Ultralyd – hyggelig familiehappening?

, , 20 Comments

CRL_Crown_rump_lengh_12_weeks_ecografia_Dr._Wolfgang_Moroder

Vi har vært på den ordinære ultralyden denne uka og fått konstatert at alt på babyen er symmetrisk, i passe antall og på riktig plass. Etterpå var jeg så letta at man skulle tro jeg hadde tolv multihandicappete barn som ventet på meg hjemme.

Det har jeg jo ikke. Men det går altså stadig mer opp for meg at selv om de aller fleste får friske barn, er det faktisk ingen selvfølge. Og når en god venninne får alvorlige nyheter om babyen under nettopp ultralydundersøkelsen, gjør det skikkelig inntrykk.

Det virker som det har festet seg et oppfatning av at ultralyd mest av alt handler om babyen er gutt eller jente. Jordmoren vi var oss fortalte om blivende foreldre som tok med seg både besteforeldre og søsken til undersøkelsen og anså det som en koselig familiehappening. Men hva da hvis man oppdager at noe er galt? Det er ikke like hyggelig å ha med søsken i barnehagealder når sykehusbesøket plutselig ender med grining og fortvilte foreldre.

Ultralyd er en medisinsk undersøkelse for å sjekke at alt er bra med babyen, at morkaken ikke ligger i veien og for å fastslå termindato. Og ja, selvsagt er det superstas å se og høre det nye familiemedlemmet – og kanskje til og med få vite om det er gutt eller jente. Men det er viktig å huske på at det faktisk ikke er det som er hovedformålet.

Hvem hadde du med på ultralydundersøkelsen?

Illustrasjon: Wikimedia

 

20 Responses

 1. Carina

  September 24, 2013 18:32

  Åh, ja! Viktig innlegg. Jeg tror også det har festet seg en oppfatning om at det først og fremst handler om å få vite kjønn. Jeg hadde kun med Mannen.. Natten før vår ultralyd var jeg så nervøs at jeg ikke sov et sekund, og under selve undersøkelsen hadde jeg så høy puls at den forstyrret barnets.. Kjønn var ikke det jeg tenkte på for å si det slik.
  Carinas siste bloggpost: Seg selvMy Profile

  [Reply]

  Reply
 2. Pia

  September 24, 2013 19:58

  Jeg har blitt mer og mer opptatt av at alt skulle være i orden. Med de to første spurte jeg ikke om kjønn, men med de to siste gjorde jeg det. Etter at de hadde sjekket det de skulle sjekke. Med nummer fire dro vi på en ultralyd til (bare for stas) og hadde med de kommende storebrødrene. Men da hadde vi voksne alt vært på den ordinære UL og vi visste at alt så bra ut.
  Pias siste bloggpost: SvekkelseMy Profile

  [Reply]

  Reply
 3. Valiana

  September 24, 2013 20:03

  Bare mannen som var med. Jeg var ikke så opptatt av kjønn i forkant, det viktigste var helt klart at alt var bra. Men så fikk vi beskjed om at de mistenkte alvorlig hjertefeil og kromosomfeil, kjønn var ikke så viktig da for å si det slik. Til syvende og sist, og etter en rekke nye ultralyder, viste alt seg likevel å være bra. Men ja, ved en eventuell neste gang vil ikke kjønn bety særlig mye…

  [Reply]

  Reply
 4. Mariann

  September 24, 2013 20:28

  Bare Mannen, og det holdt. Alternativet hadde vært mamma eller en god venninne, for det kan være greit å slippe og være alene også.

  [Reply]

  Reply
 5. Pia

  September 24, 2013 20:50

  Jeg var alene, da min mann var på jobbreise. Vi hadde alt vært på tidlig ultralyd og fått bekreftet at alt sto bra til med den lille. På den ordinære ultralyden fant de imidlertid så store skader på jenten vår at svangerskapet måtte avbrytes. Jeg anbefaler ingen å gå alene, men jeg synes absolutt ikke en skal gjøre ultralydundersøkelsen til en familietilstelning, nettopp fordi en aldri vet hvilke nyheter man får.

