Bare blå gaver til gutter

, , 22 Comments

gift_tagJeg står i bokhandelen og skal kjøpe bursdagsgave til den yngste nevøen. Han blir fire år og jeg har funnet en diktbok av en forfatter jeg liker.

Spør pent om ekspeditøren kan pakke inn boka for meg. Det kan han.

“Har du noen ønsker for farge på båndet?”
“Nei, bare ta noe”, sier jeg.
“Er det gutt eller jente da?”
(perpleks:) “Spiller det noen rolle?”
“Nei, det gjør det jo egentlig ikke. Men en del folk blir veldig irriterte når vi bruker “feil” farge på gavebåndet. Derfor syns jeg det var like greit å begynne å spørre”.

Virkelig? Voksne folk blir sure fordi lille Ida får gave med blått bånd??

Hva er det særeste utslaget av kjønnsdikotomi du har opplevd?

Illustrasjon: Christmas Stock Images


 

 

 

22 Responses

 1. HildeSol

  January 22, 2013 09:57

  Seriøst? Fargen på gavebånd er nå blitt kjønnsstyrt?

  Jeg var med da bestefar skulle kjøpes nye støvler til lille niese på 4 i fjor. Vi kom til kassen med svarte cherrox – det var den som sto utstilt i riktig størrelse. Ekspeditøren lyser opp, annonserer ubedt at hun tror hun har et par igjen i rosa i den størrelsen og forsvinner inn på lageret før noen får sagt noe. Ingen av oss, heller ikke 4-åringen som riktignok liker rosa når muligheten byr seg, men ville vært helt fornøyd med svarte støvler, hadde skjenket fargen en tanke til da… Siden det hverken var jeg som handlet eller min unge det ble handlet til, holdt jeg munn, men jeg hadde lyst til å si veldig mye (og jeg vet at barnets mor, som ikke var til stede) er enig med meg).
  HildeSols siste bloggpost: Etterslep fra 2012My Profile

  [Reply]

  Reply
 2. Anna GL (Ekte heimelaga)

  January 22, 2013 10:55

  Ja, man kan stønne og offe seg over hvordan det har blitt, men sånn er det. Jeg har også jobbet i bokhandel og vet godt at folk reagerer om de får feil farge på båndet. De gangene vi hadde “kjønnsnøytrale” farger som grønn og orange og slikt, valgte jeg konsekvent det. Men sånn er det. Merker det også nå som jeg kikker litt på babyklær at jeg er opptatt av at jentene ikke skal ha rosa, men hos guttene er det jo bare blå og grå å oppdrive!
  Anna GL (Ekte heimelaga)s siste bloggpost: Orden i sysakeneMy Profile

  [Reply]

  Reply
 3. underveis

  January 22, 2013 10:58

  Jeg tror det finnes folk som blir irritert av de merkeligste ting – som pakkebånd – og så synes jeg litt synd på den som står der i kassa og må være “redd for” at noen blir irritert. Og ellers er jeg også lei av at alt skal være kjønnsdelt.
  underveiss siste bloggpost: Når diskuterer vi barndommen?My Profile

  [Reply]

  Reply
 4. palle

  January 22, 2013 11:49

  haha. jeg jobber i bokhandel og har opplevd det ofte. som en annen over her, jeg bruker konsekvent nøytrale farger og spør aldri. altså: det finnes noen av oss, hvis det er noen trøst. når det er sagt synes det er et vesentlig problem/dilemma at nesten alt av gavepapir og bursdagskort er utpreget feminint. produktene blir kjønnsdelt og jeg hater det

  (i tillegg gjør jeg litt sport i, for meg selv, å anbefale bøker uavhengig av kjønn.)

