Blogganbefalinger: Mot og mening

, , 8 Comments

I forbindelse med en av de mange diskusjonene rundt kronikken min på Nrk, ble jeg oppfordret av Liv-Inger (som jeg rakk å ta en kjapp kaffe med på Webdagene og som på alle måter er like hyggelig som man får inntrykk av på bloggen hennes!) å publisere blogglisten Mot og Mening som ligger i RSS-leseren min på telefonen. Den oppfordringen tar jeg selvsagt, gode blogger må jo deles! Det ble også et spark bak til å oppdatere både lista over blogger jeg følger via RSS og lenkelisten her på bloggen (som ikke har vært oppdatert på eh, noen år..).

Jeg har en lei tendens til å lenke til de samme bloggene om og om igjen, så jeg tenkte å benytte denne anledningen til å anbefale noen blogger jeg ikke har skrevet om før. Noen er nye, noen er gamle. Noen er norske, noen utenlandske. Og noen er jeg ofte enig med, andre ikke. Felles for dem er at de tør å skrive det de mener og de skriver godt.

Hit och dit och tillbaka igjen er skrevet av Charlotte. Hun har flyttet til Finland og skriver doktorgrad om hvordan menn og kvinner hadde det i middelalderen, fordi hun mener at jo mer vi forstår av hva menn og kvinner har syntes om hverandre før i tiden, jo mer kan vi forstå av vårt eget samfunn. Charlotte er smart, oppdaterer ofte og har alltid spennende innfallsvinkler. Les, les!

Uperfekte jenter er skrevet av Elise og Anna; to unge jenter som “vil ta bort glamouren og den ideen om at alle jenter er perfekte, bryr seg om chanel og er på café hele tiden. Ikke alle har råd. Ikke alle bryr seg. Ikke alle rekker sminke seg før de sitter på t-banen”. Bloggen er en fantastisk motvekt til alle rosabloggerne og serien deres om unge feministgutter er for eksempel aldeles strålende. Heia!

Sparringmamma er en ganske ny mammablogg som stadig kjenner på følelsen av å ikke strekke til og som ønsker å være “det motsatte av en perfekt-mamma-blogg”. Til tross for status som bloggfersking kaster hun seg modig ut i både metadiskusjoner og debatter om skrikekuret og det syns jeg er helt strålende. Et glimrende eksempel på at man ikke nødvendigvis må observere bloggsfæren i et par år før man tør å rope ut hva man mener (jeg skulle gjerne hatt tilsvarende guts for fem år siden).

Mandagsmor er en annen relativt ny mammablogg som skriver om temaer som engasjerer. Hun “gjør mammajobben så godt jeg har forstand til – og forutsetninger for. Jeg prøver å klare mer enn jeg kan og er en uforbederlig tidsoptimist.” Jeg syns for eksempel innlegget om barnebursdager er et friskt pust i den dominerende “alle-må-invitere-alle”-ideologien. Hjemme hos er vi ikke kommet til barnebursdagsproblematikken ennå, men Mandagsmor ga meg uansett noe å tenke på.

Monstermamma er nok en ny favoritt. Hun skriver poetisk og morsomt og helt annerledes enn noen annen mammablogg jeg har lest. Sentralt på bloggen hennes står det for eksempel “Til mine kjære foreldre, hadde det ikke vært for dere, så hadde jeg ikke hatt noe liv. Og til min kjære datter, hadde det ikke vært for deg, så hadde jeg hatt et liv.” Monstermamma er sarkastisk, selvironisk, engasjerende og underholdende om mammaliv og Steinerbarnehage, milevis unna cupcakes og udelt positivt fokus.

The Bloggess/Jenny Lawson er langt fra ny, hun har tvert i mot holdt på siden juni 2007 og er en av de virkelig store mammabloggerne i USA. Hun er et godt eksempel på at kvinner så absolutt kan være morsomme og har i tillegg brukt bloggen til å skrive om blant annet depresjon og selvskading. Lawsons motivasjon for å blogge er å dele ting som det er vanskelig å være åpen om i virkeligheten. Et stykke unna mange norske mammabloggere, med andre ord. Har du ikke lest The Bloggess enda er det med andre ord på tide!

Har du tips om blogger som bør med i min Mot og Meningliste? Rop ut i kommentarfeltet!

