Derfor blogger kvinner om trivialiteter

, , 92 Comments

Det kom inn nesten 150 kommentarer på bloggposten om kvinner og blogging. Det tror jeg må være ny rekord for denne bloggen! Og (selv om det ble lenket fra VG..) var det i all hovedsak saklige og gode kommentarer. Noen var enige, andre var uenige. Noen av de som var enige begynte å diskutere med de som var uenige. Noen trodde de var uenige med hverandre men oppdaget at de egentlig var mest enige. Og jeg ble veldig, veldig glad av å se all debatten og litt stolt fordi den foregikk hos meg. Og enda gladere blir jeg når jeg ser at debatten har fortsatt på mange andre blogger.

Det jeg imidlertid ikke blir så glad for, er at det virker som det er vanskelig å diskutere dette temaet uten at en del kvinner opplever det som kritikk mot dem. Og slik var det jo virkelig ikke ment fra min side – selv om jeg gjerne innrømmer at jeg både generaliserte og satte ting litt på spissen. Jeg ønsket å løfte frem en trend, fordi jeg undret meg over hvorfor det var slik. Hvorfor blogger så mange kvinner om hverdag, hjem, barn og hobbyer – og så få om samfunn og politikk? Det burde være mulig å diskutere det og samtidig være enige om at alle selvsagt får lov til å blogge om akkurat det de ønsker og at én type blogging ikke er bedre enn en annen.

Uansett. Her er noen hovedinntrykk jeg sitter igjen med etter å ha lest kommentarene her og mange av de andre bloggpostene om temaet:

 • Det er mer krevende å skrive samfunnsaktuelle tekster enn å skrive om det nære og hverdagslige. Bloggen er et friminutt, noe vi vil hygge oss med og som ikke skal kreve for mye av oss. Kanskje bruker vi til og med bloggen som et avbrekk fra all seriøsiteten på jobben.
 • Vi har det rett og slett for godt i Norge. Engasjementet strekker ofte ikke lengre enn til å “like” en sak på Facebook (og det handler kanskje vel så mye om egen identitetbygging..?), så da er det kanskje utopisk å tro at vi skal bruke fritiden vår på å skrive politiske bloggposter?
 • Blogging gir alle samme mulighet til å publisere det de vil – og ikke alle har vokabular, formuleringsevne, engasjement eller debatterfaring nok til å føle seg komfortable med å flagge sine meninger offentlig på nettet. Frykten for usaklige og negative reaksjoner i kommentarfeltet bidrar nok også til å skremme mange fra å blogge om mer kontroversielle temaer.
 • Vi syns vi får tilstrekkelig med tilbakemeldinger for våre teoretiske/seriøse/engasjerte sider når vi er på jobb, men savner ros og oppmerksomhet for den innsatsen vi legger ned i hjem, barn og hobbyer. Blogging blir en måte å vise frem hvor flinke vi er på disse områdene også – og å backe hverandre på at vi gjør en god jobb også etter arbeidstid.
 • Blogging i Norge har, sikkert av flere grunner, utviklet seg til å bli en kvinnegreie. Voe inspirerte tusenvis av unge jenter til å opprette blogg og skrive om antrekk og hverdagsliv, på samme måte som de store bloggene innenfor interiør, barn og hobby inspirerer voksne kvinner til å skrive. De aller fleste av oss er blogglesere en periode før vi bestemmer oss for å opprette vår egen blogg og da er det naturlig å blogge på noenlunde samme måte og om samme temaer som dem vi ser opp til. Dersom en (kvinnelig) blogger innenfor samfunn og politikk hadde fått stor gjennomslagskraft og mange lesere, ville hun kunne fungere som inspirator og bidra til at flere opprettet lignende blogger selv.
 • Vi har travle liv – så travle at vi kanskje ikker rekker å møte vennene våre så ofte som vi skulle ønske. Da kan blogging av den sosiale sorten (i motsetning til analyser og debatt) være et godt supplement eller alternativ. Mange bloggere er flinke til å knytte kontakter og danne nettverk, de heier på hverandre, skryter og utveklsler tips, erfaringer og opplevelser.

Til slutt: Det finnes helt klart dyktige, (kvinnelige) bloggere som skriver om mer seriøse temaer, men de får stort sett mindre oppmerksomhet enn mange av de “lettere” bloggene. De har færre lesere, får færre kommentarer, blir sjelden nominert i bloggkåringer og havner ikke på forsiden av landets aviser. Jeg tror at dersom vi vil at (kvinner) i Norge skal blogge om samfunn og politikk, så må vi begynne med å støtte bedre opp om de som allerede gjør det. Vi må lese det de skriver, ta oss tid til å legge igjen en kommentar og – viktigst – vi må bruke Facebook, Twitter, forum og egne blogger til å dele gode blogginnlegg.

Mine favoritter blant de samfunnsaktuelle, analytiske bloggene er for eksempel Maddam, Vampus, Magnhilds antiblogg og Marta Breen. Jeg leser, men vet selv at jeg er dårlig til å legge igjen kommentarer (det gjelder forøvrig alle typer blogger). Men jeg skal prøve å bli bedre! Og så kan jeg bli enda flinkere til å dele gode bloggposter, men det blir nok helst på Twitter og Facebook. Så følg meg gjerne der hvis du er interessert!

Lammelåret har forøvrig også satt i gang en fin diskusjon om hvordan vi kan fremme kvalitetsbloggene, så ta gjerne en tur dit og delta i debatten.

Hvis du vil lese mer om hvorfor kvinner blogger om trivialiteter, har du en god leseliste her (si gjerne fra hvis du ser at noen mangler på lista!):

♥ Absolutt hjemme: Er jeg utakknemlig som er hjemme med barna mine? Er jeg en trussel for samfunnet?

♥ Helene Drage: Skriver kvinnelige bloggere kun om uviktige saker?

♥ Lammelårtanker: Hvordan kan vi fremme kvalitetsbloggene?

♥ Villkatta: Blogging, samfunn og ein liten sjølransakelse

♥ Tankespeil: Retten til å ha en blogg

♥ Lises myke pakker: Et baderomsgulv og litt til

♥ Kamelryttersken: Som ringer i vann

♥ Ege Denne: Er ikke bloggere samfunnsengasjerte?

♥ Vinterverket: Kvinnebåser med Ottar og cupcakes

♥ Mormors klagemur: Jeg – en lystblogger

♥ Sukkerspinnet: Trivielle blogger og sånt

♥ Pias verden: Kvinneblogging. Og barn i sofa og Triviell blogging vs kvalitetsblogging?

♥ Mammadamen: Tanker om blogging på norsk

♥ Cassandra: Web-logg

♥ Underveis: Viktige og uviktige blogger

♥ Camulen: Triviell? Jeg?

♥ Frk Virrum: Damegnål? og Blogging i fri dressur 

♥ Snikkerbuo: Fredag den 13

♥ Kaffe og singelliv: Motivasjon

♥ Ella og litt til: Friminutt

♥ Miss Jackson: Hierarkiet i bloggverden

♥ Bloggspotting: Ikke flaut å blogge og Tre lærepenger fra mammabloggerne

♥ Trompetene og mammatanker: Samfunnsaktuelle temaer?

Illustrasjon: Sil Falqueto

 

92 Responses

 1. sukkerspinnet

  January 19, 2012 20:07

  Spennende debatt, dette! Og, wow, litt av en leseliste! Tydeligvis engasjerer dette.

  Og jeg er enig i at vi må bli flinkere å dele og kommentere. Jeg tenker alltid jeg skal det, men ofte blir det bare med tanken. Skal bli flinkere. Lover!

  [Reply]

  Reply
 2. Lammelåret

  January 19, 2012 20:22

  En fin oppsummering og lenkesamling!