  [Reply]

  Reply
 6. Øydis

  September 24, 2013 21:49

  Her var også kun samboer med. Vurderte ikke å ha med noen andre og små barn anbefaler de heller ikke at blir med og det et sikkert pga mulighetene for misdannelser osv. Ved førstemann var vi nervøse, så kjønn var likevel underordnet, men alt var jo fint:-) Og det er godt at det er med dere også. Kos deg!

  [Reply]

  Reply
 7. Anne

  September 25, 2013 08:14

  Et veldig viktig innlegg som mange bør ta seg tid til å lese!
  Jeg fikk beskjed om at det var mistanker om “feil” ved en ultralyd. Det var det heldigvis ikke, barnet kom friskt og fint. Men jeg forbinder absolut ikke ultralyd med å få vite om det er “riktig” kjønn eller ikke.

  [Reply]

  Reply
 8. Ine

  September 25, 2013 12:05

  Det var mannen min og jeg. Kunne ikke tenkt meg å ha med noen andre, det måtte eventuelt ha vært mamma eller en god venninne hvis mannen min av en eller annen grunn ikke kunne ha vært med. Og jeg er enig med deg – det er stas å få se mageboeren, men ultralyd er først og fremst en medisinsk undersøkelse.
  Ines siste bloggpost: Høstens leselisteMy Profile

  [Reply]

  Reply
 9. Barbarella

  September 25, 2013 20:21

  Hadde med? Ingen.

  For å få ultralyd og duotest i uke 11-12 som jeg ønsket, måtte jeg reise til Gøteborg, siden jeg ikke hadde rundet 38. Fikk heldigvis fri fra jobb, tok toget ned, gikk til undersøkelsen og tok toget hjem igjen. Min mann hadde ikke mulighet til å ta fri fra jobb for den runden. Jeg tenkte på hvordan jeg ville falle sammen hvis noe var galt, ogda skulle jeg nok ønsket at jeg hadde noen med meg, men det gikk nå bra da. Det var litt ensomt. Men jordmødrene der var utrolig flinke og profesjonelle, forklarte alt og kunne svare på alle spørsmål. Fantastisk pasientbehandling.

  Ultralyd uke 18 i Norge fikk jeg beskjed om at det var fullt i Oslo. Igjen måtte jeg ut å kjøre tog, denne gangen til Tønsberg. Også alene. Pappaer får ikke fri for sånt. Jeg skjønner ikke hvordan de aller fleste har klart å få med barnefaren? Det var en fryktelig skuffende undersøkelse. Legen var uinteressert og sur. Jeg spurte om nesebenet, siden min mann jobber med syndrombarn og var veldig opptatt av det. Han bare fnøs og sa at han skulle ikke diagnostisere noe, han skulle bare telle hvor mange det var og at det ikke lå extrauterint. Det er detn mest bortkastede undersøkelsen jeg noensinne har vært på.
  Barbarellas siste bloggpost: Å nei! Bilen min!My Profile

  [Reply]

  Reply
 10. Merete

  September 26, 2013 08:51

  Aner ikke om praksisen har endret seg, men vi har fått brev til innkallelse av vanlig ul i uke 17-19, og begge gangene stod det i brevet at dette er en legeundersøkelse, og at pga evt nyheter anbefalte man ikke ha med evt søsken i tilfelle det var nyheter man måtte fordøye. Trodde det var vanlig praksis ennå å skrive det i innkallelsen.

