses

 1. Kaja Marie

  March 28, 2010 15:18

  Du kan prøve bokelskere.no. Der kan du legge inn bøker du selv har lest, og se hvilke andre lesere du ligner mest på. Kanskje kan du finne bøker blant deres favoritter som vil falle deg i smak?
  Fin blogg har du i alle fall. :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Den siden har jeg streifet innom flere ganger før men aldri virkelig sjekket ut. Litt usikker på hvorfor i grunnen, den ser jo noe i nærheten av genial ut. Takk! :-)

  [Reply]

  Reply
 2. Sonja Dadam!

  March 28, 2010 15:45

  Jeg synes også sånne vaskesedler er ubrukelige. Jeg sliter også med at jeg vil vite minst mulig om historien før jeg begynner å lese en bok (eller se en film. I Skyggen fra fortiden med Michelle Pfeiffer, står noe som blir avslørt en time ut i filmen som første setning på hva den handler om. Jeg er fortsatt sur på det der), og dessuten virker det som om de som skriver vaskeseddelen ikke alltid har lest boka. Den forrige boka jeg leste skulle i følge vaskeseddelen handle om at Gud ble drept i en bisarr fiskeulykke i Norfolk, mens det som skjedde i boka var at han ble skutt i et smug, og så ble det kort vurdert å dra ham opp til Norfolk og la det se ut som en fiskeulykke, men liket hans forsvant før de fikk gjort det.

  Når det er sagt, så tror jeg du vil like Vindes Skygge. Det er en litt mer ordentlig bok, jeg mener å huske at jeg likte språket i den, og den har en fin, nesten magisk historie (og jeg er ikke betalt for å si dette)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg er skeptisk til Vindens Skygge, jeg innbiller meg at den ligner på noe av Paulo Coelho og han misliker jeg uten å ha lest noe av han i det hele tatt. Poetisk språk er liksom ikke helt min greie..

  [Reply]

  Muriel Reply:

  Vindens skygge er noe helt annet enn Coelho! Coelho gjør jo ikke annet enn å spy ut av seg svada og klisjeer. Vindens skygge har veldig fengende og godt språk, en fantastisk historie som både er krim, spenning, kjærlighet, relasjoner, vakre beskrivelser… Jeg anbefaler deg virkelig å gi den en sjanse :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hm, er fortsatt ikke helt overbevist altså. Men.. til helga kanskje? :-D

  Ingalill. Reply:

  Trodde det var bare meg som misliker Paulo uten å ha lest han :-)

  Både bokbloggene.blogspot.com og bokelskere.no bruker jeg ofte i jakt på nytt lesestoff, men hvis du er redd for altfor mye forhåndsinfo må du lese med omhu – altfor mange liker å referere handling.

  (å ja noen ganger gjør jeg det selv også, spesielt hvis boka er elendig).

  [Reply]

  Reply
 3. bai

  March 28, 2010 17:13

  Vaskesedlar er ubrukelege! Eg er einig. Anten er dei intetsigande eller så seier dei alt for mykje. Eg personleg synest bokbloggar er ei svært god kjelde til inspirasjon, når eg leiter etter lesestoff. Her finn ein ofte meir om stemning og språk, enn om handling i bøker. Og ein eller anna plass på Internettet sitt ei dame som heiter Anita som har laga ei oversikt over norske bokbloggar, som er veldig fin: http://bokbloggene.blogspot.com/

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Bokblogger selvfølgelig! Hvorfor tenkte jeg ikke på det selv? Hallo, liksom. :-D

  [Reply]

  Reply
 4. Ithil

  March 28, 2010 22:05

  Jeg pleier å lese de to første sidene av boken for å se om jeg “faller for” innholdet, om det får meg til å ville lese videre. Hvis jeg liker begynnelsen, liker jeg ofte resten også :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, det er lurt. Jeg gjør det litt jeg også, men noen ganger trenger man jo faktisk 10-20 sider for å komme inn i en bok som viser seg å være veldig bra.

  [Reply]

  Reply
 5. Homovennen

  March 29, 2010 09:59

  Tsk, det er da bare å spørre meg! Noen ganger leser jeg bøker ene og alene på grunn av historien, faktisk, men jeg er helt enig i at språket som oftest er alfa og omega. Noen av mine yndlingsforfattere i så måte er Johan Harstad, John Irving, Haruki Murakami og Bergljot Hobæk Haff.

  Det som gjør det vanskelig med bøker som opprinnelig er skrevet på et annet språk er at man i tillegg må bekymre seg for oversettelsen…

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg har nådd et metningspunkt når det gjelder John Irving. Og Haruki har jeg prøvd, og gitt opp. Men vi får ta en litterær kaffe en dag, så kan du fortelle meg hvilke bøker jeg bør lese (jeg gjør jo som kjent alt det du sier..?)

  Og forøvrig; er ikke du på fjellet nå? Ikke fortell meg at dere har fått wifi på hytta? *måper*

  [Reply]

  Reply
 6. Mr. Walker

  March 29, 2010 22:58

  Er nettopp ferdig med Saaby Cirkus og den anbefales på det varmeste! 206 sider i pocketformat og så drivende godt skrevet at lesinga var en fryd :D

  [Reply]

  Reply
 7. stjerneanis

  April 1, 2010 18:53

  Jeg er helt enig med deg. Men det finnes noen anmeldere som kan faget sitt og forteller deg det du trenger å vite om ei bok. Anne Cathrine Straume i NRK P2 feks. Og hun snakker varmt (eller egentlig snakker hun mest om hvordan forfatteren beskrive ubehagelige kroppslie ting så innmarig godt) om Sofi Oksanen. Og jeg er helt enig. Les Oksanen du.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


9 × = twenty seven

CommentLuv badge