  Særlig vil jeg fremheve oppmuntring eller oppmerksomhet til dem som skriver om ting man selv ikke ønsker/tør/orker skrive om. Lesere, kommentarer og pinger fungerer alle som oppmuntringer, også deling på andre sosiale medier og å tipse Magne i VG eller selv legge ut link på VG Facebook. På den måten kan en delta uten å bli eksponert selv, for den som har behov for det.

  Takk for at du vil dele bloggposten min med flere!

  [Reply]

  Reply
 3. Bente

  January 19, 2012 21:26

  Takk for fin oppsummering av en viktig debatt som jeg har fulgt litt fra sidelinjen. Noen av de samfunnsaktuelle bloggerne du nevner visste jeg om fra før, andre er nye for meg. Nå skal de legges til i lenkelista!

  [Reply]

  Reply
 4. Camulen

  January 19, 2012 21:30

  Flott oppsummering! Synes dette er en morsom debatt, og det har virkelig fått meg til å tenke over min egen blogging og ikke minst tidsbruk.
  En annen ting, hvis noen føler seg kritisert av at det stilles spørsmål ved blogging, må vi ikke glemme at blogging i utgangspunktet er offentlig. Velger man å blogge må man samtidig stå for innholdet og også regne med respons. Akkurat det tror jeg mange bloggere glemmer.

  [Reply]

  Reply
 5. lise

  January 19, 2012 21:38

  Fantastisk flott, bra at du gjennomtenkte dette – slipper for eksempel jeg. Ukjente blogger på listen skal sjekkes ut, og i motivasjonens ånd, skal jeg sørge for å si fra om at jeg har vært innom også.

  God kveld!

  [Reply]

  Reply
 6. Pia

  January 19, 2012 21:58

  Forrige innlegg var velformulert og absolutt ikke overdrevet – såpass tåler vi:) Men det er alltid folk som vil føle at man tråkker dem på tærne – sånn er det nesten alltid. Hvis du da ikke velger kun å skrive “Klem! Fin dag” Og det er kanskje en grunn til at kvinner blogger lett og trivielt? Frykten for å støte andre?
  Uansett, dette var virkelig et kvalitetsinnlegg – du har trukket tråder, du har sammenfattet, (og du må ha brukt massevis av tid)- well done!

  [Reply]

  Reply
 7. absolutthjemme.wordpress.com

  January 19, 2012 21:59

  Denne konklusjonen likte jeg! Kjempebra!!! Jeg har ikke tid å se igjennom hele lista nå, men jeg skal pløye gjennom noen. Kanskje finner jeg flere blogger jeg kan legge til i min bloggrull!
  Jeg drev å skrev et innlegg om “trivielle blogger”, da jeg oppdaget at du linket til meg. Tusen takk!
  Får se om jeg får det ferdig, men jeg synes dette innlegget oppsummerte alt så bra, så kanskje dette kan være slutten på den debatten:)
  Ha en fin kveld!

  [Reply]

  Reply
 8. Frøken Makeløs

  January 19, 2012 22:10

  Takk for gode tilbakemeldinger, veldig hyggelig at dere setter pris på oppsummeringen. (Ja, jeg har brukt en del tid på denne posten.. :-)

  [Reply]

  Reply
 9. L. Cecilie Wian

  January 19, 2012 23:46

  Det slår meg at jeg tenker ikke på meg selv som “kvinnelig blogger”. Tenker på de seriøse bloggene jeg leser som “kvinnelige blogger” eller “mannelige” blogger.

  Men jeg har tenkt på at jeg leser flere blogger av damer enn menn. Jeg kjenner nesten ingen menn som blogger heller.

  [Reply]

  Reply
 10. Sungame

  January 20, 2012 12:09

  Jeg må si jeg kjenner meg igjen i mye av det som trekkes fram i denne oppsummeringa. Og det trur jeg må være et tegn på at mye av det du skriver er riktig, og kanskje mer allmenngyldig enn det var ment som. Jeg blogger nemlig hovedsaklig om samfunnsaktuelle tema, og foretrekker det politiske framfor det private. Og jeg er ikke kvinne, men mann.

  Av alle punktene på lista her, er det bare ett punkt som ikke gjelder menn så vel som kvinner. Og, ja, det er få kvinner som blogger om samfunnsaktuelle tema. Men det er det ikke mange menn som gjør heller. Enda færre blogger godt om disse temaene.

  Etter å ha lest denne oppsummeringa er jeg helt enig i konklusjonen: dersom vi vil at (kvinner) i Norge skal blogge om samfunn og politikk, så må vi begynne med å støtte bedre opp om de som allerede gjør det. Det vil forhåpentligvis inspirere kvinner til å blogge (bedre) om samfunn og politikk. Du skal ikke se bort fra at det vil inspirere opptil flere menn også. Og ingenting er vel bedre enn det?

  [Reply]

  Reply
 11. vargas12

  January 20, 2012 17:57

  Hei Frøken

  Synd du utelukkende har valt kvinner i din summering av gode bloggere.

  http://www.vargas12.com/2012/01/mannssavinistiske-idipter-pa-stortinget-setter-alle-menn-i-et-darlig-lys/

  Jeg synes du burde ut i fra saken du legger ut nå, om at kvinner kun skriver om trivielle ting, selvsagt burde hatt med minst en herre/ manne/ gutte/blogger også.

  Mange kvinner er langt smartere enn menn, dessverre så er det ikke så mange gode kvinnelige bloggere som det kunne ha vært.

  Dette kommer av at snitt alderen på jenter/ kvinner som blogger er svært lav. Jeg tipper 14 til 16 år. Mulig yngre.

  En av grunnene til at jenter velger å skrive om seg selv, sminke, klær og sko er at det er det som opptar de.

  Politikk og slike “uinteressante” ting får andre ta seg av.

  Selvsagt en farlig utvikling. Men jeg tror at det kan ha mye med at kvinner blir tilside satt, noen steder også sjikanerte av å ytre seg for mye i offentlige debatter, og av den grunn skygger unna.

  Det var litt om mine tanker.

  Husk å linke til en god manne blogg når du finner en da Frøken;)

  Vargas

  [Reply]

  Reply
 12. Ove Kristian

  January 20, 2012 18:18

  Hei og hallo. Kvinner blogger vel om det som interesserer dem, likeså menn. Men en god blogg av et Høyremedlem er VamPus Verden som Heidi Nordby Lunde eier. Hu skriver skikkelig bra om politikk og om saker om samfunnet som opptar medier og så videre. Ikke noe browniesoppskrifter der i gården, nei.

  [Reply]

  Reply
 13. eljos

  January 20, 2012 18:44

  Ja ja, jeg er jo en gammel dame, og er for tiden veldig opptatt av helsevesenet i Norge. For en uke siden lå jeg et døgn i korridoren på Ahus, og den opplevelsen har jeg laget et blogginnlegg om, og jeg blir heller ikke ferdig med den, i hodet mitt.
  Min mening er jo selvfølgelig den at ALLE burde være opptatt av slike hendelser, og forsøke å gjøre noe med dem. På Lesernes VG, unnskyld Magne, blir det som oftest plukket ut blogginnlegg om MAT! MAT, veldig mange blogger om mat havner der, på kremsiden. Eller fløtesiden. Kanskje det er derfor kvinner blogger om trivialiteter? Det er det som fenger, det er det som blir plukket ut, det er det som havner på forsiden.

  [Reply]

  Reply
 14. Lammelåret

  January 20, 2012 18:44

  Skriver under på innlegget til Camulen:

  “En annen ting, hvis noen føler seg kritisert av at det stilles spørsmål ved blogging, må vi ikke glemme at blogging i utgangspunktet er offentlig. Velger man å blogge må man samtidig stå for innholdet og også regne med respons. Akkurat det tror jeg mange bloggere glemmer.”