  [Reply]

  Reply
 5. Kirsti

  January 22, 2013 12:15

  Jeg jobbet også i bokhandel under studietiden og opplevde akkurat det samme. Det gjaldt også voksne. Gud forby om jeg kunne velge blomstrete papir eller rosa bånd på en kokebok eller en krim. “Det er til en mann altså”, kunne de gjerne si. “Ja, menn må jo få gaven pakket inn de og”, svarte jeg da. Så da ble det blomster eller rosa bånd… Jeg syns nesten det er verre med jentenes store dobok, matteoppgaver for tøffe gutter, kokebok for tøffe jenter. Mat er da mat, do er da do og matte er da matte.
  Kirstis siste bloggpost: Den som hadde en leilighet i Brooklyn HeightsMy Profile

  [Reply]

  Reply
 6. MagFly

  January 22, 2013 13:46

  Dama i butikken som i fullt alvor spør treåringen (som endeleg har funne støvlar HAN synest er fine): Skal du ha raude støvlar du som er gut?

  Guten er ni år no og har kome seg gjennom alle desse spørsmåla med favorittfargane grønt og raudt.

  [Reply]

  Reply
 7. Karin

  January 22, 2013 13:56

  Jeg synes Tine tok kaka da de lanserte ferdiggeleen sin med bringebær og annonserte at den kunne formes om til monstre for gutter og blomster og sommerfugler for jenter. Etter en hissig mailutveksling med markedsavdelingen fjernet de gutte-/jentebiten i markedsføringen :-)

  [Reply]

  Reply
 8. Charlotte

  January 22, 2013 13:57

  Har forsøkt å forklare shoppeglade svigermor at hun gjerne må kjøpe klær til vesla i andre farger enn rosa og helst ting som kan arves av en evt. nestemann uansett kjønn. Sist gang vi fikk besøk, så hadde hun med seg en haug jenteklær samt en blå pysj med monster og biler på. Sukk…
  Charlottes siste bloggpost: The Be All and End All…My Profile

  [Reply]

  Reply
 9. Homovennen

  January 22, 2013 14:31

  Jeg kjøpte en globus til min kusine på 6 år, i den naive tro at verdenshavene må da vel uansett være blå. Men nei, det viste seg at det finnes et rosa alternativ også her. Så husk å ta med nok konditorfarge neste gang dere tar med småjentene til kysten så de ikke får blåsjokk av havet.

  [Reply]

  Elisabeth, Innerst i veien Reply:

  Hallo, den tar kaka!
  Jeg blir helt matt.
  Elisabeth, Innerst i veiens siste bloggpost: Mann?My Profile

  [Reply]

  Reply
 10. ithil

  January 22, 2013 14:50

  Hver jul i oppveksten min fikk lillebror og jeg gavekort fra mammas slektninger, som vi kanskje hadde møtt en gang eller to i løpet av hele livet. De ga alltid broren min gavekort fra Platekompaniet, mens jeg fikk gavekort fra H&M. Jeg ble alltid så irritert over denne forskjellbehandlingen, for jeg var ikke det minste interessert i klær uansett hvor mange X-kromosomer jeg har.
  ithils siste bloggpost: Darker Sides of the MoonMy Profile

  [Reply]

  Reply
 11. Tiqui

  January 22, 2013 20:31

  Jeg er jente/kvinne og min gamle kjemilærer på gymnaset brukte å gi oss en matematikk-gåte på fredag ettermiddag som vi kunne fundere på i helgen. En gang tok det meg bare sekunder å løse den, og jeg brøt ut med svaret umiddelbart. Hans umiddelbare reaksjon var “men du har jo alltid vært en av gutta!” Det var INGEN av gutta som klarte oppgaven, hvorfor i all verden skulle deres kjønn få æren for hva jeg klarte som jente?
  Tiquis siste bloggpost: Den falske ingenjören ock andra svenska spår i ArgentinaMy Profile

  [Reply]