  [Reply]

  Reply
 11. Ellen

  September 26, 2013 15:44

  Jeg valgte å kutte ut ultralydundersøkelsene i begge mine svangerskap. Argumentet mitt var (og er!) at det er begrensede ressurser i helsevesenet, og at det er viktigere å bruke disse ressursene på andre ting. Jeg flyttet i begge svnagerskapene, og hadde ulike leger og jordmødre både i sør og nord, og ulike sykehus og gynekologer. Og alle støttet meg i valget!! Det var faktisk ganske overraskende, men det jeg hele tide fikk høre var at dødeligheten blant nyfødte IKKE er gått ned etter at alle gravide fikk tilbud om ultralyd. Det var ingen som sa at jeg gjorde noe uforsvarlig som blivende mamma ved å kutte ut undersøkelsen.

  Dessuten ville jeg valgt å føde barnet mitt uansett hva som hadde blitt oppdaget på en ultralydundersøkelse. For oss er det en selvfølgelighet. Og jeg tenkte at barnet i magen antakelig hadde det bedre dersom jeg trodde alt var bra i stedet for å kanskje grue meg til en fødsel av et barn som legene mistenkte ikke var friskt. Nå har jeg jo faktisk endt opp med et barn med en sjeldendiagnose. Men det hadde uansett ikke kunnet blitt oppdaget på en ultralyd. Men sjokket som jeg fikk da vi fikk vite om diagnosen, ville jeg aldri hatt på toppen av hormonsvingninger i graviditeten. Det ville ikke vært bra for hverken meg eller barnet eller pappaen eller søsken. Det er noe helt annet å få beskjed om at barnet ditt er sykt når du kan holde det i armene enn når det vokser inni kroppen din.

  [Reply]

  Reply
 12. Fru Jacobsen - Kone og mamma til 3

  September 27, 2013 22:06

  Med nr 1 var det bare meg og pappaen som var der. Også hadde vi med besteforeldrene på 3D.

  Med nr 2 var det meg, mannen og kommende storebror på rett over året som var med. Og besteforeldrene på 3D.

  Med nr 3 var det meg, mannen, Storebror på da 4 år, Storesøster på da 2,5 år. Og det ble også med oss på 3D denne gangen.

  Jeg har ikke hatt annet valg egentlig siden jeg er hjemmeværende med barna. Så de er med på det meste. Det skal sies at jeg har vært på x antall tidlige ultralyder pga blødninger (uten barn), så vi visste på ordinær UL at dette kom til å være greit å ha med barna på :)
  Fru Jacobsen – Kone og mamma til 3s siste bloggpost: Jollyrace hos JollyroomMy Profile

  [Reply]

  Reply
 13. Stine Marie Alme

  September 30, 2013 09:14

  Viktig å understreke dette ja! :)

  På mine ultralyder hadde jeg med meg mannen de første gangene! Med de 3 siste barna så hadde jeg veldig mange ultralyder pga blødninger og premature rier. Da ble det til at jeg tok en del ultralyder alene, men mannen var med på alle de ordinære ultralydene.

  Jeg synes det er greit å ikke ha med større søsken i tilfelle noe skulle være galt.
  Stine Marie Almes siste bloggpost: Fullkornsbrød som metterMy Profile

  [Reply]

  Reply
 14. fru storlien

  October 3, 2013 19:42

  Oj, jeg tror jeg dro alene begge gangene. Det var noe jobbgreier og sånn og fri for ultralyd var ikke noe alternativ. Men jeg ville ikke ha med noen andre heller, for om det skulle være noe aglt så skulle vi foreldrene vite det først.
  fru storliens siste bloggpost: fasaden – rett og slettMy Profile

  [Reply]

  Reply
 15. Ellens Oase

  October 23, 2013 21:39

  Bare pappaen og jeg. Jeg ville aldri risikert det du skisserer. Og etter å ha fått et sykt barn (som ble friskt) vet jeg hvor hysteriske og hjelpeløse slektninger kan bli, og at det var vi som måtte trøste dem. Nei, mer en nok for oss å bære. Om det skulle være noe. Men, folk er forskjellige. Og det er jo litt søtt med familier som deler alt også.
  Ellens Oases siste bloggpost: en real skuffelse og latter fra magenMy Profile

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


− 2 = three

CommentLuv badge