  Dersom en ikke ønsker offentlighetens lys, ikke tåler å bli sitert eller kritisert bør en vurdere om det er riktig for seg å ha en blogg som er åpen for alle. En ide i så måte er å passordbeskytte bloggen sin.

  Gratulerer med VG nett sin forside igjen!

  [Reply]

  Reply
 15. Magnhilds antiblogg

  January 20, 2012 19:52

  Bra skrevet og takk for at du anbefaler bloggen min! Jeg er enig med de over er som skriver at mange blogger om det de tenker folk vil ha – pt cupcakes og dagens outfit. Så da er det vel opp til oss å ville ha noe annet også.

  Jeg tenker derimot også at kvinner gjerne må skrive om hverdagslige ting, og det kan være underholdende med både moteblogger og matblogger på samme måte som det kan være drepen med de som bare er politisk korrekte og gravalvorlige. Men en ting jeg har tenkt litt på, er at jeg savner flere som skriver morsomt og bra om f eks mote. Vi savner norske versjoner av gofugyourself.com, for eksempel. Kanskje vi er litt for redde for å være opptatt av disse temaene til å virkelig briljere? Jeg veit ikke, men jeg hilser de som prøver, velkommen.

  (For min del er det forresten omvendt – det er lettere å skrive om samfunnsaktuelle ting enn om det nære hverdagslivet. Jeg syns det er dødsvanskelig å skrive noe fornuftig om livet mitt, så kudos til dem som klarer det.)

  [Reply]

  Magnhilds antiblogg Reply:

  Jeg må forresten legge til at jeg har rimelig mange lesere – og aller flest når jeg har skrevet om et samfunnsaktuelt tema. Så det går an!

  [Reply]

  Reply
 16. MetteO

  January 20, 2012 20:31

  Du skal ikke se helt bort fra at en god del kvinnelige bloggere velger å blogge om ufarlige eller lite provoserende ting da kvinner med meninger generelt anses for å være farlige, og får drapstrusler, trusler om voldtekt osv. fra tilbakestående anonyme.

  [Reply]

  Reply
 17. Linn Båtbukt

  January 21, 2012 01:17

  ååå jeg er så enig med deg! Går du inne på blogglisten på blogg.no så er det kunn de såkalte motebloggerne som er på toppen. For all del, det kan vært kjekt å lese det og en gangn iblandt, men jeg fortrekker å lese noe annet enn en fjortis sine tanker om HM sin siste kolleksjon. Jeg savner humoristiske blogger, blogger om tabuemner og politikk. I grunn alt som ikke krever avskrivning fra Se og Hør og Det Nye.

  [Reply]

  Reply
 18. ThomasMencken

  January 21, 2012 17:27

  Det er jo her viktig at blant annet VGs anbefalte blogger blir litt flinkere til å velge ut forskjellige blogger. Det er jo ikke rent skjelden at jeg ser f.eks 5 matblogger ligge ute fra fredag ettermiddag til mandag morgen blant annet.

  Videre så tror jeg det er viktig at bloggere støtter bloggere ved å delta i blant annet kommentarfelt. Da jeg skrev på VGB tidligere var jo også “stjerne systemet” en positiv ting da selv om man ikke fikk kommentarer så fikk man en enkel tilbakemelding.

  Det beste ville være en egen bloggportal for “seriøse” blogger da blant annet blogg.no har blitt et forum for tenåringersangst. Det er kanskje bare meg men som en mann som er en hel del eldre enn de jentene som skriver moteblogger, så får jeg litt den “gammel gris” følelsen bare av å se på bloggene der nok en 14åring stiller opp i stort sett samme “dagens outfit” som noen hundre andre 14åringer.

  [Reply]

  Reply
 19. annikken

  January 21, 2012 17:32

  Oppsummerende post, og jammen er det mange flinke, oppegående damer og menn som har debattert videre!

  Men jeg er fortsatt uenig i premisset du legger ved å kalle “hverdag, hjem, barn og hobbyer” for trivialiteter…. ;)

  [Reply]

  Reply
 20. vaarloek

  January 21, 2012 18:08

  ærlig talt. denne debatten er nesten litt patetisk. hvorfor? fordi den antyder at kvinner blogger om trivialiteter, mens menn blogger om “de viktige tingene”. men om det var like mange menn som blogget, som det er kvinner, hva ville disse mennene blogget om? politikk, samfunn, økonomi og teori, hele gjengen?

  neppe.

  nå er det sånn at blogging har blitt en typisk “kvinneaktivitet”. grunnene til det er sikkert mange. men å tro at blogging ville vært “viktigere” om menn stor for den største andelen er rett og slett … provoserende.

  forøvrig kan man jo godt ta debatten om hva det “trivielle” egentlig er, og hvem det er som har bestemt at “dette” er trivielt, mens noe annet ikke er det.

  ordbokdefinisjonen sier: “hverdagslig, alminnelig og kjedelig, banal”. så det kommer vel an på øyet som ser, gjør det ikke? mitt inntrykk er at mange av disse “trivielle” bloggene forsøker å gjøre det hverdagslige og kjedelige litt mindre hverdagslig og kjedelig. livet er stort sett overraskende trivielt. det er ingenting galt i å innse det og forsøke å gjøre det beste ut av. gjøre det trivielle litt mindre trivielt. alle kan ikke være rikssynsere. gud hjelpe meg så slitsomt det hadde vært ;)

  [Reply]

  Ine Reply:

  Skriver under på den.

  [Reply]

  annikken Reply:

  Signerer!!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg kan ikke huske å ha skrevet noe om at menn blogger om de viktige tingene. Faktisk har jeg skrevet svært lite om menn som blogger overhodet, fordi det er så forsvinnende få av dem.

  Denne diskusjonen handlet om kvinner – hva kvinner blogger om og hvorfor de blogger om det de gjør. Det må man kunne diskutere uten å blande inn menn og hva de eventuelt hadde blogget om dersom de gjorde det.

  [Reply]

  vaarloek Reply:

  nei, du har ikke skrevet noe om menn, eller hva de eventuelt ville ha blogga om om de var på banen. derfor sier jeg at det debatten “antyder”, er at det er en forskjell på menn og kvinner. hvis ikke, hadde det vel ikke vært nødvendig med “kvinner”. er ikke spørsmålet egentlig hvorfor folk bryr seg om så mye trivielt?

  (og svaret på det er jo at alt er trivielt i den rette konteksten, og potensielt livsviktig i en annen. klær, mat, hus, familie …)

  “hvorfor/derfor blogger kvinner om trivialiteter” er en debatt jeg personlig finner ganske uinteressant, fordi mennesker generelt vil blogge om trivialiteter, akkurat som mennesker generelt snakker og bryr seg om trivialiteter, fordi det er det som er det som berører oss i hverdagen. det betyr ikke at man IKKE bryr seg om andre ting, men stilt opp mot katastrofer eller store spørsmål, blir det meste vi foretar oss og bryr oss om i hverdagen trivielt og betydningsløst. hvor rart var det ikke å dra på jobb 23. juli? snakke om været? lete etter sommersalgsvarer?

  i tillegg er et annet aspekt ved denne debatten “plikten til å MENE” – at det nærmest er slik at man SKAL og MÅ mene noe, og MÅ blogge om det. blogger, akkurat som tidsskrifter, tv-program og nettsider, finner sin form og velger sine tema. alle kan jo ikke ha interesse for det samme? er f.eks. mote virkelig så trivielt, når det er en millard-trilliard gigantindustri, er Vogue trivielt? men det er trivielt i en blogg?