Illustrasjon: Monette Enriquez

 

8 Responses

 1. Sparringmamma

  October 17, 2012 11:44

  Ofte har jeg mer respekt for mennesker jeg er uenig med enn de jeg er enig med! Det skjønte jeg plutselig nå, ikke minst etter å ha lest at du anbefer bloggen min som jo har vært så “blogglandisk ukorrekt (sitat deg :-) å ikke være ukritisk enig med deg. :-) (Et smilefjes er veldig trygt og godt nå merker jeg.. Og ett til :-)

  Min store kampsak og kjepphest her i livet er at flere (først og fremst kvinner ja!) tør å ta skrittet ut i verden fullt og helt som seg selv uten å være livredd for hva verden eller omgivelsene skulle mene eller føle om hva man gjør. Samvittigheten vår er ofte så overdyngende tung og hemmende i utgangspunktet, at vi ikke bør belemre hverandre med enda mer av den. . Her er vi helt på linje, Frk Makeløs!!! MØKK LEI av å være LIV REDD for å si meningene sine fordi det jo kan gå ut over andre kvinner. . (eller menn, samfunn eller annet…) Stort sett har nemlig vi kvinner de aller beste intensjoner, og prøver (som de fleste andre) bare å gjøre så godt vi kan i denne merkelige til tider forskrudde verden.

  Mitt poeng i den “store debatten” var bare at for noen er kanskje en overfladisk muffinsblogg det spede lille skrittet, som kan være starten på å tørre å dele mer av seg. Det ligger ikke for alle å bare “kaste seg ut i det med hud og hår” – men tydeligvis, all den fantastiske støtten du fikk da du modig gjorde det – viser at det faktisk er verdt forsøket!

  Takk for at du deler og takk for støtten! Med ønske om mange gode debatter i tiden som kommer – enige eller uenige. ;-)
  Sparringmammas siste bloggpost: Kvinners evige samvittighet og frykt for å være seg selvMy Profile

  [Reply]

  Reply
 2. Renate

  October 17, 2012 20:51

  Den eneste av disse jeg allerede visste om var The Bloggess, så de andre skal jeg sjekke ut snarest mulig! Men: Jeg må si jeg er litt overrasket over å se Jenny Lawson omtalt som en mammablogger – jeg har i alle fall aldri tenkt på henne som sådan, like lite om ikke enda mindre enn jeg anser deg som en mammablogger. Jeg prøver ikke å fremstille “mammablogger” som noe negativt ladet – det hele kommer vel an på hvordan en selv definerer begrepet.

  Jeg må også si at etter at du “sto frem” som uenig i denne tanken om at vi alle må være bare gode venner og ha det koselig sammen på internett, har jeg blitt enda litt mer glad hver gang jeg ser et nytt innlegg fra deg i RSS-leseren min. Jeg selv er konfliktsky så det holder, men jeg setter uansett stor pris på å lese innlegg fra dem som ikke er det. :)

  [Reply]

  Reply
 3. Liv-Inger

  October 17, 2012 22:23

  Tusen takk for kjempehyggelig omtale! Setter jeg stor pris på. :-)

  Helt supert at du deler noen av favorittbloggene dine. Har fått flere nye på leselista nå. Eneste utfordringa er det Ylvalia peker på, tid. Tid til å lese og engasjere seg på alle de gode bloggene. Vil jo så gjerne! Men noen ganger bare flyr tida, og vips har jeg ikke lest en eneste blogg på flere dager. Går litt i bølgedager, har jeg funnet ut.

  Anyway, det å lese blogger som tør å ta standpunkt syns jeg er spennende! Det utfordrer. Og det er lærerikt! Mang en gang har jeg fått en bedre forståelse av en sak gjennom å lese andre bloggeres standpunkt. Ikke at jeg nødvendigvis endrer standpunkt selv. Men graden av respekt for andres valg blir sterkere. For man får liksom et bedre inntrykk av at verden ikke er sort/hvit alltid. Det finnes ikke alltid en fasit. Noen ganger må man bare – også i Blogglandia – være enige om å være uenige.
  Liv-Ingers siste bloggpost: Internett – sosialt eller usosialt?My Profile

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


three × 2 =

CommentLuv badge