  Reply
 12. Pia

  January 22, 2013 21:08

  Synes det har blitt større kjønnsforskjeller nå, hvis jeg tenker på barneutstyr og sånt. Nå har de kokebøker for jenter. Og for gutter. Skiutstyr finnes for jenter, og for gutter. Gutter SKAL liksom like drager og klatre i trær og vill lek, mens jenter skal holde seg til sommerfugler og blomster.
  Pias siste bloggpost: Tallet før sju. Og hyppighetMy Profile

  [Reply]

  Reply
 13. Lisa

  January 23, 2013 00:59

  Som høygravid kjøpte jeg babykluter, og siden jeg valgte både den blå og den rosa pakken kluter fikk jeg spørsmål om vi ikke visste kjønnet ennå -da jeg svarte at jo, det er en jente fikk jeg et forundret uttrykk tilbake. Som om jentebabyer ikke kan vaske stumpen sin med blå kluter ;)

  [Reply]

  Reply
 14. Elisabeth

  January 23, 2013 01:52

  Jeg må innrømme at jeg har vært en av dem som syntes det var litt moro med “guttefarger” og “jentefarger”. Jeg fikk først en gutt, og han brukte utelukkende lyseblått, mørkeblått, grått, hvitt og offwhite. Det ble jeg egentlig ganske fort lei av… Så jeg ville finne noen andre freshe farger, men utvalget var elendig. Enten var det hodeskallellær, eller så var det sussenusseklær. Ikke lenge etter fikk jeg ei jente, og da var det rosa for alle penga. Da var jeg jo så lei av blått guttetøy. Men ble jo også fort lei rosa. Det var da jeg begynte å kle datteren min i ganske mye blått, og samtidig kjøpte jeg røde og rosa klær til sønnen min. Alle syntes blått på jenta var sååå skjønt. Mens rosa gutteklær på sønnen min ble kritisert. Så hendte det at datteren min fikk med seg en blå lue i barnehagen, og jeg vet ikke hvor mange som har kommentert at det er den samme lua som storebroren hadde før henne. “Det er HANS lue, er det ikke vel?” var kommentarer jeg hørte. For den var jo mørkeblå. Og ikke spesielt feminin heller. Jeg gjør visst ikke alt riktig når det gjelder disse kleskodene. Det finnes ikke en ting som ikke er “gutte-” eller “jente-“. Vintersko for eksempel. De er så utpreget kjønnsdelt at det nesten ikke er til å tro. Det hadde vært så flott med kjønnsnøytrale sko, leker, klær og annet stæsj som kunne arves videre UTEN at man hadde fått kommentarer på det. Akk.

  [Reply]

  Reply
 15. ida

  January 23, 2013 04:02

  Vi visste ikke kjønnet til storesøster før hun ble født, og det viste seg å være et kjempeproblem da jeg skulle handle babyhåndklær og sengetøy på salg hos Princess. Selgeren fikk et helt fortvilt uttrykk i ansiktet da jeg svarte “vet ikke” på spørsmålet om kjønn, for hun visste ikke om hun skulle ta meg med til den rosa eller blå hyllen. Det ble forresten blått.
  idas siste bloggpost: MisantropenMy Profile

  [Reply]

  Reply
 16. KristinB

  January 25, 2013 19:04

  Et av de verste utslaga av kjønnsdiktomi i dag må være praksisen med ulike krav for jenter og gutter til idrettsmerket i barne- og ungdomsskolen!! Fra første til tiende klasse møtes jentene med en inngrodd forventning om å prestere dårligere enn gutta på idrettsbanen, noe som sender sterke signaler til formbare barnesinn. Selv i 7. klasse hvor jentene stort sett er to hoder høyere og tre år foran guttene i fysisk utvikling, blir jentene presentert for denne ideen om at guttene bør kunne løpe raskere og kaste ballen lengre enn dem! Bare fordi de er gutter, ikke noe annet! Er det mulig?? Åh, jeg husker hvor sinna vi jentene var over dette hvert år, og lærerenes veike svar om at “det er bare sånn det er”….
  God helg! :-) KristinB

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


× 5 = thirty

CommentLuv badge