  som sagt, det er _debatten_ rundt dette jeg sliter med. jeg sliter med å se hvorfor den er nødvendig. den har gått i så mange år allerede, om enn i andre former og medier, og det er alltid de samme spørsmålene og de samme argumentene.

  jeg er lei av det alltid skal være slik at kvinner må rettferdiggjøre sine interesser, om de er “typisk kvinnelige” (for det var jo for eksempel ikke sånn at de rike adelsmenn på 1700-tallet pudret seg, sminke er jo en “kvinnelig” kvalitet :P), mens det ikke virker å være samme standard for menn.

  i tillegg: jo flere som blogger, jo mer trivielt vil det bli. de aller fleste, kvinner som menn, har en minimal interesse i de ting som ikke angår en selv direkte. det er du jo inne på i oppsummeringen: vi har det sp godt at engasjmentet såvidt strekker til å like en side på face, og at de fleste problemene våre er luksusproblemer. DET kan man mene mye om, men jeg tror ikke det er særskilt spesielt for kvinner (heldigvis! :)

  for å gjenta meg selv enda en gang: selvfølgelig kan man diskutere hvorfor kvinner gjør ditt eller datt, men det er vanskelig å ha en diskusjon om hva kvinner gjør, uten at det ligger en antydning til at menn gjør noe annet. og når det menn gjør så sjeldent diskuteres, analyseres, kritiseres og rettferdiggjøres på samme måte (med mindre det bare er jeg som ikke har lagt merke til det) … så er slutninga jeg drar at kvinner på et eller anna vis gjør noe feil …

  at folk velger å spisse bloggene sine på de temaene de har interesse for og kunnskap om, det kan da ikke være negativt? :)

  og nå, etter en kommentar så lang som et lite innlegg, lurer jeg egentlig mest på hvorfor menn ikke blogger så mye … har de ikke lyst til å utveksle meninger offentlig? er de redd for å ikke ha nok kunnskap om det de vil blogge om? føler de kanskje at de ikke helt har tid eller ork til å sette seg ned og blogge om det? frykter de negative reaksjoner? har de ikke lyst til å dele livene sine med andre? har de ikke instagrambilder de syns er superfine, eller gode tips om hvordan man holder bilen i tipp-topp stand?

  ok, nå tulla jeg litt for å spisse. men virker ikke disse spørsmålene og argumentene plutselig litt tullete med en gang de brukes på menn? :)

  [Reply]

  harald Reply:

  Fordi vi vet at pjatt er pjatt. Om tusen år når it-arkeologene graver seg gjennom internetthistorien kommer de til å bli forbannet over hvor mange muffins oppskrifter og trusetips de må spa seg forbi for og komme til noe som faktisk betyr noe. Spre de der oppskriftene og slanketipsene på trikken eller i lunsjpausen, dere trenger ikke rope det over intenett hver gang dere kommer over noe “Gull” i et ukeblad.

  Troll

  vaarloek Reply:

  ja, for arkeologer studerer ikke hvordan folk faktisk LEVDE, hva de spiste, hvordan de tilberedte maten sin, hvilke smykker de brukte, hvordan de kledde seg og pynta seg, hvordan de bygde husene, hva slags møbler og interiør de hadde, hvordan de reiste og hvor de reiste og hvordan trender (som rosemaling) spredte seg fra verdensdel til verdensdel og hvordan hverdagen fortonet seg og hva man trodde på og brydde seg om og gjorde for å fylle dagene med innhold. neida, aldeles ikke.

  begynn for helvete å blogg om “det som faktisk betyr noe” og tagg det med “til framtidas arkeologer”, så blir du sikkert studert og sitert og bejubla i flerfoldige generasjoner.

  Frøken Makeløs Reply:

  Her syns jeg du tar opp veldig mange interessante og viktige spørsmål og har mange gode poenger. Kanskje vi ikke er så uenige når alt kommer til alt?

  Jeg lurer også på hvorfor menn ikke blogger. Da jeg begynte å blogge (for fem år siden) var kjønnsbalansen blant bloggere mye jevnere enn jeg har inntrykk at det er nå. Og det var mange menn som blogget om hverdagen og interessene sine. Seinere har blogging av en eller annen grunn (sikkert mange grunner) utviklet seg til å bli en kvinnegreie.

  Du sier at denne debatten antyder at menn gjør noe annet – og det gjør de jo i kraft av at de ikke blogger. Jeg har inntrykk av at en del menn bruker tid på ulike forum relatert til spesifikke hobbyer/interesser, men det forklarer ikke egentlig hvorfor de ikke bruker bloggverktøyet. Kanskje nettverksdelen med blogging er viktigere for mange kvinner enn for menn? Jeg vet ikke. Vil veldig gjerne se en debatt om dette, men det blir nok ikke her (for jeg vet altfor lite om temaet).

  Veldig godt poeng dette med at jo flere som blogger, jo mer trivielt vil det bli. Det er jo en del av tiden vi lever i, både kvinner og menn. Og jeg syns også Undre drar frem et viktig element, nemlig at kvinner i stor grad bedømmes utfra utseendet nesten uansett hva de har prestert. Hvis folk som er uenige med deg kommenterer vekten din etter at du har skrevet en tekst om hva du mener om Norges utenrikspoltikk, blir du kanskje litt demotivert til å fortsette å fronte meningene dine?

  Fra min side var debatten aldri ment som en forsøk på tvinge folk flest til å mene noe offentlig om politikk og samfunn. Jeg mener ikke at alle burde blogge om utenriks og sultkatastrofer og makroøkonomiske strukturer. Selvsagt ikke. Men det forbauser meg at så veldig få velger å gjøre det og – minst like viktig – at så veldig få velger å lese om det. Hvorfor har akkurat blogging utviklet seg til å bli et verktøy vi bruker til å skrive om det som er nært og hverdagslig? Twitter brukes jo for eksempel på en annen måte (ja, det er mye hverdagslig der også, men jeg opplever at det er mer debatt og lenking til artikler om “tyngre” temaer). Kanskje jeg undrer meg fordi da jeg selv begynte å blogge var det mye snakk om hvordan bloggere kunne sette agenda og forandre ting i samfunnet – og hele den greia har liksom blitt litt borte i alt det rosa.

  Til slutt: jeg ser at jeg får litt pepper (både fra deg og andre) for å bruke ordet “trivialiteter”. Det er greit, jeg har ikke noe problemer med det. Jeg innrømmer gjerne at jeg satte det litt på spissen og kunne kanskje med fordel brukt andre ord. (På den annen side hadde kanskje ikke debatten blitt like interessant da..). Men det er også et poeng at i denne type debatter er det veldig vanskelig å finne verdinøytrale ord for å beskrive det vi snakker om.

  vaarloek Reply:

  phew. jo, jeg husker også de tidene der! men jeg husker også at det fantes steder som enjoydiary, og det var jo blogging det også. dagboksblogginga har alltid vært der ;)

  som Undre sa, blogging har blitt mainstream. det skjer med alle nye medier. tv skulle opplyse oss og belære oss. nå underholder det oss og selger oss ideen om drømmelivet. internett skulle helt sikkert gjøre akkurat det samme. være et sted for informasjon og kunnskap. nå underholder det oss. det har blitt hverdagslig og allemannseie.

  tenk bare på skriften! på boken og trykkerikunsten! ord var hellige og de som kunne skrive, hadde makt. alle kan skrive nå. avisene har blitt tabloide, og kjendissladder instisujonalisert. “alle” er fotografer, “alle” er skribenter, “alle” uttrykker og realiserer seg selv.

  jeg tror ikke denne utviklingen er mulig å unngå. ikke i noe samfunn. kanskje er “vår tid” spesiell, det vet jeg jo ikke. det får arkeologene om noen hundre år avgjøre … og da vil de jo ha et tonn av informasjon å ta av. mye lettere enn å jage isbreene.

  og det er ikke “du” som får pepper for å bruke trivialiteter. alle gjør det jo. VG presterte å forkorte “trivialiteter” til tull! det er en ganske drøy omskriving, eller?

