Beklager, jeg må være mamma

, , 9 Comments

mammadamen (1)

Du har sikkert fått med deg at Karianne Gamkinn/Mammadamen ga ut boka Beklager jeg må være mamma på kvinnedagen 8. mars. I en periode føltes det som jeg knapt kunne åpne en avis uten å se et digert intervju med Karianne. Sånt er jo stor stas!

Stas var det også å få boka levert på døra med bud. Men jeg må si at jeg har grua meg litt til å lese den. For tenk om jeg ikke syns den var noe bra?

Heldigvis gjorde jeg det. Men det er ikke uproblematisk å prøve å anmelde boka til en av mine aller nærmeste bloggkollegaer. Det er vanskelig, kanskje umulig å være objektiv. Jeg prøver likevel.

Beklager, jeg må være mamma er Kariannes historie om hvordan det var å få barn, om å stå i vinterkulda og vente på at barnehagen skal åpne, om verdens kjipeste sjef (goddammit, jeg var lykkelig uvitende om at sånne fantes!), om tidsklemme og om tårer grått alene på toalettet på jobb.

Og selv om jeg har lest bloggen til Karianne i årevis og trodde jeg kjente historien hennes ganske godt, er det noe annet å lese det sammenhengende i bokform. Dessuten slipper hun leseren tettere innpå og forteller blant annet sterkt om sin egen barndom og forholdet til moren sin. Og det er i disse passasjene at boka er virkelig, virkelig god. Når hun gir oss akkurat nok informasjon til at vi skjønner konturene av hva som ligger bak, uten å utlevere eller overdrive.

Jeg røres av de indirekte beskrivelsene av det sterke samholdet mellom Karianne og mannen Åge, vemoden som blander seg inn i gleden over å flytte og utviklingen fra pliktoppfyllende og utslitt ansatt i en særdeles lite familievennlig bedrift frem til hun innser at arbeidsgiveren på ingen måte fortjener henne.

I det hele tatt er det de personlige, ofte dialogdrevne delene av boka som gjør den vel verdt å lese. Det personlige er fortsatt politisk og Kariannes historie er allmenngyldig nok til at den hadde stått veldig godt på egne bein. Boka er mindre interessant i de delene som tar opp samfunnstrender, statistikk og politikk, der kommer det ikke så mye vi ikke visste fra før og det føles litt for lett og overfladisk.

Og så er det ikke til å komme unna at det blir en del gjentakelser. Det gjør sikkert ikke saken bedre at jeg som kjent ofte er uenig med Karianne, kanskje tåler man gjentakelsene bedre hvis man i utgangspunktet er enig?

Her blir det forøvrig vanskelig å være helt objektiv igjen. For ettersom jeg både vet at Karianne er en dyktig skribent og at forlaget plutselig bestemte seg for at boka skulle lanseres en måned tidligere enn planlagt og at Karianne satt oppe om nettene og skrev for å rekke deadline (og så påstår hun at hun ikke er supermamma?), føles det veldig nærliggende å legge skylda på forlaget og ikke på forfatteren. Og det pleier jeg sjelden å tenke når jeg leser bøker, må jeg innrømme.

Men altså; boka kunne trengt litt strammere regi. Og det burde forlaget sørget for.

Så totalt sett: Jeg likte boka. Den er lettlest og godt skrevet, til tider virkelig godt skrevet, om et tema som mange har et forhold til. Jeg ble både rørt og irritert, kjente meg igjen noen steder og overhodet ikke mange andre steder. Den gir et innblikk i hvordan livet med barn kan være og jeg håper vi får se flere slike bøker i årene fremover.

Gratulerer med boka!


 

 

9 Responses

 1. Mammadamen

  March 19, 2013 21:28

  Tusen takk for fin anmeldelse, Frøken Makeløs. Jeg har ventet i spenning:-) For som du skriver er du en av mine aller nærmeste bloggkollegaer, og det betyr mye for meg hva du mener! Jeg ble veldig glad da jeg leste anmeldelsen, og jeg setter stor pris på at du er så ærlig.

  Klem fra Karianne:-)
  Mammadamens siste bloggpost: Barnelærdom, faktisk!My Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Så bra! Håper jeg har klart å få frem det jeg ville si på en ordentlig måte. Gratulerer med bok, du har all grunn til å være stolt av den!

  [Reply]

  Reply
 2. Cathrine / ~SerendipityCat~

  March 19, 2013 21:53

  Spennende å lese! Jeg har bestilt og fått boka, men har ikke lest den enda. Så det er et interessant tema for oss som “bare” er bonusforeldre også. :-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Kos deg med boka, den er fin! :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


7 + = twelve

CommentLuv badge