Den merkelige takstmannen

, , 16 Comments

Jeg er skeptisk til meglere, jeg tror de er ute etter å lure meg både når jeg skal kjøpe leilighet og når jeg skal selge. Takstmenn derimot, har jeg alltid hatt stor tro på til tross for at jeg vel strengt tatt aldri har møtt noen av sorten. Sier noen takstmann så tenker jeg voksen, trygg, bunnsolid, etterrettelig, til å stole på.

I går møtte jeg min første takstmann og han var definitivt ikke sånn jeg hadde tenkt. Siden noen (eh, jeg?) har bestemt at denne prosessen skal gå med lynets hastighet så dukket han bare plutselig og uanmeldt opp på døren min den ene dagen det viste seg at han kunne komme. Greit nok det – jeg hadde tilbragt de siste tre timene med å gnikke leiligheten presentabel for photoshooten dagen etter og holdt på å lage meg middagssalat. I joggebuksa riktignok, men hei: med skinnende ren leilighet og et kjernesunt måltid å vise frem så skal man ikke klage når man får uventet besøk.

Jeg tenkte at han bare skulle kjapt inn, gjøre greia si og så stikke igjen men neida. Dette må ha vært verdens mest skravlete takstmann, han fortalte i vei om gamle menn som han hadde overrasket i underbuksa og tilsvarende oh-so vittige historier. Etterpå sprang han litt rundt med måledingsen sin og så ville han veldig gjerne vise meg hvordan han målte metre hit og dit og regna og styra og holdt på. Plutselig fikk jeg inntrykk av at dette var en slags forhandlingssituasjon, type “hei vær litt kul da, legg på en kvadratmeter eller to!” og i samme øyeblik så jeg mine illusjoner om objektive takstmenn visne hen og dø. Seriøst; er dette normal prosedyre?

Forøvrig klarte jeg aldri helt å bestemme meg for om han a) flørtet med meg eller b) var homo. Om a) var tilfelle så var det vel ikke akkurat noen ubetinget suksess for min del, ettersom jeg endte opp med en leilighet som er én kvadratmeter mindre enn den var da jeg kjøpte den. Dammit.

Illustrasjon: Bepop717

 

16 Responses

 1. Alter Ego

  June 10, 2009 10:12

  Awww… Jeg skulle kanskje gitt deg navn og nummer til min bestis som tilfeldigvis er i bransjen og har vaert der lenge og er 100% paalitelig, inkludert i valg av folk hun bruker som f.eks. takstmenn? Jeg syns ikke dette hoertes saa veldig galt ut, selv om fyren sikkert var en karakter. Hoeres ut som om han gjorde en grundig jobb og det burde vaere tillitsvekkende, selv om hans social skills kanskje var litt paa sida av hva du hadde forestilt deg.

  Uansett: jobben er gjort, saa gled deg til neste skritt :-D

  [Reply]

  Reply
 2. Maja Piraja

  June 10, 2009 10:29

  Haha, jeg dør! Jeg hadde også alltid trodd takstmenn var bunnsolide og pålitelige. Dem vi ser på “luksusfellen” gjør jo jobben unna på ca 2 minutter, ikke sant? ;)

  [Reply]

  Reply
 3. RuneB

  June 10, 2009 11:13

  Jeg har også mistet troa på takstmennenes pålitelighet. For da jeg skulle selge min forrige leilighet ga min megler takstmannen bekskjed om hva taksten skulle komme på. Han juksa i det minste ikke på kvm.

  [Reply]

  Reply
 4. Sonja Dadam!

  June 10, 2009 14:04

  Hehe. jeg har merket samme greia med dørselgere. Det er som om de har utviklet en helt egen type sosial oppførsel, fordi de må tilbringe så mye tid med folk de ikke kjenner, og få dem til å like en i full fart. Noen burde fortelle dem at det ikke får en til å like dem, bare til å stå igjen og tenke “huh, det der var rart”.

  [Reply]

  Reply
 5. Astrid

  June 10, 2009 15:25

  Oh som man kjente seg igjen, da. Har ‘akkurat’ solgt selv og hadde samme utgangspunkt som deg; Meglere stoler man ikke på, men takstmennene… Det er jo de som vet hva prisen egentlig skal være. De som sitter med fasiten. Altså x antall kvadratmeter, peis, balkong, standard = en helt fast og gitt sum. Men så feil kan man altså ta… Vår megler informerte om at takstmennene alltid ringer meglerene som har bestilt de, for å høre hva de synes. Hallo? Høre hva de synes?? Tydelgivis ingen som har fasitsvaret og alle priser kan snakkes opp eller ned. Greit å vite i alle fall.

  Lykke til i prosessen! :)

  [Reply]

  Reply
 6. Tja

  June 10, 2009 21:13

  Ha!

  Du la merke til takstmannens desperate forsøk på å sjekke deg opp, men mine forsøk har du glatt ignorert i mange år.

  humpf….

  [Reply]

  Reply
 7. Kitty

  June 11, 2009 02:02

  Det er vel en grunn til at alle meglere har sin takstmann…

  Min leilighet ble også en kvadratmeter mindre da jeg skulle selge. Og flere kvadrat mindre enn samme leilighet i etasjen over…

  Og dersom du finner på å kjøpe noe du skal pusse opp: Husk at etter at du har budsjettert oppussingen må du gange med 3 for å se sånn cirka hva det vil ende på. Men det kan jo bli veldig fint da!

  [Reply]

  Reply
 8. Frøken Makeløs

  June 11, 2009 20:53

  Caroline: Godt oppsummert :-)

  Alter Ego: Ja, jeg tror resultatet ble bra selv om prosessen var litt merkelig. Nå blir det spennende å se om noen vil kjøpe!

  Maja Piraja: Alltid like sjokkerende når virkeligheten ikke er som vi ser på tv! :-)

  [Reply]

  Reply
 9. Frøken Makeløs

  June 11, 2009 20:54

  Molly: Det er flere av dem som er sånn? Hm, så feil man kan ta..

  Rune: Virkelig? Det høres veldig spesielt ut, de to vurderingene skal jo liksom være uavhengige av hverandre..?

  Ida: Wee, så hyggelig å høre! :-)

  [Reply]

  Reply
 10. Frøken Makeløs

  June 11, 2009 20:57

  Sonja: Ah, det er sikkert sånn det henger sammen; at de stadig har korte møter med folk de aldri treffer igjen. Takk, da skjønte jeg litt mer :-)

  Bjørn Kenneth: Jeg tror i grunnen at resultatet blir helt ok, det var bare prosessen (og mannen) som var litt merkelig. Takk takk!

  Astrid: Den ene megleren jeg vurderte ville vite min prisvurdering før hun ville ut med sin. Jeg mistenker at hun gjorde det for å forenkle sin egen jobb og sørge for at jeg ble happy. Hmpfr!

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


4 + six =

CommentLuv badge