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, den var ganske drøy fra VG. Skjønner ikke helt greia – enten får de finne på sin helt egne tittel til saken eller (helst) bruke den tittelen bloggeren har satt. Å forandre “trivialiteter” til “tull” og beholde resten av tittelen bidrar jo bare til å gjøre det mer tabloid (..ah, nå skjønte jeg det likevel :-p )

  Reply
 21. nini

  January 21, 2012 21:57

  Synes det blir feil å dele det inn i trivielle og ikke-trivielle blogger.
  Det finnes matblogger, interiøsblogger og andre hobbyblogger av forskjellig kvalitet. Vi tilbringer mye tid på nettet, og blir automatisk fritidsaktiviteten en del av det. Som andre over sier, vi kan ikke alle være rikssynsere. Jeg har ikke egen blogg men er inne på både samfunnblogger, og endel hobbyblogger. Det finnes utrolig mange kreative og talentfulle mennsker som ikke hadde kommet frem uten dem. Mange reperesenter gode verdier som er miljøvennlige feks. mens andre er ganske overfladiske.

  Jeg er også bekymret over verdiene mange av disse rosabloggerne sender unge jenter, og at de er øverst på lista, men det er litt mer sammensatt enn du beskriver her.

  [Reply]

  Reply
 22. Aisha Iqbal

  January 21, 2012 22:14

  La oss si at du er veldig interresert i for eksempel sminke, og ser deg selv som sminkeartist senere i livet eller at det rett og slett er en hobby. Er det fortsatt feil å blogge om det? Er det fortsatt uviktig og ikke passende? Trenger du da å blogge om samfunnet? Eller kan du bry deg om begge? Eller bare følge drømmen din og samtidig dele den med resten av verdenen?

  [Reply]

  Reply
 23. Elisabeth, Innerst i veien

  January 22, 2012 00:02

  Godt oppsummert, takk for det. Har faktisk lest de fleste av de innleggene du linker til. Engasjementet angående dette temaet ble muligens så stort fordi bloggen er noe personlig og om man føler seg angrepet, forsvarer man seg.

  Jeg setter pris på om blogger(e) jeg liker framhever sine favoritter og linker dit, da finner jeg gjerne noen nye interessante blogger.

  [Reply]

  Reply
 24. Amalie

  January 22, 2012 00:20

  Det er ikke alle som er intressert i politikk vet du :) Og man må jo bruke så jævlig mange ord når man skal lese om det. Sånn sånn.

  [Reply]

  Reply
 25. Potetkak

  January 22, 2012 05:16

  sorry, er for full til å lese alt dette, men basert på tittelen alene:

  Skjønner at ikke alle jenter gidder med politikk, på samme måte som ikke alle gutter gidder å bry seg med det. Er selv politisk interessert/engasjert, men har ingen forventninger til at andre har det. Klær er noe alle har tilknytning til, om de ikke er 100% beta. Gjør det man selv vil og blogg om det man selv vil, årne sæ t jul. God påske å opplægg, stå på (L)

  [Reply]

  Reply
 26. Marit

  January 22, 2012 11:46

  Kjempefin post og blogg:-)

  Dessverre er jeg en så uforbederlig pedant at jeg ikke kunne la være å nevne at “å komplimentere”, som det står i din beskrivelse av din prinsessevenn, ikke betyr “å gi komplimenter” men “å utfylle”. Eks.: “Min mann og jeg komplimenterer hverandre godt. Han kan mye om datamaskiner og jeg later som om jeg ikke kan noe, slik at han kan ta seg av det…”

  [Reply]

  Magnhilds antiblogg Reply:

  Ok, hvis vi først skal være pendanter: Å komplimentere betyr å gi hverandre komplimenter. Å komplettere betyr å utfylle. Sjekk ordboka før du begynner å rette på andre.

  [Reply]

  Reply
 27. thejuliesand

  January 22, 2012 12:13

  Folk skriver om det de har lyst til å skrive om, kan ikke alle bare blogge om det de selv har lyst til?

  Hvorfor blogger så mange kvinner om hverdag, hjem, barn og hobbyer – og så få om samfunn og politikk? Fordi Norge er et jævla korrupt land, skriver man om noe som kritiserer Jensemann og alle de andre i den saueflokken og det blir mediestorm ut av det, blir man gjemt bort og ettervært glemt.

  Ser du ikke at når politikere stiller spørsmål så svarer de aldri på det, de prøver hele tiden å snakke seg bort. Så hvis man stiller spørsmål ved politikken i Norge så blir det pratet bort.

  Jensemann vil jo ha et flerkulturelt samfunn, og drar med seg en hau med utlendinger inn til Norge, men hva skjer med resten av befolkningen (NORDMENN FRA BUNNEN AV)? Jo, vi blir redde for å gå ut om kvelden fordi det er så stor sjanse for å bli voldtatt, dette er jo i Oslo som det er mest voldtekt(som vi vet om) og hvor er det mest utlendinger? Jo, i OSLO.

  Jens Stoltenberg ødlegger landet vårt ved å føre inn svartepesten.

  Sier ikke at alle er grusomme folk, klikker folk på meg nå og kaller meg rasist, HALO, VÅKNE OPP! Det er fakta til frokost.

  ++ Jeg vil gjerne skrive på min blogg om at alle i Norge snart bruker burka og turban, men jeg kan ikke det fordi jeg nettopp er redd for å bli stemplet som rasist og ettervært bli drept av våre nye landsmenn. Er det ikke sånn det fungerer i de landene de kommer fra? Kritiser og bli drept?

  [Reply]

  Reply
 28. Graylady

  January 22, 2012 12:56

  Hva feiler det VG da? Å bruke overskriften “Derfor blogger jenter om tull” er jo bare helt misvisende til denne fine oppsummeringen :-o
  For det første er det stor avstand mellom trivialiteter og tull, dessuten bør de linkene som ligger på forsiden gjenspeile det du finner i bloggen og ikke noe helt annet.
  Det flotte er jo at bloggverdenen er mangfoldig, alle kan finne noe de liker å lese om, og alle kan i utgangspunktet skrive om det de vil.
  Jeg er en “eldre” dame og finner som regel ikke noe av interesse i ungdommenes mote og sminkeblogger. Men i stedet for å irritere meg over dem lar jeg være å lese dem. En finner gjerne andre blogger som skriver om ting en vil lese om, ikke nødvendigvis alltid være enige med, men hvor det står en person bak som en føler seg på bølgelengde med.

  Så til deg VG Magne: utvid din horisont i bloggverdenen, legg fram eksempler på ulike bloggtyper og pass på at overskriftene dine er “riktige” ;-)

  [Reply]

  Reply
 29. Marianne

  January 22, 2012 13:02

  Denne posten (wehrintheworld.blogspot.com/2012/01/life-at-little.html) tar opp “trivielle” blogger og kjønn fra et mannlig perspektiv. Interessant. Siterer:

  “The ladies seem to have us pretty flatly beat in this regard. What we males often dismiss as petty gossip while we write on our blogs about “important” topics like politics and economics and education is in fact women taking an interest in the life they live.

  If I was slow to catch on to all this, there was, of course, a very good reason. I’m a guy, after all. We aren’t exactly taught to pay attention to “minute particulars.” Gossip, we’re told, is for women. The very word is feminine, derogatory, trivializing. It is women who are supposed to spend hours gabbing with their girlfriends about every little thing. We are expected to preserve a manly silence, or speak only of impersonal matters—in other words, girls, gear, sports or, if we take ourselves very seriously, politics and public affairs.

  That paragraph came at a good time for me because I was feeling my own masculine doubts as I started writing on my private blog about “petty” stuff such as how someone phrased an email. Thank you, Mr. Deresiewicz, for affirming that it’s okay to be interested in this stuff. That it’s okay – reasonable, even – to consider it “important,” even though I have a Y-chromosome. “

  [Reply]

  Reply
 30. harald

  January 22, 2012 14:18

  Ingen som så Hjernevask her eller? Trenger ikke dikte opp unskyldninger som travel hverdag, lite skryt, blabla pjatt… Sannheten er at dere kort og godt ikke interesserer dere. Det ligger ikke i deres natur og bry seg om store ting i verden. Ting en ikke ser finnes ikke.
  Kos dere med rosabloggene, jeg synes dere er søte jeg, litt krig og fred og politikk og sånn.

  Husk “excuses are like assholes, everybody got on”

  [Reply]

  vaarloek Reply:

  troll, eller bare idiot?

  [Reply]

  Anna Reply:

  Da fikk du kanskje med deg de store genetiske variasjonene innad folkegrupper.

  Jeg er kvinne, og engasjerer meg antageligvis mer enn deg i de store tingene.

  At kvinner *generelt sett* ikke interesserer seg er derimot helt sant. Det er ikke evolusjonært fordelaktig. Hadde vi hatt et mindre mangfold, ville jeg vært et evolusjonært utskudd, og mine gener ville nok ha dødd ut.

  Heldigvis er vi syv milliarder mennesker, noe som gir store variasjoner.

  [Reply]

  harald Reply:

  antagelivis

  [Reply]

  Reply
 31. Gitte

  January 22, 2012 15:44

  Jeg synes man bør bli flinkere til å skille på kvalitet og tema. På samme måte som en hverdagsblogg kan være lærerik og gjennomført, kan en blogg om samfunn og politikk være dårlig formulert og lite bearbeidet.

  Selvsagt er det ønskelig å øke engasjementet for politikk og samfunn, men når det først er så mange av oss som hverdagsblogger, er det jo interessant å se på hvilke tiltak vi kan gjøre for å gjøre denne typen blogging mer verdifull. Om vi blir flinkere til å reflektere rundt egne erfaringer og opplevelser, og klarer å trekke konklusjoner og formulere råd basert på disse, vil hverdagsblogging muligens bli mer lærerikt. Kanskje vi bør vi bli flinkere til å stille spørsmålet “Hva kan andre få ut av dette?”. Det er jo tross alt forskjell på dagbok og blogg. For det er jo ikke en selvfølgelighet av hverdagen må være overfladisk og triviell – det går an å skrive viktige/gode tekster om den òg.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Godt poeng, det hadde det vært veldig interessant å se nærmere på!

  [Reply]

  Reply
 32. Jonas

  January 23, 2012 01:44

  Bloggere er unyttige samfunns parasitter. At folk orker å lese time etter time på en blogg om rosa ballkjoler, eller at barna til noen har laget en morsom sjokoladekake, er mer enn jeg kan fatte. Jeg er en reflektert mann som blir like forundret hver gang jeg leser følgende: “I dag kom min lille engel inn til meg på soverommet og ga meg en klem”. Det gjør mine unger også uten at jeg plager hele verden om det. Hva med å la familieminner være familieminner, og ikke noe skrivekåte mødre prøver å tjene penger på ved å blogge om det. Dere prostituerer barna deres ved å selge historier deres små ikke engang ville hatt på trykk hvis de kunne velge. Prøv å skaffe dere en utdanning, så en jobb. Bli samfunnsnyttige. Vær en god mor for deres barn uten å distribuere hele oppveksten deres på internet. Det er ett overgrep. Når deres motiv for å gjøre ting sammen med barna er å få materiale til å skrive mer blogger er det noe gale. Jeg har i dag tilbrakt dagen sammen med familien min. Vi har gjort mye kjekt, men det er privat. Ikke noe jeg skal plage andre med, eller kanskje skryte av.
  Dere (bloggere) gir dere selv ett fortjent rykte om å være overfladisk og mindre intelligent. Verden trenger ikke høre at barnet ditt sølte kakao på den nye kjolen din, og at du ikke ble sint engang. For hvem kan bli sint på engleungene ? Sannheten er at mor ville eksplodert og sendt “englebarna” rett på rommet uten middag og kvelds hvis den nye dyre kjolen ble ødelagt av kakao som hun serverte bare for å kunne blogge om det. Hyklere og idioter. Argumenter som taler deres sak eksisterer ikke, og ethvert forsøk på å rettferdiggjøre “yrket” deres er bortkastet.

  La ungene deres være unger. Ikke skremm de med at alt de gjør blir blogget om. Tror dere virkelig at gutten deres på 9 år virkelig vil at alle skal vite at han plukket seg i nesen under middagen ? Du synes sikkert det er søtt eller noe, og føler at hele verden må få vite det, men tro meg. Gutten din kommer til å hate deg !

  Kjør debatt.

  [Reply]

  Anna Reply:

  Bare for å pirke litt her: “Samfunnsparasitter” og “skrem”.

  Ellers er jeg ganske enig. Jeg vil derimot si at problemet er mer omfattende enn at bloggere blir oppfattet som overfladiske og mindre intelligente. Problemet er at kvinner som helhet blir det. Og mens det på generelt basis kan være noe sannhet i det, så vil det jo ramme de kvinner som IKKE faller inn under den kategorien. Og med 3-4 milliarder kvinner her i verden, blir det plutselig noen hundre millioner kvinner som ufortjent får et stempel som uintelligent.

  [Reply]

  harald Reply:

  Då MÅ se Hjernevask en gang til du. Greit at mangfoldet er stort, men du glemmer et annet viktig poeng. Når velferden og valgmulighetene øker viser forskningen at kvinner igjen velger rosa, strikkemønster og muffinsoppskrifter over politikk, studier og karriere.

  Når alle behov er dekket, velger man det man er mest interessert i.

  Men du har rett, det finnes unntak, få unntak…

  [Reply]

  Anna Reply:

  Du har misforstått hjernevask. Han nevner ikke alle biologiske aspekter her.

  JA, den kulturelle faktoren er slik du nevner.

  Dernest har vi den biologiske faktoren. Og det er at mengden testosteron former hjernen. Således følger preferanser og interesser etter dette. Det finnes kvinner som uavhengig av kulturell påvirkning har en preferanse for brede samfunnsproblemer, teknologi, etc. Der i blandt meg.

  Og disse unntakene er ikke SÅ få. Det er klart vi har en tendens som heller klart i ene retningen, men enhver biolog vil bekrefte store overlapp.

  Anna Reply:

  FYI, jeg har genetisk større mengder testosteron enn det som er vanlig. Det har min mor også, som igjen har påvirket svangerskapet etc etc.

  Den kulturelle påvirkningen gjorde svært lite for å forandre dette. Man blir født ganske sammensveiset. Det er ikke så fleksibelt som man skal ha det til.

  harald Reply:

  Ok Anna, gir meg nå. Gidder ikke kverulere mer, du er en verdig motstander;) Takk for svarene, men jeg tror nok jeg forstod Hjernevask. Jeg nevnte bare den kulturelle faktoren for den bilogiske tok jeg for gitt at du visste om. Hjernevask var et fantastisk vittig, viktig og skremmende program. Synd sann forskning er så sensuret her i landet.

  Uansett det finnes som du helt riktig sier nesten alle varianter av alle varianter og godt er det.

  Hold deg unna rosabloggene og les utenlandske aviser.

  vaarloek Reply:

  “at kvinner igjen velger, rosa, strikkemønster og muffinsoppskrift “?

  for det er ikke flest kvinner på jusstudier, eller på medisin? journalistikk? universitet og høgskole generelt?

  og menn lager ikke mat, og er selvfølgelig ikke interessert i å bake?

  og rosa var ikke en gang for ikke så lenge siden en maskulin guttefarge?

  og strikking har aldri vært en manneaktivitet?

  neida. helt sikkert ikke. kan vel ikke stemme, noe av det her.

  for all del: biologiske forskjeller finnes, men innenfor hvert av kjønnene vil det være store variasjoner (som Anna her opp påpeker), og kjønnsforskjellene (altså den gjennomsnittlige forskjellen mellom kjønn) ligger ikke i rosa vs blå, muffins vs politikk eller strikkemønster vs bilmotorer, i motsetning til den folkelige oppfatningen om at sånn er det, og sånn har det alltid vært.

  harald Reply:

  vaarloek, du er bare loek.

  bare anta at jeg kunne argumentert deg i senk.
  les innlegget ditt en gag til;)

  du skal ha for sterke meninger, men lite innhold.
  akkurat som jørgensens kjønnsforskning, og den holder jo vann.

  vaarloek Reply:

  for all del. du er sikkert dødssmart. den der “loek”-dissen, den var genial. følte meg argumentert i senk av den alene.

  vaarloek Reply:

  nei, nå var jeg visst sarkastisk. igjen. det er alltid så fristende i øyeblikket.

  det jeg mente å si var: skal du argumentere, eller svare med person”angrep”?

  Reply
 33. Eva

  January 23, 2012 10:32

  Tusen takk for eit interessant innlegg.
  Det eg lurar på er belegget for påstanden om at vi er så annleis enn resten av verda. Eg les ganske mange amerikanske bloggar og syns det er masse rosa/mamma/interiør….-bloggar å vasse gjennom der og.
  Så det eg ønsker meg er kjelda for setningen “I Norge (og Sverige) – i motsetning til for eksempel USA – er det store flertallet bloggere kvinner som skriver om mote, barn, interiør, hobbyer, mat og eget dag-til-dag liv.”

  [Reply]

  Reply
 34. Helene

  January 23, 2012 11:37

  Jeg synes fortsatt du sammenligner kvinners hobbyer med menns politiske engasjement… litt skjevt da menn også har masse “hjernedøde” og egoistiske hobbyer som de bruker tid og penger på…. (selv om de ikke blogger om det?), jeg nevner i fleng: fluefiske, birkebeinerløp/ritt osv, tippekamper, myntsamling, bilråning (unge menn), golf, hifi, nettbaserte dataspill, poker, bil/båt/utstyr, innrede garasjen, hjemmekino, OSV OSV
  Kvinner engasjerer seg masse, i politikk, frivillighet, skole, på jobben osv.
  At man har en hobby betyr bare at man kobler ut innimellom;-)

  [Reply]

  Anna Reply:

  Det skal sies at menn generelt sett interesserer seg MER for politikk, teknologi etc. At de er sterkt overrepresentert, og dét er de, betyr ikke at det ikke eksisterer kvinner som gjør det samme.

  [Reply]

  Helene Reply:

  Jeg har nevnt det før men kan gjenta, etter at sosiale medier som blogging og FB kom har andelen jenter til IT studier økt betraktelig! Gutter trekkes mot online spill og jenter mot sosiale medier i grove trekk, dette er ikke negativt, det bare indikerer at endelig har jenter en arena på nett som de trives med. Og dette kan muligens kobles mot biologiske ulikheter der kvinner trekkes mot språk og interaksjon, menn mer mot menn mot makt og konkurranse? Uansett, jenter lærer masse om IT (og markedsføring) gjennom blogging.

  [Reply]

  Reply
 35. Tove

  January 23, 2012 13:09

  Hei.

  Jeg er en samfunnsengasjert kvinne med mange meninger som gjerne skulle ha blogget og delt mine meninger med verden (ikke at de er så riktige eller viktige, men det er gøy å ha noen å diskutere med som har synspunkter om det som opptar meg). Men jeg gjør det ikke, og vil mest sannsynligvis aldri gjøre det.
  Og hvorfor ikke? Det er flere grunner.

  1.- Jeg hater internett-trollene. Useriøse, smakløse og dårlige kommentarer er jeg så utrolig lei av.. At de ikke kan skaffe seg ett liv, eller i det minste mer intelligens..

  2.- Politiske holdninger blandt kvinner fører ofte til sjikanering, trusler og annen kontakt fra folk du virkelig skulle ønske at ikke eksisterte. Det er mye jeg skulle sagt men ikke tørr å si i frykt for langvarig sjikanering og trusler. Ikke at jeg er så redd for folkene, men fordi det ville lagt en demper på mitt ellers bekymringsløse glade liv. Ikke er jeg så interressert i å bli utsatt for hacking eller slibrige telefonsamtaler midt på natten.

  3.- Tid. Min tid er dyrbar, den strekker knapt nok til som det er. Jeg elsker å bruke dagen etter jobb på skiturer eller annen trening, jobbing med bil eller huset, tid i hagen, lese bøker osv.. Jeg kan ikke se for meg at jeg hadde orket å bruke tid på å vedlikeholde og oppdatere enn blogg hver dag. Spesielt en politisk/samfunnsengasjert jobb ettersom jeg tror det tar mer tid enn å skrive om den siste sminken man kjøpte på butikken eller en oppskrift man fant ett eller annet sted. (kun min mening. Sikkert mye tid som går med på det også, men å lage ett velformulert og engasjerende innlegg om politkk tror jeg tar mer tid).

  Så derfor ser jeg det som at det ikke er verdt det for min del. All ros til dem som orker, men tror det blir lenge til jeg orker. Kanskje når jeg blir pensjonist om 40 år? Min blogg hadde sikkert bare druknet i mengden alikevel.

  Skulle jeg først skrevet en blogg så hadde den inneholdt: politikk, friluftsliv, fugleobservasjon, forskning og ellers alt som er så langt unna mote, mat og barn som man kan komme.

  Hilsen kvinne som nærmer seg 30 år.

  [Reply]

  Anna Reply:

  Årsak 1 og 3 kan jeg stå bak.

  Årsak 2 blir noe tynt. For det første kan du blogge anonymt. For det andre er det et stort problem blant kvinner generelt sett at de ikke takler kritikk eller ubehag, og vil at verden skal være en eneste stor dans på roser. Dette med å oppleve en motgang er viktig for å bygge karakter, noe svært mange kvinner mangler antydning til.

  Det er sikkert flott å leve i en rosenrød verden, men det hemmer utviklingen av karakter og evne til å takle vanskelige problemstillinger. Derfor synes jeg kvinner burde gi blanke i disse tåpelige truslene, og ta all kritikk med åpne armer.

  Det er sjeldent jeg kan diskutere med kvinner, fordi dersom jeg er uenig eller kritiserer noe de har sagt (om det så er konstruktiv kritikk), så blir det månelyst. Det er som om de aldri har blitt fortalt at de tar feil, og de takler det veldig dårlig. Det er litt pinlig på vegne av mitt eget kjønn.

  [Reply]

  Reply
 36. Selma

  January 23, 2012 13:26

  Jeg tenker at en stor del av saken blir hvorvidt man ser på bloggmediumet som et offentlig medium eller en slags delt dagbok, om man tenker på den som en nettversjon av debattsidene i papiravisene eller som en slags personlig hjemmeside. Jeg tror du har veldig rett i at de aller fleste ser på bloggen som enkel moro, et friminutt som du kaller det, og derfor skriver lettbeint om nære ting slik at teksten ikke krever fryktelig mye tid eller arbeid. Dessuten er det klart – en stor del av bloggerne er opptatt av å vise fram og eksponere seg selv og sitt liv, og da er det klart at det er mer naturlig å vise dagens outfit enn å kommentere etniske kriser i Nigeria eller oljeboring i Lofoten :)

  Selma

  [Reply]

  Reply
 37. karsten

  January 23, 2012 17:05

  haha.
  enig med jonas.
  patetisk og pinlig.
  mye av det som jeg forstår blir blogget om rundt omkring. av
  mangel på interesse har jeg ikke lest så mange bligger overhodet men en ting trur jeg , det blei etterlyst flere mannlige bloggere… ???
  hvorfor det ? et eksempel fra et innlegg her inne ;

  “har de ikke lyst til å dele livene sine med andre? har de ikke instagrambilder de syns er superfine, eller gode tips om hvordan man holder bilen i tipp-topp stand?”

  -selvfølgelig har mannen det. han driver akkurat nå,han driver i garasjen sammen med noen kompiser og unga og holder bilen i tipp topp stand.

  grunnlaget for det har han kanskje funnet på en bloggside på internett,eller noe som er mer vanlig for oss,nemlig diskusjonsforum.

  dette er lukkede avdelinger som tar for seg det meste om bil,fra hjulbytte til trimming av motorer,hvor folk deler sine erfaringer på ting som er virkelige,som er viktige.

  forumer f.eks for hagearbeid,snekring,elektriske ting hjemme finnes også i overflod.( og mange av oss er f.eks. på matsider.)

  jeg mener ikke at barn,klær,sminke og slike ting ikke er viktige for damer,for det v e t jeg,damer er slik skrudd sammen.

  -men det at computeren er blitt en del av vår hverdag betyr da ikke at en er nødt til å dele livet sitt med d e n ?

  i stedet for å blogge om vas og fjås og ingenting, tilbring heller f,eks litt mer kvalitetstid med barna,gå turer, lek med dem,engasjer dere i leksene dems etc, i stedet. har du ikke barn ,del livet ditt med noen som er i nærheten.

  -og hvis sånn blogging er så fordømt viktig, prøv å heve blikket litt oppover og frem,vekk fra kakaoflekker på kjolen,fargen på tapetet i stua eller åssen resultatet på neste kake forventes å bli…

  ta en titt på skoleverket,sjukhusa,eldreomsorgen(du er snart avhengig av den sjæl!), trafikkproblema som kommer til å ramme unga dine for elendig infrastruktur,forsinkelser i hue og ræva pga dårlig vedlikehold nå,det blir ennå værre for unga deres,mener i k k e at dere skal gå inn i politikken,systemet derinne er ødeleggende og fordærvende, men rettt blikket sammen mot viktige ting uttafor vinduene deres og blogg så om det.
  kanskje en dag kan dere sammen gi kraft til å trøkke på dem som er i politikken,dem som egentlig er glade for,og oppfordrer dere , til å blogge om vås,( for da kan dem bare drive sitt taskenspilleri uten å bli omtalt av dere.)
  husk at unga som søler kakao på finkjolen din snart skal ha leilighet og bil og muligheten til å komma seg på arbeid med ett tog som går presis.
  men før det så skal dem gjøra leksene sine,få gode karakterer,(politikera driver i tillegg og oppfordrer ungaderes til å kaste bort tid på fjas i stedet for å lære. og lekser og karakterer skal visst bort??
  prøv følge med på og blogg om d e t ..

  naja, blogg i vei,håper det kommer noe fornuftig en dag.

  [Reply]

  Anna Reply:

  Ikke alle damer er skrudd sammen slik, heldigvis.

  [Reply]

  Ege Denne Reply:

  Vi er jo en del kvinner som allerede blogger slik…..

  Let så skal du finne, er det ikke så?

  [Reply]

  vaarloek Reply:

  “spissen”. det henger man setter ting litt på “spissen”. alltid fint når sitater blir tatt ut av sin sammenheng, men det var altså ikke skrevet i et forsøk på å si noe om menn og blogging, eller om hvor fantastisk fint det er at det blogges om kakaoflekker, englebarn, snille kjærester, fine instagrambilder, interiørtips eller cupcakes for den saks skyld.

  helt ærlig, de aller fleste bloggene interesser meg ikke så mye. men så gjør det enkelt for meg selv. jeg lar vær å lese dem. så lar jeg vær å bruke energien min på å irritere meg over hva andre mennesker velger å bry seg om og interessere seg for. det er deres liv og deres valg, og jeg kjenner folk jeg liker godt i virkeligheten, men som har blogger som kjeder meg i hjel. det betyr ikke noe anna enn at vi er … oh no … forskjellige.

  “i stedet for å blogge om vas og fjås og ingenting, tilbring heller f,eks litt mer kvalitetstid med barna,gå turer, lek med dem,engasjer dere i leksene dems etc, i stedet. har du ikke barn ,del livet ditt med noen som er i nærheten.

  -og hvis sånn blogging er så fordømt viktig, prøv å heve blikket litt oppover og frem,vekk fra kakaoflekker på kjolen,fargen på tapetet i stua eller åssen resultatet på neste kake forventes å bli…”

  greit. vi kan vel like gjerne slutte å snakke sammen. å ha to tanker i hodet er visst en umulighet. enten er man kvinne og bryr seg om sminke, kakaoflekker, interiør, kaker, eller så man er “ordentlig, real, tøff” kvinne og bryr seg om andre ting … politikk og samfunn.

  for disse interessene utelukker jo automatisk hverandre. man kan ikke like BÅDE sminke og klær, OG å lese og snakke om teori, filosofi, dybdeartikler, samfunnsvitenskap og politikkeller?

  og, gjør klar for lett sarkasme; alle som blogger bruker all fritida si på det i stedet for familie og venner. og ingen blogger for å holde venner og familie langt unne oppdatert på hva de gjør heller. (kunne flere blogger vært private? helt sikkert. kunne flere folk skjønt hvordan de beskytter facebookprofilen sin, eller husket på at facebook ikke er så innmari privat? helt sikkert. to sider av samme sak, men _det_ er vel kanskje en annen debatt?) (og du baserer meningene dine på det du har “forstått” det blogges om? det var jo velbegrunna. de fleste ganger jeg har ment noe om ting jeg har “forstått” er sånn og sånn (altså hørt andre mene og si og tatt for gitt at er hele bildet) har jeg i ettertid facepalma meg selv for, og ofte endret standpunkt i, fordi jeg har sett fakta med egne øyne. det pleier å være en fordel når man skal debattere noe.)

  [Reply]

  Reply
 38. Mammadamen

  January 23, 2012 22:14

  Hei Frøken Makeløs,

  takk for fin oppsummering av debatten.

  Jeg vil si at jeg tenker at dette blir en forlengelse av cupcakesdebatten før jul. Og jeg skjønner ikke helt hvorfor kvinners valg alltid skal diskuteres og analyseres for til slutt å ende med en eller annen form for enighet … Debatten er interessant, men jeg er også redd den dessverre kan bidra til økt stigmatisering.

  Synes Vaarloek kommenterer godt lenger oppe i tråden. Og Undreversets blogginnlegg: undreverset.wordpress.com/2012/01/23/denne-bloggen-kommer-aldri-til-a-readde-verden/ liker jeg godt.

  Karianne

  [Reply]

  Reply
 39. education

  August 7, 2012 14:10

  It’s the best time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy.
  I’ve read this publish and if I may just I wish to suggest you few attention-grabbing issues or advice. Perhaps you could write subsequent articles referring to this article. I want to read more issues approximately it!

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


5 − = one

CommentLuv badge